Karadeniz Bölgesi Milli Parkları
Türkiye’deki milli parklar serimize ülkemizin en yeşil ve en havadar bölgesiyle devam ediyoruz. Karadeniz her zaman doğasıyla, insanıyla ve kültürüyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmuştur. Bu değerli bölgemizde 44 Milli Park’tan 9 tanesi yer almaktadır. Bu sayı da gösteriyor ki Karadeniz Bölgesi korunmaya değer güzellikleriyle başı çekmektedir. Görülmeye değer bu parklarımız Trabzon, Çorum, Artvin, Kastamonu – Çankırı, Rize, Bayburt – Erzurum, Kastamonu – Bartın ve Bolu illerimizin sınırları içinde yer almaktadır. Gelin hep beraber detaylıca korunması gereken bu değerlerimize yakından bakalım. Keyifli okumalar ☺
Altındere Milli Parkı
Giden gitmeyen herkesin mutlaka adını duymuş olduğu Sümela Manastırı’nın yer aldığı milli park Trabzon’un Maçka ilçesinin yakınlarında yer almaktadır. 1987 yılında Milli Park ilan edilen bölgenin en dikkat çekici yapısı deniz seviyesinden 1150 m yükseklikte konumlu olan ve Alexius III. Komnenos döneminde geliştirilen Sümela Manastırı’dır. Yapımının MS 365-395 yılları arasında sürdüğü düşünülen tarihi değerimiz Rum Ortodoks Manastırı ve kilisesidir. Parkın resmi sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
Boğazköy – Alacahöyük Milli Parkı
1988 yılında milli park olan ve koruma altına alınan Boğazköy – Alacahöyük Milli Parkı, Çorum ili Boğazkale ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Milli parkın en dikkat çekici özelliği eski bir uygarlık olan Hititlerden kalma arkeolojik değerlere ev sahipliği yapmasıdır. O dönemki devletin başkenti Hattuşaş’a ait birçok sur, tarihi kapı ve çivi yazısı ile yazılmış tabletler yapılan çalışmalarda bu alandan çıkarılmıştır. Hatta yapılan arkeolojik kazılarda Bizans, Roma, Galat, Frig, Hitit, Asur ve Hatti medeniyetlerinin farklı dönemlerdeki kültür katlarına rastlanılmıştır. Hattuşaş olarak söz geçen bölge günümüzde Boğazkale ilçesinin kurulu olduğu Budaközü Ovası’nın sonunda beliren engebeli bölgedir.
Hatila Vadisi Milli Parkı – Karadeniz Bölgesi Milli Parkları
Artvin il sınırları içinde yer alan milli park Hatila Deresi ve birçok bağlantı derelerinin olduğu bölgedir. Artvin Merkez’den 10 km lik uzaklıkta olup rahatça ulaşım sağlanabilir. Dik bir vadi coğrafyasına sahip olan Hatila Vadisi Milli Parkı’nda endemik bitki türleri ile birlikte zengin bir fauna da vardır. Park sınırları içinde ziyaretçilerin günübirlik ve kamp kullanımı için belirlenmiş yerler bulunmaktadır.
Ilgaz Dağı Milli Parkı
1976 yılında kurulmuş olan ve Kastamonu ile Çankırı illerinin sınırları içerisinde yer alan park şarkılara konu olmuş, Karadeniz Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Ilgaz Dağları’nın üzerinde yer almaktadır. Hem Karadeniz hem de İç Anadolu bölgesinde yer almasından olsa gerek tahmin edersiniz ki çok zengin bir fauna ve floraya sahiptir.
Doğal çeşitliliği ve iklimi sebebiyle kış sporları, turistik konaklama, trekking, bisiklet, fotoğrafçılık ve kuş gözlemciliği gibi aktivitelere olanak sağlamaktadır. Milli Park içinde konaklama tesisi olmasıyla beraber kampçılık da belirli izinlere tabi olarak yapılabilir. Ayrıca kış sezonunda önemli bir aktivite olan kayak için de park alanında 2 kayak pisti, 1 teleski ve 1 telesiyej yer almaktadır.
Kastamonu ili için detaylı hazırladığımız rehberimize de buradan ulaşabilirsiniz.
Kaçkar Dağları Milli Parkı – Karadeniz Bölgesi Milli Parkları
İnanılmaz bir doğal güzelliğe sahip olan Kaçkar Dağları Milli Parkı büyük bölümü Rize’de olmakla beraber Erzurum ve Artvin il sınırlarına da uzanmaktadır. Doğal kaynaklar açısından ne kadar zengin ve değerli bir ülkede yaşadığımızı bize bir kez daha hatırlatan bu park Fırtına Deresi ile Hemşin Deresi arasında kalan Kaçkar Dağları üzerindedir. Bu bölgenin öne çıkan özellikli ise korunmuş doğal bir ekosisteminin ve doğal şartlar sebebiyle oluşmuş kırsal hayat kültürünün olmasıdır. Doğal güzelliklerin yanında tarihten bugünümüze kadar gelen bazı kalıntılar ve alışkanlıklar ise Zir kale, Kale-i Balâ, Elevit kalıntıları, Çat Köprüsü, tarihi konaklar, Vartivor ve Hodoçur yayla şenlikleridir. Fauna ve flora bakımından oldukça zengin olup orman ekosisteminin hakim olduğu bir alandır.
