İstanbul Bienali Anadolu Yakası Rotası | Güneşin etkisini kaybetmesiyle, yepyeni ve harika bir mevsim geldi. Sarı ile yeşilin binbir tonunun uyumu, usulca dökülen yapraklar, yağmur sonrası bizi karşılayan manzara ve eşssiz kokusu, ürperten esintilerin olduğu sonbahardayız. Bu güzel mevsim bir yandan da kültür ve sanata doyacağımız bir ay. Bienal, filmekimi, müzik festivalleri, sergiler gibi gibi birbirinden harika seçenekler bizi bekliyor. Bugün ise, Bienal Anadolu Yakası Rotasını keşfe çıkıyoruz.
Bienal Hakkında Bazı Bilgiler | İstanbul Bienali Anadolu Yakası Rotası
Bu sene 17. si düzenlenen İstanbul Bienali, 17 Eylül tarihinde kapılarını açtı. 20 Kasım’a kadar İstanbul’da seçtikleri farklı adreslerde ziyarete açık olacak. Koç Holding’in sponsorluğunu yaptığı İstanbul Bienal sergilerine giriş ücretsiz ❤ Giriş yaparken qr kodunuzu gösterip giriş yapabiliyorsunuz. Qr kodu buradan kendi bilgilerinizi girip kayıt oluşturarak hızlıca alabilirsiniz. Bienal mekanları, bazı istisnalar haricinde pazartesi hariç her gün 10-18.00 arası açık.
SAHA Studio sadece çarşamba ve cumartesi günleri 12-19.00 saatleri arasında açık. Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi pazartesi hariç her gün 9-16.00 saatleri arasında açık. Pera Müze’si pazar günleri 12’de açılıyor ve cuma günleri 22.00’a kadar açık.
Küratorler bu sene Bienal için bir başlık belirlememişler. Bu sene, Bienali belirli bir tema etrafında büyük ölçekli bir sergi yerine, uzun soluklu araştırma ve işbirliklerine dayalı bir kamusal program olarak konumlandırmışlar. Küratoryel metne buradan ulaşabilirsiniz.
Bu kısa bilgilerden sonra Bienal Anadolu Yakası Rotası‘na başlayalım madem. Harika ve dolu dolu bir gün geçirebilmek için önce güzel bir kahvaltı yapmak gerekiyor tabi 🙂 Rotamız Kadıköy’de olduğu için sabah direk Kadıköy’e gelip kahvaltıyı burada yapmak güzel bir seçenek olabilir.
Tabi ki Kadıköy mekanları ile bize dolu dolu bir liste sunuyor, ama ben size Brekkie Kruvasan ❤ ile hem gözünüzü hem de midenizi harika bir şekilde doyurmanızı önerebilirim. Lokasyon olarak rotaya başlayacağımız yere oldukça yakın sayılır. 15 dklık yürüme mesafesinde sadece. Şehrin en iyi croissant ve cookieleri diyebiliriz! Ama bu rotayı hafta sonu yapmayı planlıyorsanız, sıra beklemeden oturmanız imkansız gibi bir şey. Hatta upuzun kuyruklar olabiliyor burada erkenden. Size önerim bu sırayı bekleyip daha da acıkıp canınızı sıkmaktansa, take away siparişlerinizi alıp tam karşısındaki Yoğurtçu Parkı’nda temiz havanın tadını çıkarın.
1. Arthere İstanbul – Bienal Anadolu Yakası Rotası
Arthereistanbul 2014’te, savaş yüzünden Suriye’yi terk eden sanatçılar tarafından kurulan bir yer. bugüne kadar yerinden edilmiş, zor durumda kalmış pek çok sanatçının İstanbul’da bir araya gelebilecekleri, çalışmalarını sürdürecekleri ve sergileyebilecekleri bir alan sağlamış. Kadıköy’ün Yeldeğirmeni Mahallesi’nde, bir binanın üç katına yayılmış. Bu mekânda ses kayıt stüdyosu, karanlık oda, sergi ve atölye alanları yer alıyor. Giriş katındaki çok amaçlı salonda ise düzenli olarak film gösterimleri yapılıyor. Mekânın bir sahibi de her köşesinde karşınıza çıkacak olan Kadıköy’ün büyüleyici kedileri.
