Maldivler’de Balayı
Merhabalaaaar, Bir balayı rotası, doğanın insanlığa harika hediyesi olan Maldivler’de Balayı ve gezi rehberi ile karşınızdayım.
Maldivler denilince akla gelen ilk şey balayı tatili. Biz de balayı için nereye gidelim diye düşünürken Maldivler’de bulduk kendimizi. Tabi ki gidilip görülmesi gereken çok güzel yerler var ama Maldivler bambaşka.
Balayı planlarını yaparken, gezelim görelim mi yoksa yatalım şöyle denize karşı keyif mi yapalım diye düşünüp duruyorduk. Bir yandan da içimizde hep bir Maldivler hayali vardı şimdi yalan yok. (Zaten kimin olmaz ki?). Sanırım yine olsa yine Maldivler’e gitmek isteriz.
Bu adada alışkın olduğumuz gibi bir toprak yok, hepsi beyaz kum. Ölü mercanların aşınmasıyla meydana gelen un gibi kumlar. Çıplak ayakla bastığınızda verdiği hissiyatın güzelliğine inanamayacaksınız.
Deniz bulunca saatlerce sudan çıkmayanlardansanız, işte şimdi yandınız! Buruş buruş olduğunuzda bile masmavi sulardan çıkmak istemeyeceksiniz. Çünkü bu turkuaz suları siz bıraksanız o sizi bırakmayacak.
Cenetten bir köşe olan bu ülke nerededir, nasıl gidilir, ne yenir, ne içilir, şimdi size bildiğim kadarıyla kısa ve öz aktarmaya çalışacağım.
Maldivler Neresidir? – Maldivler’de Balayı
Maldivler Hint Okyanusu’nda küçük adalardan oluşan bir ülke. Toplamda 1.200 adası vardır. Dünyanın en küçük başkentlerinden biri olan Male, 2,5 km alana sahip. Müslüman bir devlet olan Maldivler’in nüfusu yaklaşık 350.000. Geçim kaynakları turizm ve balıkçılık.
Maldivler Hakkında Kısa Bilgiler
Resmi dilleri Dhivehi. Ancak her yerde ikinci dil olarak İngilizce kullanılıyor, korkmanıza gerek yok. Para birimleri Rufiyaa. Her yerde dolar geçiyor. Bugün (2020) 1 dolar 15,45 Maldivler Rufiyaası.
Müslüman bir ülke ve şeriatla yönetilmektedir.
Ülkeye içki sokmak ve domuz ürünleri bulundurmak kesinlikle yasakmış. (Fakat bu uygulama sadece başkent Male’de geçerli, adalarda bu tarz uygulamalar bulunmuyor). Bu konuda ciddi kontroller olduğu söyleniyor. Ama bu sizi korkutmasın otellerde içki ve domuz etiyle yapılan yemekler var.
Maldivler için araştırma yaparken “Atol” kelimesiyle çok karşılaştım. Nedir bu Atol? Aslında Maldiv adalarına gruplar halinde Atol deniyor. Daire şeklindeki mercan kayalıkları ve kum adaları anlamına geliyormuş. Her ada bir otel, o yüzden otelinizin konumunu da bulunduğu Atol ismi ile bildiriliyor.
Maldivlerle Türkiye arasında 2 saat saat farkı vardır.(Türkiye geride) Gün erken aydınlanıp çok erken kararıyor. Günü verimli değerlendirmek o yüzden çok önemli. Bir bakmışsınız hava kararmış. Erken kalkmayı ne kadar sevmesek de bu güzel doğayı daha çok görmek için hep erken kalktık.
Deniz altı yaşamıyla da çok zengin bir yer Maldivler. Mercanlar, vatozlar, köpek balıkları ve daha birçok adını bile bilmediğim deniz canlısının yaşadığı bir yer. Bir kulaç atma mesafesinde desek fazla abartmış olmayız.
Maldivler genel anlamda pahalı bir ülke. Balayı rotası olması, ada ülkesi olması, her şeyi dışarıdan getirtmeleri gibi birçok etken ve inanılmaz yüksek vergi ödemeleri fiyatları baya bir etkiliyor.
50 yıl içinde bu doğal güzelliğin küresel ısınmadan dolayı sular altında kalacağı gerçeğini kabullenmek zor olsa da gitmek gibi bir düşünceniz varsa çokta ertelemeyin derim.
En güzel haberi en sona sakladım, Maldivler bizden vize istemiyor. 30 güne kadar ülkede kalabiliyorsunuz.
