Nusa Penida Gezi Rehberi | Büyülü ada Bali’nin bozulmamış harika adası Nusa Penida Gezi Rehberi ile aranıza döndüm! Dönüş için harika bir başlangıç diyebilir miyiz? Zamanı durdurmak istersin ya bazen, işte Bali tam olarak öyle bir yer. Doğasıyla, insanıyla, kültürüyle, yeşiliyle, yemekleriyle, hayvanlarıyla, kumsallarıyla, huzuruyla ve daha sayamayacağım bir sürü şey.
Bali’ye dair farklı bölgelerin yazıları ve ortak bir yazım olacak ama başta da söylediğim gibi, bugün Bali’de hala tüketilmemiş, nadide bir güzelliğe uzanıyoruz. Nusa Penida Gezi Rehberi‘ne hoşgeldiniz efendim.
1. Nusa Penida’yı Tanıyalım
Nusa Penida, Bali’nin güneydoğu kısmında kalan 3’lü adaların en büyüğü. Bali’ye kıyasla hem yerlilerin hem de turistlerin sayısının çok daha az olduğu muhteşem bir yer. Turistin daha az olması, hala doğal olması açısından büyük bir avantaj. Ama son yıllarda keşfedilmiş ve bu keşif büyük bir hızla artıyor. Dilerim bozulmaz.
Bakir kumsallar, bozulmamış ormanlar, birbirinden güzel palmiyeler, iç içe maviler yeşiller ❤
2. Nusa Penida’ya Nasıl Gidilir? | Nusa Penida Gezi Rehberi
Peki Nusa Penida’ya nasıl gidilir? Bali’nin 3 farklı noktasından Nusa Penida’ya gidebiliyorsunuz. Sanur, Kusamba ve Padang Bai. Biz içlerinde en çok kullanılan, aynı zamanda da kaldığımız noktaya ve havalimanına en yakını olması nedeniyle, Sanur’u tercih ettik. Sanur Limanı’ndan çok fazla sayıda feribot şirketi Nusa Penida’ya götürüyor ve diğer noktalara göre de daha ucuzlar. Yolculuk denizin durumuna ve varış noktanıza göre 30-45 dk sürüyor. Tabi hızlı botları tercih ederseniz.
Nusa Penida’ya sabahtan gidip gezebilmek ve gününüzü öldürmemek için en erken sabah feribotu ile gitmenizi öneririm. Zaten tüm firmalarınki arka arkaya kalkıyor. Hepsinin fiyatları da yaklaşık olarak aynı. Buraya fiyat yazmak istemiyorum çünkü kura, sezona ve okayacağınız zamana hatta doluluğa göre bile değişebiliyor. Ama yine de, yaklaşık bilgi almak isterseniz bana instagram hesabımdan yazarak bilgi alabilirsiniz.
Yolculuklar çok konforlu değil önden uyarayım, ama inanın fazlasıyla değer :). Eğer yol tutuyorsa, ilacınızı öncesinde için. Büyük valizlerle feribotlarla binmeyin, küçük sırt çantaları vb. çantalar en idealleri, çünkü Sanur’da suyun içinden biniyorsunuz feribota herhangi bir iskele yok. Tatilin kalan kısmı için olan valizlerinizi otelde veya emanette bırakıp gitmenizi öneririm. Yine de valiziniz veya büyük çantanız varsa, sizin için taşıyorlar. Siz sadece kendi küçük çantanızı taşıyarak biniyorsunuz.
Son olarak, biletlerinizi mutlaka kendiniz alın, turizm acentalarından almayın. 2-3 kat fazla ödersiniz. İnternetten satan firmalar olduğu gibi, 1 gün önce akşam satışa çıkaran firmalar da var. Tercih sizin. Biletleri gidiş dönüş almak daha avantajlı oluyor. En uygunu ise, gideceğiniz limandan bir gün önce gidiş dönüş bileti almak.