Bienalde pek çok hikâye, ses ve sohbetin iç içe geçeceği Arthereistanbul’u ziyaret ettikten sonra rıhtıma doğru inerken İstanbul size yine harika manzaralar sunacak. Buraya gelmişken rıhtıma inip deniz havası alıp, deniz ile martıları izlemeden olmaz. Buradan rotaya Moda eklenip, sonra da Gazhane’ye doğru yola çıkılabilir.
2. Müze Gazhane ❤
Hasanpaşa Gazhanesi, 19. yüzyılın sonunda Anadolu Yakası’na enerji verecek havagazının üretimi için kurulmuş. O dönemde şehrin sokaklarının aydınlatılması için açılan birçok gazhaneden biri olan Hasanpaşa Gazhanesi, havagazına talebin bitmesiyle 1993’te kapanmış. 130 yıllık bir geçmişi var yani gazhanenin. Mahalleliler tarafından verilen uzun soluklu bir mücadele ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü çok yönlü restorasyon projesiyle dönüştürülmesi sonucunda 2021’de, İstanbul’a harika bir müze ve ortak alan olarak kazandırılmış.
Belgesel etkinliği taşıyan videolar, tarıma dair fotoğraflar, yazılar ve eserler sizi bekliyor Bienal kapsamından Müze Gazhane’de. Asya’yadan da pek çok lokal eseri ve dünyadaki bazı köylerin yokluktan bir şeyler üretme mücadelelerine tanık oluyorsunuz.
Hasanpaşa Mahallesi’nin kalbinde konumlanan, bugünkü adıyla Müze Gazhane, sergi ve müze alanları, sahneleri, yirmi dört saat açık kalan kütüphaneleriyle pek çok imkan sunuyor. Bienal dışında normalde de pek çok etkinliğe ev sahipliği yapıyor Müze Gazhane ve bence herekese hitap eden sosyal bir alan. Gelmeden etkinlik takvimine bakın mutlaka. Müzik festivali, film gösterimleri, özel sergiler vb. gibi etkinliklerden birine de denk gelmeniz olası.
Bienal’in Avrupa Yakası noktaları çok daha fazla bu sene, genelde olduğu gibi. O rota biraz daha sıkışık ve yoğun oluyor eğer 1 günde yapacaksanız. Avrupa Yakası Bienal Rotası yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Bu yazıda sadece Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi yok, o da diğerlerine göre daha ters bir yerde kaldığı için. Şimdiden iyi geziler dilerim, keyifle gezin.
Bonus: Hafta sonu rotaları ile ilgili Panayır İskelesi Koyu, Bolu Gölcük Tabiat Parkı, Poyrazlar Gölü, Sülüklü Göl, İğneada, Kaz Dağları, Yuvacık, İnönü Yaylası, Düzce Şelaleleri , 2 Günde Erdek Gezi Rehberi | Adım Adım Kapıdağ Yarımadası yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.
İstanbul’la ilgili Kuzguncuk Gezi Rehberi | İstanbul’da Nostalji, Emirgan Korusu Gezi Rehberi | Avrupa Yakası’nın İncileri, İstanbul’da Sonbahar Noktaları | Rengarenk 10 Rota Önerisi yazılarımı okuyabilirsiniz.
Sorularınız ve ayrıntılı bilgi talepleriniz için bana ulaşabilirsiniz. melisderyaokur
Diğer yazılarıma da buradan mdo ulaşabilirsiniz.
Sağlıkla kalın, güzel günlere…
Melis