Maldivler’e Ne Zaman Gidilmeli? – Maldivler’de Balayı
Maldivler muson ikliminin hakim olduğu ülkelerden biridir. Mayıs – Ekim arası muson yağmurlarına yakalanma olasılığınız yüksek, önden söyleyelim. Hava bir yağıyor bir açıyor. Ama yine de 4 mevsim gidilebilecek bir yer. Maldivler’in yerlilerinden her dönem gelinebileceği bilgisini alıyoruz.
Maldivler’in en güzel yanlarından biri de ne kadar sıcak da olsa nemli ve basık hava hiç olmuyor.
Aslına bakarsanız, Maldivler’e gitmek için en güzel zaman Aralık ve Nisan arası. Biz Haziran (2018 yılında) gittik. İlk gece fırtına çıktı resmen. Önce baya moralimiz bozulmuştu. Balayına geldik havaya bak diye ama sabah bir kalktık her yer günlük güneşlik. İşte tamamen şans meselesi.
Yazın evlenen çiftleri en çok korkutan şeylerden biri “yağıştan tatilimiz berbat olur mu” sorusudur. Bu tabi ki biraz şansa bağlı ama Haziran ayında gittiğimizde hiç pişman olmadık. Yağmurda da denize girdik. Çok sıcak zamanlar da oldu. Hem öyle büyüleyici bir yer ki öyle kolay kolay berbat olmaz hiç korkmayın. Hele de balayı için gidiyorsanız:)
Maldivler’e Nasıl Gidilir? – Maldivler’de Balayı
Biz Maldivler’e turla mı gidelim kendimiz mi gidelim diye araştırma yaparken turların maliyet olarak daha uygun olduğunu gördük. Çoğunlukla Uzakdoğu ülkelerine turlar düzenleyen bir firma olan Siam Tur firmasını tercih ettik. Bazı dönemler kampanya da yapıyorlar. Biz şanslıydık ve bir indirimde yakalamıştık hem de aktarmasız.Keyfimize diyecek yok tabii. Düğün olup bitse de Maldivler’e gitsek diye gün sayıyorduk resmen.
Maldivler’e direkt olarak sadece Türk Hava Yolları gidiyor. Diğer türlü genelde Dubai/Katar aktarmalı uçuşlar mevcut.
Dipnot : Eğer adaya turla giderseniz, vardıktan sonra genel bir bilgilendirme sonrasında tamamen serbest kalıyorsunuz. Balayı çifti olmanın en güzel tarafı, bütün çalışanların size dünyanın 7. harikası gibi davranmaları.
Ama eğer yok ben kendim giderim derseniz de uçak bileti alıp gidebilirsiniz tabi ki. Maldivler’e bilet alırken şehir olarak “Male” yi seçmeniz gerekiyor. 8 saatte Maldivler’de olabiliyorsunuz. Bunun haricinde Emirates Havayolları ile Dubai aktarmalı ya da Qatar Hava Yolları ile Doha aktarmalı uçabilirsiniz. Yolculuğunuz daha uzun sürse de bu havayolları da çok konforlu oldukları için THY ile arada büyük bir fiyat farkı varsa tabi ki bu hava yollarını da tercih edilebilirsiniz.
Otel seçimi en önemli konulardan biri. Her şey dahil bir konsept seçmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Biz balayında hiç bir şey düşünmek istemediğimiz için açıkçası her şey dahil tam bize göre biçilmiş kaftandı. Hem çok da rahat ediyorsunuz. Öğlen ne yiyelim, akşam ne yiyelim diye düşünüp sıkıntıya girmeye gerek yok. Zaten o zaman baya pahalı oluyor çünkü adada farklı yerler olmuyor ve dolar üzerinden harcama yapacağınız için daha pahalıya patlayabilir.
Maldivler’de Kaç Gün Kalınmalı – Konaklama Önerileri
“Maldivler’de sıkılır mıyım?” diye düşünüyorsanız hemen silip atın o düşünceyi kafanızdan. Çünkü sana cenneti vadediyor ! Kalmak için yeterli süre diye bir şey yok çünkü çok net ki yetmeyecek!
Zaman olarak ne kadar kalmalıyım derseniz en az 5 gece 6 gün hem bütçe hem de zaman açısından ideal olabilir diyelim. Ama zaten hiç dönmek istemeyeceksiniz L Kalbim aklım hala orada. Gezeyim göreyim derseniz öyle çok da fazla gezilecek bir nokta olmadığını önce bilin. Yatıp kafa dinlenmelik, okyanusta yüzmenin keyfini çıkarmak, yiyip içmenin dibine kadar vurmak isterseniz işte orası tam olarak Maldivler.
