Bursa İlçeleri Gezisi. Merhaba arkadaşlarr! Bugün sizlerle Marmara’nın göz bebeği olan şehrimizi Bursa’yı gezeceğiz. Bursa’ya gideniniz göreniniz var mı içinizde? Şehir oldukça büyük arkadaşlar ve her bir noktası başka bir uçta. İskender şehri Bursa’yı görmeye tanımaya başlayalım mı?
Gölyazı
Gölyazı, Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı bir yarımada olarak bilinir. Merkeze yaklaşık 40 dakika kadar uzaklıkta olup 38 km’lik bir yolculukla buraya ulaşabilirsiniz. Gölyazı’nın yakınlarında gezip görebileceğiniz yerler sırasıyla şu şekildedir; Ağlayan Çınar, Apollon Tapınağı, Zambak Tepe, Uluabat Gölü, Ulu Camii.
Arkadaşlar ben Gölyazı’da gün doğumunu karşıladım. Mekanın harika bir manzarası bulunmakta. Teknelerle etrafı çevrili, balıkçı amcaların kayıklarla açıldığı hemen 2 km ilerisinde ağlayan çınar bulunuyor. Sizler buranın hikayesini biliyor musunuz?
Ağlayan Çınar dedikleri ağacın gövde kısmından akan öz suyunun yaz aylarından itibaren kırmızı renkte akması, bundan 97 yıl önce mübadele nedeniyle hüsranla sonlanan Mehmet ve Heleni aşkının hikayesine bağlanıyor. Buna dayanarak da Gölyazı’da oturan halk da ağacın ismini ağlayan çınar olarak adlandırmış. Tam 97 yıldır ağlıyor.
Cumalıkızık
Cumalıkızık Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlıdır. Merkeze uzaklığı yaklaşık 12 km arkadaşlar. Cumalıkızık’a gittiğiniz zaman hayretler içinde kalacağınıza eminim. O Taşdan döşemeli evler, rengarenk sokaklar kadar güzel o kadar doğal kalmış ki… Büyülüyor insanı… Buram buram doğallık kokan bu mekan eski zamanlarınız geliyor gözünüzün önüne.
En dar sokağın ismi Cin Aralığı. Daha önceki savaş zamanlarında askerler buraya girince bir anda ortadan kaybolmuşlar. Bu rivayete göre de cinler mi götürdü diyerekten adı Cin Aralığı olarak kalmış. Cin Aralığı’nın genişliği 3 el karışı kadar bile yok . Yani o kadar dar bir sokak. Her turistin gelip de fotoğraf çekilmeden gitmediği yerdir diyebilirim. Minik bir esprisi var hatta… “Bu aralıktan sadece cinler ve 34 bedenler geçebilir diye.” 🙂
Cumalıkızık’da Ne Yapabilirsiniz ?
Serpme kahvaltı seviyorsanız, Bursa’ya geldiğiniz vakit kahvaltınızı Cumalıkızık’da yapabilirsiniz. Güzel bir köy kahvaltısı var. Fakat sokağa girdiğiniz an itibari ile her esnaftan buyrun buyrun şeklinde sesler duyacaksınız. Bu biraz sizi darlıyor olsa da ticarete dönüşmüş bir yer olduğu için 1-2 saat dayanabilirsiniz diye umuyorum.
Bir diğer yapabileceğiniz aktivite, fotoğraf çekmeyi ya da çekilmeyi seviyorsanuz, Cumalıkazık tam doğru bir yer. Mnzara deseniz avucunuzun içinde… Tarihi kıyafetler giyip kendi fotoğraflarınızı çektirebileceğiniz stüdyolar açmışlar. Oraları kullanabilirsiniz.
Ben bayıldım. Hürrem Sultan gibi hissetmek güzel bir duygu olmuştu. Sokak boydan boya esnaflarla dolu olduğu için hediyelik eşya almanız oldukça kolay. Duvar tablosu, takı, toka, anahtarlık, el yapımı turşu gibi A’dan Z’ye her şeyi Cumalıkızık’da bulabilirsiniz. Cumalıkızık’a ayıracağınız vakti, eğer kahvaltınızı da burada yapacaksanız maksimum 3 saat kadar düşünebilirsiniz. Şimdiden iyi eğlenceler.
