Ubud Gezi Rehberi… Güzel Bali’nin, bugün en bilinen yerlerinden biri olan Ubud’a doğru uzanıyoruz. En bilinen ve aynı zamanda en sevilen yerlerinden biri aslında burası. Eskiye nazaran dokusunun hızla bozulduğu söylense de ben hala çok güzel olduğuna inanlardanım. Eğer görmek isterseniz, her yerde sizi buluyor inanın. Betonların arasından yeşiller, kafelerin arkasından minik yağmur ormanları çıkıveriyor. Keşfetmekten vazgeçmeyin, yeşili ve rengi kovalayın ❤
Ama elbette, Batı’dan gelen yoğun bir göç ile restoranlar, kafeler, mekanlar, yoga merkezleri ve bir dolu şeyleri göreceksiniz merkezde. Bu mekanların artıları da çok elbette. Tabi bir de kalabalık turist gruplarını :). Bunları bir kenara park edelim, çünkü hepsine rağmen mutlaka görülmeye ve hatta hissedilmeye değer yere ev sahipliği yapıyor.
Ubud’u Tanıyalım
Aslında Bali’nin pirinç tarlaları ve dağ etekleri arasında kalan Ubud, adanın tam olarak kültür ve sanat merkezi olarak biliniyor. En bilinen ve sevilen yeri olduğu için ülkenin en fazla turist alan yerlerinden elbette. Ününü, kültürel&doğal yerleri ile iç içe girmiş sanat ortamına borçlu diyebiliriz.
Batı kültüründen aldığı göçle zenginleşen Ubud, birbirinden güzel seçenekler sunuyor. İş sadece mutfakla bitmiyor elbette, aslında Ubud’da hizmette sınır yok diyebiliriz, ne ararsanız çok geniş bir portföyde bulabiliyorsunuz. Bu otel, restoran, hizmet, sanat, masaj ve daha birçok şey için geçerli.
Ubud’a Nasıl Gidilir? | Ubud Gezi Rehberi
Konum olarak Bali’nin ortalarında kalan Ubud’a gidiş için birden farklı alternatif var aslında. Burada önemli olan nasıl bir rota planladığınız. Biz Nusa Penida sonrası Ubud’a geçtik ve Sanur Port’undan kendimize transfer ayarladık. Bali gezinizi planlarken, konumu gereği burayı merkez olarak düşünebilirsiniz. Böylece diğer şehirleri rotaya yerleştirmeniz daha kolay olabilir.
Gelelim ulaşım seçeneklerinize. Toplu taşıma konusu Bali’nin en gelişmemiş noktalarından biri. Bu nedenle şehirler arası ulaşımı araçla veya motorla yapmaktan başka çareniz yok. Uzun süreli motor kiralayıp yakın şehirleri motorla gezenler var ama uzak yerleri gezmek açısından çok konforlu olmaz. Hele bir de eşyaları ve yağmur sezonunu düşünürsek pek önermiyorum. Araç kiralamak da bir seçenek ama çok tercih edilmiyor.
Uzun süreli kalacaksanız olabilir elbette, ama dışında zorlayıcı olabilir. Trafik ters akıyor ve yollar biraz dar. Tecrübeli değilseniz zorlanabilirsiniz. Şoförlü araçlarla anlaşabiliyorsunuz yani transfer. Bu çok büyük bir alan Bali’de. Tabi pazarlığı da büyük bu nedenle.
Biz tatil boyunca şehirler arası transferlerimizi tek bir kişi ile anlaşarak yaptık. Genel olarak memnun da kaldık. Önden tüm detayları konuşmak gerekiyor.
Ubud’da Gezilecek Yerler
Tegalallang Rice Terrace ❤
Pirinç ile başlayacak olursak; bu tarlalar görselliklerinin yanı sıra, toplumun en önemli besin kaynağı. Tabi bir yandan da yerliler için geçim demek. Bali’ye gelince pirincin dindeki yerini, mutfaklardaki önemini ve elbette halk için önemini rahatlıkla görebiliyorsunuz.
Pirinç tarlaların belki de en güzeli Tegalallang. Çok çok keyifli bir yer. Yeşilin her tonuna doyacağınız bir alan. Ubud’un simgesi haline gelmiş. Ee tabi kalabalık oluyor. Kalabalıktan kaçmak için sabah erken saatlerde gelmenizi öneririm. İçerisinde yürüyüş rotaları var. Nemden dolayı kaygan olabiliyor. Kıyafet ve ayakkabı açısından hazırlıklı gelmekte fayda var.
Bali Swing
Tegalallang bölgesinde ve Tegalallang pirinç tarlasında pek çok Bali salıncağı mevcut. Bunlar son yıllarda meşhur olmuşlar. Özellikle uzun, uçuşan elbiselerle, altınızda pirinç tarlaları ve veya yağmur ormanları manzarası olan fotoğraflarınızı çekiyorlar. Bulmanız çok zor olmayacak inanın 🙂
Ben çektirmedim, o yüzden tavsiye edeceğim bir yer yok maalesef. Ama gideceğiniz yerlerde giriş ve fotoğraflı paketler satılıyor. En başında öyle bir paket almanız daha sonra almanızdan daha avantajlı oluyor onu söyleyebilirim.