Maldivler’de her ada bir otel, 4 ve 5 yıldızlı oteller bunlar. Biz Meeru Island Resort & Spa oteli tercih ettik.
En zor kısım aslında Maldivler’de hangi otelde / resortta kalacağımıza karar vermek olabilir. Çünkü aklının alamayacağı kadar güzel ve lüks oteller mevcut.
Maldivler pahalı bir ülke demiştim. Resort fiyatları da bu pahalılığı yansıtıyor. Fiyat hesaplarken dikkat etmeniz gereken 4 önemli kalem var: Oda fiyatı, %23 vergi, yemek planı, adaya ulaşım.
Biz tur aldığımız için adaya ulaşım da sıkıntı yaşamadık. Havaalanından alınıp otelimize kadar götürüldük ve dönüşte de yine aynı şekilde havaalanına bırakıldık. Eğer, sizde bizim gibi her şey dahil otelde kalıyorsanız, muhtemelen paraya ihtiyacınız da olmayacaktır. Gün içerisinde ekstra etkinlikler&turlara katılırsanız o ayrı tabi.
Her şey dahil bir konsept seçmeniz öneriyoruz. Oda – kahvaltı şeklinde bir yemek planı seçtiğinizde öğünlerinizi resort bünyesindeki restoranlarda yiyebiliyorsunuz.Akşam ve öğlen yemeklerinde deyediğinizi ödemiş olursunuz. Fiyatların çok yüksek olduğu gerçeği var.
Turla değil kendiniz gidecekseniz, siz de fiyatlar hakkında bir araştırma yapabilirsiniz ama 4 veya 5 yıldızlı resort konaklamaları adaya ulaşım dahil ve her şey dahil yeme planı ile en az 2500 dolar civarlarında oluyor. Aynı zamanda Bookingden bulduğunuz otellerin fiyatlarına ilk gördüğünüz fiyata yaklaşık %23 vergi ve resort’a ulaşım bedeli eklenmekte aman dikkat unutmayın! Sınır tanımayan oteller de mevcut. 4 geceliğine 30bin dolar verebileceğiniz otellerde de kalabilirsiniz size kalmış.
Ee kendiniz karar verdiniz aldınız biletinizi diyelim. Bu durumda ne yapacaksınız ondan da kısaca bahsedeyim.
O noktada Maldivler adalardan oluşan bir ülke olduğunu, havaalanı bir adada, sizin kalacağınız otel bambaşka bir adada olacağını zaten biliyorsunuz artık. Male Havalimanı’ndan resortunuza hız motorları veya deniz uçağı denilen suya inip kalkan değişik bir uçakla ulaşacaksınız.
Hız motoru ile gidilen bir resortta kalmanın en büyük avantajı Türkiye’den o kadar saat uçtuktan sonra hızlıca otelde olma konforu.
Kısa Notlar
Dipnot1: Hız motorları en uzak 1 saatlik yerlere götürüyor.
Dipnot 2: Havaalanına ne kadar yakınsanız konaklayacağınız yere ulaşım maliyeti o kadar düşük oluyor. 10 dakika uzaklıktaki bir resorta ulaşım için bile kişi başı 100 dolar ödediğinizi düşünürseniz havaalanından resortlara ulaşımın ne kadar pahalı olduğunu anlayabilirsiniz.
Deniz uçağı bir diğer seçenek. Eğer resortunuz hız motoru ile 1 saatte ulaşılamayan bir uzaklıktaysa deniz uçağına biniyorsunuz. Bu uçaklar dolmuş gibi de çalışıyormuş aslında, yolda başka resortlar da yolcu indirebiliyormuş.( Deneyimlemedik ama sizin için araştırdık tabi)
Adada bir Standart Bungalowlar (bahçeye bakan en hesaplı olanlar), bir Superior Bungolowlar (Kendi denizi ve şezlongları olan müthiş palmiyeler içinde standart odaya göre biraz daha büyük) bir de Water Bungalowlar (o da keyifli kendi balkonundan denize girmek ) var. Biz Water Bungalow oda tercih ettik. Water bungolow isim yapmış diye bu kadar popüler. Bir tık daha pahallı olsa da en keyiflisi de bunlar.Odadan inen mervidenlerden okyanusa giriyorsunuz artık o kadar da olsun dimi? Ekonomik Konaklama Rehberi
Diğer Öneriler;
Sun Island Resort Hotel Maldives : Mükemmel balayının sırrı mükemmel otel araştırmalarımızda bu otelinde çok iyi olduğunu duyduk. Bakabilirsiniz. Maldivler’de Balayı için çok güzel bir otel.
