Ballıkayalar Tabiat Parkı- Yeni başlayanlar için Trekking!
Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nin içerisinde hala daha kendini koruyabilmeyi başarmış bir tabiat parkı burası. 1995 yılından beri koruma altında olan bu vadide yapabileceğiniz birçok spor faaliyeti bulunmakta. Hadi gelin birlikte bakalım nasıl bir yermiş bu Ballıkayalar Tabiat parkı!
Neden Ballıkayalar denmesine gelince önceden burada bulunan kayalık ve mağaralar hep arı kovanıymış bu yüzden ballıkayalar denmiş. Ama ben gittiğimde hiç arı görmedim ne yalan söyleyeyim. Arı görmedim ama bol bol kurbağa ve helikopter böceği gördüm diyebilirim. Yani doğayla iç içe olduğunuza emin olabilirsiniz.
Nasıl giderim?
Ballıkayalar Tabiat Parkı, Kocaeli’nin Gebze ilçesine 10 km mesafesinde bulunuyor. Kendi aracınızla gelecekseniz eğer öncelikle Gebze’ye varmalısınız. Sonrasında ise yine aynı güzergahı devam ederek Tavşanlı Köyü’ne ulaşıp oradan hop Ballıkayalar tabelasını takip ederek ulaşabilirsiniz. Tavşanlı Köyü tabelası biraz küçük bir tabela olduğu için yaklaştığınızda yolun sağına doğru dikkatli bakmanızda fayda var. Daha sonrasında zaten ballıkayalar tabiat parkı tabelaları sizi doğru yere ulaştıracaktır. Ayrıca Ballıkayalar Tabiat Parkı için konum ama siz yine de kontrol edin tamam mı? 🙂
Giriş ücreti nedir?
Normal şartlar altında bu parka giriş ücretsiz fakat araba ile gidiyorsanız biraz ayrıntı noktalar var. Arabanız ile bu alana ulaştığınızda size ne için geldiğinizi soruyorlar yani piknik mi yürüyüş mü diyerekten. Amacınız orada hiç oturmadan yürüyüş yapmaksa aracınızı otopark ücreti 10 TL. Yok piknik yapmayı da düşünüyorsanız ve oradaki piknik masalarını da kullanacaksanız otopark + piknik ücreti 20 TL.
Alanda 2 tür masalar var. Odundan piknik masaları ve dere kenarında bulunan plastik masalar. Ücreti ödediğiniz zaman bu odundan piknik masaları gün boyunca sizin oluyor üzerine eşyanızı bırakın gidin döndüğünüzde yine sizindir. Ama plastik masalarda uzun süreli oturamıyorsunuz bilginize.
Şöyle bir şey de var. Kimi insanlar piknik alanına girmeden arabayı park ediyor alana biraz uzakta bir noktaya böylece hiç ücret ödememiş oluyorlar bunu da söylemeden geçmeyeyim ?
Neler yapabiliriz burada?
Burada yapabileceğiniz o kadar çok şey var ki bunlardan bazıları kaya tırmanışı, trekking, piknik veya kamp doğa olaylarından ve aynı zamanda bilmiyorum ne kadar ilginizi çeker ama Paintball ve ATV de mevcut burada. Paintball ücreti 100 topu 30 TL gibi bir ücretti.
Trekking
Parkurun aşırı zor olmamasından dolayı daha amatör trekkingciler tercih ediyor bu bölgeyi mesela ben gibi. Hani böyle bir şey yapmak istersin ama çok kendinden de emin olamazsın bu yüzden kolay bir şeylerle başlamak istersin ya işte onun gibi bir şey.
Burada yapılan trekkingin başlama noktası parkın girişinden merdivenlerden çıkıp başladığınız nokta. Açıkçası biz ilk defa gidiyoruz ve bilmiyoruz diye böyle bir acaba rota düzenlemesi var mıdır ne yapmalıyız diye düşündük ama bulamadık. Belki siz de düşünürsünüz diye söylüyorum dereyi izleyin ve aynı yoldan dönüyorsunuz o yüzden kaybolmazsınız diye düşünüyorum.
Ayrıca ayakkabı olarak altı kaymayan daha outdoor/trekking ayakkabıları veya sağlam bir spor ayakkabı tercih ederseniz daha iyi olur çünkü dere yatağında yürüdüğünüz için su yüzünden taşlar cilalanmış bu yüzden zemin kaygan. Hoş orada yürürken göreceksiniz neler nelerle yürüyorlar da yani gerek var mı bilemedim siz kendinizi sağlama alın daha iyi.
