İstanbul Bienali
Güneşin etkisini kaybetmesiyle, yepyeni ve harika bir mevsim geldi. Sarı ile yeşilin binbir tonunun uyumu, usulca dökülen yapraklar, yağmur sonrası bizi karşılayan manzara ve eşssiz kokusu, ürperten esintilerin olduğu sonbahardayız. Bu güzel mevsim bir yandan da kültür ve sanata doyacağımız bir ay. Bienal, filmekimi, müzik festivalleri, sergiler gibi gibi birbirinden harika seçenekler bizi bekliyor. Bugün ise, Bienal Avrupa Yakası Rotasını keşfe çıkıyoruz.
İstanbul Bienali Hakkında Bazı Bilgiler | Bienal Avrupa Yakası Rotası
Bu sene 17. si düzenlenen İstanbul Bienali, 17 Eylül tarihinde kapılarını açtı. 20 Kasım’a kadar İstanbul’da seçtikleri farklı adreslerde ziyarete açık olacak. Koç Holding’in sponsorluğunu yaptığı İstanbul Bienal sergilerine giriş ücretsiz ❤ Giriş yaparken qr kodunuzu gösterip giriş yapabiliyorsunuz. Qr kodu buradan kendi bilgilerinizi girip kayıt oluşturarak hızlıca alabilirsiniz. Bienal mekanları, bazı istisnalar haricinde pazartesi hariç her gün 10-18.00 arası açık.
SAHA Studio sadece çarşamba ve cumartesi günleri 12-19.00 saatleri arasında açık. Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi pazartesi hariç her gün 9-16.00 saatleri arasında açık. Pera Müze’si pazar günleri 12’de açılıyor ve cuma günleri 22.00’a kadar açık.
Küratorler bu sene Bienal için bir başlık belirlememişler. Bu sene, Bienali belirli bir tema etrafında büyük ölçekli bir sergi yerine, uzun soluklu araştırma ve işbirliklerine dayalı bir kamusal program olarak konumlandırmışlar. Küratoryel metne buradan ulaşabilirsiniz.
Bu kısa bilgilerden sonra Bienal Avrupa Yakası Rotası‘na başlayalım madem. Tüm günümüzü alacak bu tura kahvaltıyla başlamak isterseniz Boris’in Yeri harika bir seçenek. Lokasyon olarak rotaya başlayacağımız yere yakın sayılır. Ama daha önemlisi Anadolu Yakası’ndan toplu taşıma ile geliyorsanız Yenikapı durağına yürüme mesafesinde, araçla geliyorsanız Avrasya Tüneli çıkışına da çok yakın. Taze süt ürünleri, harika bal-kaymak ikilisi ile mütevazi ama bir o kadar güzel olan bir esnaf lokantası diyebiliriz.
1. The Çinili Hamam ❤
Bienal sayesinde gezme şansınızın olacağı harika bir ambiyans. Normalde restorasyon sebebiyle 2010’dan beri ziyarete kapalıydı, gezebilmek için harika bir fırsat. Çinili Hamam, Osmanlı hamam mimarisinin en önemli örneklerinden birisi olarak 1540’lı yıllarda, Mimar Sinan’a tarafından yapılmış. Kentin Bizans, Roma ve Osmanlı’ya ait tarihi ve kültürel mirasını en iyi yansıtan mimari örneklerinden biri olabilir. Bienal ile de birleşince iyice büyülüyor insanı.
2. Küçük Mustafa Paşa Hamamı ❤
İstanbul’un sesleri bu Bienalde, tam da bu noktada harika bir şekilde yankılanıyor. Çinili Hamam’dan yürüyerek 10-15 dk.da ulaşabileceğiniz bir diğer tarihi yer Küçük Mustafa Paşa Hamamı’nda ses alanındaki yenilikçi ve deneysel çalışmalarıyla tanınan Tarek Atoui’nin yapıtını ziyaret ediyorsunuz. Mekana çok uygun bu ses gösterisi, gerçekten çok güzel.
3. Perform İstanbul – Bienal Avrupa Yakası Rotası
Uluslararası performans sanatı platformu olan Performistanbul, performans sanatçılarını tek bir çatı altında birleştirmek, projelerle buluşturmak, üretimlerini desteklemek ve bu alana görünürlük sağlamak amacıyla 2016’da kurulmuş bir yer. Galata’nın birbirinden güzel dar sokaklarında ilerlerken karşınıza çıkan tarihi bir yapıda yer alıyor.
4. Büyükdere35 – İstanbul Bienali Avrupa Yakası Rotası
Farklı disiplinlerden güncel sanatçıların çalışmalarına, seminer ve atölyelere ev sahipliği yapan bir galeri mekânı olan Büyükdere35, 2017’de kurulmuş. İstiklal Caddesi üzerinde Galatasaray Meydanı’nı boğazın mavi sularına bağlayan Boğazkesen Yokuşu’nda konumlanan Büyükdere35, Beyoğlu’nun en hareketli mahallelerinin birinde, günlük şehir yaşamının canlılığının tam ortasında yer alıyor. Bienal kaspamında güzel bir sergiye ev sahipliği yapıyor.
