Doğaya daha çok sahip çıkmamız, yeniden var edip güzel günler göreceğimize olan inancımızı hiç yitirmemiz gereken günlerdeyiz. İşte tam bunun için, doğaya güzel bir kaçamak… Yine büyüleneceğiz, yine dinleneceğiz… Bozmadan anı yakalayalım, koruyarak çoğaltalım, olur mu? Kısa yolculuklarla kolayca ulaşabileceğimiz rotalarımızda bu sefer “Panayır İskelesi Koyu” ile karşınızdayız. Konaklamalı gidebileceğiniz gibi, Trakya’da farklı bir nokta ile birleştirebileceğiniz böylece günübirlik zaman geçirebileceğiniz bir doğa cenneti. Hep birlikte Panayır İskelesi Koyu Gezi Rehberi ile huzura doğru yola çıkalım öyleyse…
Çok uzaklaşmadan yeşile doyacağınız, aynı zamanda yaz tatili yapacağınız Panayır İskelesi Koyu hafta sonu rotası, bütün hafta içinin stresini size unutturacak. Doğa ve denizin eşsiz uyumu… Arkanız alabildiğince ormanlık, yaklaşık 200 metre bir sahil, Karadeniz’in hırçın denizine kıyasla konumu itibari ile nispeten korunmuş Panayır İskelesi Koyu. Fakat Karadeniz’de olduğunuzu hatırlatmakta fayda var, denizi yine de dalgalı oluyor.
Panayır İskelesi Koyu Hakkında
Burada önceden bir iskele varmış ve genelde odun taşıyan ticari gemiler bu iskeleyi kullanıyormuş. Bir de jandarma karakolu varmış, fakat çok önce boşaltılmış. Terk edilmiş ve harabe şekilde binalarını görmek mümkün. Şu anda bu koyda bir işletme var.
Eskiden ücretsiz bir şekilde girebildiğiniz Panayır İskelesi Koyu‘ nu artık bir işletme devralmış. Ama aklınızda tatil yerlerindeki işletme kültürü canlanmasın. Araç parkı ve kamp yapacaksanız çadır için para alınan bir yer, ama pek bir hizmet beklemeyin. Zaman zaman para almadıkları da oluyormuş, o biraz zamana ve işletmedeki lişiye göre değişiyor galiba 🙂
Panayır İskelesi Koyu’na Nasıl Gidilir?
Panayır İskelesi Koyu, İğneada ile Kıyıköy arasında bulunan, Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı olan Kışlacık köyünde bulunuyor. Kıyıköy’e yakın olduğu için Kıyıköy’e bağlı zannedilse de, Kışlacık Köyü’ne bağlı. Panayır İskelesi Koyu’, Vize merkeze yaklaşık 50 km mesafede bulunuyor.
Toplu taşıma ile ulaşım yok. Kendi aracınızla gitmeniz gerekiyor. Ve son 15-20 km oldukça bozuk taşlı bir yol. Son kısma gelene kadar yolların hepsi güzel ve rahat. Sadece son bölüm 45 dk sürebiliyor. Son kısım içinse yüksek bir aracınız varsa çok rahat ederseniz, yoksa da yavaş gitmenizi ve yerin ıslak olduğu yağmurlu zmanalarda pek tercih etmemenizi öneririm. Yolun bozuk olması, buranın doğal kalmasını da sağlıyor bir yandan 🙂
Tabi bir de ayçiçeği zamanı giderseniz yol boyunca size bu güzel manzaralar eşlik ediyor. Zaman daha güzel akıyor. Zorlu kısmı ise, Panayır İskelesi Koyu’na gitmeyi düşünüyorsanız, ulaşımın zorlu olacağını unutmayın. Eğer kısa bir vaktiniz varsa doğru bir seçim olduğunu düşünmüyorum. Panayır İskelesi Koyu’na Kızılağaç ve Kışlacık yolları ile gidilebiliyor. Ancak Kışlacık güzergahını kullanmanızı öneririm. Kızılağaç güzergahının yolları çok daha bozuk.
Panayır İskelesi Koyu’nda Neler Yapılabilir?