3. Nusa Penida’da Gezilecek Yerler
1. Kelingking Beach ❤
Nusa Penida diyince akla gelen yer, aratınca gördüğünüz fotoğraf. Harika bir yer gerçekten. Ama sakin bulmak için, çok erken gitmek gerekiyor. Her ne kadar ada çok turistik olmasa da, olan tüm turistler burada, bir de Bali’den gelen günübirlik turlar buraya geldiği için daha kalabalık. Aracınızı/motorunuzu bıraktıktan sonra dünyanın belki de en güzel kumsallardan birine inmek isterseniz, epey bir basamak inmeniz gerekiyor. Sabah erken değilse, iniş süreniz 30-45 dkyı bulabilir. Çıkışınız ise yine kalabalıktan etkilenmekle birlikte 1 saati aşacaktır. Basamaklar dik ve kaygan, eğer inmeye karar verirseniz lütfen dikkatli olun. İnmek istemezseniz, yukarıdan manzarası da oldukça güzel. İnmek istiyorsanız sabah erken saatte gelmenizi tavsiye ediyorum.
2. Angel’s Billabong
Denizin daha durgun olduğu dönemlerde doğal sonsuzluk havuzu olarak kullanılan falezlerin arasındaki harika manzaralı yer. Ama bence oldukça tehlikeli bir yer. Çünkü orada dalgaların gücü hiç belli olmuyor. Bir anda çok değişebiliyorlar. Kayaların arasında kalan bir alan olduğu için, güçlü bir dalgada istenmeyen bir şey olabilir. Biz gittiğimizde inanılmaz dalgalıydı ve kimse girmeye cesaret edemedi. Size de girmenizi önermem. İzlemesi de yeterince keyifli zaten.
3. Broken Beach ❤
Angel’s Billabong’a çok yakın, en muhteşem manzaralı yerlerden biri. Yüzülmüyor maalesef, Bali’nin pek çok yerinde olduğu gibi. İzleyerek tadını çıkarıyorsunuz 🙂 Dalgalar kayalara çarparak bir mağara açmış, etrafı ise falezlerle kaplı. Zaten denizin rengine diyecek söz yok.
4. Crystal Bay Beach ❤
Bir yanınız palmiyelerle, bir yanınız yemyeşil sık ağaçlarla çevrili. Kıyıda pek çok yer var oturup bir şeyler yiyip içebileceğiniz. Şezlonglarını, şemsiyelerini de kullanabiliyorsunuz. Eğer şnorkel isterseniz, ekipman kiralayabiliyorusnuz. Denizin rengi, kum yine şahane tabi ki. Biz burayı çok sevdik. İnsan tüm gününü geçirebilir, öyle bir yer.
5. Diamond Beach❤
Nusa Penida’nın bir diğer ünlü karesi, yukarıdan da aşağıdan da bi harika. Ününü sonun kadar hak ediyor. Bozulmamış sahilleri, yeşili mavisiyle… İnsan gözlerine inanamıyor.
6. Atuh Beach
Diamond Beach, Atuh Beach ve ağaç evler birbirlerine çok yakınlar. Hepsini aynı güne koyabilirsiniz. Atuh biraz daha seçenekli olanı, Diamond’a göre. Yani bazı yerler var oturup bir şeyler yiyip içebileceğiniz. Denizin rengi, kum yine şahane tabi ki ❤
7. Peguyangan Şelalesi ❤
Nusa Penida diyince ilk akla gelen yerlerden biri değil, ama hayatımda gördüğüm en güzel ve belki de en farklı en anları yaşattı bana. Biraz zorlu bir şelale en baştan uyarmak istiyorum. Uçurumun sonunda denize dökülen ve dalgaların çok daha güçlü olduğu bir şelale. Çok dik, uzun ve kaygan merdivenlerle şelaleye, aynı zamanda tapınağa ulaşıyorsunuz. Dimdik harika bir mavi merdivenle yapıyorsunuz bu yolculuğu. Yolculuk boyu da birbirinden güzel manzaralar sunuyor merdiven size. Okyanusun heybetini tarif etmem imkansız ❤ Tüm yorgunluğunuza değecek bir mavi sizi karşılıyor. Aslında şelale değil tek olay. Yolculuk, çaba, çıkan sonuç, renkler, bozulmamış doğa ve huzur. Uçurumun kenarında bir de küçük bir havuz oluşuyor, denizin sakin olduğu günlerde girilebilir.
