Marmara Bölgesi Milli Parkları
İstanbul’a Yakın 6 Milli Park
Türkiye’deki milli parklar serimize ülkemizin lokomotifi olan Marmara Bölgesi Milli Parkları ile devam ediyoruz. Marmara Bölgesi Türkiye’de finans ve sanayisiyle öne çıkan şehirlerin yer aldığı bir bölge olmasına rağmen hem Karadeniz’e hem de Marmara Denizi’ne kıyısı olması nedeniyle farklı iklimlere sahip alanlara da ev sahipliği yapmaktadır. Böylece doğasıyla bizi kendine hayran Milli Parkları da bünyesinde barındırmaktadır. Bu değerli bölgemizde 44 Milli Park’tan 6 tanesi yer almaktadır. Görülmeye değer bu parklarımız Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Çanakkale ve Bursa illerimizin sınırları içinde yer almaktadır. Gelin hep beraber detaylıca korunması gereken bu değerlerimize yakından bakalım. Keyifli okumalar 🙂
Gala Gölü Milli Parkı
Edirne ilinin, Enez ve İpsala ilçelerinin arasında bulunan Gala Gölü Milli Parkı 5 Mart 2005 yılında bu unvana sahip olmuştur. Sulak alan aslında Büyük Gala Gölü, Küçük Gala Gölü, Pamuklu Gölü olmak üzere üç ayrı göl alanından oluşmaktadır. Göl ve orman ekosistemi bakımından zengin olan bölgede ender türlerin de görülmesi bu bölgeye değer katan diğer faktörlerden biridir. Bu sebeple de Türkiye’nin önemli kuş alanları ve bitki alanları listesinde de yer almaktadır. Milli Park içinde 165 kuş türü gözlemlenirken bunlardan Dikkuyruk, Akkuyruklu Kartal, Balık Kartalı, Tepeli Pelikan, Küçük Karabatak türleri nadir görülen ve korunması gerekenlerdendir.
Hafta sonları için güzel bir seçenek olan Gala Gölü Milli Parkı; Edirne İl Merkezine 155 km, İstanbul’a ise 240 km uzaklıktadır. Park alanında doğa yürüyüşü parkuru, bisiklet parkuru, kuş gözlem kulesi, manzara seyir noktası, tanıtım merkezi yer almaktadır.
İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı
Kırklareli ilçesinde bulunan İğneada Longoz Ormanları doğal güzelliğiyle insanı kendi hayran bırakıyor. Erikli Gölü, Mert Gölü, Saka Gölü, Pedina Gölü ve Hamam Gölü ile toplamda beş adet göle de ev sahipliği yapan milli park longoz ormanları ve kumul alanlarla ilgi çekici bir coğrafyaya sahiptir. Tipik olarak diğer sulak alanlarda da olduğu gibi önemli kuş türlerine milli park sınırları içinde rastlanmaktadır.
İğneada Longoz Ormanları Milli Park alanında fotoğrafçılık, kuş gözlemi, ekoturizm, orman ve dağ sporları yapılabilirken, bölgede bulunan otel ve pansiyonlarda konaklayabilir ya da kamp kurabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için İğneada Gezi Rehberi yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca İstanbul’a yakınlığıyla dikkat çeken bu bölge gibi İstanbul’a yakın diğer yerleri keşfedebilirsiniz.
Kazdağı Milli Parkı
Kazdağı’ndan ismini alan, ülkemizin en değerli ve korunması gereken doğal güzelliklerden biri olan Kazdağı Milli Parkı Balıkesir ilinde bulunmaktadır. Deniz ve dağ ikliminin bir araya gelmesiyle bölgedeki güzellikler ve çeşitlilik artmıştır. Kazdağı Köknarı başta olmak üzere çok sayıda endemik türün ve kuşun bu alanda görülmesinin en temel sebebi budur. Doğal güzelliklerinin yanı sıra Milli Park’ın yakın çevresinde Thebe, Killa, Khrysa, Anderia, Antandros, Pedosos ve Astrya gibi çok sayıda antik yerleşim alanları yer almaktadır.
Günübirlik turizme elverişli olup Pınarbaşı ve Hasanboğuldu piknik alanları parkta vakit geçirmek için tercih edebileceğiniz bölgelerdendir. Tercihen kampçılık da yapılabilir. Daha detaylı bilgi almak isterseniz Kazdağı Gezi Rehberi yazımıza bakabilirsiniz.
Kuşcenneti Milli Parkı
Adından da anlaşılacağı gibi cennet olarak nitelendirebileceğimiz Kuşcenneti Milli Parkı Balıkesir’in Manyas Kuşgölü’nün kuzeydoğusunda yer almaktadır. Kuşcenneti, İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi Zooloji Kürsüsü Başkanı Prof.Dr. Curt Kosswick ve eşi Leonore Kosswick tarafından 1939 tarihinde keşfedilmiştir. Uluslararası öneme sahip olan park kuş zenginliği ve korunması ile A sınıfı Avrupa Diploması almaya hak kazanmıştır. Bu alanın milli park unvanını almasındaki en önemli sebep barındırdığı kuş türleridir. Toplamda 266 adet kuş türü gözlemlenen göl, ülkemizdeki en küçük ama en çok ziyaret edilen milli parkıdır.
