Kültürü ile olduğu kadar tarihi ile de çok değerli olan Şanlıurfa‘ya uzanıyoruz bugün. Şanlıurfa, Göbeklitepe ile birlikte bambaşka bir üne ulaştı, ki bunu sonuna kadar hak ediyor. Mutlaka gidilmesi gereken, gittiyseniz de uygun zamanınızda tekrar gitme planı yapabileceğiniz yerlerden biri. 2 Günde Şanlıurfa Gezi Rehberi ile zamanda yolculuğa çıkıp, büyüleneceğiz hep birlikte.
Eğer 2 gününüz varsa, biraz koşturmalı ama bir o kadar da güzel bir gezi sizi bekliyor 🙂 İlk gün erkenden Halfeti’ye gidip yarım gününüzü Halfeti’de tekne turu için ayırın, günün geri kalan zamanında ise merkezdeki yerleri gezebilirsiniz. Zaten merkezdeki pek çok yer birbirine yakın ve yürüme mesafesinde. Bu süre içerisinde merkezdeki birçok yeri gezebilirsiniz. Diğer gününüz de ise Göbeklitepe ve Harran’ın tadını çıkarabilirsiniz.
1. Şanlıurfa’yı Tanıyalım – 2 Günde Şanlıurfa Gezi Rehberi
Ev sahipliği yaptığı kültürel ve tarihi zenginliklerle, sizi mistik bir yolculuğa çıkarıyor Şanlıurfa. Güneydoğu Anadolu’nun en çok ziyaret edilen kentlerinden biri, kesinlikle hak edilmiş bir popülerlik diyebilirim❤. Peygamberler şehri olarak da anılan Şanlıurfa tarihi eserleri, dolu dolu müzeleri, camileri, ören yerleri ile birlikte gerçekten çok güzel bir şehir. Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden de bir tanesi.
2. Şanlıurfa’ya Nasıl Gidilir?
Şanlıurfa’ya İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen’den direkt uçuşlar mevcut. Şanlıurfa GAP Havalimanı’nına Ankara, İzmir gibi diğer büyük şehirlerden de oldukça sık uçak bulunuyor. Uçak bileti fiyatlarına ve yapmak istediğiniz rotaya göre çevresindeki komşu iller olan Mardin, Diyarbakır ve Batman’dan da uçak bileti bakabilirsiniz. Havalimanında araç kiralamak, merkez dışındaki yerleri de gezmek istiyorsanız iyi bir seçenek.
Eğer rotanızda yakındaki iller de varsa, araba ile
Mardin’den yaklaşık 3 saat
Adıyaman’dan yaklaşık 2 saat
Gaziantep’ten yaklaşık 2 saat
Diyarbakır’dan ise yaklaşık 2.5 saat sürüyor.
3. Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler
1. Balıklıgöl – 2 Günde Şanlıurfa Gezi Rehberi
Göbeklitepe’nin tarihi baştan yazmasından önce Urfa denince ilk akla gelen yerdi. Sizin de bildiğiniz gibi Urfa önemli bir inanç turizmi şehri ve burası da en önemli noktalarından biri. Çok kısaca hikayesini anlatayım. Rivayete göre Hz. İbrahim putperestlikle savaşmaya başlayınca, o döneminin Kralı Nemrut tarafından yakalanır ve gölün olduğu alanda dev bir ateş yaktırılarak yukarıdaki bir tepeden mancınıkla ateşe atılır. İşte tam o anda Allah tarafından ateşe “Ey ateş, İbrahim’e karşı serin ve selamet ol” emri gelir ve mucize gerçekleşir. Ateş suya, odunlar da balığa dönüşür.
Ücretsiz bir şekilde ziyaret edebileceğiniz Balıklıgöl’de alanı turlayıp, balıkları besleyebiliyorsunuz. Oradan alacağınız yem dışında, balıkları beslemek yasak. Hemen yanında bulunan Rizvaniye Camisi ve Medresesi arka kısmında bulunan ve Hz. İbrahim’in doğduğu mağara olduğuna inanılan mağara, Balıklıgöl’ün arkasında bulunan Halil-ür Rahman Camisi bu bölgede bulunan diğer önemli noktalar.