Maldivler’de Yeme-İçme
Öncelikle Türk mutfağı beklememelisiniz. Ama bu sizi korkutmasın çünkü aç kalmanız pek mümkün değil. Maldiv otellerinde ve yerel adalarda uluslararası mutfaktan yemekler bulmanız mümkün. Kaldığımız otelde hem Asya yemekleri hem uluslararası mutfaktan yemekler vardı. O yüzden hiç zorlanmadık ve ne bulduysak yedik. Biz zaten çift olarak farklı her şeyi denemeyi seviyoruz.
Zaten bir adada olduğunuz için bol bol tropikal meyve yemeyi ihmal etmeyin deriz.
Tabi sırf yemek değil konu, içki de var. Yine her şey dahil olmamızdan dolayı biraz abartmış olabiliriz. Tüm düğün telaşıyla verilen kilolar 5 günde 2 kat olarak geri döndü. Olsun bir daha mı geleceğiz Maldivlere:)
Maldivler’de Nasıl Giyinilmeli? Bavulunuzu Nasıl Hazırlamalısınız? – Maldivler’de Balayı
- Yerel adalarda bikini ile gezmeniz yasak, yerel adalardan birinde kalmayacaksanız sorun yok. Tatilinizi yerel adalardan birinde geçirecekseniz biraz daha temkinli gitmekte fayda var ne olur ne olmaz. Kapanmanıza ya da uzun kıyafetler giymeniz gerekmez sanırım Askılı kısa elbiseler, şort ve atletler bir sıkıntı yaratmıyorlar diye duyduk.
- Güneş kremi ve sinek koruyucuyu önceden almanızda fayda var. Orda iki üç katı ödemek zorunda kalmayın.
- Ben değişik değişik sandaletler terlikler aldım ama hiç birini giyemedi çünkü adada çıplak ayak dolaşıyorsunuz. İlk çok şaşırmıştık bu duruma. Sonra ne güzel oluyormuş öyle. Dönerken ayakkabı giymek istemedik resmen .Yani öyle çok çeşit almanıza gerek yok. Ben korkarım istemem, derseniz bir terlik yeterde artar bile.
- Yanınıza mutlaka Şnorkel almanızı öneririm. Denizaltı o kadar zengin ki oraya kadar gitmişken görmeden geri dönmemek gerek diye düşünüyorum.
- Selfie Çubuğunu söylememe gerek yok sanırım.
- Maldivler de prizlerin İngiliz tipi üçlü olduklarını yazıyordu ama bizim otelde standart prizler bulunuyordu, sorun yaşamadık. Yine de siz bilirsiniz önlem alın diye ben söyleyeyim de.
Maldivler’de Bunları Yapmadan Dönmeyin – Maldivler’de Balayı
Aktivelere değinmeden geçmeyelim değil mi? Maldivler’de Balayı yaparken ya da herhangi bir geziniz için Maldivler’de yapılabilecek başka aktiviteler var tabi ki. Ne kadar çoğu zamanımızı yüzme ve yatışla geçirecek olsanız da aşağıdaki aktiviteleri de (oteline göre çeşitlilik gösterebilir) bulunabilirisiniz.
- Şnorkelle dalış
- Gün batımı turu
- Büyük balık avı turu
- Jet ski
- Komşu yerel adalara turlar
- Kano gezisi
- Tüplü dalış
NOT:Bunların hepsi de oldukça pahalı aktivitelerdir. Tur başı, en az 50 doları gözden çıkarmalısınız.
Yeni bir gezide görüşmek üzere hoşçakalın 🙂
7 yorum
Çok güzel bilgiler bunlar teşekkürler :))
Her detayın bu denli paylaşılması harika. Çok faydalı bir yazı olmuş .Tşk ederiz?
ben teşekkür ederim 🙂
Aklımızdaki soru işaretlerinin hepsine detaylı bir cevap olmuş. Emeğinize sağlık çok teşekkürler ☺️
çok teşekkür ederim 🙂
Cansucum harika anlatım tebrikederim ??
çok teşekkür ederim 🙂