Bursa’da Ne Yenir?
Öyle bir yere gidelim ki bir yandan ruhumuz bir yandan da karnımız doysun mu diyorsunuz. O zaman doğru adrestesiniz çünkü Bursa tam size göre. Peki Bursa’da ne yenir? Tabii ki akıllara ilk olarak iskender geliyor. Zira Bursa demek iskender demek, iskender demek Bursa demek 🙂 Ama emin olun ki Bursa’da iskenderden çok daha fazlası var. O zaman Bursa’ya gelirken karınları tıka basa doyurmaya, dönüşte de alınan kalorileri yakmak için spor yapmaya hazır olun. Ve işte başlıyoruz. Karşınızda Bursa Yeme İçme Rehberi…
1- İskender
Madem “Bursa’da ne yenir?” deyince akıllara ilk iskender gelir dedik, listemize de iskenderle başlayalım. Akıllara düşünce ağız sulandıran bu lezzet için taa İstanbul’dan kalkıp gelenler var 🙂 Bol tereyağıyla, sosuyla, yumuşacık pideleriyle namı dünyaya yayılan İskender aslında ayrı bir yazı konusu. O yüzden şimdilik iskender için aşağıdaki noktaları bırakıyorum.
Mavi Dükkan
Adres: Tayyare Kültür Merkezi Yanı Atatürk Caddesi No:60 Osmangazi
Uludağ Cemil ve Cemal Kebapçısı
Adres: Santral Garaj Mahallesi, Kıbrıs Şehitleri Cad. No:3 Osmangazi
2 – Cantık
Bursa’ya üniversiteyi okumaya geldiğimde lokanta ve restoranların menülerinde görüp merak ettiğim ve adıyla da beni şaşırtan lezzet cantık. Aslına bakacak olursak Bursa’nın meşhur pidesi de diyebiliriz. Ancak pideden farkı şekli ve ortasındaki kıyma miktarı. Bursa’ya geldiğinizde yemeden dönmemeniz gereken lezzetlerden.
Tarihi Aynalı Çarşı Pide & Cantık
Adres: Nalbantoğlu Mahallesi, Eski Aynalı Çarşı D:19 Osmangazi
Kardeşler Pide & Cantık
Tuzpazarı Mahallesi Saner İş Merkezi 53 Osmangazi
Pidecioğlu
Adres: Geçit Mah., Belen 3 Sitesi, A Blok, No:22 Osmangazi
3- Pideli Köfte
Ve sırada en az iskender kadar ünlü pideli köfte var. Benim gibi köfteyle arası pek iyi olmayan birinin bile bayıldığı lezzet. Öyle bir şey düşünün ki altında iskender pideleri, üstünde minik köfteler, domates sosu ve bol tereyağ… Daha ne olsun. Yeme de yanında yat 🙂
Kayhan Çarşısı Yeşil Pideli Köfte
Adres: Kayhan Çarşısı D:43 Osmangazi
Ömür Köftecisi
Adres: Ulucami Cd. No:9 Osmangazi
Çiçek Izgara
Adres: Belediye Caddesi No:15 Osmangazi
4- Tahinli Pide – Bursa Yeme İçme Rehberi
Bursa’da beş çayı denince akıllara tahinli pide gelir. Ayrıca Bursa’da yaşayan biri olarak hafta sonu kahvaltılarımızın vazgeçilmezidir tahinli pide. Ve tahin sever biri olarak belirtmem gerekiyor ki yok böyle bir lezzet! Mutlaka denemelisiniz. Pişman olmayacağınıza garanti verebilirim.
Tarihi Abdal Fırını
Adres: Tuzpazarı Mahallesi Abdal Caddesi 12.Fırın Sokak No:2 Osmangazi
Kırmızı Fırın
Adres: Fatih Sultan Mehmet Bulvarı No:42 Nilüfer
5- Kestane Şekeri
Bursa denince iskenderden sonra akıllara gelen diğer lezzet kestane şekeri. Özellikle Bursa’da yaşayanların başka şehirde yaşayan dostlarına mutlaka götürdüğü hediyelerden. Üniversite yıllarımda az taşımadım kardeşime kestane şekeri 🙂 Eğer çikolatayı seven biriyseniz dışı çikolata kaplaması olan karyokayı da tercih edebilirsiniz.
Kafkas
Adres: Atatürk Caddesi No:35 Heykel Osmangazi
6- Süt Helvası
Sıradaki lezzetimiz ise Bursa helvası olarak da anılan süt helvası. Tarihi bir Türk tatlısı olan süt helvası için Osmanlı mirası da diyebiliriz. Özellikle esnaf lokantalarında en çok tercih edilen tatlılardan biri. O yüzden en güzelini esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.
7- Bağdat Hurma
Geldik eşim sayesinde tanıştığım Bağdat Hurma tatlısına. Üniversite yıllarımda tatmadığım için çok pişman olduğum bu tatlı (o zamanlar boğazıma bu kadar düşkün biri değildim) her merkeze gittiğimde eve almadan dönmediklerim arasında 🙂 Hurma dendiğine bakmayın hurmayla tek benzerliği sadece şekli. Dışı kahverengi, yumuşacık minik tatlı Bursa’ya özgü lezzetlerden biri. Sunumu şerbet ve hindistan cevizi eşliğinde yapılıyor.1968 yılında bir pastane tarafından üretilen bu tatlının tarifi gizli tutuluyor. Sokakta seyyar satıcılarda da bulabileceğiniz bu hafif tatlıyı tatmadan dönmeyin.
8- Hacı Şerif İrmik Helvası
Her ne kadar çıkış noktası Bursa olmasa da bu listede Hacı Şerif’in irmik helvasına değinmeden geçemeyeceğim. Nasıl merkeze her gidişimde Koza Han’a yolumu düşürüyorsam Koza Han’da bulunan Hacı Şerif’ten de dondurmalı irmik helvası yemeden dönmüyorum. Koza Han’ın huzur dolu avlusunda o helvayı yemek benim için nasıl büyük bir mutluluk anlatamam. O yüzden siz de Bursa’ya geldiğinizde mutlaka denemelisiniz!
Hacı Şerif Kozahan
Adres: Kozahan Uzun Çarşı Cad. Kozahan Alt Kat No Z 36 Osmangazi
9- Kemalpaşa Tatlısı
Bursa’nın ilçelerinden Mustafakemalpaşa’dan ismini alan Kemalpaşa tatlısı Bursa’da peynir tatlısı olarak da anılıyor. Bu küçük,şerbetli tatlıyı yemeden dönmeyin.
10- İnegöl Köfte – Bursa Yeme İçme Rehberi
İnegöl köfte de aynı Kemalpaşa tatlısı gibi adını Bursa’nın bir ilçesinden alıyor. Ünü Bursa’nın sınırlarını aşan bu lezzet başka şehirlerde de bulunsa da Bursa’ya gelince yemeden dönülmemesi gerekenlerden biri.
11- Cevizli Lokum
Bursa’da tahinli pideden sonra beş çaylarının bir diğer lezzeti ise cevizli lokum. Lokum dendiği için tatlı olduğu sanılmasın. Arasında ceviz bulunan rulodan oluşan tuzlu bir hamur işimiz. Ve Bursa’nın geleneksel tatlarından biri.
Bursa Yeme İçme Rehberi yazımızın sonuna geldik. Bursa Gezi Rehberi‘mizi okumayı unutmayın!
Diğer yazılarımı okumak için buraya, beni instagram hesabımdan takip etmek isterseniz de buraya tıklayabilirsiniz 🙂
Şimdiden afiyet olsun.
Sevgiler.
Evrim