SAĞLIKLI SEYAHAT REHBERİ
Seyahat etme tutkusu artık pek çoğumuz için dinmeyen bir duygu. Ekonomik durumumuz nasıl olursa olsun hepimiz bir şekilde seyahat etmek isteriz. Yola çıkmadan önce seyahatlerimizin sorunsuz ya da daha rahat geçmesi için sürekli planlar ve araştırmalar yaparız. Ancak birçok kişi bu planları yaparken tüm seyahatini tehlikeye atabilecek bir durumu gözardı eder. İşte bu durumun adı sağlık. Sağlığımızın seyahat öncesinde, sırasında ya da sonrasında bozulması hem o seyahatimizi hem de sonrakileri ciddi anlamda etkileyebilir. İşte bu gibi durumları yaşamamak için, en azından elimizden gelenleri yapmak adına neler yapabiliriz bir bakalım. Bu yazımda Hastalanmadan Seyahat Etmenin Püf Noktaları Nelerdir? Seyahat Sağlığı konusunda neler yapılmalı? gibi başlıkları açıkladım. İşte Sağlıklı Seyahat Rehber. Pandemi Döneminde Yurt Dışına Çıkış Yazısı için Tıklayın
1- Gidilecek Ülke İçin Aşı – İlaç Gerekliliği
En çok aldığım sorulardan biriyle başlamak istedim. Birçok ülkeye gitmeden önce aşı yapmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Özellikle Asya ve Afrika Kıtalarındaki ülkelere seyahat etmek isteyenlerin en çok korktuğu konulardan biri hastalık kapma riskidir. Malum dünya üzerindeki birçok hastalık bu bölgelerden yayılmaya başlamış ya da bu ülkelerde salgınlar görülmüştür. Kamboçya, Vietnam, Laos, Myanmar, Filipinler, Kenya, Fas, Zanzibar, Tanzanya, Güney Afrika, Tayland, Endonezya gibi son yılların popüler seyahat noktalarına gitmeden önce mutlaka Aile Hekimize danışmanız gerekir. Bunun dışında T.C. Sağlık Bakanlığı‘na bağlı çalışan seyahat sağlığı merkezlerini gösteren ve hangi ülkede hangi aşılara ihtiyaç olduğunu anlatan Seyahat Sağlığı Merkezleri sitesini de incelemelisiniz. Mesela Tayland‘da sivrisinek riskinden dolayı bazı hastalıkları kapma riskiniz vardır.
Ancak eğer Phuket, Pattaya, Bangkok gibi turistik yerlere gidecekseniz o aşıları vurmanıza gerek yok. Diğer ülkelerde de benzer durumlar için geçerli. Eğer çocukla seyahat edecekseniz daha detaylı araştırmanızı tavsiye ederim.
2 – Koruyucu Spreyler ve Kremler Götürün
İlk maddede anlattığım konularda paralel olarak birçok ülkede sivrisinek ısırmasından dolayı sıkıntılar olabiliyor. Herhangi bir hastalık riski olmasa bile tropikal iklimin hüküm sürdüğü Güneydoğu Asya ülkeleri gibi ülkelerde karanlık çöktükten sonra sivrisinekler rahatsız edebiliyor. Bu yüzden mutlaka yanınızda sinek kovucu sprey ve kremler götürmelisiniz. Bunun dışında geceleri yatarken uzun kollu, paçalı elbiseler ya da ince çoraplar da giymeniz yararlı olacaktır.
3 – Yediklerinize Dikkat Edin
Şüphesiz ki seyahat edenlerin gezileri sırasında en çok sevdikleri şeylerden biri de seyahat ederken yerel lezzetleri tatmaktır. Din ve sağlık sebepleri dışında hemen hemen herkes, özellikle sosyal medya uygulamalarının da yaygınlaşması sayesinde bir yere gitmeden önce orada nerede ne yenileceğini çok iyi bilebiliyor. Ben de sonuna kadar farklı lezzetleri tadılması taraftarı olan biriyim. Bir yere gitmek sadece bir kaç eseri görüp, alışveriş yapmakla sınırlı kalmamalı.
Oranın geleneklerini öğrenirseniz, yemeklerini tadarsanız o ülkeyi daha iyi özümlemiş olursunuz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey midenizin neye alışık olup olmadığını bilmektir. Bunu sadece başka ülkeler için düşünmeyin. Ülkemide batıdan doğuyu gezmeye gelen birçok insan yoğun baharat, et, yağ ve salça miktarı yüzünden hastanelik olabiliyor. Eğer çok gelişmemiş bir ülkeye gidiyorsanız heleki o ülkede gerek imkanlar gerekse hijyenden dolayı sıkıntılar varsa içeriğini bilmediğiniz yemekleri yemekten kaçının.
4- Sıklıkla Su Tüketin – Sağlıklı Seyahat Rehberi
Su içmek sağlığımız için en önemli gereklilikten biridir. Dehidrasyon yani su kaybı sadece yorgunluğa neden olmaz, başta bağırsak problemleri olmak üzere pek çok vücut problemine de davetiye çıkarır. Bu yüzden yanınızda mutlaka bir şişe bulundurun. Meyvesuyu gibi şekerli içecekleri bol bol tüketmeyi ihmal etmeyin. Malum Avrupa‘da su çok pahalı ancak birçok ülkede çeşme bulmak çok olası bir durum. Sağlam bir termos ya da kabınız olursa susuz kalmazsınız. Özellkle İtalya bu konuda muazzam bir ülke, başta Roma olmak üzere hemen hemen tüm şehirlerde çeşmeler bulunuyor ve yaz aylarının en sıcak dönemlerinde bile musluklardan buz gibi su akıyor. Eğer su alacaksanız mutlaka marketlerden alın, dışarıdaki büfelere göre oldukça ucuz oluyor.
