Bişkek Gezi Rehberi | Uzun zamandır aklımızda olan ama nasıl olur zorlar mı, yapabilir miyiz ki … Derken yeni rotalar için yola koyulduk. Aslında yolun en başındayken çok uzun ve farklı etkinlikleri içeren bir planken Rusya’daki savaş ve vize işlemlerinden dolayı rota ufaldı ufaldı vizesiz nur topu gibi 3 ülke bize kaldı.
Nereden mi bahsediyorum? Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’dan. Rota ufalınca olur ya yaparız, hazır güzel de bilet denk gelmişken deyip çıktık yola. Ama bu yazıda size sadece Kırgızistan’dan bahsedeceğim daha sonra diğer ülkeleri anlatacağım.
Kırgızistan ve Çevresi – Bişkek Gezi Rehberi
Şimdi Kırgızistan rotasına gelince biz yolculuk planımız değişmeden önce Kırgızistan’ı Issık Gölü çevresi, Narin ve Oş bölgesi olarak rotaya eklemiştik fakat son zamanlarda yaşanan aksaklıklardan dolayı günlerde de azaltma yaşayınca biz bu ülkelerden en az günü Kırgızistan’a vermek zorunda kaldık. Çünkü diğer ülkelerin tarihi gezilecek şehir sayısı daha fazlaydı. Ama sizin gün sıkıntınız yoksa tabii ki her bir köşesini doya doya gezin.
Biz Bişkek gezisi yapıp daha sonra Kırgızistan dağlarına rotayı çevirdik. Zaten dünyada Tibet- Nepal bölgesinden sonra yüksek zirveleriyle anılan bir bölge Kırgızistan. Ünlü Lenin zirvesi de burada yer alıyor. Buralara kadar gelmişken bir dağ rotası, yurt gezisi yapmadan dönmeyin. Kırgızistan doğal güzellikleriyle sizi kendine hayran bırakacak.
Ülke Yapısı – Sınır ve Ulaşım
Kırgızistan’ın yakın tarihine baktığımızda zaten daha yeni bir devlet. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla 31 Ağustos 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmiş. Bölge ekonomik olarak diğer Türk Cumhuriyetlerinin yanında daha geri kalmış bir halde. Orada yaptığımız sohbetlerde aslında halkın göründüğü kadar fakir olmadığı fakat devletin fakir olduğunu söyleyenler oldu. Halkın durumu iyiyken devletin fakirliği göze çarpan ilk şeylerdendi.
Bişkek’in sokakları temiz, fakir bir ülke olsa da sizi rahatsız eden kimse yok, satıcılar ısrarcı değil, çevrede farklı milletlerden turistler görebilirsiniz. Bu coğrafyalarda (Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan) Alman, Rus ve Koreli turistler fazla. Halkı bizleri çok sıcak karşıladı, yabancılık çekmedik. Türkiye’de okuyan çok fazla Kırgız öğrenciye denk geldik.
Bilecik’te okuyandan tutun da Kütahya’da okuyana kadar farklı bölgelerde okuyan öğrencilerle karşılaştık. Kırgızistan ve diğer Türk Cumhuriyetlerinde de göze çarpan bir diğer durum trafik. Arabalar çok hızlı kullanılıyor ve buna rağmen trafik kazası beklediğimiz gibi çok değilmiş. Biz sürekli bu ülkelerde Yandex Go ile gezdiğimiz için araç kullanımına bire bir şahit olduk.
Bu tür ülkeleri gezerken Yandex Go gibi uygulamalar hayat kurtarıyor. Mesela biz Kazakistan’dan Kırgızistan’a geçişte bile uygulama kullandık. 4 kişi gezdiğimiz için çok hesaplıya geldi ama tek veya 2 kişi geziyorsanız otobüs tren gibi seçenekler de yaygın. Uygulamanın reklamını yapmıyorum ama muhteşem bir icat, yurtdışına çıkmadan muhakkak araştırıp hayatınızı kolaylaştıracak uygulamaları telefonlarınıza indirin derim.
Ne kadar övsem az kalacağı için siz kullandıkça bana dua edeceksiniz. 😊 Şehir içinde uygulamayı kullanıp şehirlerarası otobüs veya tren ile yolculuk yapabilirsiniz. Otobüsler eski ve ülkelerarası sınır geçişte kontrolleri uzun sürüyor. Eğer sınırları otobüs ile geçecekseniz muhakkak araçtan tüm eşyalarınızı alın. Bazen öyle bir an geliyor ki otobüsün geçmesini beklemektense taksiye atlayıp merkeze geçebilirsiniz.