Kaya tırmanışı/Hiking
Aynı zamanda burada kaya tırmanışı için gelen insan sayısı da çok fazla. Arkadaşlar burada kaya tırmanışı yapanlar o kadar havalı gözüküyor ki size anlatamam. Eğer kaya tırmanışı yapmak istiyorsanız ama deneyiminiz yoksa bu konuda yardımcı olan birçok firmalar var bu kişilerden yardım alabilirsiniz bu sayede neye ihtiyacınız olduğunu da onlardan öğrenebilirsiniz. Ballıkayalar tabiat parkının 100’e yakın farklı tırmanış alanı mevcut ve her biri farklı düzeyde zorluk derecesine sahip. Eğer tırmanmayı düşünüyorsanız gitmeden önce kendinize bu rehberlerden birini ayarlamanız gerek çünkü orada şak diye bulamazsınız.
Piknik
Yukarıda da anlattığım gibi piknik için geldiyseniz küçük bir göletçiğin etrafına toplanmış tahta masalarda pikniğinizi yapabilirsiniz. Ücretini verdiğiniz taktirde gün boyunca o masa sizindir. Yalnız eğer amacınız piknikse oraya gidince alırım diye düşüneceğiniz bir tesis yok. Ha ballıkayalara gelirken yol üstünde bir gözlemeci var onun haricinde bir şey temin edeceğiniz bölge maalesef bulunmamakta. Piknik alanının içerisinde su, çay, meşrubat gibi şeyleri alabileceğiniz küçük büfe tarzı bir yer var ama fiyat konusu biraz tartışmalı. Ayrıca alanın içerisinde wc mevcut fakat beklentinizi düşük tutmanızda fayda var.
Kamp
Burada çadırınızı yanınıza aldığınız sürece kamp yapabiliyorsunuz. Çadır başı 20 TL gibi bir ücret alınıyor. Fakat bunun da handikabı piknikçilerle birliktesiniz resmen. Hele ki sezonun yoğun olduğu dönemde çok karmaşık bir ortam gibi geliyor bana. Alanda ateş yakmak serbest mangal yapmak isterseniz yapabilirsiniz ama dediğim gibi mangal malzemelerinizi de önceden temin etmeniz gerek yoksa alanda bulamazsınız.
Ballıkayalar tabiat parkı hakkında ufak tefek hatırlatmalar
- Hafta sonu gerçekten kalabalık olabiliyor bu yüzden erken gitmenizde fayda var. Ve eğer amacınız piknik yapmaksa etrafta bulunan masalar dolunca daha fazla piknikçi almıyorlar yani masa yoksa yere çömeriz diyorsanız problem çıkartıyorlar, bilginize.
- Alana en yakın köy Tavşanlı köyü ve orada da küçük bakkallar var yani bana kalırsa bu bölgeye girmeden ihtiyacınız olan her şeyi temin etmeye bakın.
- Tabii ki tek başınıza burada trekking yapabilirsiniz ama yanınızda birinin olması en doğrusu olur çünkü kayalar cilalanmış olduğundan kaygan ve yanınızda bir partnerinizin olması her zaman işinizi kolaylaştırır bence.
- Trekking esnasında belli bir noktadan sonra derenin içerisinden geçmeniz gerekiyor bu yüzden buna uygun giyinmenizde fayda var ve bence mevsim olarak yaz mevsimi en iyisidir!
- Kamp ve piknik için ise yaz mevsimine en ideal diyemeyeceğim çünkü çok kalabalık olduğundan sonbahar daha iyi olabilir diye düşünüyorum.
Benim Ballıkayalar tabiat parkı hakkında anlatacaklarım bu kadar. Umarım size faydalı bir yazı olmuştur. Ben bu deneyimimden sonra başka trekking rotaları araştırmaya başladım ve buna devam edeceğimi düşünüyorum. Daha önce yazdığımız kafa dinlemelik mekanlar önerilerimizi okumadıysanız buradan okuyabilirsiniz. tıktık 🙂 Ayrıca bence bu doğa sporlarına ilginiz varsa en güzel dalış noktalarını da öğrenmenizde fayda var. tıktık 🙂 Varsa önerileriniz lütfen beni bilgilendirin! Sonraki yazıda görüşmek dileğiyle.
Hasibe Betül Erdem
2 yorum
Gebze’de böyle bir yer olduğuna çok şaşırdım. Yolum o bölgeye düşerse mutlaka ziyaret etmeye çalışacağım. Yazınız için teşekkürler. 🙂
Asıl ben teşekkür ederim yorumunuz için 🙂
Gebze gibi bir sanayi bölgesinde böyle bir yer bulunuyor olması gerçekten şaşırtıcı hatta gidene kadar pek inanasım da gelmiyordu ama gözlerimle görünce inandım 🙂 bence siz de mutlaka gitmelisiniz ve gözlerinizle görmelisiniz 🙂