5- Uyku Düzeni Çok Önemli
Bu kısmı 2’ye yırmak lazım. Eğer kafa dinlemek için tatile gidenlerdenseniz bu kısım zaten sizi ilgilendirmiyor. Bol bol uyursunuz. Eğer benim gibi durmadan gezip, sabahtan akşama kadar şehirleri tavaf edenlerdenseniz uyku düzeni çok önemli. Eğer jet lag adı verilen uzun uçuşlardan sonra uçuş sonrası bedensel uyumsuzluk durumunun etkisini azaltmak istiyorsanız yola çıkmadan önce gideceğiniz ülkenin zamanına göre uyku düzeninizi ayarlamaya çalışın.
6- Kişisel Temizlik Ürünlerinizi Yanınızda Götürün
Kişisel bakım ve temizlik ürünlerimiz valizlerimizin vazgeçilmez eşyalarından. Eğer bu konuda çok hassassanız, kullandığınız belli başlı ürünler varsa onları gitmeden mutlaka temin edin. Valizinde yer kaplamaması adına tüm ürünlerin küçük paketlerini bulmaya çalışın. Artık çok yaygın olan kozmetik marketlerde bunları rahatlıkla bulabilirsiniz. Uçak içi için yanınıza alacağınız eşyalarda 100 ml sınırına dikkat edin. 100 ml’den büyük parfüm, diş macunu, krem, saç bakım ürünleri gibi tüm ürünleri güvenlikte çantanızdan çıkartabilirler.
Kaliteli havayolu firmalarının birçoğu uzun uçuşlarda tek kullanımlık diş macunu ve fırçası veriyorlar ama yine de yanınıza almanızda yarar var. Bebekli yolcular için bebek bezini yanınızda götürmeyi unutmayın. Malumunuz üzere hassas tenlerinden dolayı orada alacağınız bezler sıkıntı yaratabilir. Çantanızdan ıslak mendil gibi dezenfaktanları eksik etmeyin.
7- Egzersizlere Ağırlık Verin
Eğer uzun bir seyahate çıkacaksanız ve günlerinizi yürüyerek şehri gezme üzerine planlıyorsanız, seyahate çıkmadan önce kondisyonunuzu yakalamal için egzersiz yapmalısınız. Özellikle doğa gezileri ya da düz olmayan şehirleri gezmek isteyenlerin çok ihtiyacı olacaktır. Onca eşya ile bir yerden bir yere giderken bile bu egzersizlerin faydasını göreceksiniz. Özellikle bebekli yolcuların egzersiz yapmaktan başka çareleri yok gibi 🙂
8- Tuvaletler İçin Tedbirli Olun
Maalesef birçok kültürde ve ülkede klozetlerde taharet musluğu bulunmuyor. Garip bir temizlik anlayışları var. Bu bakımdan yurdışına gittiğinizde mutlaka çantanızda ıslak mendil bulundurun. Hatta temizlik için ben suya da ihtiyaç duyarım derseniz yanınıza küçük bir şişe de götürebilirsiniz.
El yıkama musluğundan suyu doldurup içeride kullanabilirsiniz. Japonya gibi ülkelerde korkmanıza gerek yok o konuda da adamlar olayı aşmış 🙂
9 – Yetişkin Deneyimleri Arayanlar: Aman Ha !!!
Farkındayım bu konu biraz özel ancak hayatımızın gerçeği. Dünyanın birçok ülkesine giden özellikle erkeklerimiz bu konuda biraz atılgan. Araştırmalar yapılırken, gece hayatının tüm imkanları da yoğun bir şekilde araştırılıyor. Size tavsiyem Amsterdam, Hamburg, Berlin gibi Red Light bölgeleri devlet kontrolünde olan yerler dışında heyecan ararken çok dikkatli olun. Özellikle +18 eğlencelerinin yasal olmadığı ülkelerde ciddi güvenlik ve sağlık problemi yaşayabilirsiniz. Artık gerisi size kalmış 🙂
10- Seyahat Sigortasını Yaptırmayı İhmal Etmeyin
Siz yine de bir ülkeye gitmeden önce seyahat sigortanızı mutlaka yaptırın. Bazen ne kadar dikkat edersek edelim sıkıntılar meydana gelebiliyor. Seyahat sigortasını yaptırmak çok pahalı değil ama inanılmaz avantajları var. Yurtdışında nereye giderseniz gidin sağlık masrafları çok ciddi harcamalara sebep olabilir. Döndüğünüz zaman yaptığınız harcamaları seyahat sigortasını yaptırdığınız şirkete göstermeniz yeterli. Ödemenizi sorunsuz alacaksınız.
Başta Schengen Ülkeleri olmak üzere vizeli gittiğiniz bir çok ülkeye başvuru şartlarından biri olan sigorta yaptırma şartını vizesiz ülkelere giden birçok kişi umursamıyor ve çok büyük bir hata bu. 30-40 liraya yapacağınız bir sigorta sizi binlerce €’yu bulabilecek zararlardan koruyacaktır. Tek yapmanız gereken ilgili sigorta firmasının ofisine gidip, gideceğiniz günleri, dönüşünüzü, kalacağınız gül sayısını, bulunacağınız tüm ülkeleri söylemeniz. İhtiyacınız olan tek şey de kimlik kartınız. Size verecekleri çıktıyı yanınıza almayı unutmayın.
Benim anlatacaklarım bu kadar. Keyifli ve sağlıklı bir seyahat geçirmeniz için siz elinizden geleni yapın ve önerilerinleri dikkate alın yeter. Gerisi kader, kısmet…
Çocukla seyahat için örnek bir yazının linkini de burada paylaşıyorum.
Sağlıklı Seyahatler 🙂