Kocaeli Gezi Rehberi
Marmara Bölgesi’nin İstanbul ve Bursa’dan sonra en büyük 3. Şehri ile karşınızdayız. Kocaeli adını genellikle sanayi ile duyursa da doğal güzellikleri ile de oldukça revaçta olan bir şehirdir. Kocaeli’nin seyahat rotası olarak çok tercih edilmemesinin nedenleri arasında güzel bir tanıtım olmadığını fark ettik ve hemen bir gezi rehberi yazmaya karar verdik. Hem Marmara hem de Karadeniz’e kıyısı olması nedeniyle jeopolitik olarak önemli bir konumda bulunuyor. Kocaeli Gezi Rehberi
Sanayi Bölgesi olmasından dolayı da epey bir göç almıştır. Bizde göç alanlardan biriydik ancak bizim hikâyemiz biraz daha farklıydı. Daha çok baba mesleğinden ötürü geldik, kalmayı dilerken de 16’lı yaşlarımda yerleştiğimiz bu şehirden dört sene sonra tekrar taşınmak durumunda kaldık. Gittiğim yerlerde şehrin yeşilliğini epey bir özledim. Ancak öyle bir zaman geldi ki aradan geçen on bir sene sonra tekrar Kocaeli’ye yerleştim. Göçebe biri olarak daha ne kadar buradayız zaman gösterecek. Şimdi kaldığım yerden devam ederken gidilemeyen her yerini karış karış keşfedeceğim ve sizinle de bu deneyimleri paylaşacağım. Kocaeli Gezi Rehberi yazımıza hoş geldiniz.
Kocaeli’ye Nasıl Gidilir?
Kocaeli ulaşım bakımından çok rahat bir konumda yer alıyor. Hangi şehirden gelinirse gelinsin İstanbul’a giden her otobüs muhakkak otogardan geçiyor. Kocaeli’ye tren, otobüs veya uçak ile de gelebilirsiniz.
Kocaeli’de Ne Yenir?
Kahvaltı için pek çok mekân bulunuyor. Her biri birbirinden güzel olan, doğasına hayran bırakırken sizi huzurla dolduran noktalarda mutlaka kahvaltı yapmanızı öneririm. Bir de söylemeden geçemeyeceğim. Kocaeli’nin meşhur çıtır çıtır simidinden de tatmadan dönmeyin. Ee Kocaeli pişmaniyesini de söylememe gerek yok sanırım! Sevdiklerinize birer tane alıp hediye olarak götürmeyi de unutmayın.
Kocaeli Gezilecek Yerler – Kocaeli Gezi Rehberi
İzmit Saat Kulesi
Saat Kulesi şehrin sembolleri arasında yer alıyor. İzmit Saat Kulesi, Sultan II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. Yıldönümü nedeniyle mimar Vedat Bey tarafından yapılmıştır. 1970 yılında onarılmış ve günümüze gelmiştir. Saat Kulesi’nin hemen yanında bulunan cafelerde deniz manzarası eşliğinde bir şeyler yiyip içmeniz de mümkün.
İzmit Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
İzmit Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Alman Otto Ritter tarafından 1873 – 1910 yılları arasında inşa edilip 2007 yılında da Müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Müzede Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemi’ne ait eserler sergileniyor. Şehir merkezine oldukça yakın olup eski tren garının hemen yanında bulunuyor. Müze kart ile de giriş yapılıyor.
Kocaeli Bilim Merkezi
Kocaeli Bilim Merkezi, TÜBİTAK ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ortaklığı ile 2015 tarihinde hayata geçirilen bir projedir. Türkiye’nin en büyük endüstriyel dönüşüm projesi olarak adını duyuruyor. 70 yıl boyunca kâğıt üretiminin yapıldığı Seka Kâğıt Fabrikası restore edilerek Seka Kâğıt Müzesi ve Kocaeli Bilim Merkezi olarak günümüzde kullanılıyor.
Bilim merkezi, her yaş grubundan bireyi bilimle buluşturarak, teknolojiyi ve bilimi toplum için daha anlaşılabilir bir şekilde sunmayı amaçlıyor ve hedefine de ulaşıyor. Ziyaretçileri kendine hayran bırakan merkezde atölyeler, gösteriler, söyleşiler, sergi alanları, bilim kafe, kütüphane, çalışma ofisi ve özel tasarım galerisi bulunuyor. Ziyaretçileri keşfedilecek pek çok olanak ile karşılıyor.
Bilim merkezini gezerken çok keyif alacağınızı garanti ediyorum. Keşfederken eğlenmek insanlara inanılmaz dinamik bir ortam sunuyor.