5. Pera Müzesi ❤
Burası daha merkezi ve bilinen bir nokta olduğu için daha kalabalık oluyor. Özellikle hafta sonu uzun sıralar olabiliyor. Ama sıra hızlı geliyor. Sizin de bildiğiniz gibi son yıllarda Bienal mekanları arasına dahil edilen bir yer Pera Müzesi. Burası, Beyoğlu’nun kalbi sayılan İstiklal Caddesi’ne çok yakın bir noktada bulunuyor ve içinde Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın üç büyük koleksiyonunu barındırıyor: Oryantalist Resim Koleksiyonu, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu ve Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu. Bienal kapsamında ise Pera Film olarak birbirinden güzel filmlerin gösterimini sağlıyor. Küratörlüğünü Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh’in üstlendiği programda 22 film yer alıyor.
6. Saha Studio – Bienal Avrupa Yakası Rotası
SAHA Studio Türkiye’den görsel sanatlar alanında çalışan sanatçı, küratör ve yazarları desteklemek amacını taşıyan SAHA Derneği tarafından 2019’da kurulmuş bir yapı. AHA Studio 17. İstanbul Bienali kapsamında belirli günlerde kapılarını bienal izleyicisine açarak, SAHA Stüdyo Konuşmaları başlığı altında halihazırda devam eden sanatçı üretimlerinin paylaşıldığı ve tartışıldığı bir mekân olarak hizmet veriyor. Sanatla daha derin bir bağ kurmak isteyen bienal izleyicileri böylelikle burada yaratıcı süreçleri daha yakından gözlemleme imkânı buluyor.
7. Merkez Rum Lisesi ❤
19. yüzyılın sonunda mimar Dimitrios Panayiotides tarafından inşa edilmiş Merkez Rum Kız Lisesi. Yoksul kız çocuklarının eğitim alabilmesi için kurulan bu okul 1999’da yeterli öğrenci olmadığı için kapanmış. Bugün okulun bakımını sağlayan bir aileye ev sahipliği yapan binadaki sınıflarda bir dönemin belleğini taşıyan araç gereçler, tablolar ve haritalar hâlâ muhafaza ediliyor. Binanın giriş katı ise İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor.
8. Yaklaşım Tüneli Taksim ❤
Burası diğerlerinden biraz daha farklı olarak gerilim temalı. Eğer karanlık, kapalı yer gibi şeyler sizi rahatsız ediyorsa tek başınıza girmemenizi öneririm, içerisi biraz korku evi tadında 🙂 Taksim Gezi Parkı’nın altında yer alıyor Yaklaşım Tüneli. 92’de M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattı inşaatı sırasında yapılmış ve hala açık tutuluyormuş. 200 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğinde ve 4,5 metre yüksekliğinde bir tünel ve en ucu metronun raylı hatlarına açılıyor. İçeride maviden kırmızıya doğru giden bir aydınlatma var. Kırmızı alana geçtikçe gerilim de artıyor.
Bienal kapsamında Avrupa Yakası’nda bir de Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi bulunuyor. Lokasyon olarak yukarıda konuştuklarımızdan ayrı bir yerde kaldığı ve hepsi aynı güne sığamayacağı için eklemedim. Bu yazıda Fatih ve Beyoğlu’ndaki mekanları derledim. Bienal kapsamında, Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi dışında Anadolu Yakası’nda da çok güzel mekanlar var. Başka bir yazımda da onları konuşuruz 🙂 Şimdiden iyi geziler dilerim, keyifle gezin.
Bonus: Hafta sonu rotaları ile ilgili Panayır İskelesi Koyu, Bolu Gölcük Tabiat Parkı, Poyrazlar Gölü, Sülüklü Göl, İğneada, Kaz Dağları, Yuvacık, İnönü Yaylası, Düzce Şelaleleri , 2 Günde Erdek Gezi Rehberi | Adım Adım Kapıdağ Yarımadası yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.
İstanbul’la ilgili Kuzguncuk Gezi Rehberi | İstanbul’da Nostalji, Emirgan Korusu Gezi Rehberi | Avrupa Yakası’nın İncileri, İstanbul’da Sonbahar Noktaları | Rengarenk 10 Rota Önerisi yazılarımı okuyabilirsiniz.
Sorularınız ve ayrıntılı bilgi talepleriniz için bana ulaşabilirsiniz. melisderyaokur
Diğer yazılarıma da buradan mdo ulaşabilirsiniz.
Sağlıkla kalın, güzel günlere…
Melis