- Panayır İskelesi Koyu sahili hem geniş hem de uzun. Ama Karadeniz denizini unutmamakta fayda var. Yani genelde dalgalı oluyor.
- Sakin olduğu saat ve günlerde berrak, temiz suyun tadını çıkarmak.
- Cankurtanın da olmadığını düşünürsek, deniz dalgalıysa lütfen dikkatli olun. Belki de plajdaki ince kumun tadını çıkarmak daha iyi bir seçenek olabilir.
- Uzun plajda badminton, voleybol, futbol gibi pek çok sporla vakit geçirmek.
- Ormanla birleşik bu koyun doğasını keşfe çıkmak.
- Kamp yapmak.
- Piknik yapmak. (Lütfen her alanı bulduğumuzdan daha temiz bırakalım. Burada düzenli bir temizliğin yapılmadığını ve doğaya zarar verebilme şansımızın daha fazla olduğunu hatırlatmak isterim.)
- Gün doğumu veya gün batımının tadını çıkarmak.
- Harika kareler yakalayabileceğiniz eşsiz manzaralara doymak.
Panayır İskelesi Koyu’nda Kamp
Kamp için en ideal yerlerden biri diyebilirim. Doğa olarak çok uygun ama burada kamp için özel bir tesis olduğunu düşünmeyin. Kumsal ile arkasındaki ormanın ağaçlarının arasına çadır kuruluyor ama yazın yer bulmakta zorlanabilirsiniz. Çünkü civardaki insanlar, yaz başında gelip sezonluk yer kiralıyorlar ve klubelerde yazı geçirip, bir süür alana çadırlar kuruyorlar. Birkaç günlük kamp için ayrılmış bir alan da maalesef yok. Bu nedenle özellikle okullar kapandıktan sonra gelirseniz yer bulmakta zorlanabilirsiniz veya esas plaja gelmeden yakınındaki birkaç yerde çadır kurabilirsiniz.
- Tuvalet var. Ancak kesinlikle girilebilecek durumda değil. Duş yok.
- Tatlı su kaynağı var. Çeşmeden suyunuzu doldurabilirsiniz, ama suyu içmenizi önermem. İhtiyaçlarınızı karşılamak için kullanabilirsiniz. Bunun için yanınızda bidon benzeri bir şey bulundurmanız iyi olabilir.
- Ateş yakılabiliyor. Ama yakarken dikkatli olmanızı öneririm. Yerde yakmamaya özen gösterin. Kamp sobası, ateş kovası veya tüp kullanılabilir.
- Etrafta kuru odun çok.
- Küçük bir bakkal var. Ama önerim buraya gelmeden tüm ihtiyaçlarınızı almanız. Bu bakkalda çok fazla şey bulunmuyor. Ve gidebileceğiniz en yakın köy bile süre olarak uzun sürecek bir yerde.
- Elektrik yok, dolayısıyla kafa lambası, el feneri veya ışıldak gibi ışık kaynaklarının yanınızda olması lazım. Tabi aynı zamanda uzun süreli kamplar için veya yaz zamanı için buzdolabı kiralama gibi bir imkan da yok.
- Yanınızda mutlaka şemsiye ve veya tente getirmenizi öneririm. Tüm gün güneşin altında kalmak çok zorlu ve sağlıksız olur. Burada bunları kiralayabileceğiniz bir yer yok.
- Tüm telefon hatları çekiyor.
- Ücretli bir kamp alanı aslında, ama bazen keyiflerine göre ücret almadıkları da oluyor.
- Doğayla bu kadar iç içe olunca sinek olmazsa olmaz. Burada da çok fazla sivrisinek ve karasinek var. Yanınızda sinek ilacı getirmeyi unutmayın.
BONUS: Hafta sonu rotaları ile ilgili Poyrazlar Gölü, Sülüklü Göl, İğneada, Kaz Dağları , Yuvacık, İnönü Yaylası , Düzce Şelaleleri Bolu Gölcük Tabiat Parkı yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Sorularınız ve ayrıntılı bilgi talepleriniz için bana ulaşabilirsiniz. melisderyaokur
Sağlıkla kalın, güzel günlere…
Melis
1 Yorum
En kısa zamanda gitmek istiyorum ✌️