2 Günde Kapadokya Gezi Rehberi | Büyüleyen bir rotaya uzanıyoruz bugün. Kızılıyla, pembesiyle, turuncusuyla doğanın en güzel halini gözler önüne seren Kapadokya… Türkiye’nin en özel ve güzel noktalarından biri bence burası. Mutlaka gidilmesi gereken, gittiyseniz de uygun zamanınızda tekrar gitme planı yapabileceğiniz yerlerden biri. 2 Günde Kapadokya Gezi Rehberi ile zamanda yolculuğa çıkıp, büyüleneceğiz hep birlikte.
1. Kapadokya’yı Tanıyalım | 2 Günde Kapadokya Gezi Rehberi
Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, dolu dolu ve zengin bir tarihi var Kapadokya’nın. Tabi, İpek Yolu üzerinde bulunmasının da etkisi büyük. Bu sayede, Hititler döneminde, ticaret ile gelişen yerlerden biri oluyor. Hitit İmparatorluğu’nun çökmesinden sonra yeni devir başlıyor ve Pers İmparatorluğu, Güzel Atlar Ülkesi anlamına gelen Kapadokya’ya bugünki ismini veriyor. Daha sonra, Büyük İskender’in imparatorluğu yenmesi ile de, Kapadokya Krallığı devri başlıyor. Bundan sonra ise Roma İmparatorluğu’nun bir parçası oluveriyor. İlerleyen dönemlerde, doğası gereği saklanmaya imkan tanıması ile baskıdan kaçan farklı toplumların da sığınma bölgesi oluyor.
2. Kapadokya’da Gezilecek Yerler
Avanos
1. Devrent Vadisi
Herkesin hayal gücüne göre farklı bir şeye benzettiği ama en çok, deveye benzer oluşumu ile bilinen vadi. Bir diğer ismi, Hayal Vadisi olan Devrent Vadisi, pekçok dizinin sahnelerinin de çekildiği yer. Alanı biletsiz ziyaret edebiliyorsunuz.
2. Zelve Açık Hava Müzesi ❤
Birbirinden farklı inanışlara sahip toplulukların, aynı yeri kullanarak eş zamanlı inşa ettikleri kilise ve camileri görüyoruz burada. Hoşgörünün, saygının en güzel örneklerinden. Bu bölge peri bacalarının en bol ve en güzel olduğu yerlerden. Müzekart geçerli.
Çavuşin
Çavuşin diğer bölgelere göre daha sakin bir yer, biz son gezimizde konaklamak için bu bölgeyi seçtik. Epey de memnun kaldık. Hem doğal hem sakin bir tur varsa aklınızda Çavuşin ideal. Sabahaları balonları izlemek de çok keyifli oluyor.
3. Paşabağı
Kapadokya’nın en meşhur peri bacaları noktası. Zelve’ye de çok yakın, yaklaşık 3 km var aralarında. Buradan sonra Zelve’yi rotanıza ekleyebilirsiniz. Bizans döneminde izole bir hayatı tercih eden kişilerin yaşadığı bir yermiş burası. Birinin içinde Aziz Simeon adına yapılmış bir şapel de bulunuyor. Müze kart geçerli.
4. Güllüdere Vadisi
Yine harika manzaraların olduğu başka bir vadideyiz. Doğa yürüyüşleri için güzel rotalardan biri. İçinde şaraphane, kilise gibi yapılar da mevcut. Trekking rotanızda bir vadiden başlayarak başka birine uzanan bir yolculuğu tercih edebilirsiniz. Burası Çavuşin ve Göreme arasında kalıyor. Planınıza göre başlangıç noktanızı seçerek güne güzel bir doğa yürüyüşü ile başlayabilirsiniz.
5. Kızılçukur Vadisi ❤
Gün batımı diyince ilk akla gelendlerden, ama burası öyle güzel ki her an gelebilirsiniz. Her saati başka biz güzelliği gözler önüne serecektir eminim ki. Burası da daoğa yürüyüşleri için ideal yerlerden biir. Zamanınıza ve rotanıza göre bir kısmını yürüyebilirsiniz. Yönlendirmeler de mevcut. Yol boyu harika manzaralar da size eşlik edecek.
6. Çavuşin Kilisesi
Bu bölgenin gezilecek yerlerinden biri de Çavuşin kilisesi. Şu anda ziyarete kapalı, ama kilisenin bulunduğu yapının üstü harika bir manzaraya sahip. Zorlu bir yolu olduğu için dikkat edin lütfen. Bu kilise, Hristiyanlığın ilk dönemlerinin en iyi boyama çalışmalarının örneklerinden.
Göreme
7. Aşk Vadisi ❤
Balonları izlemek için gün doğumunda en çok tercih edilen yerlerden biri. Eğer bunun için gidecekseniz, saate dikkat edin. Mevsimsel olarak saat ve kalkışları değişebiliyor. Saat konusunda mutlaka otelinzden bilgi alın. En güzel zamanı balonlar kalktıktan sonraki ilk 1 saat. En güzel panoramik görüntüyü sunan yer, Aşk Vadisi. İsmi vadide yapılan evlilik tekliflerinden gelmiş. Bence burası da saat sınırı olmadan uğramanız gerekne yerlerden.
