Türkiye’nin en büyük 14. şehri olan güzel Kayseri’nin güzel rehberi olan Kayseri Gezi Rehberi ‘nden herkese merhaba, Bir hafta sonu aklımıza esti biz daha önce neden Kayseri’ye gitmedik diye düşünüp arabaya atladığımız gibi kendimizi Kayseri de bulduk 🙂
Kayseri, Türkiye’nin turizm kentleri arasında hızla yükselen bir şehir. Erciyes Dağı’nın eteklerine kurulan Kayseri, sadece tarihi yerleri ile değil doğal güzellikleriyle farklı bir şehir. Geçmişin izlerini yaşatan yapıtlar, günümüze kadar gelen eserleri koruyan müzeler, tarih kokan sokaklar, kışın tüm kayak severlerin buluştuğu Erciyes Dağı gibi Kayseri’de gezginleri bekleyen birçok yer var.
Kayseri hakkında genel bilgiler, Kayseri’ye nasıl gidilir, Kayseri’de nereleri gezmeli gibi tüm sorularınızı bildiğim ve öğrendiğim kadarıyla aktarmaya çalışacağım. Başlayalım o halde:)
Kayseri Hakkında Genel Bilgiler
- Coğrafi olarak Erciyes Dağı’nın eteklerinde uzanmaktadır.
- Kentte karasal iklim görülür, kışın soğuk yazınsa oldukça sıcaktır.
- Nüfusu yaklaşık olarak 1 milyon 358 bindir.
- Şehrin 16 ilçesi bulunmaktadır.
- Kayseri ismi, Roma imparatorlarına verilen unvan olan “caesar”dan türetilmiş.
- 60 milyon yıllık Peri Bacaları bu şehirde bulunmaktadır.
Kayseri’ye Nasıl Gidilir? – Kayseri Gezi Rehberi
Kayseri; Türkiye’nin ulaşım konusunda gelişmiş kentlerinden biri. Kayseri’ye hava, demir ya da kara yolu ile ulaşabilirsiniz.
En yaygın olanı, uçak; Kayseri Havalimanı şehrin 5 km uzaklığında bulunuyor. Türkiye’nin istediğiniz yerinden direkt ve aktarmalı uçuşlar var.
İç Anadolu bölgesindeki şehirlerden Kayseri’ye ulaşım için özel araçlarını ya da şehirlerarası otobüsleri tercih edebilirsiniz. Doğu Ekspresi gibi tren hatlarının da durağı olan Kayseri’ye Adana, Ankara, Kars gibi bölgelerden kalkan trenlerde mevcut.
Kayseri; Adana’ya 306, Ankara’ya 317, Samsun’a 450, Antalya’ya 607, İstanbul’a 771 km uzaklıkta yer alıyor. Biz İstanbul’dan kendi aracımızla geldik. Ortalama 8 saatlik bir yolculuk sonra Kayseri’ye ulaşıyorsunuz.
Eğer uçakla geliyorsanız, şehir merkezine ulaşım için Havaş, Taksi veya Araç kiralayarak gidebilirsiniz.
Havaş Servisi
Havalimanlarında şehir merkezine uçak iniş saatlerine göre kalkış yapıyormuş. Şehir merkezinden ise servisler 04.15-22.20 arasında şehirlerarası otobüs terminalinden kalkıyor ve Kadir Has Stadyumu, Anatamir Tramvay Durağı, Kayseri Forum AVM güzergâhından havalimanına varıyor. 30 dakika süren yolculuğun tutarı ise 13,00 TL. (2020)
Otobüs
Kayseri Belediyesi’nin 100, 101,103 ve 271 numaralı otobüsleri ile şehir merkezine gitmek mümkün. Tüm otobüsler hafta içi ve hafta sonu ortalama 20 dakikada bir havalimanındaki otobüs duraklarından hareket ediyor.
Araç Kiralama
Kayseri’ de toplu taşıma araçlarına binmek istemiyorsanız havalimanında başlayan Kayseri yolculuğunuza kiralık araçlar eşlik edebilir. Bence en mantıklı yöntem Araç kiralamak çünkü gezerken uzak noktalar için araç ihtiyaç oluyor.
Kayseri’ye Ne Zaman Gidilir?
Kayseri karasal bir iklime sahip bir şehir olduğundan dolayı yılın her mevsimi gidilebilir. Kayak ve Snowboard sevenler için Kışın gidilmesini şiddetle tavsiye ediyoruz. Çünkü Erciyes Dağı’nda kayak, snowboard gibi kış sporları için biçilmiş kaftan diyebiliriz.
