Bolu Gölcük Tabiat Parkı Gezi Rehberi
ülkemizde hala karları gördüğümüz bu günlerde, karın çok yakıştığı Bolu Gölcük Tabiat Parkı‘na uzanıyoruz. İstanbul, Ankara ve civarı tüm şehirlerde yaşayanlar için harika bir kaçış noktası. Doğası ile büyüleyecek, sakinliği ve sadeliği ile mest edecek bir cennete hazır olun.
Şehrin kaosundan kısa sürede çıkıp, ormanın ortasında bir göl kenarında dinlenebileceğiniz bir kaçamağa ne dersiniz? Batı Karadeniz’in yeşili oldukça bol, günübirlik ve hafta sonu konaklamalı rota için oldukça popüler bir ili olan Bolu’nun, favori rotalarından biri olan Bolu Gölcük Tabiat Parkı manzarası ile büyülüyor adeta. ❤
Gölcük Tabiat Parkı’na Nasıl Gidilir?
Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Gölcük Tabiat Parkı, Bolu’nun merkezine 13km uzaklıkta; merkezden parka ulaşmak ise yaklaşık yarım saat sürüyor.
- İstanbul’dan 260 km mesafede yani yaklaşık 3 saat,
- Ankara’dan 200 km mesafede yani yaklaşık 2 saat 20 dakikada Bolu Gölcük Tabiat Parkı’na ulaşabilirsiniz.
Göle ulaşım oldukça kolay, asfalt güzel bir yolu var. Her türlü araç ile ulaşabilirsiniz. Tabelalar ile yönlendirmeler de mevcut. Göle yaklaştıkça, ormanların arasından güzel manzaralara şahit oluyorsunuz. ❤
Gölcük Tabiat Parkı Hakkında Genel Bilgiler
- Parka giriş ücretli, girişte araçlar için ücretsiz geniş bir otoprak mevcut.
- Gölün çevresine araçla giriş yasak, bu da sizin içeride rahat vakit geçirmenizi sağlıyor.
- Genelde Abant Gölü ile karıştırılabiliyor. İnternette arama yaptığınız da bile, ikisinin fotoğrafları yanlış isimlerle çıkıyor 🙂 Gölcük daha minik olan. Bu sayede gezmesi çok daha kolay. Hem de farklı noktalarla birleştirilebiliyor.
- Etrafı biribirinden güzel çam, köknar, kayın gibi ağaçlarla bezeli yapay bir göl aslında.
- Ormanlık alanda, yaban hayat süregeliyor, Göl ve çevresi Milli Parklar tarafından koruma altına alınmış durumda.
- Ormanda pek çok yabani hayvan yaşıyor.
- Gölcül Tabiat Parkı diyince akla gelen ve tüm fotoğrafları süsleyen meşhur güzel ev ise, Devlet Konukevi.
- Gölcük Tabiat Parkı’nda; konaklamak için bungalov evler ve 2 tane otel, restoranlar, hediyelik eşya satan yerler de bulunuyor.
- Ateş yakmak yasak. (mangal ateşi için özel yapılmış yerler var, onları kullanabiliyorsunuz.)
Gölcük Tabiat Parkı’nda Neler Yapılır?
Yürüyüş ve Trekking : Bolca yürüyüş yapabilirsiniz. Gölcük Tabiat Parkı’ndaki parkur göl çevresi boyunca devam ediyor, yaklaşık 1300 m uzunluğunda. Göl çevresinde manzara eşliğinde gezerek yürüyüş yapabileceğiniz parkur dışında 3 parkur daha var.
8-10 ve 14 km uzunluğunda olan bu 3 parkur, Gölcük Üçgöl Yürüyüş Parkuru olarak geçiyor. Daha uzun vaktiniz varsa size uygun olan uzunluktakini seçerek doğanın tadını çıkarmanızı öneririm. Tüm oksijeni içinize çekip, kuş sesleri eşliğinde stresinizi unutucağınız sağlık dolu bir yürüyüş sizi bekliyor.
Fotoğrafçılık: Her köşesi bambaşka bir mucize sunuyor parkın inanın. Her mevsimi de ayrı güzel elbette. Profesyonel değilseniz bile, kendinizi her an fotoğraf çekerken bulabilirsiniz 🙂
Bisiklet: Kışın pek mümkün olacağını düşünmediğim bu aktivite, diğer mevsimlerde burada yapılabilecek en ideal aktivitelerden biri. Kendi bisikletinizi getirebileceğiniz gibi kiralamanız da mümkün. Park bisiklet sürmek için çok ideal, hem her yeri doyasıya gezmek için hem de spor yapmak için bunu değerlendirebilirsiniz.
Göl Turu: Golf araçlarını kiralayarak göl turu şansınız da var, çocuklu aileler için tercih edilecek bir aktivite olabilir.
Piknik: Eğer günübirlik piknik yapmak isterseniz, bunun için uygun bir yer. Bunlar için bazı masalar, bir şeyler pişirmek isterseniz mangalını kullanbileceğiniz alanlar da mevcut. Göl kenarında oturabileceğiniz gibi, daha sakin yerleri de tercih edebilirsiniz. (Hafta sonları daha kalabalık oluyor, erken gelmenizi öneririm.)
Eğer şansınız varsa, gün doğumunun ya da gün batımının tadını çıkarmanızı öneririm. Tabi mümkünse mesela konakladıysanız, ikisinin de tadını çıkarabilirsiniz. ❤
Birleştirelebilecek rotalar: Yedigöller Milli Parkı buraya yaklaşık 1.5 saat uzaklıkta, Abant Gölü yaklaşık 1 saat uzaklıkta, Gölköy yaklaşık 45 dk mesafede,.
Not: Kışın gelmeyi planlıyorsanız, kış lastiği ile gelmeyi unutmayın. Yüksekte olduğu için merkezde kar olmasa da burada kar olabilir ya da gittiğinizde kar yağabilir. Güvenliğinizi ilk planda tutun.
BONUS: Batı Karadeniz ile ilgili Batı Karadeniz Gezilecek Yerler – Doğal ve Tarihi Şehirleri yazımızı
Hafta sonu rotaları ile ilgili Poyrazlar Gölü, Sülüklü Göl, İğneada, Kaz Dağları , Yuvacık, İnönü Yaylası , Düzce Şelaleleri yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Sorularınız ve ayrıntılı bilgi talepleriniz için bana ulaşabilirsiniz. melisderyaokur
Sağlıkla kalın, güzel günlere…
Melis
1 Yorum
Yine muhteşem bir yazı ama yapılacaklar listesine ekleme yapmak istiyorum böylesine muhteşem atmosferde evlilik teklifide yapılacaklar listesine eklenmeli