2. Aynzeliha Gölü
Balıklıgöl’e çok yakın bir konumda buluyor. Nemrut’un evlatlık kızı Zeliha hem Hz. İbrahim’in dinine inandığından, hem de ona aşık olduğundan, ondan sonra kendisini atar, orada da bu göl oluşur. Etrafı küçük kafelerle çevrili gölde, kısa kayık turları da yapılıyor.
3. Şanlıurfa Kalesi
Şu an (2021) tadilat sebebiyle içine giremeseniz de, şehri ayaklarınızın altına resen manzara için çıkmanızı öneririm. Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı tepe olan Dambak Tepesinde yer alıyor. M.Ö 2 bin yılında Romalılar’ın yaptığı bu kalede o dönemden kalma 2 devasa sütun şehrin birçok noktasından görülebiliyor. Bu sütunlar bir diğer önemi ise, Hz. İbrahim’in mancınık tekniği ile ateşe atılması için kullanıldığına inanılması.
4. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ❤
Türkiye’nin en güzel müzelerinden biri diyebiliriz çok rahatça. Merkezdeki birçok yerden daha fazla zaman ayırmanızı öneririm. Çok konsolide, dolu dolu bir müze. İçerisinde gerçek anlamda tarihte yolculuk ediyorsunuz. Göbeklitepe’ye dair eserlerin büyük bir çoğunluğu burada sergileniyor. Sadece Göbeklitepe değil, civardaki birçok antik kente dair de kalıntılar yine burada. Ayrıca tüm medeniyetlere ve tarihsel gelişime göre bölümlere ayrılmış durumda. Neolitik Dönem Salonu, Paleolitik Dönem Salonu, Kalkolitik Dönem Salonu, Tunç Çağı Salonu, Demir Çağı Salonu, Helenistik-Roma-Doğu Roma Dönemi Salonu, İslami Dönem Salonu şekline sıralanıyor. Bu sayede medeniyetlere ait eserleri dönemine göre görebiliyorsunuz. Müze kart geçerli.
5. Haleplibahçe Mozaik Müzesi ❤
Arkeoloji Müze’sinin hemen yanında bulunan, yine çok güzel başka bir müze. Dolaşması da çok keyifli. Bazı parçaları çok önemli ve değerli. Özellikle savaşçı Amazon kadınlarının ve yarı tanrı babası sayesinde tanrıların kanını taşıdığına inanılan Achilles’in topuğundan kutsal suya batırılma sahnesinin canlandırdığı mozaik bu müzenin en önemli eserleriden. Bu müzenin en güzel özelliği Belediye tarafından yapılan altyapı çalışmaları sırasında keşfedilen mozaiklerin üzerine inşaa edilmesi. Müze kartla giriş burada da ücretsiz.
6. Kızılkoyun Nekropolü ❤
Merkezde, müzelerden biraz sonra karşısınızda uzanan çok güzel korunmuş bir nekropol. Girer girmez sağ taraftaki odalardan birinde burayı anlatan videoyu sinevizyonda izleyebiliyorsunuz. Tarihi kaya mezarlarının bulunduğu alanda, açık olan her yeri oda oda gezebiliyorsunuz. UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Göbeklitepe’deki keşiflere benzer eserlere rastlanan 2 bin yıllık geçmişi olan bir yer. Işıklandırmadan dolayı akşam da harika gözüküyor. Giriş de ücretsiz.
7. Gümrük Hanı
Çok mistik bir han. Kanuni Sultan Süleyman zamanında ve 1563 yılında Urfa Sancakbeyi Halhallı Behram Paşa tarafından yaptırılmış. Şu anda içinde bir çok lokanta ve kafe bulunuyor. Buraya gelmişken avlusunda mırra, menengiç, çay, kahve gibi şeyler içebilirsiniz.
8. Tarihi Urfa Kapalı Çarşısı
Tarihi Kapalı Çarşı Urfa’yı hissedebileceğiniz en güzel yerlerden. Birbirine bağlanan sokaklarında kaybolun derim 🙂 Karşılıklı dükkânların olduğu ve yöresel giysi ve aksesuarların satıldığı kapalı çarşıya benzer Şanlıurfa Bedesteni, halı, kilim, keçe gibi yöresel ürünleri bulabileceğiniz bir yer. Bakırcıların ve dolu dolu kuyumcuların olduğu Bakırcılar Çarşısı, yine Şanlıurfa merkezin en görülmeye değer yerlerinden. Son olarak çok kalabalık olduğunu, ama almak istediğiniz her şeyi de rahatça bulabileceğinzi bir yer olduğunu da söylemek isterim.