İlkbahar, sonbahar ve yaz aylarında yamaç paraşütü, doğa yürüyüşü ve kültür turları gibi etkinlikler de düzenleniyor. Siz hangisini tercih edersiniz ? 🙂
Kayseri’de Konaklama Deneyimi – Sunolus Butik Otel
Kayseri, Kapadokya bölgesine çok yakın olmasına o bölgedeki butik otelcilik konseptine bu şehrimizde rastlamak çok zor. Ancak bu durum yavaş yavaş özellikle yereldeki vizyoner girişimciler sayesinde değişiyor. Molu ailesine ait olan 500 yıllık bir çiftlikte kurulan Sunolus Butik Otel sahip olduğu özelliklerle konaklamanız boyunca “Kayseri’de böyle bir tesis mi varmış!” diye sizi şaşırtabilecek bir yer.
Aslında burası devasa bir bağ ve çiftlik. Zaten Oluş Molu’nun girişimleri ile 15 senedir Vinolus markasıyla dünya çapında ödüllere doymayan şaraplar yine otelin bulunduğu arazideki şarap üretim fabrikasında üretiliyor. Yine arazide hara, organik ürünlerin yetiştirildiği tarlalar, bağlar, kümesler de var. 8 odalı bu butik otelde misafirlere verilen neredeyse tüm yiyecekler bu çiftliğin ürünü ve en önemlisi de organik.
Yıl boyunca şirket toplantıları, gastronomi günleri, kültür – sanat – edebiyat kulübü ve atölye çalışmaları, sağlıklı yaşam kulübü, birçok etkinlik de gerçekleştiriliyor. Açıkçası ben bu kadar renkli aktivitelerin bir arada yapıldığı başka bir konaklama tesisi görmedim. Konaklama yapmayacaksanız, yine rezervasyon yaptırarak kahvaltı, akşam yemeği, şarap tadımı ya da sadece güzel bir zaman geçirmek için de rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Vinolus Şarapları
Az önce de bahsettiğim üzere bu bağ evi adıyla bilinen butik otelin kuruluşundan çok daha önce Vinolus adıyla bir şarap markası bu bölgede üretiliyor. Otelde verilen tüm şarap çeşitleri de zaten bu markaya ait ve zaten aynı bağda üretiliyor. Şu an ülkemiz topraklarından çıkan en prestijli ve iyi şarap markalarından biri. Dilerseniz yine bu şarapların üretildiği yeri ve bağları da konaklamanız boyunca gezebiliyorsunuz. Aslında çok daha fazlasını da yazabilirim ama en iyisi siz bu güzel tesisi listenize alın ve olası Kayseri gezinizde konaklama için deneyin.
Rezervasyon ve Detaylı Bilgiler için Tıklayın
Instagram Adresi: Sunolus
Kayseri’de Gezilecek Yerler
Öncelikle Kayseri’nin en ünlü bölgesi aslında Nevşehir sınırları içinde olan ama bir kısmı da Kayseri’de bulunan Kapadokya’dan başladık.
İlk gün İstanbul’dan gece yola çıkıp sabah gün doğumunda balonları izlemeye yetiştik. Ölmeden önce yapılması gereken listemden bir maddeyi daha gerçekleştirmiş olmanın verdiği mutluluğu yaşıyorum 🙂
Kapadokya geziyle ilgili yazımız bu linkten ulaşabilirsiniz. Kapadokya
Biz ikinci günümüz Kayseri’nin Talas ilçesinden başlıyoruz.
Talas
Talas, Ali Dağı eteklerinde kalmış Arkeolojik ve tarihi geçmişiyle eski bir yerleşim yeridir. İlçeyi gezerken yeraltı ve yerüstündeki binlerce yıllık kültürel yapıları görmek mümkün. Bölge, Yavuz Sultan döneminde Osmanlı yönetimine girmiştir. Şehirde Ermeni, Rum ve Türklerin bir arada yaşadığı söyleniyor. 1923 yıllarından sonra bu ortak yaşam kültürü yok olmuş.
Talas’da Gezilecek Yerler – Kayseri Gezi Rehberi
Yaman Dede Camii (Panaya Kilisesi)
Talas’ta bulunan Panaya Kilisesi; en önemli tarihi yapılardan biri. Günümüze Romalılardan ulaşmıştır. 1886 yılında Sultan Abdülhamit Dönemi’nde Metropolit İonnis tarafından yaptırılmıştır. 1925’te Mübadele nedeniyle Rumlar Talas’tan ayrılmalarının ardından Yaman Dede Camisi olarak ibadete açılmış.
