Kapadokya ‘da Doğa Konuşunca Susmalı İnsan
İnsan eli değmemiş her yer bir sanat eseri işte. Bu sanat eserinin sahibine ‘doğa’ demişler. Doğaya aşık olan ben, yine buluyorum yolumu. Adım attığım yerde aşkım depreşiyor yine Kapadokya ‘da.
Döner dönmez aldım kalemi elime. Yazmalıydım, hiçbir anını unutmadan.
Dünyanın dört bir yerinden turistler akın etmiş, peki ya biz?
En fazla 1-2 saatlik uçak yolculuğu ile ulaşabilecek kadar şanslıyız. Dünyada böyle eşi benzeri olmayan bu cennet , hemen yanıbaşımızda değil mi?
NASIL GEZMELİ?
1.seçenek hangi otelde kalırsanız kalın bütün otellerin size önereceği kırmızı, mavi, yeşil turlar olacak.
Bu turlardaki durakları aşağıda listeledim. Rehber eşliğinde olan tur ücretleri 100-200 tl arasında değişiyor. Eğer turla gezecekseniz önerim tabi ki kırmızı tur. Yeşil ve mavi turlar daha uzak rotaları içeriyor ve pek de kaçırılacak bir yer yok.
Örneğin; biz araç kiraladığımız için yeşil turdaki Ihlara vadisine doğru yola koyulduk. 1,5 saatlik yolculuğun ardından tam bir hayal kırıklığı oldu. Kapadokya’daki zamanımı, böyle hiç özelliği olmayan, ülkemizde özellikle Karadeniz’de çok daha yeşilini bulabileceğimiz bir vadiye harcadığım için üzüldüm. Bana kalırsa yeşil ve mavi turlar, bölge çok fazla turist çektiğinden, turizmi canlandırmak amaçlı oluşturulmuş ve abartılmış rotalar.
Bu nedenle -kırmızı tur- yani özellikle görülmesi gereken bölgeler için, hızlı gezerseniz 2 gün yeter, ama 3 günde rahat rahat gezebilirsiniz.
KIRMIZI TUR
- UÇHİSAR
- GÖREME AÇIK HAVA MÜZESİ
- ÇAVUŞİN KÖYÜ
- PAŞABAĞ
- AVANOS
- DEVRENT VADİSİ
- ÜRGÜP
YEŞİL TUR
- IHLARA VADİSİ
- BELİSIRMA
- YAPRAKHİSAR PANOROMA
- YERALTI ŞEHİRLERİ (KAYMAKLI, DERİNKUYU)
- SELİME MANASTIRI
- GÜVERCİNLİK VADİSİ
MAVİ TUR
- MUSTAFAPAŞA KÖYÜ
- KEŞLİK MANASTIRI
- TAŞKINPAŞA KÖYÜ
- SOĞANLI KÖYÜ
- CEMİL KÖYÜ
- SOBESOS ANTİK KENTİ
2.seçenek ise araç kiralamak ki benim önerim bu olacak. Turlara dahil olmayıp kendim gezerim diyorsanız şehir içinde ulaşım çok zor, hem zaman kaybı hem de yorucu olacaktır. Gezilecek yerlerin birbirine uzaklığı maksimum 15 km. Çok uzak değil ama yürüyerek gezilemeyecek kadar uzak.
GEZİ ROTAM
1.GÜN
GÖREME
Oteller daha çok burada olduğu için konaklamamız Göreme’de oluyor. Otellerin olduğu yollar çok kötü, bu kadar turist çeken bir yerin daha çok özeni hakettiğini düşünüyorum. Akşam çarşısını dolaşın, rengarenk küçük bir çarşısı var.
Buraya gelmeden en çok merak ettiğim; şu balon fotoğraflarının nerelerde çekiliyor olduğuydu.
Birincisi Aşıklar Tepesi: Balonlar gün doğumunda kalktığı için sabah 4’de uyanıp bu tepeye çıkın. Göreme içinden araçla 15 dk sürer ama yollar biraz karışık olduğu için önceden yolu öğrenmekte fayda var. Balonlar kalktıktan sonra fotoğraf çekmek için 2 saatiniz var. İlk kalkışlarında daha yakın ve büyülü görünüyorlar. Sonra hızla uzaklaşıyorlar. Sabah erken gitmeye bakın.
İkincisi ise kaldığınız otelin teras katı. Sultan cave, Miracle cave, Mithra cave gibi.
Göreme Açık Hava Müzesi
Unesco Dünya Mirası Listesinde yer alan, görülmeye değer büyük bir vadi. Kaya oluşumlarının oyularak ibadet yerleri yapıldığı bu müzede onlarca manastır, şapel bulunuyor.
Giriş: 35 TL (2018) Müze kart sahiplerine ve İş bankası maximum kredi kartı sahiplerine ücretsiz.
UÇHİSAR KALESİ
Göreme’den Uçhisar kalesinin yolunu tutuyoruz. Yol üzerinde salkım tepesi denilen bir panorama tepesinde durup birkaç fotoğraf çekiyoruz. Uçhisar Kalesinin içinde birçok gizli oda, sığınak, mahzenler bulunuyor. Bu kalenin yüksekliği 1350 metre. Tepeye kadar çıkarsanız, muhteşem bir manzara bekliyor sizi.
GÜVERCİNLİK VADİSİ
Vadinin panoramik görüntüsünün izlendiği, şu meşhur nazar boncuklarının bulunduğu yer. Gerçi artık çok popüler olunca her yere nazar boncukları koymuşlar ama orijinal çıkışı burasıdır.
ÇAVUŞİN KÖYÜ
Bu köyde en önemli görülecek yer Vaftizci Yahya Kilisesi. Göreme’den 2 km uzakta olmakla birlikte bu kilise köyün girişinde karşınıza çıkacaktır.