Atölye ve etkinlikler için randevu almak zorunlu iken, gezmek için girişler tamamen ücretsizdir. Kocaeli Bilim Merkezini mutlaka ziyaret etmelisiniz. Benden söylemesi!
Seka Park – Kocaeli Gezi Rehberi
Seka Park’ı, İzmir’in kordonu, İstanbul’un Caddebostan Sahili gibi düşünebilirsiniz. Çayınızı, kahvenizi alıp çimlere serilmelik kocaman bir alanda yer alıyor. Sahil şeridinde yine birçok kafe bulunurken Kocaeli Bilim Merkezi gibi yerler de burada bulunuyor.
Dünya’nın en büyük kent parklarından biri olarak biliniyor. Valla ben demedim, ama öyle denmiş hatta kanıtlanmış: D
Seka Park, İzmit şehir merkezinde sahile sıfır bir arazide bulunuyor. Seka arazisinde marina, iskele, uçurtma tepesi, bisiklet yolu, kongre salonu, kumsal gibi sayılamayacak pek çok olanak sağlanıyor. 6 bin ağacı içinde barındıran park, şehrin ortasında doğa ile buluşma imkânı sağlıyor.
Gölkay Park
Parklardan gidiyorken Gölkay Park’tan söz etmeden de edemedim. İzmit-Kocaeli’ne bağlı Bıçkı dere Gölet’inin üzerinde kurulan Gölkay Park, pek çok sosyal ihtiyaç düşünülerek yapılmıştır. Ortalama 100.000 dönümden fazla bir alana sahip doğa harikası bir tesis olarak biliniyor. Park, 2010 yılında uluslar arası bir gençlik ve spor organizasyonuna ev sahipliği yaparak dünyanın en gelişmiş Weakboard merkezlerinden biri haline gelmiştir. Su kayağı, manoski, kneeboard, flyboard, SUP, kano, Wakeskate, Wakeboard gibi çeşitli aktiviteler barındırıyor. Gölkay Park sadece su sporlarının yapıldığı bir tesis değil, tüm bunların yanında kültürel ve sosyal faaliyetlerin yapıldığı bir alan olarak ziyaretçilerin ilgi odağı olmuştur.
“Gölkay Park’a nasıl giderim?” sorusunu da duyar gibiyim. Şehir merkezine 5 kilometre mesafede bulunuyor. Şehir içinden kalkan Sepetçi Köyü ve Çayır köy yönüne giden halk otobüsleri ile ulaşım sağlanıyor.
İstanbul’a 120 kilometre,
Yalova’ya 60 kilometre,
Sakarya 40 kilometre,
İzmit’e 5 kilometre mesafede bulunuyor.
Harikalar Sahili – Kocaeli Gezi Rehberi
Kocaelinin Derince ilçesi sahil şeridinde bulunan Harikalar Sahili çocuklar için ilgi çekici bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Çizgi film, masal kahramanları ve hayvanların dev boyutlarda olup, her yaştan insanda büyük hayranlık uyandırıyor. Çevre illerden de oldukça fazla ziyaretçi çekiyor. Sahil kıyısında nuhun gemisi, yel değirmeni, mantar ve korsan gemisi şeklinde yapılan restoranlarda bir şeyler yiyip içebiliyorsunuz. Çocuklarınız da hayallerini süsleyen masal kahramanları ile doyasıya tadını çıkaracak. Karakterler arasında Keloğlan ve annesi, Rapunzel, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Gargamel ve Şirinler, Nasreddin Hoca, Çakmaktaşlar ve Külkedisi bulunuyor.
Şehir merkezine 12 kilometrelik mesafede yer alan Harikalar Sahili’ne giriş tamamen ücretsiz olup aracınızı park etmek için de ücretsiz otopark imkânı bulunuyor.
Yuvacık
Yuvacık, Kocaelililerin hafta sonu doğaya kaçmak için kullandıkları rotaların en başında yer alıyor. O nedenle de bunu göz önüne alarak gitmenizi öneririm. Hafta içi giderseniz eğer doğanın tadını rahatlıkla çıkarabilirsiniz. Son zamanlarda İstanbul’un gürültüsünden kaçıp gelenlerin çoğalması nedeniyle bir hayli kalabalık oluyor.
“Yuvacıkta Ne Yapılır?” sorusunun yanıtını vereyim hemen sizlere: Trekking, Paintball, ATV safarisi gibi aktiviteler ile tüm stresinizi atabilirsiniz.
Yuvacık Barajı’nın, Kiraz dere Çayı’nda kurulması nedeniyle ismi Kiraz dere Barajı olmuştur. Barajı tepeden muhakkak görün derim. Ne fotoğraflar çıkıyor bir görseniz! Zaten o meşhur salıncaklar da o tepelerde bulunan işletmelerde bulunuyor. Yuvacık’a adım attığınız an kendinizi Karadeniz’de hissedeceksiniz.