Biz mesela Kırgızistan’dan Özbekistan’a geçişte en son noktada 3 saat otobüsün geçmesini beklerken pes edip taksiye atladık. Çok cüzi miktarlar, taksi, Yandex Go deyince bizdeki fiyatlandırma akıllara gelmesin mesela 150 liraya ülke değiştiriyorsunuz.
Bu arada sınır geçişlerinde hiçbir sorun yaşamadık. Bazı polisler turist misiniz, hoş geldiniz, ne zamandır buralardasınız vb. gibi sorular soruyor. Bildikleri Türkçe cümlelerle sohbet ediyorlar. Bu bölgede çok fazla Türk gezgin yok o yüzden ilgi fazla. Türkiye’ye hayranlık, Türkiye’de çalışma ve tatil popüler olunca size Türkiye hakkında sohbet açmaları kaçınılmaz oluyor.
Bişkek Gezilecek Yerler – Bişkek Gezi Rehberi
Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’i gezerseniz eğer bizce 1 gün ayırmanız yeterli. Bizi Bişkek rotasında en çok heyecanlandıran yer rahmetli Cengiz Aytmatov’un kabriydi. Fakat bize görmek nasip olmadı, navigasyonun acizliğine uğrayıp rotamızda olduğu halde maalesef gidemedik. Cengiz Aytmatov’un kabri Ata Beyit’te burası yaklaşık merkeze 30 dakika uzaklıkta.
Burada aynı zamanda Cengiz Aytmatov’un babasının ve arkadaşlarının kurşuna dizilip şehit düştüğü yer. Stalin döneminde Aytmatov’un babası da dahil 138 Kırgız aydınının kurşuna dizilerek vefat ettiği yer anıt haline getirilmiş ve Cengiz Aytmatov’un da kabri burada yer alıyor. Bişkek’e yolunuz düşerse ilk hedefiniz burası olsun yaklaşık 25 km uzaklıkta ve taksi ile ulaşım yapabilirsiniz, akşam 5’e kadar açık.
Buradan sonra rotanızı Oş pazarına çevirebilirsiniz. Adı Oş olsa da bu pazar da Bişkek’te. Burası halk pazarı her çeşit şey satılıyor ve Türkiye Türkçesi bilen kişilerle de karşılaşabilirsiniz. Pazarı gezerken Kırgızların sokak içeceklerini tadabilirsiniz.
Chalar dedikleri bu ayrana benzer içeceğin içinde meyve ve sebzeler bütün bütün oluyor, reyhan tadı ağır basıp normal ayranın aromalı hali gibi tadı vardı. Bu arada bu bölgelerde hayvanlar doğal otlandığı için süt, yoğurt ve sütlü tatlıların tadı bize çok ağır geldi. Bünye doğallığı kaldıramadı resmen. 😊
Dizilerden çok güzel Türkçe öğrenmişler fakat orta yaş ve yaşlı kesim daha çok Rusça konuşuyor. Sovyet dönemindeki asimile politikasının başarısını şu andaki halkın Rusçaya olan hayranlığı, çocuklarını Rus okullarına göndermenin elitlik sayılmasında görebilirsiniz. Asimile politikasının etkisini Türk halklarının birbirine olan tutumlarında da görebilirsiniz, hangi ülkedeysek diğeri için çok fazla olumsuz yorum yapıldı.
Gelelim Bişkek merkeze. Bizim gibi Kırgızistan’a doğal güzellikleri için geldiyseniz yurt programınızı önden ayarlayıp şehir merkezine 1 gün ayırarak rotanızı yapabilirsiniz.
Bişkek’te 1 Günde Gezebileceğiniz Yerler Şu Şekilde – Bişkek Gezi Rehberi
- Cengiz Aytmatov’un Kabri
- Ala-Too Meydanı
- Kırgız Ulusal Filarmoni Binası
- Bişkek Parlamento Binası
- Oş Pazarı
- Zafer Meydanı
- Rus Ortodoks Kilisesi
- Tarih Müzesi
Yurtlarda (Çadır) Konaklama
Bişkek’i gezdikten sonra haftada 2 gün olarak Çarşamba ve C.tesi günleri olarak yurtlara geziler düzenlenmekte. Bizim gün sorunumuz olduğu için biz kendimiz özel tur oluşturduk. 1 gece 2 gündüz olarak yeme- içme -ulaşım dahil 4 kişi, kişi başı 150 dolar vererek özel tur ayarladık. Ama siz bu dediğim günlerdeki turlara kaydınızı oluşturursanız bu dediğim fiyatın yarısına halledebilirsiniz hatta bazı turlar daha da uygun.
