Yurt Dışına Ekonomik Çıkma Yolları . Evet arkadaşlar biliyorum ki Türkiye’de yaşayan her gencin Dünya’yı gezme hayali var. Peki, neden harekete geçmiyorum diye hiç bu soruyu kendinize sordunuz mu? Elinizde eğitim imkanınız varken ekonomi yollarla her yeri görmek, gezmek, öğrenmek için 6 farklı seçenekten biri sayesinde yola çıkabilirsiniz.
Work And Travel – Yurt Dışına Ekonomik Çıkma Yolları
WAT için Amerika’nın dünyanın her yerinden 18-26 yaş aralığındaki gençleri kabul edip ülkesini görmesini ve tanımasını istediği bir kültür programı diyebiliriz. 3 ya da 4 ay süren bu program için ilk yapmanız gereken şey doğru şirket seçimi.
Türkiye’de çok fazla work and travel şirketi bulunuyor. Öncelikle en doğru olabilecek şirketi seçmeniz büyük önem taşıyor. Seçtiğiniz şirkete göre olumlu olumsuz sonuçlar alabilirsiniz.
Bir şirket seçtikten sonra, dil seviyenizi belirlemek için şirket bünyesinde bir genel taramadan geçeceksiniz ? Oraya gidince ne iş yapabilirsiniz, ne kadar başarılı olabilirsiniz gibi diğer konularda da iyice bir süzgeçten geçiriyorlar. Elbette kimse dört dörtlük bir İngilizce seviyeniz olmasını beklemiyor fakat kendinizi ifade edebilecek bir düzeyde olmanız sizin açınızdan daha verimli ve avantajlı olacaktır.
WAT programına katılım sağlayabileceğinize kanaat getirildikten hemen sonra, Amerika’da kaldığınız süre zarfı boyunca ne iş yapabilirsiniz kısmına geçiyorsunuz. Bunlara karar verdikten sonra bir CV hazırlanıyor ve anlaşmalı olduğunuz şirket iş verenlere CV ‘nizi ulaştırıyor. Bu aşamayı da geçtikten sonra vize işlemleriniz başlıyor. Her şey yolunda giderse yaz mevsiminin başında Amerika’ya yolculuğunuz başlayabilir .
Gider gitmez Türkiye’deki ajansınızın size ayarladığı işinizde çalışmaya başlayabilirsiniz. Hem çalış hem gez programı bu şekilde oluyor arkadaşlar. Eğer WAT projesini iyi değerlendirirseniz, döndükten sonra ajansa ödediğiniz paranın 4 katını kazandığınızı görebilirsiniz.
Ajans fiyatları hakkında bilgilendirme yapamayacağım. Çünkü dolar arttıkça bu fiyatlar da değişim gösteriyor. Üniversite hayatınız devam ederken değerlendirmeniz gereken en önemli fırsatlardan biri olduğunu söyleyebilirim.
Work and Travel için link bırakmayacağım arkadaşlar. Ajansların hepsi bireysel ve özel çünkü .
AIESEC
Arkadaşlar için Aiesec bir nevi gönüllülük projesi denebilir. 2.Dünya savaşından sonra kuruldu ve dünya barışına katkı sağlaması için kurulan uluslararası öğrenci örgütüdür. “Genç insanlara dünyayı görme şansı veriyoruz. Çünkü eğer görürlerse, dünyayı anlamaya başlarlar. Eğer anlarlarsa değiştirmeye başlarlar.” gibi bir misyonu da var.
Bu örgüt hem uzun dönemli hem kısa dönemli staj imkanları da sağlamaktadır. Kısa dönemli stajlar 6-8 hafta kadar sürüyor ve burada harcamalar size ait. Uzun dönemli stajlarda ise sizlere konaklama, yeme – içme, staj yeri gibi tüm kalemleri karşılıyorlar ve 2 yıl kalabiliyorsunuz. Sizleri orada bir ailenin yanına veyahut bir yurda yerleştiriyorlar.
Aiesec’e katılmak için öncelikle bir dil sınavından geçiyorsunuz. Burada başarıyı yakalarsanız bu sivil toplum kuruluşu ile öğrenmeye hak kazanıyorsunuz. Şahane bir İngilizce beklemiyorlar fakat orta seviye bir dil bilmeniz gerekmektedir.
Arkadaşlar bu hayatınızın en güzel fırsatı olabilir. 2 yıl az bir süreç değil ve eğer gittiğiniz, staj yaptığınız yer sizi sever ise tamamen kalma imkanınız da olabilir. Sizlere daha detaylı öğrenmek ve adım atmak için link bırakıyorum. Mutlaka okumalısınız.
Link : AIESEC
Erasmus
Üniversite okurken görüp görebileceğimiz ve değerlendirmemiz gereken ilk fırsat Erasmus arkadaşlar. Her bölümün Erasmus ile ilgilenen bir hocası mutlaka ve mutlaka var. Erasmus’a, dil sınavı ve ortalama ile gidiliyor. Ekstra harcamalarınız hariç hemen hemen tüm eğitim – konaklama – ulaşım masraflarınız karşılanıyor. Giderken cep harçlığınıza kadar veriliyor.