Yaman Dede Kültür Ve Sanat Evi
Yaman Dede, Ellili yaşlarında kendi isteği ile Müslüman olmuş ve okullarda Farsça dersleri vererek geçimini kazanmış. Talas halkı tarafından çok sevilen sayılan biri olduğu söyleniyor. O öldükten sonra da anısına, Talas Belediyesince restore edilerek konağı kültür evine çevrilmiş ve ziyaretçilere açılmış.
Konağın içinde; Talas yöresi günlük yaşamından çeşitli kesitler, cansız mankenlerce canlandırılmış. Giriş ücretsiz. Konak 10.00 – 17.00 arasında ziyarete açık. Ama biz yine giremedik. Ne zaman biryere gitsek ya kapalı ya restore ediliyor. Kapısından geri döndük bende sizler için dışından fotoğrafını çekmekle kaldım.
Esma Hanım Türbesi ( Kubbeli Anıt )
Sekizgen planlı bu yapı Cemil Baba Mezarlığı’nın köşesinde yer alıyor. 1890’da Ali Saip Paşa’nın annesi Esma Hanım adına yaptırılmıştır. Öyle özellikle gidip bakılacak bir yer değil geçerken bir bakıp geçebileceğiniz bir yer olarak not alabilirsiniz.
Ali Dağı Sarnıçlı Yeraltı Şehri
Talas yolu üzerinde bulunuyor yeraltı şehri. M.Ö. 3 ve 4. yüzyıllarda inşa edildiği tahmin edilen bu yapı Kapadokya’daki yeraltı şehirine benziyor. Burada da eski insanların volkanik kayaları oya oya kendilerine yaşam alanlarını yarattıkları yer olduğu söyleniyor. İçeride şırahane, mutfağı, güvercinlikleri ve şapeli var. Belediye tarafından 2010 yılında ziyarete açılmış.
Pazartesi günü dışında haftanın her günü 08:30-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Bilin bakalım biz hangi gün gittik 🙁 Her zaman ki gibi zamanlama hatasında üstümüze yok.
Giriş ücreti: 5 TL’dir. Müze kartı geçerli değil.
Rüştiye Mektebi
1869’da Sultan Abdülaziz’in emri ve Talaslıların katkılarıyla yaptırılmıştır. Günümüzde kütüphane olarak hizmet veriyor.
Talas sokakları eski tarihi yapısıyla çok hoş bir görüntüsü var. Çok şirin kafeler var. Bir iki tanesini aşağıya ekliyorum. Yazın çok hareketli oluyor. Kahve molası vermeden dönmeyin derim.
Talas’da gezilecek yerleri bitirdiğimize göre Kayseri merkeze yolumuzu çeviriyoruz
Kayseri Merkezde Gezilecek Yerler – Kayseri Gezi Rehberi
Kayseri Kalesi
Kayseri’nin tam ortasında, Cumhuriyet Meydanı’ndaki şehir kalesinin, M.Ö. 238-244 yıllarına dayandığı tahmin ediliyor. Roma İmparatoru 3. Gordian tarafından yaptırılan ve daha sonra ünlü imparator Justinianus tarafından restore edilmiş. 6 bin metrekareden oluşan tarihi kalenin içinde eğitim alanları, kütüphane, kafeteryalar, toplantı salonları ve arkeoloji müzesi de yer alıyor.
Kurşunlu Cami
Kayseri’de Mimar Sinan’ın günümüze kadar kalmayı başaran tek yapıtı Kurşunlu Cami. Kalem nakışları ve süslemeleri ile klasik Osmanlı dönemi eserlerinden. Caminin isminin Kurşunlu Cami olarak anılmasının sebebi ise merkez kubbesinin kurşunla kaplı olması
Döner Kümbet
Döner Kümbet, Türk sanatının geometrik ve bitkisel taş süslemeleri bulunuyor.1276’da, Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad, kızı Şah Cihan Hatun için yaptırmış. Yani aslında asıl ismi Şah Cihan Hatun Kümbeti ama kümbetin döndüğü efsanesi ile ismi zamanla Döner Kümbet olarak kalmış
Kapalı Çarşı
Kayseri Kapalı çarşı, Osmanlı kapalı çarşıları arasında İstanbul’dan sonraki en büyük kapalı çarşı olarak sayılıyormuş. Ama maalesef dönemde yangınlarla eskiden ahşap olan oldukça büyük bir kısmı yok olmuş ve tamamen taştan orjinal haline sadık kalınarak yeniden yapılmış.Kayseri’de halen önemli, işlek bir ticaret merkezi konumunda. İstanbul’daki gibi sadece turistik bir yer değil. Kayserililer, kuyumculuk, giyim, gıda gibi alışverişlerini kapalı çarşıdan yapmaya devam ediyor.