Bişkek’ten hostelimize bizi almaya geldiler ve Türkçe bilen bir rehber ve bir şoför artı 4 kişi olarak yolumuza koyulduk. Araç klimalıydı ve eşyalarımızı rahatça koyup konforlu bir yolculuk yaptık. Yurtlara çıkışımız yaklaşık Bişkek merkezden 8 saat sürdü. Kalabalık tur ekipleri o yolu büyük servis araçlarıyla yapıyorlar. Yurtlara ulaşana kadar güneşli havadan yağmura, yağmurlu havadan karlı havaya döndü. 4 mevsimi bir yol boyunca yaşadık.
Yol kenarında mola verip manzaralı yerlerde soluklanıp, akarsulardan su içtik. Temmuz sıcağında gittiğimiz için yanımızda kışlık yoktu ama yurt çok soğuktu ve oradaki halktan hırka, polar, kazak ne bulduysak giydik. 1 saat ata binmek de tura dahildi ve yemekten sonra atlarla etrafı gezdik. Yemek olarak yöresel yemekler verildi.
Fotoğraflardan gördüğümüz al yanaklı çocukların diyarına geldiğimiz için yüzlerimizde gülücükler eksik olmadı. Bizim yurdumuz Song Kol Lake diye adlandırdıkları bölgedeydi. Bu yurt dediğimiz çadırları birkaç kişi bir araya gelip 4 saat gibi bir sürede kuruyorlar.
Telefon çekmiyor ve güneş enerjisi ile işlerini hallediyorlar. Bizim gittiğimiz dönem 1 haftadır hava kapalı olduğu için bu konuda zorluk çekiyorlardı. Her çadırın içinde soba kurulu ve içinde birden fazla tek kişilik yataklar vardı. Kırgızistan’ın farklı yerlerine turlar yapıyorlar.
Ben önceleri Issık Gölü taraflarını merak ederken zamanla oranın bizim Ayderimiz’deki gibi yaşanan yapaylaşmadan dolayı vazgeçip yönümüzü Song Kol’a çevirdik. Sizler yine tur şirketlerinin sayfalarından gideceğiniz bölgeleri seçebilirsiniz.
Dilerseniz tur ile gitmeyip özel şoförle anlaşıp buralara ulaşım sağlayabilirsiniz. Biz hostelimizdeki görevliden rica edip bu şirketi ayarlamıştık. İnsanlarının yaklaşımı, hizmetin bize vermiş olduğu rahatlık ve konfor, iyi ki dedirten cazibesi… Her şeyiyle gittiğimize değen bir atmosferdi. Kırgızistan’a muhakkak bu doğal güzelliklere şahit olmak için gitmelisiniz. Dilerseniz dağcılık dilerseniz farklı aktiviteleri seçebilirsiniz.
Yurtta kalmak gibi bir hayaliniz var ise bunun için sadece Temmuz ve Ağustos aylarında halk yurtlarda kalıyor. Kışın sert geçmesi ve erken gelmesinden dolayı eylül’e kalmadan bizim bölgedeki halk köylerine dönüyormuş.
Eşsiz bir Samanyolu, yurtta tüten soba ve dostlarla yaptığınız sohbetin ardından gelen kahkahaların eşlik ettiği Kırgız gecesinden sonra uyandığınız o sabah sizi gelmekle en iyisini yaptığınıza götüren anlar oluyor. Sabah kahvaltımızı yapıp öğlene doğru akşam ki otobüsümüze geç kalmamak için yine bir 8 saatlik dönüş yolculuğuna koyulduk.
Bu tarafları merak edenlerin şehir merkezinde çok oyalanmadan kendini bu tür aktivitelere bırakmaları gezinin en unutulmaz anlarını oluşturacağına eminim. Yeryüzüne inen bir samanyolundan sonra uyandığınız o sabah sizi bir sonraki rota için heyecanlandıracaktır. Şimdiden keyifli gezmeler. Geri kalan fotoğraf ve videolar için instagram hesabımı takip edebilirsiniz. @yoldakonusuruz
Kırgızistan ile ilgili diğer yazılarımız için Tıklayın