Büyüleyen Mezopotamya topraklarına uzanıyoruz bugün. Mardin, sarı tonlarının en güzel hali… Farklı medeniyetlerin ve kültürlerin harika izlerini taşıyan, büyülü şehir. Mutlaka gidilmesi gereken, gittiyseniz de uygun zamanınızda tekrar gitme planı yapabileceğiniz yerlerden biri. 2 Günde Mardin Gezi Rehberi ile zamanda yolculuğa çıkıp, büyüleneceğiz hep birlikte.
1. Mardin’i Tanıyalım
Onlarca uygarlığa ve farklı din, etnik grup ve mezheplere ev sahipliği yapan ve birbirinden farklı bu kültürlerin harmanlanması ile karşımızda olan büyüleyici şehir. Farklılıkların hoşgörü ve sevgi ile iç içe olduğu ve geçmişi koruyarak, uzun yıllar bir arada huzur içinde yaşayabilen nadide yerlerden. Arapça kaynaklarda Mâridîn, Süryanice kaynaklarda Marde olarak geçiyor.
Bir görüşe göre Mardin kelimesi, savaşçı bir kavim olan ve Ardeşir tarafından 3. yüzyılda buraya yerleştirilen Mardeler’den geliyor. Başka bir görüşe göre de “Kaleler” anlamına gelen Merdin’den geliyor.
Eski Mardin dağın tepesine kurulmuş, Mezopotamya’nın topraklarının, en eski ve güzel kentlerinden biri. Değerli toprakları ve konumu nedeniyle, yüzyıllarca pek çok köklü medeniyetin yerleşim yeri olmuş. Aynı zamanda, İpek Yolu güzergahında olup, birbirinden güzel kervansaray, hanlar, camiiler, medreseler, türbeler ve kiliselere ev sahipliği yapıyor.
Mardin’de ilk yerleşimin MÖ 4500 yıllarında başladığı tahmin ediliyor. O zamandan bugüne Aramiler, Süryaniler, Sümerler, Akadlar, Baviller, Asurlar, Persler, Araplar, Bizanslar ve Selçuklular gibi farklı imparatorlukların ve devletlerin hâkimiyetinde kalmış. Son olarak da Osmanlı Devleti’nin hâkimiyetine giren Mardin toprakları, cumhuriyet ile birlikte günümüze kadar ulaşmış.
Özellikle son yıllarda popüleritesi iyice arttı. Şehirdeki etnik kökenlerin zenginliği ve kültürel çeşitlilik şehrin dokusuna da yansıdığı ve hala korunduğu için kesinlikle hak edilmiş bir popülerlik. ❤
2. Mardin’e Nasıl Gidilir?
Mardin’e İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen’den direkt uçuşlar mevcut. Uçak bileti fiyatlarına ve yapmak istediğiniz rotaya göre çevresindeki komşu iller olan Şanlıurfa, Diyarbakır ve Batman’dan da uçak bileti bakabilirsiniz. Havalimanında araç kiralamak, Eski Mardin dışındaki yerleri de gezmek istiyorsanız iyi bir seçenek.
3. Mardin’de Gezilecek Yerler
1. Kasımiye Medresesi ❤ – 2 Günde Mardin Gezi Rehberi
Günümüze kadar mükemmel yapısıyla ayakta kalabilen medresenin yapımına Artuklu Dönemi’nde başlanmış ve Akkoyunlu Hükümdarı Cihangiroğlu Kasım Padişah döneminde 15. yüzyılın sonlarında yapımı tamamlanmış. Rivayetlere göre Kasım Paşa’nın kız kardeşi, Kasım Paşa öldüğünde kanlı gömleğini ağıtlar eşliğinde buranın duvarlarına sürmüş ve hala o duvarlara su döküldüğünde duvardaki kan izleri belli olmaktaymış.
Medresede öğrencilerin hocalarının yanına girerken eğilerek girmeleri ve başlarını önlerine eğmeleri için odalara açılan kapıların yaklaşık 1 metre olması ise dikkat çekici.
2. Deyrulzafaran Manastırı ❤
Merkeze yaklaşık 4 km mesafede olan mutlaka gidilmesi gereken muhteşem bir yer. Manastır, MÖ Güneş Tapınağı, daha sonra da Romalılar tarafından kale olarak kullanılan bir kompleks aslında. Romalılar bölgeden çekilince Aziz Şleymun bazı azizlerin kemiklerini buraya getirterek kaleyi manastıra çevirmiş.