9. Göbeklitepe ❤
12 bin yıllık geçmişi ile, tarihin sıfır noktası olarak kabul ediliyor ve dünyada bilinen en eski yerlerden bile daha eski bir geçmişe dayanıyor. Yerleşim yeri olarak değil, tapınak olarak kullanıldığı biliniyor Göbeklitepe’nin. Mutlaka gitmelisiniz. Gezmesi çok uzun sürmüyor zaten. Buradan sonra Şanlıurfa Arkeoloji Müze’sine gitmenizi öneririm, birbirlerini harika tamamlıyorlar. Göbeklitepe ayrıntılı yazımı burada bulabilirsiniz. Göbeklitepe Gezi Rehberi | 5 Adımda Göbeklitepe
10. Halfeti ❤
Güneydoğu Anadolu’nun ilk Cittaslow yani Sakin Şehri olan Halfeti, mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Zamanınız daha fazla ise burada gün batımı turları da değerlendirilebilir. Birecik barajının yapılması ile sular altında kalan eski Halfeti ve Rumkale bütünleşerek Güneydoğu’nun kuraklık algısını yıkan yerler. Halfeti ayrıntılı yazımızı burda bulabilirsiniz. Halfeti Gezi Rehberi | Halfeti’de Konaklama ve 1 Günde Gezilecek Yerler
4. Şanlıurfa Bonus: Harran ❤
Büyüleyici Harran, Şanlıurfa’ya yaklaşık 45 km mesafede bulunuyor. M.Ö 2 binlere yakın geçmişe sahip Harran’ı herkes Kümbet evleri ile tanıyor. Kuzey Mezopotamya’nın en eski yerleşim yerlerinden ve ticaret merkezlerinden biri olan Harran aynı zamanda dünyanın ilk üniversitesine sahip bir yer. Burada bulunan Kümbet Evlerde yöresel kıyafetleri giyerek 1991’e kadar yerel halkın yaşayıp sonrasında turizme kazandırılan evleri gezmelisiniz. İtalya’nın Alberobello ve Halep’in köylerindeki emsalleriyle birlikte kümbet mimarisiyle yapılan evlerin bulunduğu 3 yerden biri olan Harran dünyanın 4 bir yanından turist çeken bir yer.
- Harran Evleri,
- Harran Ovası, Höyüğü ve Kalesi
- Şuayp Şehri,
- Soğmatar Antik Kenti,
- Bazda Mağaraları,
- Han el-Barur Kervansarayı,
- Tarihi Harran Üniversitesi,
- Kümbet evlerin yer aldığı Harran Köyleri bu ilçede görmeniz gereken yerler.
5. Şanlıurfa’da Ne Yenir?
Görsel açıdan doyarken, midenizin de doyacağı kesin. Burası da et ağırlıklı seçeneklerin çok olduğu başka bir şehir olsa da, etsiz seçenekler de mevcut. Mesela taş fırınlarından çıkan pidelerini denemenizi öneririm. Tüm seçenekleri özetleyecek olursak, listenin yıldızı çiğ köfte, lahmacun, bostana salatası, borani çorbası, patlıcan kebabı, haşhaş kebabı ve listenin bir diğer yıldızı şıllık tatlısı. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bir yazımız da mevcut. Detayları burada Şanlıurfa’da Ne Yenir? bulabilirsiniz.
Bonus: Şanlıurfa ile ilgili ayrıntılı yazımıza buradan Şanlıurfa Gezi Rehberi | Detaylı Şanlıurfa Gezilecek Yerler Listesi ulaşabilirsiniz.
Göbeklitepe Gezi Rehberi ve 2 Günde Mardin Gezi Rehberi ‘ne buradan ulaşabilirsiniz
Hafta sonu rotaları ile ilgili de Panayır İskelesi Koyu, Bolu Gölcük Tabiat Parkı, Poyrazlar Gölü, Sülüklü Göl, İğneada, Kaz Dağları , Yuvacık, İnönü Yaylası , Düzce Şelaleleri yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Şimdiden iyi ve sağlıklı tatiller dilerim.
Sorularınız ve ayrıntılı bilgi talepleriniz için bana melisderyaokur
Diğer yazılarıma da buradan mdo ulaşabilirsiniz.
Sağlıkla kalın, güzel günlere…
Melis