2 Günde Erdek Gezi Rehberi | Harika bir hafta sonu geçirebileceğiniz, huzur dolu bir rotaya uzanıyoruz bugün. İstanbul, İzmir, Çanakkale ve Bursa’da oturanların kısa sürede ulaşabileceği güzel bir hafta sonu rotası Kapıdağ Yarımadası. Bu rota bahar aylarında birbirinden eşsiz manzaraları size sunarken, kış öncesi havanın tadını çıkarıp enerji depolayabileceğiniz bir yer. Hem motor hem de bisiklet için ideal rotalardan bu arada. Hadi hep birlikte Erdek Gezi Rehberi ile doğanın, yeşilin ve mavinin tadını çıkaralım.
Kapıdağ Yarımadası’nı Tanıyalım | 2 Günde Erdek Gezi Rehberi
Kapıdağ, Balıkesir Erdek ilçesinin olduğu, eski dönemlerde bir ada olan Marmara denizi içindeki bir yarımada. Dalgalar ada ile kara arasına kum-çakıl gibi malzemeleri biriktirerek oluşturmuş bu yarımadayı. Erdek buranın en bilinen, merkezi ve kalabalık yeriyken, burası dışında pek çok küçük köyden oluşuyor. Köylerin bazılarını özellikle de sezon dışı gittiğinizde terk edilmiş gibi görebilirsiniz, ama herbiri birbirinden farklı güzelliklerle dolu. O yüzden sırayla, özellikle sahil şeridindekilere uğrayarak yarımada rotasını tamamlayabilirsiniz. Yarımadanın yolları bol kıvrımlı iniş ve çıkışlarla dolu. Birbirinden nefis kareleri de bu sayede yakalayabiliyorsunuz. Bozulmamış doğası ile keyifli bir hafta sonu geçirmek sizi bekliyor.
Kapıdağ Yarımadası’nda Gezilecek Yerler
1. Erdek Açık Hava Müzesi
Görebileceğiniz en küçük açık hava müzelerinden bir tanesi. Merkezde olması itibariyle hızlıca gezip, merkezi de turlayabilirsiniz. Özellikle Kyzikos Antik Kenti’nden ve civardaki diğer alanlardan gelen eserlerin sergilendiği ama maalesef yeterince iyi bakılmadığı bir açık hava müzesi.
2. Kyzikos Antik Kenti
MÖ 6 binli yıllara dayanan antik kentten geriye ayakta kalan pek bir parçası yok maalesef. Görkemli bir kolezyum duvarı ve parçalanmış eserlerin saçıldığı bir alan. Yine de görmenizi tavsiye ederim. Merkeze çok uzak olmadığı için rahatlıkla rotaya eklenebilir.
3. Ocaklar Köyü
Erdek merkezden sonra ilk noktanız olabilir. Aynı zamanda, Erdek’ten sonra en büyük yerleşim yerlerinden biri. Buradan günübirlik tekne turları ve dalış turları kalkıyor. Erdek’ten çok yeni çıktınız ama sonraki köylere göre daha büyük bir yerleşim yeri olması itibari ile ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir köy. Rotadaki bazı noktalarda herhangi bir şey bulamayabilirsiniz.
4. Narlı Köyü
Ocak köyü sonrası durağımız Narlı Köyü. 1924 mübadelesinden önce Rumların yaşadığı bir köymüş Narlı. Mübadele sonrası Rum’lar Yunanistan’a yerleştirilmiş. Narlı Köyü’ne ise Selanik’e bağlı bazı köylerinde yaşayan Pomaklar, Romanlar ve Giritli göçmenler yerleştirilmiş. Köye gittiğinizde bu esintileri hala hissedebiliyorsunuz.
5. Balyos Feneri
Biz fenerin olduğu alana giremedik ama bulunduğu yerde harika bir manzara var. Aracınızı koyup anın tadını çıkarmanızı öneririm. Fenerin biraz ilerisi durmak için çok güzel bir alternatif olabilir. Fener ve İlhanköy arası alanda birbirinden güzel noktalar var.
6. İlhanlar Köyü
Tam bir balıkçı köyü. Küçük, seçeneğin neredeyse hiç olamadığı bir köy. Dilerseniz durmadan bir sonraki noktaya gidebikeceğiniz gibi dilerseniz kısacık bir uğrayabilirsiniz. Köyde bakkal ve fırın mevcut.
7. Küçükova Koyu
Kampçılar ve piknikçiler tarafından fazlaca rağbet gören noktalardan biri. Koyun denize iniş yolu çok bozuk, arazi aracınız yoksa inmenizi tavsiye etmem. Yol kenarına aracınızı park edip, yürüyerek inebilirsiniz. Koyun güzelliği inanılmaz. Deniz, doğa harika. Sezonda çok kalabalık oluyormuş. Herhangi bir işletmenin olmadığı bakir bir koy aslında, ama keşfedilmiş bile 🙂
8. Büyükova Koyu
Küçükova sonrası, ona göre daha büyük ve popüler olan Büyükova Koyu. Daha uzun bir sahili var ve koyda çay bahçesi,pansiyon tarzında işletmeler de var.