Süryanilerin en önemli manastırlarından biri olan yapı, büyüleyici mimarisi dışında 1932’ye dek 640 yıl boyunca Süryani Ortodoks patriklerinin ikametgahı olarak faaliyet göstermiş. İçerisinde 52 Süryani patriğinin mezarlarının bulunması, önemli başka bir özelliği.
3. Zinciriye Medresesi ❤
Medrese, Mardin’de hüküm süren son Artuklu Sultanı Melik Necmettin İsa bin Muzaffer Davud bin El Melik Salih tarafından 1385 yılında yaptırılmış. Hala güzelliği ile eski kentte yerini koruyor. Medresenin içinde bulunan çeşmeye halk arasında Hayat Çeşmesi deniyor.
Suyun çıktığı yer doğumu, havuza doğru giden yol çocukluk ve gençlik yıllarını, ince bölme yaşlılık dönemini döküldüğü havuz ise ölümü temsil ediyor. Günün bazı saatlerinde suyun aktığı küçük havuzda harika yansıma fotoğrafları çekebilirsiniz.
4. Dara Antik Kenti ❤
Ülkemizdeki en güzel antik kentlerden biri olabilir Dar. Dara Antik Kenti, Mardin’in 30 km güneydoğusunda bulunan Oğuz köyünde yer alıyor. Tarihine baktığımızda Yukarı Mezopotamya’nın en önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Dara, İmparator Anastasius‘un (491-518) girişimleriyle 505 yılında, Doğu Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırını Sasanilere karşı korumak için askeri amaçlı bir garnizon kenti olarak kurulmuş.
Ücretsiz olarak gezebileceğiniz bölgede 2 adet su sarnıcı, ikisi de gerçekten harika bir ambiyansa sahip, kiliseler, zindan, tophane, agora, kale duvarları, anıt mezarlar ve nekropol alanlar bulunuyor. Bir çok farklı medeniyet burayı kullandığı için hem mimari anlamda hem de nekropol ve mezarlar açısından oldukça farklı eserlere sahip. Kazı çalışmaları aktif olarak devam ediyor, şimdiye kadar yaklaşık %40lık bölümü gün yüzüne çıkmış durumda.
5. Mardin Müzesi
Mardin’in eski kent merkezi pek çok tarihi yapı ile dolu. Bunlardan biri de Mardin Kent Müzesi. Süryani Katolik Patrikhanesi olarak 1895’te yapılan bina restore edilerek 1995’te müze olarak açıldı. Müze’de Kuzey Mezopotamya ve Güneydoğu Anadolu kültürlerinin Eski Tunç, Asur, Urartu, Grek, Pers, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı dönemlerine ait bir çok eseri bulabilirsiniz.
Müze kat kat bölümlerden oluşuyor ve bölgeden çıkarılan bir çok eser burada sergileniyor. Müze kartla ücretsiz girebiliyorsunuz.
6. Mardin Sakıp Sabancı Müzesi
Mardin şehrinin kentsel oluşumunu ve yaşam kültürünü sergilemek ve tanıtmak amacıyla açılan müze aynı zamanda sanat sergilerine de ev sahipliği yapıyor. İçeride Mardin’in kültürü ile ilgili detaylı bilgilendirmeler de mevcut.
7. Mor Gabriel Manastırı ❤
Bu manastır dünyanın ayakta duran en eski Süryani Ortodoks manastırlarından biri. Süryani Cemaati’nin ünlü ve büyük yapıtlarından biri oluyor aynı zamanda. Meşe ağaçları ile kaplı yüksekçe bir tepede yapılan manastırın temelleri Mor Şmuel ile Mor Şemun tarafından 397 yılında atılmış ve yapı kısa sürede tamamlanmış. Farklı tarihlerde içine ve dışına eklemeler yapılmış.
Manastır’da bulunan Teodora Kubbesi, Anastasios Kilisesi, Beth Kadişe ve Meryem Ana Kilisesi gibi ilginç yapıların dışında fotoğrafçılar için şahane bölümler bulunuyor.