Maşukiye
Maşukiye denince akla hemen serin bir hava eşliğinde doğa ile iç içe nefis bir kahvaltı geliyor değil mi? İşte tam da doğru bir adrestesiniz.
Maşukiye, Sapanca Gölü kıyısında Kartepe eteklerinde bulunuyor. Yaz aylarında bile ağaçların altında serinleyebileceğiniz mis gibi havasıyla cennet köşesi olarak yerini alıyor. Maşukiye’nin atmosferini alınca şehre dönmek istemeyeceksiniz.
Kocaeli’ye 20 kilometrelik mesafede yer alıyor. Alabildiğine kahvaltı ve alabalık restoranları ile çevreleniyor.
Maşukiye’ye gitmişken bir de yaylalara çıkayım derseniz de buyurun size yaylalar: Maşukiye Kirazlı Yaylası, Kuzu Yaylası, Maşukiye Aygır Deresi’dir.
Ormanya Doğal Yaşam Parkı – Kocaeli Gezi Rehberi
Ormanya Kocaeli’nin Eşme, Uzuntarla ilçesinde yer alıyor. Ormanya Doğal Yaşam Parkı bir diğer adıyla Hobbit Evleri olarak biliniyor.
Kartepe
Kartepe, kış turizminin popüler noktalarından biri olarak yerini alırken çevre illerden epey bir ziyaretçi de çekiyor. Hem kış hem de yaz mevsiminde doğanın tadını çıkarmak için birebir.
Marmara Bölgesi’nin üçüncü yüksek noktası olması nedeniyle de kış sporlarını sevenler için bir cazibe merkezi olarak ön plana çıkıyor. İzmit merkeze 10 kilometrelik bir mesafede bulunuyor.
Kartepe’de Yapılacaklar
- Doğa yürüyüşü,
- Snowboard ve kayak,
- Yaylalara çıkmak,
- ATV ile etrafı keşfetmek,
- Şenlik, festival ve yarışların olduğu dönemde ziyaret etmek,
- Manzarayı kuş bakışı görmek için yamaç paraşütü,
- Kartepe’ye yakın bulunan Sapanca ve Maşukiye’yi gezmek yapılacaklar arasındadır.
Kerpe, Kandıra
Kerpe, Marmara Bölge’sinde Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde yer alan bir sahil kasabasıdır. Ege’yi andıran denizi ile kendine hayran bırakan, üstelik devasa kayalıkları ile de herkesi büyüleyen bir sahil şerididir.
Antik ismi Kalpe olan Kerpe koyu 7. Yüzyılda liman kenti olarak kurulmuştur. Kerpe’nin koyu yarım ay şeklinde olduğu için Karadeniz’in sahilinde olmasına rağmen diğer sahillere göre daha az rüzgârlı oluyor. Kerpe, Karadeniz’in batı tarafında olan tek koyu olarak yerini alıyor. Yine bir uyarıda bulunmak isterim. Hafta sonu gitmemenizi şiddetle öneriyorum.
Kerpe’de görülecek noktaları sıralıyorum. Pembe Kayalıklar, Sardala Koyu, Cebeci, Kartal Kayalıkları, Kumcağız ve Bağırganlı görülmesi gereken yerler arasındadır.
Ballı Kayalar – Kocaeli Gezi Rehberi
Ballıkayalar Tabiat Parkı, Kocaeli’ye de İstanbul’a da ortalama45 dakikalık mesafede bulunan, sakin ve huzur dolu bir doğa gezisi için keşfedilmeyi bekleyen noktalar arasında bulunuyor. Ballıkayalar adını daha çok trekking alanında duyursa da bunun dışında yapılabilecek birçok farklı aktivite mevcut.
“Ballıkayalara nasıl gidilir?”, “Ballıkayalarda ne yapılır?”, “Giriş ücreti nedir?” gibi birçok bilgiye Ballıkayalar Tabiat Parkı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Kocaeli’ne yolunuz düşmüşken yakınlarında nerelere gidebilirim diyenlere birkaç öneri de aşağıdaki linklerde 🙂
Sülüklü Göl Gezi Rehberi | Hafta Sonu Doğa Rotaları
İznik Gezi Rehberi | Tarihe Açılan Kapı ve Osmanlı Mirası İznik
Türkiye’nin En Güzel Ücretsiz Kamp Alanları – Ekonomik Seyahat
İnstagram hesabıma buradan ulaşabilirsiniz.
Başka yazılarda görüşmek üzere iyi seyahatler 🙂