Bartın Gezi Rehberi | Türkiye haritasında birçok kişinin yerini bulmakta zorladığı, Batı Karadeniz’de Zonguldak ve Kastamonu’ya komşu çoğu özelliğiyle kendine özgü şehrimiz Bartın…
Bartın Zonguldak’tan ayrılarak Türkiye’nin 74. İli olmuştur. Kastamonu, Karabük ve Zonguldak’ a komşu Batı Karadeniz’in en gözde ve eşine az rastlanır şehirlerinden biridir. Bazı şehirler birbirini andırır fakat Bartın’ı eşsiz kılan birçok özellik iç içe olduğu için herhangi bir yerle kıyaslamak yanlış olacaktır. Eski adıyla Parthenia olan şehir zamanla Bartın’a dönüşmüştür. ”Sular İlahı veya Muhteşem Akan Su “anlamına gelmektedir. Şehri ikiye bölen Bartın Çayı’nı gördüğünüzde bu ismin anlamını üzerinde çok iyi taşıdığını anlayacaksınız. Bartın çayı; romantik, tarihi duruşunun yanı sıra Türkiye’de üzerinde taşımacılık yapılan akarsu olması bakımından da önemli bir yere sahiptir. Bartın’a gittiğinizde mutlaka nehir kenarında yeşillikler içinde sakin bir yürüyüş yaparak kendinize bir hediye verin.
Şehir tarihi yapısından, doğa ile bütünleşmiş halinden ödün vermemiş. Bartın evleri, Osmanlı Döneminin sivil mimari örneklerini sergileyen ve yakın tarihin şahitleri olan sanat eserleridir. Bartın sokaklarında gezerken her bir ahşap evin -sadece ahşap ev demek yanlış olur, sanat eserlerinin- fotoğrafını çekmek isteyeceksiniz ve uzun uzun seyre dalacaksınız. Mimari yapılara bakmaktan keyif alan biriyseniz Bartın sokakları tam size göre.
Bartın çayı ve Bartın sokaklarında keyifli bir gezi yaptıktan sonra merkezden ayrılıp ilçelerine gitme vakti geldi.
1. Amasra Rotası – Bartın Gezi Rehberi
Bartın’ı eşsiz kılan yerlerin başında Amasra gelir. Amasra, antik dönemde Amastris olarak bilinir. Tarihi ve doğasıyla ülkemizin en nadide yerlerinden biri olan Amasra bölgeye çok fazla turist çekmektedir. Ankara’ya yakınlığı sebebiyle de günübirlik gezi de düzenlenebilir. Ama bence Amasra’yı sindirmek için bir gün yeterli değildir. Butik otelleri ve tatlı küçük pansiyonlarında 3-4 günlük bir tatil planlayarak doğanın, denizin ve tarihin içinde huzurlu, sakin anlar yaşayabilirsiniz.
Tarihi Neolitik Çağa uzanan Amasra, Osmanlı tarihi açışından da önemli bir yere sahiptir. Cenevizliler tarafından 13. Yüzyılda ele geçirilen Amasra’ya Fatih Sultan Mehmet liderliğinde orduları bir sefer düzenler. Rivayete göre Fatih Sultan Mehmet şehre hâkim bir tepeye geldiğinde hayranlığını belli etmek için şu sözü sarf etmiştir; “Lala, lala!, Çeşm-i Cihan bu mu ola” ve kaleye haber gönderir : ” Bu kadar güzel bir yere zarar vererek almak istemem kalenin anahtarını bana getiriniz (Kaynak: Wikipedi)
Rivayetin devamına göre, bu olay üzerine Amasra Kalesi komutanı anahtarı Fatih’in bulunduğu tepeye getirir ve şehir savaşmadan alınmış olur. (Kaynak: Wikipedi)
Bizans Dönemine ait Yıkık Kilise, Amasra Kalesi, Amasra Çekiciler çarşısı, Antik Tiyatro, Amasra’da Osmanlı hamamı kalıntıları ,Yeraltı Çarşısı,, Amasra’da Bizans dönemine ait Kemere Köprü, Yeraltı Galerileri, Amasra Büyüktepe (İnziva) Mağarası, Kuşkayası Anıtı, Kilise (Fatih Camii), Amasra’da başlıca ziyaret edilmesi gereken tarihi yerlerdir.
Yukarıda sıralanan tüm bu tarihi yerleri tek tek görmeseniz bile ilçeye tepeden bakınca hepsinin doğa ile muhteşem uyumunu, deniz ile ne kadar da güzel kaynaş olduğunu hemen anlıyor ve büyüleniyorsunuz.
Amasra’ya gittiğinizde Çekiciler Çarşısı’na da uğramadan dönmeyin derim. Turistik bir çarşı sevdiklerinize hediyelik eşya alabilirsiniz. Esnaf güler yüzlü. Yaz döneminde giderseniz çok kalabalık oluyor.
Amasra’da denize girilecek birçok küçük plaj da bulunuyor. Denize girebileceğiniz gibi tekne turlarıyla da gezinti yapabilirsiniz.
Ayrıca Barış Akarsu hayranıysanız onun ruhunu da yâd etmiş olursunuz.
2. İnkumu Rotası
İnkumu Bartın’a 20dk. Uzaklıkta Amasra’ya ise 35dk uzaklıktadır. Ege sahillerini andıran Batı Karadeniz’in gözde tatil yörelerindendir. Yemyeşil doğası denizle bütünleşmiştir. Ankara civarından günübirlik gelip denizin keyfini çıkarabileceğiniz gibi butik otellerinde de konaklayabilirsiniz. Ayrıca karavanınız varsa eğer karavanla da rahatlıkla gelebilirsiniz.
3. Güzelcehisar Lav Sütunları
Güzelcehisar, Bartın merkeze 17 km olan küçük bir kasabadır. Son yıllarda Bartın da turizm gelişmeye başlamıştır. Bunun en önemli sebebi ise Türkiye’de tek olan 80 milyon yıllık lav sütunlarıdır. Bölgenin turizme kazandırılması için plaj üzerine yürüyüş yolu inşa edilmiştir.
Bu yürüyüş yolu sayesinde lav sütunlarını ve denizi keyifle izleyebilirsiniz. Ayrıca denize girmek için de plaj oldukça elverişli. Benim ziyaret ettiğim dönemde deniz çarşaf gibi dedikleri kıvamda ve çok keyifliydi. Mutlaka Bartın’ı ziyaret etmelisiniz . Bartın ülkemizde görülmeye değer yerlerin başında gelir.
Amasra gezi rehberi için Tıklayın
Keyifli Seyahatler