Türkiye’deki en önemli su kuşu üreme ve konaklama alanlarından biri olan Kuşcenneti’nde Küçük Karabatak, Tepeli Pelikan, Küçük Akbalıkçıl, Gece Balıkçılı, Sumru, Mahmuzlu Kız Kuşu gibi önemli türler üremektedir. Global ölçekte de korunmasına önem verilen nesli tehlike altında olan Cobitis Puncticulata balığı ise sadece burada yaşamaktadır. Kuş gözlemciliği ve doğa yürüyüşü için ideal bir bölgedir.
Troya Tarihi Milli Parkı
Herkesin tahmin edebileceği gibi eşsiz tarihimizin en çarpıcı izlerini hala taşıyan Çanakkale aynı zamanda Troya Milli Parkı’na da ev sahipliği yapmaktadır. Troya antik kentinden ve arkeolojik kalıntılardan oluşan bölge ziyaretçilerine zamanda yolculuk yapmayı garanti ediyor. Bu sebepten olsa gerek milli park, dünya miras listesinde yer almaktadır. Troyalılar ile Akaların efsanevi öyküleri ile Homeros’un epik eserleri İliada ve Odysseia ile ölümsüzleşen Troya Kenti bugün uluslararası bir üne sahiptir.
Park ve çevresinin en dikkat çeken özelliği jeolojik ve arkeolojik yapısıdır. Yapılan çalışmalardan sonra 9 ayrı kültür katına rastlanmış olması da antik tarih açısından ne kadar zengin bir bölge olduğunu göstermektedir. Bu bölgeye Çanakkale’de yer alan diğer şehitlikleri de ziyaret edecek şekilde bir tur düzenleyebilirsiniz. Böylece tarihi açıdan zenginleştirilmiş bir seyahat deneyimlemiş olursunuz. İşinizi kolaylaştırmak için Çanakkale Gezi Rehberimizi okuyabilirsiniz.
Uludağ Milli Parkı
Bursa ilinde bulunan Uludağ, akıllarda kış mevsiminin vazgeçilmezi kayak sporu ile özdeşlemiş bir bölgemizdir. 1961 yılında korunma altına alınan Uludağ Milli Parkı, 1963 yılından 1972 yılına kadar yapılan çalışmalarla geliştirilmiştir ve kayak sporuna ve halka kazandırılmıştır. Uludağ Göknarı’nın sıklıkla görüldüğü bölge flora açısından oldukça geniştir ve bitkilerin ilginç yayılış deseni nedeniyle önemlidir. Florası zengin olan bir bölgede tahmin edersiniz ki fauna da oldukça zengindir. Bölgeye özgü endemik tür olan Apollo Kelebeği ve Sakallı Akbaba milli park sınırları içinde bulunmaktadır.
Uludağ, yaz mevsiminde kampçılık, dağcılık, trekking, piknik gibi aktiviteler için oldukça uygunken, kış mevsiminde daha önce de belirttiğim gibi diğer aktivitelerin yanında kayak sporu için Türkiye’deki en gözde yerlerden biri haline gelmektedir. Doğra yürüyüşü için belirlenen ve tavsiye edilen parkurlar ise Cennetkaya Parkuru, Sarıalan – Çobankaya Parkuru, Softaboğan Şelalesi Parkuru, Hanlar Bölgesi-Bağlı Köyü Parkuru, Zirve Tepesi Parkuru, Madenler Bölgesi – Göller Yöresi Parkuru şeklindedir. Günübirlik ziyaretlerde Sarıalan ve Çobankaya Kamp ve Günübirlik Kullanım Alanları kampçılık ve piknik için, Kirazlıyayla ve Karabelen Günübirlik Kullanım Alanları da piknik için uygundur. Sarıalan, Bakacak, Cennetkaya, Tutyeli, Çobankaya, Devetaşı manzaralarıyla görülmesi gereken yerlerdir.
Marmara Bölgesi Milli Parkları ile birlikte Milli Parklar yazı serimizin sonuna geldik. Serinin diğer yazılarına ise aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
Akdeniz Bölgesi Milli Parkları
Doğu Anadolu Bölgesi Milli Parkları
Güneydoğu Anadolu Bölgesi Milli Parkları
İç Anadolu Bölgesi Milli Parkları
Karadeniz Bölgesi Milli Parkları
Seyahatlerinizden önce mutlaka gittiğiniz il sınırları içinde veya yakınında böyle alanlar olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederim. Böylece seyahatleriniz çok daha dolu geçecektir.
Yolunuz hep açık olsun, sevgiler..
Ezgi.