Azerbaycan Gezi Rehberi | Batı Asya ile Doğu Avrupa’nın kesişim noktası olan, Kafkasya’da yer alan Azerbaycan, resmî adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti’dir. Türkiye ile 17 km’lik sınırı bulunan Azerbaycan’ın doğusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan ve güneyinde İran bulunuyor.
Kendisine bağlı olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin ise kuzey ve doğusu Ermenistan ile, güneyi ve batısı İran ile çevrili. Seküler bir ülke olan Azerbaycan’ın, %90 Şii Müslüman’dır. Ortodoks ve Hristiyan azınlık da olsa nüfusun kalan kısmını oluşturmakta.
Antik dönem ve Modern dönem olarak oldukça zengin bir tarihe sahip bir ülke. Azerbaycan tarihinde bir çok imparatorluklar hüküm sürmüş.1918’de bağımsızlığını kazanarak demokratik bir Cumhuriyet olsa da 1920’de Sovyet Rusya, Azerbaycan’ı işgal eder ve Azerbaycan Sovyet Sosyalisti’ni kurup Sovyetler Birliğine dahil eder.
Ülke, 1991’de Sovyetler birliğinin dağılması ile tekrardan bağımsızlığını kazanır. Bağımsızlığını kazandığı yıllar da bir çok sıkıntılar çekmiş olsa da verimli toprakları ve yeraltı zenginliği ( doğalgaz, petrol, demir ) sayesinde ülke olarak çok daha iyi yerlere gelmeyi başardı. Şimdi bu güzel ülkenin başkenti olan Bakü’de görmeniz gereken bazı yerlere bakalım.
1. Şirvanşahlar Sarayı – Azerbaycan Gezi Rehberi
İçeri şehir olarak turizme kazandırılan bölgede bulunan saray, 15. yüzyılda Şirvanşahlar hanedanının şahı İbrahim Halilullah’ın döneminde yapılmış. Yakınında bulunan Çin Camii, İçeri Şeher olarak adlandırılan surların arkasında yer alır. Şirvanşahlar Sarayı, yakın doğunun en görkemli mimari eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Saray 1964 yılından bu yana müze olarak kullanılıyor. Ayrıca 2000 yılında UNESCO tarafından Bakü’deki İçeri Şehir bölgesi ve Kız Kalesi ile birlikte dünya kültür mirası listesine alındı.
2. Qız Qalası ( Kız Kalesi )
Bakü’nün sembolü olan, 27 metre yüksekliği ve heybetiyle eskiden deniz feneri olarak kullanılan bu kule günümüzde müze olarak kullanılıyor. Kulenin ismiyle ilgili tarihte çeşitli rivayetler olsa da, onlardan en çok kabul görenin hikayesi şu şekilde;
Ülkeyi yöneten padişahın güzeller güzeli kızı fakir bir gence âşık olmuş. Padişah bunu öğrenir ve kızını Hazar Denizi’nin içinde bulunan (o zamanlar kale denizin içinde idi) kaleye kapatır. Ama Padişah’ın kızı adamın hasretine dayanamaz ve kendini kaleden denize atarak öldürür.
3. Bibiheybet Camii
12 imamın 7.’si İmam Musa Kazım Hazretlerinin kızı Hazreti Hekime’nin ve İmam Musa Kazım hazretlerinin iki erkek ve bir kız torununun kabirleri bulunuyor. Mimarlık abidesi bu yapı 13. yüzyılda (1281-1282) Şirvanşah II. Ferruhzad bin Asitan tarafından inşa edilmş. Mimarı, Mahmud Bin Seyyid’dir. Bu yapı 1936 yılında Sovyet rejimince yıkılmış, Azerbaycan bağımsızlığını kazandıktan sonra cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in teşebbüsü ile 1998’de yeniden inşa edildi.
1257 yılında vefat eden Hazreti Hekime Hanım hiç evllik yapmamış , tüm ömrünü kardeşinin (İmam Ali Rıza) çocuklarına bakarak geçirmiş. Hazreti Hekime onu inciten Halife’nin elinden kaçarak Bakü’ye gelmiş.