Bir diğer önerimse, vakit kaybetmemek adına gitmişken Tegalallang Rice Teras’ta bu fotoğrafı çektimeniz. Fiyatı duyduğuma göre biraz daha makuldü ve sıra olmuyordu.
Blanco Rönesans Müzesi ❤
Yaklaşık 50 yıl Ubud’da yaşayan ve buraya hayran olan İspanyol sanatçı Antonio Blanco’dan Ubud’a kalanlar. Hem evi hem de atölyesi olarak kullandığı alanı daha sonra oğlu devralmış ve Blanco ile kendi eserleri ile zenginleştirerek ziyarete açmış. Girişte sizi birbirinden güzel papağanlar ve kuşlar karşılıyor. Güzel bir bahçeden sonra müzede birbirinden özgün eserleri görüyorsunuz. Daha sonra sanat atölyesini ziyaret edebiliyorsunuz. Eğer vaktiniz varsa bu müzeye de vakit ayırmanızı öneririm.
Campuhan Ridge Walk ❤
Şehrin göbeğinde buram buram doğa desem inanır mısınız? Bali, mucizelerle dolusun. Hem burada yaşayanların hem de tatile gelenlerin bayıldığı bir yer Campuhan Ridge Walk. Bir tepe sırtından minik bir tırmanış ile 2 taraflı güzel manzaralara tanık oluyorsunuz.
Rotanın sonunda yine pirinç tarlaları var. Gün batımında palmiyeler, ışığa yansımalar, gök yüzü derken büyüleniyorsunuz. Gün batımında gelmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Gün doğumunda da güzel olabilir ama gün batımındaki renkler inanın çok daha güzel.
Ubud Sarayı (Ubud Palace)
Ubudu’un tam olarak merkezi, belli bir saatten sonra sokak satıcıları da buranın etrafındaki ana sokaklarda açıyorlar standlarını. Yani Ubud’da olduğunuz sürede buranın önünden geçeceğinize emin olabilirsiniz. Binaların içine giremiyorsunuz, o yüzden şöyle bir bakabilirsiniz hızlıca. Geleneksel kapıları, süslemeleri açısından güzel bir yer.
Akşamları burada geleneksel dans gösterileri oluyor. Gündüzleri merkezde biletlerini satıyorlar. İzlemek çok keyifli olabilir. Bilet alırsanız erkenden gelip oturmanızı öneririm.
Maymun Ormanı (Ubud Monkey Forest) ❤
Yine Ubud’un en popüler noktalarından birindeyiz, kutsal maymun ormanı. Ben en baştan söyleyeyim gerçi orada her yerde göreceksiniz. Maymunlara dikkat edelim arkadaşlar. Evet çok çok tatlılar, çok ama çok güzeller.
Her ne kadar burası bir maymun ormanı olsa da, eğlence parkı gibi bir yer değil. Ve bu maymunlar evcil değil. Korkutmuş gibi olmak istemem, tabi ki insanlara saldırdıkları sahneler hayal etmeyin. Ama kızabiliyorlar ve görevliler olmadığında bir şeyler ters gidebiliyor.
Gelelim güzel kısma 🙂 Doğası harika olan bir ormandasınız, bir de yeni doğanından büyümüş bebeğine, çocuğundan, gencinine, erişkininden, yaşlısında boy boy maymunlar. Akıl almaz güzellikte bir yer. Mutlaka ama mutlaka gidin.
Maymunların ilgisini çekecek şekilde gitmemeye özen gösterin ama. Yani çantanızın dışında alınabilecek eşyalar, plastik poşetler, açıkta eşyalar olmasın. Şişeleri açmayı, eşyaları almayı öğrenmişler çünkü 🙂
Maymunlara çok iyi bakılıyor, hasta veya aç değiller. Yemek vermeye çalışmayın. Bir şeyinizi alırlarsa hemen bir görevliyle iletişime geçin. Onlar bir şekilde geri alıyorlar mısır veya fıstık vererek.
Ubud Market & Ubud Art Market ❤
Sokaklarda kaybolun, bol bol konuşun bol bol bakın. Ama en önemlisi bol bol pazarlık yapın 🙂 Burası alışveriş için yaratılmış bir yer diyebiliriz. Hasırın, ahşabın, bambunun her türlüsünü bulabilirsiniz.
Mobilya ve dekorasyon açısından da çok gelişmiş bir yer. Büyük parçaları evinize kargolayabiliyorlar. Hasır çantalar, takılar, şallar ve daha bir sürü şey için her kaliteden ürün bulabiliyorsunuz. Sanat açısından da çok gelişmiş bir şehir olduğu için eğer ilginizi çekerse mutlaka atölyeleri gezmenizi öneririm.