Koza Han | Dudaklı – Kestel
Bursa’da bulunan Koza Han, hanlar bölgesinde olup Ulu camii ve Orhan Camii arasında bulunuyor. Arkadaşlar bu mimarı yapı yaklaşık 1000 yıldır ayakta kalmayı başarmış. İpek böceği üreticiliğinin yapıldığı yer olarak hizmete açıldığından bu yana hala Koza Han işlemektedir. Hafta içi gittiğiniz zaman sabah 8’den akşam 19.30’a kadar açık. Cumartesi günü sabah 8’den akşam 8’e kadar, Pazar günü ise sabah 10.30’dan akşam 18.30’a kadar açık. Koza Han’ın alt katında 45, üst katta ise 50 olmak üzere toplamda 95 tane odası bulunmakta. Dükkanların neredeyse hepsi ipek ürün satan esnaflar ile doludur. Hadi beraber bakalım.
Kozahan’ın İçinde Ne Var? Bursa İlçeleri Gezisi
Arkadaşlar burada yok yok yani. İpek eşarplar, şallar, gömlekler, elbiseler, ayakkabılar, nevresim takımları… Halı dahi bulunmakta. Bu tarz ihtiyaçlarınız var ise Koza Han’da rahatlıkla bulabilirsiniz.
Mudanya – Bursa İlçeleri Gezisi
Mudanya sahili deniz kenarında bulunduğundan, Bursa’nın tam anlamıyla beni buraya bırakın da kafa dinleyeyim diyebileceğiniz yerlerinden biri . Merkeze uzaklığı yaklaşık 30 kilometre. Feribot ile İstanbul’a birazcık daha yakın olabilir 😀
İstanbul’da sıkıldınız mı? Atlayın feribota hemen Mudanya’dasınız. Yaz aylarında bile esintileriyle meşhur olduğu doğrudur. Siz bir de kış günü görmelisiniz. Sahili çok poyraz alıyor ve giderken sıkı sıkıya giyinmelisiniz. 10 dakika uzağında Tirilye bulunuyor. Çok memnun kalacağınız bir yer olduğunu tahmin ettiğim için gidilecek yerler arasına eklemenizi tavsiye ederim. Onun haricinde Mütareke Evi Müzesi, Kumyakayı görebilirsiniz.
Mudanya’nın Neyi Meşhur ?
Tabii ki zeytinleri… Mudanya denince akla ilk gelen şey zeytin oluyor. Yağ oranı yüksek, etli çekirdeğinden hemen ayrılan zeytinleri, 10 dakika uzaklıkta dediğim Trilye’den kolaylıkla bulabilirsiniz.
Dudaklı – Kestel
Dudaklı Bursa’nın Kestel ilçesine bağlıdır. Bursa’nın oksijen koridoru olarak bilinir. Doğa o kadar şahane ki arkadaşlar buraya gittiğiniz zaman geri dönmek istemeyeceksiniz. Bu bölgenin en doğal, en temiz, en çok güneş gören yerine sahip olan Dudaklı, tam enerji toplayacağınız ve hafta sonu kafa dinleyip piknik yapabileceğiniz bir konum. Her yeri ağaçlarla dolu. Siz burayı bir de sonbahar da görün; İnanır mısınız? Sonbahar mevsimi ambiyansının Abant’tan farkı yok dostlar.
Bursa’ya geliyorsanız ve enerjiye ihtiyacım var, dinlenmeliyim, buna değmeli gibi bir düşünceniz varsa; ilk gitmeniz görmeniz gereken yerin Dudaklı olduğunu sizlere gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.
Daha fazlası için Instagram adresim ; gezgintibal
Diğer Bursa yazılarımız için ;
Bursa Yeme-İçme Rehberiİ: Bursa Yeme İçme Rehberi
6 yorum
Emeğine sağlık çok verimli bir yazı olmuş.
Teşekkür ederim Sinemcim.❤️
Çok güzel olmuş canım eline emeğine sağlık. 🙂
Teşekkür ederim gamze beğendiğine sevindim
Çok akıcı bir anlatım olmuş gitmiş kadar olduk emeğine sağlık
Beğenmenize sevindim Mustafa bey çok teşekkür ederim. Umarım yakın zaman da sizler de gidersiniz.