Gevher Nesibe Şifahanesi
1206’da Selçuklu hükümdarı olan ve II. Kılıçarslan’ın kızı Gevher Nesibe Sultan adı için yaptırılmıştır. Tarihte bilinen Anadolu’ya yer alan ilk tıp merkezidir. Tıp Medresesi ve Şifahane amacıyla yapılmış. 1982’den bugüne kadar Tıp Tarihi Müzesi adı altında hizmete açıktır. 2022 itibariyle giriş 5 TL.
Sultan Sazlığı Milli Parkı
Adını ve ününü Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’ndeki sultanların avlak yeri olmasından alan Sultan Sazlığı Kayseri merkezden ulaşım için 70 kilometre kadar bir mesafe kat etmeniz gerekiyor. Türkiye’nin sayılı kuş cennetlerinden biridir. Sulak alan ekosistemi su seviyesinin değişimine ve aylara bağlı olarak büyük değişiklik gösteriyor. Sultan Sazlığı’nda bu zamana kadar yapılan kuş sayım sonuçlarına göre maksimum 301 kuş türü sayılmış.
Park içerisinde yerel pansiyonlar ile dinlenme tesisi olmasının yanı sıra Erciyes’in heybetli görünümü eşliğinde piknik yapılabilecek alan da bulunmakta. Sultan Sazlığı’nda çeşitli zamanlarda pek çok fotoğrafçının katıldığı safari ve tabiat fotoğrafları yarışmaları düzenleniyor.
Milli Mücadele ve Milli Eğitim Müzesi
Kayseri şehir merkezinde bulunan bir diğer Müze, birçok ünlü siyasetçi, Cumhurbaşkanı, sanayici ve sanatçıyı da yetiştiren ve tarihi Kayseri Lisesi’nde bulunan Milli Mücadele ve Milli Eğitim Müzeleri. 1890’lı yıllarda Sultaniye Mektebi olarak kurulan bu mekanın 1. katında hem lise tarihi boyunca kullanılan eşyaları, derslikleri, milli eğitimin nereden nereye geldiğini vs. görebilirsiniz hem de Kayseri’nin milli mücadele dönemindeki önemi ile bilgileri edinebilirsiniz. 2022 itibariyle giriş 5 TL.
Erciyes Kayak Merkezi
Geldik belki de Kayseri’nin en meşhur ve en güzel yerine 🙂
Erciyes Kayak Merkezi kayak severlerin ve kış sporu meraklılarının ilgi gösterdiği seyahat rotalarından biri.
Erciyes Kayak Merkezi Kayseri şehir merkezine oldukça yakın bir noktada. Zaten Şehrin neresinde olursanız olun mutlaka Erciyes’i bir şekilde görüyorsunuz Öyle heybetli ve güzel bir görüntü sergiliyor ki şehre kayak yapmayı bilmeseniz de gidip görmeye değer bir yer. Uzun lafın kısası kendinizi Kayseri merkezden Erciyes’e atmanız yaklaşık 30 dakika sürüyor.
NOT: Erciyes, Ülkemizin yıl içerisinde en uzun kayak yapılabilen bölgelerinden biridir. Erciyes Kayak Merkezi’nde kayak sezonu Kasım-Mayıs arasında faliyette oluyor.
Bunların dışında;
Mimar Sinan Camii – Kayseri Gezi Rehberi
Eski Kayseri Mahallesi
Atatürk Evi
Ahi Evran Esnaf ve Sanatkarlar Müzesi
Alaca Kümbet
Meryem Ana Kilisesi
Mimar Sinan Evi’ni de görebilirsiniz.
Kayseri gezi notlarımın böylece sonuna geldik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere
Soru ve merak ettikleriniz varsa yorumlarda buluşalım 🙂
İnstagramdan bana ulaşmak isterseniz de https://www.instagram.com/gezceyy/
Sevgi ve Sağlıkla kalın