Kaçkar Milli Parkı alanında doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, kanoculuk, balıkçılık, dağcılık, kayak, bisiklet, kuş gözlemciliği ve kaplıca turizmi gibi aktiviteler gerçekleştirilebilir. Belirlenmiş alanlarda kampçılık yapılabileceği gibi yine belirlenmiş güzergahlarda tur da yapılabilir.
Karagöl – Sahara Milli Parkı
Artvin ili, Şavşat ilçesi sınırları içinde yer alan milli park Karagöl ve Sahara Yaylası olmak üzere iki ayrı alandan oluşmaktadır.
Karagöl bir heyelan gölü olup çevresi ormanlık alanlarla kaplıdır ve görülmeye değer muazzam bir manzaraya sahiptir. Aynı zamanda gölün çevresinde, Bagat mevkiinde çim kayağı yapmaya olanak sağlayan alanlar da yer almaktadır.
Sahara Yaylası’nın yer aldığı alanda ise oldukça eğimli araziler olup, yer yer derin vadilere de rastlanmaktadır. Yayla alanı rekreasyon açısından büyük bir potansiyele sahip olduğu için bu bölge 1994 yılında Millî Park kapsamına alınmıştır.
Millî Parkın Karagöl tarafında kır gazinosu olarak kullanılan ve 12 yataklı bir konaklama tesisi bulunmaktadır.
Kop Dağı Müdafaası Tarihi Milli Parkı
2016 yılında milli park ilan edilen alan Bayburt ve Erzurum il sınırları içinde yer almaktadır. Karadeniz bölgesindeki diğer milli parklardan farklı olarak bu alan tarihi önemi sebebiyle korunma altına alınmıştır. I. Dünya Savaşı sırasında Kop Savunması olarak bilinen, Ruslarla olan çarpışmaların yaşandığı yerdir. Tabii bu tarihi öneminin ve değerinin yanı sıra bir diğer özellik ise milli park alanında 134 kelebek türüyle Türkiye’nin en zengin kelebek alanlarından biridir.
Küre Dağları Milli Parkı – Karadeniz Bölgesi Milli Parkları
Adından da anlaşılacağı üzere Küre Dağları üzerinde bulunan milli park Kastamonu ve Bartın illerinin sınırlarında yer almaktadır. 1999 yılında korunması öngörülerek milli park ilan edilmiştir. Ayrıca yok olma tehlikesi taşıyan bu büyük alanın korunmaya alınması da örnek teşkil etmiştir. Bu koruma çalışmasıyla birlikte yerel halkın geçimini olumsuz etkileyecek faktörlerden kurtulmak, bakır madenciliği ve taşocaklarının tarım alanlarındaki faaliyetlerden uzak tutmak amaçlanmıştır.
Yer yer vahşi hayatın bile yer aldığı Küre Dağları Milli Parkı alanında fauna ve flora çok çeşitlidir. Ziyaretçiler için zorlu şartlar söz konusu olduğundan rehber almak şartıyla bölgenin en dikkat çekici doğal oluşumu olan Ilgarini Mağarası görülebilir. Ayrıca bu bölge Türkiye’de bir ilki başararak Korunan Alanlar Ağı anlamına gelen ve bağımsız bir organizasyon ağı olan Pan Parks sertifikasını almaya hak kazanmıştır. Küre Dağları ve Pan Parks sertifikası alma süreciyle ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Yedigöller Milli Parkı
Türkiye’deki tüm milli parklar içerisinde belki de en popüler olan ve görsel şölen sunan, Yedigöller Milli Parkı olabilir. Özellikle kış aylarında bu bölgeye ulaşım yoğun kar yağışı nedeniyle zor olsa da yapılan yol çalışmalı ve farklı güzergahlara yapılan yönlendirmelere ziyaretçiler için şartları mümkün olduğunca iyileştirmektedir. Yine de bu bölgeye giderken dikkatli araç kullanılması gerektiğini hatırlatmadan geçmek istemem.
Yedigöller Milli Parkı tam anlamıyla kartpostaldan fırlamış görüntülere ev sahipliği yapmaktadır. Her mevsim ayrı bir tadı vardır. Milli parkta yer alan Kapankaya, göllerin ve ormanlık alanların seyrine doyabileceğiniz yerdir. Ayrıca park alanında patika yollar takip edilerek diğer eşsiz güzelliklere, anıt ağaca ve geyik üretim alanına göz atabilirsiniz.
Park alanında kampçılık, fotoğrafçılık, trekking gibi faaliyetlerde bulunabilir, karavan veya bungalovlarda konaklayabilirsiniz. Yedigöller için yazılmış bu yazımıza da bakmadan sakın gitmeyin derim ☺
Milli parklar yazı serimize son bölge olan Marmara Bölgesi ile devam edeceğiz. Seyahatlerinizden önce mutlaka gittiğiniz il sınırları içinde veya yakınında böyle alanlar olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederim. Böylece seyahatleriniz çok daha dolu geçecektir.
Diğer yazılarım için buraya, Instagram hesabım için ise buraya bakabilirsiniz.
Yolunuz hep açık olsun, sevgiler..
Ezgi.