Yağlı boya, kara kalem, sulu boya gibi pek çok teknikle yapılmış eser bulabilirsiniz. El emeği ❤
Tirta Empul ❤
Ubud’a yaklaşık yarım saat mesafedeki Tirta Empul, Bali’liler için çok önemli bir nokta. Hem yerliler hem de turistler için popüler olan bir noktadayız yani şuan. Onlar için oldukça kutsal, bizler için tanık olması çok değerli bir yer. Ama saygı göstermeyi unutmamak lazım.
Balililer dini ritüellerini gerçekleştirdikten ve Tanrılarına hediyelerini sunduktan sonra kutsal suda kurallara uygun şekilde yıkanıp arınıyorlar. Bali’de en beğendiğimiz ve hayata bakışımızı değiştiren yerlerden biriydi, mutlaka gidilmeli.
Ubud’da Tatil ve Ulaşım | Ubud Gezi Rehberi
Ubud’a en az 3-4 gün ayrılmalı diye düşünüyorum. Gezilecek yerlerin bazıları birbirine yakın olsa da deneyimleyecek birçok şey de var. Bunlar workshoplar olabilir. Yemek, gümüş, masaj vb. kurslar olabilir. Yakınlardaki yerlere günübirlik turlar olabilir.
En en önemlisi harika restoran kafe ve mekanları keşfe çıkmak olabilir. Erken dönersiniz, üzülürsünüz. Yoga konusunda cennete düştünüz, başlangıç dersi alabilir ya da hali hazırda yapıyorsanız daha ileri seviye dersler deneyebilirsiniz. Buraya geldiniz güzel bir SPA deneyimine ne dersiniz? Tabi bunlar benim önerilerim, takdir sizin.
Ulaşım konusu ise Nusa Penida yazımdan azıcık daha farklı. Tabi ki burada da motor kiralayabilir, yerli taksileri kullanabilirsiniz. Biz ikisini de yapmadık, buranın uberi olan ‘grab’ uygulamasını kullandık şehir içinde. Tabi ki taksiler Türkiye’deki durum gibi grabi istemiyor, çünkü grab çok daha ucuz. O yüzden onlara sorun çıkartıyorlar. Sokaklarda ve işletmelerde no grab yazısı oluyor.
Bu sorunu şöyle aştık, direkt otele veya restorana değil biraz yanına çağırdık aracı. Haritadan biraz daha yan tarafı işaretledik. Grab uygulamasında hep nakit kullandık, kredi kartımızı uygulamaya girmedik, size de bunu öneririm.
Karşımıza iyi insanlar çıktı ve çok ekonomik şekilde ulaşım kısmını halletik. Detaylı bilgi isteyen olursa hesabımdan bana ulaşabilir.
Ubud Bonus:Penglipuran Köyü ve Bambu Ormanı
Burası genelde Endonezya’dan yerli turist alan bir köy, onun dışında yabancı turist pek almıyor. Yani çok bilinen bir yer değil. Hatta biz biraz popüler olduk, gün içerisinde bizle foroğraf çekilmek isteyenler oldu. Vaktiniz varsa gitmenizi öneririm, dönüşte Tirta Empul’a uğrayabilir veya tam tersini yapabilirsiniz. Ubud merkezden sonra doğallığına inanamayacaksınız. 2-2.5 saatte köyü gezebilir ve hızlıca bambu ormanını gezebilirsiniz. İsterseniz bambu ormanında daha uzun bir yürüyüş rotası da yapabilirsiniz. Köyde halkın evlerini gezebiliyor ve onların yaptığı yiyecekleri deneyebiliyorsunuz. Aynı zamanda bazı yöresel ürünleri Ubud merkezden çok daha ucuza satıyorlar. Bali halkının ev yaşamını, bu doğal köyü, bambu ormanını, köydeki tapınakları görebilmek açısından çok güzel bir yer. Vaktiniz varsa rotaya bu geleneksel köyü de ekleyebilirsiniz.
Bonus: Bali yazılarımın diğerlerine buradan ulaşabilirsiniz Nusa Penida Gezi Rehberi | Bali’nin Büyülü Adasındaki 8 Muhteşem Mekan
Hafta sonu rotaları ile ilgili Panayır İskelesi Koyu, Bolu Gölcük Tabiat Parkı, Poyrazlar Gölü, Sülüklü Göl, İğneada, Kaz Dağları, Yuvacık, İnönü Yaylası, Düzce Şelaleleri , 2 Günde Erdek Gezi Rehberi | Adım Adım Kapıdağ Yarımadası yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.
Şimdiden iyi ve sağlıklı tatiller dilerim.
Bali ile ilgili tüm sorularınız ve ayrıntılı bilgi talepleriniz için bana hesabımdan yazabilirsiniz melisderyaokur
Diğer yazılarıma da buradan mdo ulaşabilirsiniz.
Sağlıkla kalın, güzel günlere…
Melis