8. Mardin Ulu Camii
Burdaki en büyük camilerden biri Ulu Cami. Camiden içeri girdiğinizde küçük bir avlu ve şadırvan ile karşılaşıyorsunuz. Sarı kesme taşlarla yapılan cami eski Mardin ile uyum içinde. Camii’den çıktığınızda birbirinden güzel dar sokaklarda gezebiliyorsunuz. Kayıtlara göre cami 1176 yılında Artuklu Döneminde yapılmış. Kayıtlarda ayrıca 2 minaresi olduğu yazarken günümüzde tek minaresi mevcut.
9. Mor Behnam (Kırklar) Kilisesi
Mardin Müzesi’nin üst kısmında yer alıyor. Kilisenin ana kapısından içeri girdiğinizde sizi çok güzel bir havlu karşılıyor. Süryaniler’in Mor Behnam ve kız kardeşi Saro adına 569 yılında inşa ettikleri bu kilisenin orijinali 12. yüzyılda camiye dönüştürüldüğü için Kırklar Kilisesi adı ile anılmaya başlanmış.
Kilise, adını 3.yüzyılda Hristiyanlar üzerine büyük baskı kuran Roma İmparatoru Dokios’a isyan ettikleri için Sivas’taki buz gölüne sürülen ve burada donarak öldükten sonra şehir olarak anılmaya başlayan 40 askerden alıyor.
10. Mardin Çarşıları ❤
Revaklı ve Kayseriyye Çarşıları buranın ünlü çarşılarından. Mardin’e ait yöresel bir çok ürünü, bakır eşyaları buralarda bulmanız mümkün.
11. Beyazsu
Mardin’in Nusaybin ilçesine 20 km uzaklıkta bulunan Beyaz Su Deresi bir vadi içinden akıyor. Geçtiği yerleri deyim yerindeyse çöldeki vahaya çevirmiş. Vadi boyunca bir çok yerel işletmenin kurduğu kafe-restoranlarda suyun içinde ve yanında zaman geçirmek mümkün. Midyat’a gitmeyi planlıyorsanız rotanıza ekleyebileceğiniz bir yer.
4. Mardin Bonus: Midyat
Güzelliğin içinde güzellik, Midyat ❤. Mardin’e yaklaşık 70 km mesafede bulunuyor. Buranın en ünlü şeyleri Süryani Şarabı ve Telkari. Her ikisinin de aslında çıkış noktası bu ilçemiz. Telkari için satış noktalarına gidip yapılışını izleyebilir ve ilginizi çekerse alabilirsiniz. Mor Gabriel Manastırı, Mor Borsovmo kilisesi, Mor Abrohom kilisesi, Hah Köyü, Meryemana kilisesi gezebileceğiniz yerler.
Dizi ve filmlerin çekildiği konaklar da burada. Biribirinden güzel konaklardan birine oturup, Midyat’ın tadını çıkarabilirsiniz. Midyat detaylı gezi rehberi için sizi şöyle alalım Midyat – Mor Gabriel Gezi Rehberi
5. Mardin’de Ne Yenir?
Eğer et yiyorsanız, Mardin’de deneyebileceğiniz çok şey var. Maalesef vejetaryen ve veganlar için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Yöresel yemeklerin neredeyse hepsi etli. Gelelim bu yemeklere; kaburga dolması, Mardin usulü içli köfte (Ikbebebet), soğan dolması, Mardin usulü ayran çorbası (Mehir), Sembusek, Kıliçe (Süryani çöreği).
Restoranların birçoğu eski Mardin evlerinde, o yüzden hem yöresel yemekleri tadıp hem de ambiyansın tadını çıkarabiliyorsunuz. Yemeğinizi yedikten sonra buraya özgü kahveleri de deneyebilirsiniz. Tabi bir de nefis Süryani şaraplarını ❤ atlamayın derim.
Bonus: Mardin ile ilgili ayrıntılı yazımıza buradan Mardin Gezilecek Yerler ulaşabilirsiniz.
Hafta sonu rotaları ile ilgili de Panayır İskelesi Koyu, Bolu Gölcük Tabiat Parkı, Poyrazlar Gölü, Sülüklü Göl, İğneada, Kaz Dağları , Yuvacık, İnönü Yaylası , Düzce Şelaleleri yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Şimdiden iyi ve sağlıklı tatiller dilerim.
Sorularınız ve ayrıntılı bilgi talepleriniz için bana melisderyaokur
Diğer yazılarıma da buradan mdo ulaşabilirsiniz.
Sağlıkla kalın, güzel günlere…
Melis
1 Yorum