Bibi Heybet Caminin hikayesi de şöyledir; “Hazreti Hekime’nin düşmanlarına haber ulaşmasın diye devrin büyüklerinden Hacı Bedir Hazretleri, Hekime Hanımın adını saklar ve ondan ‘Bibi’ diye söz eder”. Bibi Heybet ise Heybet’in halası demektir. Hacı Bedir Hazretleri kendi arzusu ile Hekime Hanım’ın ayak tarafında ve Yükseklik bakımından Düşük bir seviyeye kabrini yaptırdı.
4. Kobustan Millî Parkı
Azerbaycanlı arkeolog İshaq Caferzade tarafından 1939 yılında bulunur. İkinci Dünya Savaşı yıllarına denk gelen bu dönemde kazı çalışmaları ilerleme fırsatı bulamasa da, 1947 yılı da tekrar kazı çalışmalarını başlanır ve kesintisiz devam eder. 6000 civarında petroglif (kaya üzeri tasvir) 20 civarında yaşam alanı ve 40 kurgandan oluşan buluntuyla sonuçlanan kazılar neticesinde 2007 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil edilir.
5. Çamur Volkanları
Azarbaycan, ülke geneline yayılan 300 çamur volkanıyla dünyanın en büyük çamur volkanı yoğunluğuna sahip ülkesi. Azerbaycan’daki çamur volkanları turizm ve sağlık alanında yararlanılır.
Buralarda çamur banyosu yapmanın cilt ve cilt altı hastalıklara, bağışıklık sistemine iyi geldiği iddia edilir.
6. Nizami Caddesi
Bakü’de gezilecek yerlerin olmaz olmazlarından olan Nizami Caddesi, ismini ünlü Azeri şair Nizami Gencevi’den alıyor. Bakü’yü tanımak için başlangıç noktası olarak seçilebilecek Nizami Caddesi gerek yerli halkın gerek alışveriş yapmak isteyen turistlerin en sık ziyaret ettiği adres. 3,5 kilometre uzunluğunda trafiğe kapalı bir alan olan bu ışıltılı caddede birçok mağaza ve dünya mutfağından yemekler yapan restoranları bulabilirsiniz.
7. Haydar Aliyev Kültür Merkezi – Azerbaycan Gezi Rehberi
Kıbrıslı Türk mimar Saffet Kaya Bekiroğlu ‘nun detay tasarımını yaptığı bina bir Türk firması tarafından 3,5 yılda inşa edildi. İçinde konser salonu, konferans salonu, kütüphane, müze, sanat galerileri barındırır. Mimarisi, Azerbaycan mitolojisinde yer alan Hazar Denizi’nin yükselişini yansıtır.
Merkez Haydar Aliyev’in doğumunun 89. yıldönümünü ve Heydar Aliyev Vakfı’nın faaliyet başlamasının 8. yıldönümü nedeni ile 5 Kasım’da 2013 te düzenlenen bir törenle hizmete girdi.
Bakü’de Ne Yenir?
Bakü yemekleri genel olarak Türk mutfağının benzer özelliklerini taşıyor. En belirgin malzemesi de elbette et ve hamur işi. Ancak fazlasıyla zengin olan Azeri mutfağı sadece bunlardan ibaret değil. İşte Bakü’de tatmanız gereken lezzetler: Suşa Gastronomi Festivali
- Havyar
- Mersin balığı
- Azeri plovu (et ve kuru meyvelerle yapılmış bir pilav)
- Duşbara (mantı çeşidi)
- Tike kebabı
- Piti aşı (güveçte kuzu eti ve nohut)
- Bakü baklavası
- Yaprak dolması
Bakü’de Ulaşım – Azerbaycan Gezi Rehberi
Bakü’de şehir içi ulaşım; otobüs, tramvay, metro ve taksiyle sağlanıyor. Ayrıca Bolt uygulamasını kullandığınız da uygun fiyata taksi ile istediğiniz yere gidebiliyorsunuz.
Şehir merkezine yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunan, Azerbaycan’ın en büyük havalimanı olan Bakü Haydar Aliyev Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım genellikle ekspres otobüslerle sağlanıyor. Havalimanından 24 saat boyunca yarım saatte bir hareket eden otobüslerle veya yine Bolt üzerinden taksi ile şehir merkezine hızlı ve ekonomik bir şekilde gidebilirsiniz.
Not: Azerbaycan da rahatlıkla Türkçe konuşabilirsiniz
İyi seyahatler