8. Göreme Açık Hava Müzesi ❤
Her köşesi ayrı güzel yerlerden. Keşfe açık, tarih dolu bir nokta. Burası kiliseler, mezarlıklar, şapel, yemekhaneler, şarap mahzeni ve manastırdan oluşan bir manastır kompleksi aslında. MS 4-13. yüzyıllar arasında manastır eğitiminin başladığı ilk yer olarak kullanılmış. En az 1-1.5 saat ayırın derim. Müze kart geçerli.
Uçhisar
9. Uçhisar Kalesi
Tüm Kapadokya’yı ayaklarınızın altına seren yerlerden. Harika bir manzaraya sahip. Bu arada, tüm bölgenin en yüksek peri bacası da bu Uçhisar Kalesi. Konumu gereği de, gün batımı izleme noktaları listenizde bulumalı. Müze kart geçerli değil.
10. Güvercinlik Vadisi
İsmini, burada yaşayan güvercinlerden alıyor elbette. Geçmişi ise, burada yaşayan insanların kayalara oyarak açtığı güvercin yuvalarına dayanıyor. Vadinin panoramik görüntüsünün izlendiği, nazar boncukları ile de meşhur olan yer.
Ürgüp | 2 Günde Kapadokya Gezi Rehberi
11. Asmalı Konak
Zamanında bu şehire çok katkı sağlamış olan dizimizin çekimlerinin yapıldığı konak. İçeride dizi oyuncularının fotoğrafları, hatta özel eşyaları korunuyor. Hatta avlusuna çok eski, büyük kasalı televizyonlardan koymuşlar, orada da dizi oynatılıyor. İlginizi çekiyorsa uğrayabilirsiniz.
12. Üçgüzeller
Kapadokya’nın iknoik görseli, 3 tane yan yana dizilmiş peri bacaları. Ürgüp manzarasına tanık olmak için ideal noktalardan.
Yeraltı Şehirleri
Yerlatı şehirleri ile büyüleyen bir bölgedeyiz. Aslında Kapadokya’da tahminlere göre 100’den fazla yeraltı şehri var fakat çok azı ziyarete açık. Derinkuyu en büyüğü ve popüleri, bunun dışında Kaymaklı Yeraltı Şehri, Mazı Yeraltı Şehri ve Özkonak Yeraltı Şehri de gezilebilir.
13. Derinkuyu Yeraltı Şehri ❤ | 2 Günde Kapadokya Gezi Rehberi
Nevşehir Kapadokya yeraltı şehirleri volkanik tüflü arazide kayaların aşağı doğru oyulmasıyla yapılmış. Hiçbir ulaşımın teknolojik malzemelerin olmadığı eski dönemlerde, bu büyük yerleşim alanların yapıldığı derinliklere insanların hangi aletleri kullanarak indikleri henüz bilinmiyor. Burası ise en popüleri ve yerin altında sekiz kattan oluşuyo. Tahminlere göre, kullanıldığı dönemde 50.000 kişinin yaşayabildiği bir yeraltı şehri. Derinkuyu ismini, içindeki kuyulardan alıyor. Bu kuyular, yerin 60 metre aşağısına inerek, doğal bir havalandırma görevi görüyor. Derinkuyu’nun altında başka yer altı şehirleri daha varmış ve bunlara ait 600 adet iniş çıkış kapısı var. Bu kapılar şu an halen oturulmakta olan evlerin içerisinde olduğundan, yeraltı şehrinin bazı kısımları halk tarafından depo olarak kullanılıyor. İsterseniz bölge halkı rehberlik yapabiliyor. Müze kart geçerli.
3. Kapadokya’da Neler Yapılır?
Gün batımını kaçırmayın derim, gün batımının en çok yakıştığı yerlerden birindesiniz. Çok popüler olan Aşıklar Tepesi, Kızılçukur Vadisi gibi noktalarda olabileceği gibi Uçhisar Kalesi’nde de gün batımının tadını çıkarabilirsiniz. ❤
Çadırınızla doğayla baş başa harika bir deneyim yaşamak. Özellikle Göreme bölgesinde pek çok kamp alanı da var. ❤
Doğaya bir kez daha vurulmanıza neden olacak yürüyüş rotaları. Gün doğumunu izledikten sonra bir yürüyüş rotasını seçip, yola koyulabilirsiniz. ❤
Balona binseniz de binmeseniz de sandalyenizi alıp sabahın ilk ışıklarında balonları izleyebilirsiniz. Balonlar da Güllüdere Vadisi, Aşıklar Tepesi ve Aşk Vadisi gibi noktalarda çok güzel izleniyor. ❤
Yeraltı şehirlerinden birini mutlaka görün. En etkileyici tarihi oluşumlardan biri, çok eşsiz bir deneyim. ❤
ATV turlarını seviyorsanız, Kapadokya bunun için çok ideal noktalardan. Coğrafyası bu turlar için çok uygun.