Her şey Erasmus için ayrılan fonlardan ödeniyor sizlere. Ancak bazı ülkelerde paranın eksik kaldığı kısımlar da olmuyor değil. Buna göre araştırmalarınızı, gitmek istediğiniz ülkelerdeki yaşam şartlarını da iyice öğrenmenizi öneririm.
Erasmus’u kazanmak gözünüze biraz zor gelebilir ama inanın o kadar kolay ki arkadaşlar A1 ve A2 seviye İngilizce bile sizleri nerelere getiriyor. Gittiğiniz zaman dil açısından da eğitim açısından da kültür açısından da daha gelişmiş oluyorsunuz. Üniversitenin 6.dönemine kadar hakkınız var fakat 6.dönem de bittikten sonra bir daha Erasmus hakkınız kalmıyor. Bunları kaçırmadan değerlendirmenizi şiddetle tavsiye ederim.
Link : Türk Ulusal Ajansı
Interrail
Dünyayı gezmek için o kadar şahane ve verimli bir seçenek ki… Avrupa’yı tamamen trenle geziyorsunuz. 15 gün ve 1 ay gibi seçenekler oluyor. Eğer ki konaklamaya, otele, para vermek istemiyorum diyorsanız buna dahi çözüm bulmuşlar. Tren garında kalabiliyorsunuz arkadaşlar. Evet yanlış duymadınız tren garında konaklayabiliyorsunuz. Ama benim İnterrail yapma şansım olursa ne yaparım biliyor musunz? Durmadan gezerim… Tren seferleri bitmiyor. Onlar bitmiyor ise ben neden biteyim ki, öyle değil mi ?
Link : INTERRAIL
Avrupa Birliği Gönüllülük Projeleri
DİL ŞARTI YOK, OKUL ŞARTI YOK, PARA ŞARTINIZ YOK…
Evet, yanlış duymadınız…. Bu şartlar olmadan da yurt dışına çıkıp Avrupa’yı görme imkanınız var. Kalacak yerinizi, yemenizi, içmenizi, gönüllük yapacağınız yeri kısacası her şeyinizi ayarlıyorlar. Üstüne de ülkelere göre 100 – 150 Euro civarında cep harçlığı veriyorlar. 1 aydan 1 yıla kadar herhangi bir ülkedeki herhangi bir STK’nın gönüllü çalışanı oluyorsunuz.
Avrupa Gönüllü Hizmeti kısa adıyla AGH ya da EVS. Bu programda çok fazla ilgi alanı var. Size en uygun olan gönüllülük çalışmasını seçiyorsunuz ve bir sunum hazırlayıp kendinizi güzelce tanıtıp seçtiğiniz projelere sahiplerine gönderiyorsunuz. Geri dönüşleri uzun olabiliyor. 3 ay 5 ay bekleyebilirsiniz ama elbet bir dönüş alacaksınız arkadaşlar. Bu program gerçekten inanılmaz.
Link : Avrupa Gönüllü Hizmeti
Work Away – Yurt Dışına Ekonomik Çıkma Yolları
Bu bir internet sitesi arkadaşlar. Öncelikle söylemem gerekiyor ki bu internet sitesine üye olurken belli bir miktar para ödemeniz şart. 1 yıllık üyelik başlatıyorsunuz ve buradan milyonlarca iş imkanı görüyorsunuz (çocuk bakıcılığı, garsonluk, bulaşıkçılık, mühendislik, mimarlık…) A’dan Z’ye bir sürü iş imkanı…
Bu işlerde 2 ve 5 iş saati kadar çalışıyorsunuz. Bunun karşılığında ise kalacak yer ve yeme içme ihtiyaçlarınızı gideriyorlar. Tamamen karşılıklı. Siz onların işini görüyorsunuz onlar da sizin kalacak yerinizi ve yemeğinizi veriyor. Bu programı biliyor muydunuz? Tamamen beş yıldız üzerinden beş yıldız verebileceğim bir platform. Sizlere şiddetle tavsiye eder, gitmek istediğiniz ülkeleri bir kere bile olsa bu yolla da görmenizi öneririm.
6 tane yurt dışına çıkış programıyla yurt dışına nasıl gidebileceğinize dair bilgi aktardım. Yeni yerleri görmeye ya da yeni kültürleri öğrenmeye maddi durumunuz yetmiyorsa bu yollar sayesinde ücretsiz ya da daha ekonomik yollarla gezebilirsiniz.
Link : WORKAWAY
Daha fazlası için İnstagram adresim: gezgintibal
Diğer yazılarımız için : YURT DIŞINDA ÇALIŞMAK
Yurt Dışında Çalışmak İsteyenlerin Başvurabileceği Programlar
4 yorum
Bilgilendirici eğlenceli ve verimli bir yazı olmuş emeğinize sağlık
Beğenmenize sevindim. Çok teşekkürler Çağatay Bey 🙂
Çok güzel olmuş, okurken çok zevk aldım ve öğrendiklerim için mutlu oldum teşekkürler, elinize sağlık
Beğenmenize çok sevindim teşekkür ederiz