PAŞABAĞI – ZELVE
En meşhur Peri bacalarını gördüğümüz konumlardan biri Paşabağ. Buradan yaklaşık 3 km uzaklıkta Zelve açık hava müzesi bulunuyor. Bütün vadiler birbirinden güzel. Hepsine zaman ayırmaya çalışın, ama burayı es geçmeyin.
AVANOS
Günü Avanos’ta bitiriyoruz. Çanak çömlekçiliğin en yaygın olduğu bölge burası. Her yerde ücretsiz deneyebilirsiniz diye yazılar asmışlar ama cüzi de olsa ücret istiyorlar.
Avanos’ta akşam yemeği için otantik bir restoran bulduk: Bizim ev restoran. Kaliteli ve uygun fiyatlı, çarşıdan yürüyerek ulaşılabilir.
2.GÜN
DEVRENT VADİSİ
Deveye benzeyen kaya oluşumunun bulunduğu yer bu vadi. Bu vadinin içinde biraz tırmanıp tepeye çıkıyoruz. Çok sevdiğim ve zamanım kaldığı için 2 kez gezdiğim noktalardan biri.
ÜRGÜP
Üç Güzeller
3 tane yan yana dizilmiş peri bacalarına üç güzeller ismi verilmiş. Burada tepeye çıkıp Ürgüp manzarasına tanık olun.
TEMENNİ TEPESİ
Bazı yerleri de sevmeyince sevmiyorum işte. Bir temenni tepesidir herkesin dilinde, çok güzel panoromik görünümü olduğu söylenince beklentiler artıyor tabi. Tabana kuvvet gereken bir yokuşu da var. Çıktığımda şehirdeki evlerin çatı manzaralarını görüyorum. Burayı atlasanız da bir şey kaybetmezsiniz.
TURASAN ŞARAP EVİ
Bölgenin en iyi şaraplarının üretildiği şarap evi. Şarap tatmak için girdik ve taşıyabileceğimiz maksimum şarap şişeleriyle çıktık.
ASMALI KONAK
Zamanında bu şehire çok katkı sağlamış olan dizimizin çekimlerinin yapıldığı konak. İçeride dizi oyuncularının fotoğrafları, hatta özel eşyaları korunuyor. Hatta avlusuna çok eski, şu kocaman kasalı televizyonlardan koymuşlar, dizi oynatılıyor.
KIZILÇUKUR
Kızılçukur’da günbatımı diye bir söylentidir dolaşıyor ama, bu şehirde gün batımı izlenebilecek birden fazla yer var. İllaki gün batımına den getirmek zorunda değilsiniz ama Ürgüp’e gelince bu vadiye de uğramanızı öneririm.
3.GÜN
YER ALTI ŞEHİRLERİ
Kırmızı tur rotasının dışında kalan ama rotanıza eklemeniz gereken bölge. Ihlara vadisine giden yol üzerinde bulunuyor.
En büyükleri Kaymaklı ve Derinkuyuda. İçeriye girdiğinizde rehberler sizi karşılıyor isterseniz 50 tl karşılığında rehberlik hizmeti isteyebiliyorsunuz. Ve hatta istemek zorunda kalıyorsunuz çünkü içeride hiç bir yere açıklayıcı bir yazı bile asmamışlar. İçerisi küçücük, labirent gibi ve nereye gideceğimizi gösteren ok işaretleri bile yok. Yani içeride kaybolalım ve gezdiğimiz yerden hiç bir şey anlamayalım diye özellikle yapılmış sanki. Bu nedenle mecburen rehber istiyoruz ve hızhızlı anlatarak yarım saatte 7 katı gezdiriyor bize. 5 katı yerin altında, 2 katı da yer üstünde. Düşmandan korunmak için yapılmış bu minicik alanlarda yüzlerce insan yaşamış, mezar gibi bir delikte uyumuşlar aylarca.
Ben ki içinde bir retro versiyon taşıyan, gelişen teknolojinin yaşam kalitesini artırsa da insan kalitesini azalttığına inanan biri olarak; bu yer altı şehirden çıkınca, yaşadığım dönemi daha çok seviyorum.
Giriş: 25 tl (2018) ( müze kartı sahiplerine ve iş bankası kredi kartı sahiplerine ücretsiz)
AT TURLARINA KATILIN
Biz sabah ilk olarak at turuna katıldık. Saatlik ve 2 saatlik vadi turları yapılıyor. Saati 100 TL, 2 saati 150 TL
Atlarla vadilerin içinden geçtiğimiz keyifli bir doğa turu oldu. Ata binmeyi bilmenize gerek yok, binince öğreniyorsunuz zaten. Mesela herkesin atı uslu, benim atım yolda sürekli otlara saldıran aç ve yolda gördüğü herşeyden tırsıp hızla başka yöne doğru koşmaya başlayan ödlek bir şey olduğundan bir süre sonra bu atları nasıl yöneteceğimi öğrenmiş buldum kendimi.
Bu bölge ile ilgili diğer birkaç yazımızın linkini sizler için aşağıya bırakıyorum..
Kapadokya’da ne var ne yok her şeyi bulabileceğiniz, her mekana ait bilgilerin yer aldığı ve rota planınızı oluşturabileceğiniz
Kapadokya’da ne var ne yok her şeyi bulabileceğiniz, her mekana ait bilgilerin yer aldığı ve rota planınızı oluşturabileceğiniz diğer bir detaylı kaynak:
https://blog.biletbayi.com/kapadokya-gezilecek-yerler.html/
Kapadokya geziniz için yardımcı olacaktir.
Güzelyurt Gezi Rehberi | Başka Bir Kapadokya
yazılarımızı tıklayabilirsiniz.