Şarap evlerine mutlaka uğrayın, butik yerlere de uğramanızı öneririm. Burada hem yöresel şaraplar ve üzümler hakkında bilgi alıp, tadı yaparak satın alabilirsiniz. Bölgenin birbirinden güzel şarapları mevcut. ❤
Çömlekçiliğin cennetine gelmişken bir atölyede deneyimlemenizi öneririm. Kısa bir deneyimden sonra el yapımı ürünlerden beğendiklerinizi de alabilirsiniz. Avanos da bu bölgenin seramik-çömlek cenneti. Mutlaka listeye eklenmeli. Peki nereye gidelim derseniz, burada hesabını bıraktığım ‘Chez Bircan’ı ekstra öneriyorum. Hasan Usta çok yetenekli, özgün ürünler var ve gerçekten çok ilgililer. Kapadokya’daki ustalar aynı zamanda çini konusunda da çok iyi. Eğer ilginizi çekiyorsa çini satış yerlerine de uğramanızı öneririm. Yer sıkıntınız yoksa harika parçalar sizi bekliyor ❤
4. Kapadokya Bonus: Balon Turu
Kapadokya ile özdeşleşmiş bir aktivite, balon turu. Balon turları dört mevsim düzenleniyor, sadece yağmur ve rüzgar koşullarından dönemsel iptaller yaşanabiliyor. O yüzden gezinizde isteseniz de turun gerçekleşememe ihtimali var. Havaya göre uçuş uygunluğunu buradan takip edebilirsiniz. Kırmızı bayrakta uçulmaz, sarı bayrak beklemede kalmak için uygun, yeşil ise uçulabilir anlamına geliyor. Turu aldığınız yerden de detaylı bilgi alabilirsiniz elbette. Bir de, balon için yola çıktığınız saat erken olacağı için, mevsim yaz bile olsa üzerinize mutlaka kalın bir şey alın. Hava sıcaklığının yaşayacağınız harika anları baltalamasına izin vermeyin.
Gün doğumu yaklaşıp tüm balonlar birer birer havalandıkça gökyüzü biraz kalabalıklaşıyor, siz de onlardan biri oluveriyorsunuz. Balon havalanıp, kendini akışa bırakıyor yani rüzgar nereye siz oraya. Balonlar sadece aşağı ve yukarı hareket edebiliyor, diğer hareketler rüzgarla oluyor. Yukarıdasınız artık, etrafa balonlar serpilmiş ve gün ışığının çok yakıştığı Kapadokya ayaklarınızın altında. ❤ Balon turu ile ilgili detaylı bilgi isterseniz, diğer yazımızı Kapadokya’da Balon Turu okuyabilirsiniz.
5. Kapadokya’da Ne Yenir ve Nerede Kalınır?
Kapadokya hem restoranları hem de otelleri il Türkiye’nin en önde yerlerinden biri. İsterseniz ‘fine dining’ yapabileceğiniz hikayesi olan eşssiz lezzetleri deneyimleyebiliyorsunuz. İsterseniz de farklı mutfakları tadabiliyorsunuz. Buraya kadar gelmişken peri bacaları manzarası olan (akşam ışıklandırılmış halleri de birbirinden güzel) veya kendisinin muhteşem bir taş yapısı olan yerleri tercih etmenizi öneririm.
Bu bölgeye özgü bazı yemekleri özetleyecek olursam; testi kebabı, ayva dolması, zerdeli pilav, nevşahir mantısı, kabak çekirdekli erişte, kuru kaymak, kuru kaymaklı ayva tatlısı…
Otel konusu derya deniz, bütçenize göre birbirinden güzel seçenekler arasından seçim yapabiliyorsunuz. Tabi buraya gelmişken mağara evlerden birinde kalmanızı öneririm. Otellerin pek çoğu ya peri bacaları ya da balon manzaraları ile size eşsiz deneyimler sunuyor. Seçtiğiniz otele göre, farklı konseptlerle kendinizi şımartabileceğiniz bir deneyim sizi bekliyor.
Bonus: Kapadokya ile ilgili diğer yazılarımıza buradan Kapadokya Gezi Notları, Kapadokya Yürüyüş Rotaları ulaşabilirsiniz.
Hafta sonu rotaları ile ilgili de Panayır İskelesi Koyu, Bolu Gölcük Tabiat Parkı, Poyrazlar Gölü, Sülüklü Göl, İğneada, Kaz Dağları , Yuvacık, İnönü Yaylası , Düzce Şelaleleri yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Şimdiden iyi ve sağlıklı tatiller dilerim.
Sorularınız ve ayrıntılı bilgi talepleriniz için bana melisderyaokur
Diğer yazılarıma da buradan mdo ulaşabilirsiniz.
Sağlıkla kalın, güzel günlere…
Melis
1 Yorum
Kapadoya eşsiz doğası muhteşem bir yer. Özellikle sıcak hava balonlarının merkezi
https://gezikent.com/kapadokya-balon-fiyatlari