8. Thousand Islands View Point
Adı bin ada olsa da, bin ada görmüyorsunuz 🙂 Burası Diamond, Atuh Beach ve ağaç evlere yakın bir nokta. Manzarası da kısmen ağaç evlere benzer. Vaktiniz varsa rotaya eklenebilir, ama bence olmazsa olmaz değil.
4. Nusa Penida’da Tatil ve Ulaşım | Nusa Penida Gezi Rehberi
Gerçekten büyük bir ada, yolları da yer yer bozuk ve çoğu yol dar. Adanın görülmesi gereken yerleri de 2 parçaya ayrıldığı için en az 2 gün ayrılması gerektiğini düşünüyorum. Haritadan baktığınızda kısa gibi gözüken mesafeler birden fazla sebeple düşündüğünüzden uzun sürebilir. Birincisi yol faktörü (negatif anlamda), ikincisi ise karşınıza çıkabilecek harika manzaralar. İnsan karşısına çıkan doğaya kayıtsız kalamıyor ve tadını çıkartmak, durmak istiyor. Bazen zaman nasıl geçiyor anlamıyor. Demem o ki, vaktiniz varsa bu adaya en az 2 gece ayırın, gezin ve anın tadını çıkarın.
Az önce de belirttiğim gibi, düşünülenin aksine, yürüyerek ulaşımın mümkün olmayacağı bir ada olduğu için bir araç gerekli. İsterseniz şoförlü araçlarla anlaşabilirsiniz ya da motor kiralayabilirsiniz. Biz motor kiralamayı tercih ettik. Adada çoğunluk motorkullanıyor zaten. Onlar alışık olduğu için her yolu rahatlıkla aşabilseler de bizim için biraz zorlu oldu açıkçası :). Eğer giderseniz lütfen dikkatli olun, çünkü bazı yollar motor için tehlikeli olabiliyor. Hele bir de nemli ve yağışlı anlarda daha dikkatli olmak lazım. Uyarıdan sonra konuya dönersek, size önerim motor kiralamanız olur. Motorla, adayı rahat bir şekilde gezebilirsiniz.
5. Nusa Penida Bonus: Dalış
Bizim vaktimiz olmadığı için yapamadık ama ilgisini çekenler olabileceği için paylaşmak istedim. Zaten adaya gittiğinizde hele bir de mevsimiyse pek çok yerde dalış afişlerini göreceksiniz. Biri ‘Manta Ray‘ler, kocaman ama bir o kadar nazik ve Nusa Penida’da görülebilen canlılar. Etrafınızdan sakince geçiyorlar. Adada Manta Ray izlem noktası da mevcut, dalış yapmaya vaktiniz olmaz veya yapmak istemezseniz.
İkincisi ise ‘Mola Mola’lar, bu devasa balıklarla dalış deneyimini yaşayabilmeniz için dalış konusunda uzman olmanız gerekiyor. Çünkü bir diğer ismi güneş balığı olan Mola Mola’lar okyanusun derinlikleirnde yaşayabildikleri için sertifikanızın da buna uygun olması şart.
Bonus: Bali yazılarımın diğerlerine buradan ulaşabilirsiniz Ubud Gezi Rehberi | 5 Adımda Ubud
Hafta sonu rotaları ile ilgili Panayır İskelesi Koyu, Bolu Gölcük Tabiat Parkı, Poyrazlar Gölü, Sülüklü Göl, İğneada, Kaz Dağları , Yuvacık, İnönü Yaylası , Düzce Şelaleleri yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.
Şimdiden iyi ve sağlıklı tatiller dilerim.
Bali ile ilgili tüm sorularınız ve ayrıntılı bilgi talepleriniz için bana hesabımdan yazabilirsiniz melisderyaokur
Diğer yazılarıma da buradan mdo ulaşabilirsiniz.
Sağlıkla kalın, güzel günlere…
Melis