9. Turanlar Köyü
Piknikçilerin çok tercih ettiği bir diğer bölgedeyiz. Market vb. yerler bulabilirsiniz köyün içinde. Dilerseniz burada daha uzun bir mola verebilir ya da bizce bir sonraki daha doğal ve güzel noktayı değerlendirebilirsiniz.
10. Manastır Koyu
Önceden manastır olan ama geriye neredeyse hiçbir şeyin kalmadığı harika bir yer. Kampçılar tabi bu güzelliği de keşfetmiş, sezonda yer bulmak zorlaşıyormuş. Koyda minik bir tesis de mevcut. Tesisten şezlong ve şemsiye kiralıyabiliyorsunuz. Orada bazı yiyecek seçenkeleri de var. Deniz genelde dalgalı oluyormuş biz gittiğimiz zaman Mayıs ayıydı ve deniz harikaydı.
11. Kirazlı Manastırı
Yolu son kısmı birazcık zorlu ve yaklaştıkça telefon çekmemeye başlıyor. O yüzden navigasyonu önceden kurduğunuza emin olun, baştan söyleyeyim. Bu minik uyarılardan sonra mutlaka rotanıza eklemeniz gerektiğini düşündüğüm Kirazlı Manastırı’na gelelim. Film setinde gibi hissediyor insan burada. Çok küçük bir alan ama inanın değer. Türkiye’nin en mistik yerlerinden biri diyebilirim. Manastırın duvarlarından başka geriye bir şey kalmamış. Ama duvarların doğa ile bütünleşmesi insanı büyülüyor.
12. Zeytinli Ada
Erdek merkeze geri dönebiliriz artık. Erdek’ten görebildiğiniz ama kendisine gidemediğiniz minik ada. Aslında bir arkeopark olan Zeytinli Ada, sit alanı olması nedeniyle ziyarete kapalı. Kendisine uzaktan bakmak da keyifli ama.
3. Kapıdağ Yarımadası’nda Neler Yapılır?
Kamp için harika bir yer. Yaz mevsiminde koyların hepsi kampçı istilasına uğruyormuş duyduğuma göre. Sezon dışı gelmek veya koyun olduğu alan dışına kamp kurmak alternatif olabilir. Ama çöplerimizi yanımıza almayı unutmayalım sonra. Maalesef yarımada kampçı ve piknikçilerin bu üzücü davranışlarından fazlasıyla etkilenmiş.
Bisiklet ve motor için harika bir road trip sunuyor. Zaten gezerken karşılaşıyorsunuz. Her ikisi için de Türkiye’nin en güzel rotalarından biri.
Kamp kurmayacağız ne bisiklet ne motor var. Peki biz gitmeyelim mi? Tabi ki siz de gidin, araçla da bu eşsiz manzaraların tadını çıkarabilirsiniz. Biz de turumuzu araçla yaptık. Köylerde çok oyalanmadan her güzel manzaralarda keyif yaptık, yeşile ve çiçeğe doyduk. Denizin doğayla bütünleşen manzarasına ise diyecek söz yok.
4. Kapıdağ Yarımadası Bonus: Marmara Adaları
İstanbul’dan ido ile gidebileceğiniz Marmara Takımadaları’na buradan ulaşmak çok daha kolay ve hızlı. Eğer vaktiniz varsa veya hafta sonundan daha uzun süre kalıyorsanız adalardan birini de günün bir kısmına rota olarak ekleyebilirsiniz. Denize girmek, adayı gezmek ve veya yemek için değerlendirmek güzel olabilir. Gitmeden sefer saatlerinden emin olun ama mutlaka 🙂
5. Kapıdağ Yarımadası’nda Ne Yenir ve Nerede Kalınır?
Gezerken Erdek’i başlangıç noktanız olarak seçmenizi öneririm. Daha merkezi ve gelişmiş bir yer olduğu için konaklama açısından pansiyon, küçük otel ve butik otellerden birinde konaklayabilirsiniz. Yemek konusunda da merkezde olmak size daha fazla seçenek sunacaktır. Birkaç tane konsept butik otelin restaronlarını deneyebilir ya da merkezdeki deniz manazaralı nispeten daha küçük işletmelere şans verebilirsiniz. Ne yemek istediğinize göre hafta sonunu rahat geçirebileceğiniz kadar seçenek var Erdek’te.
Bonus: Hafta sonu rotaları ile ilgili de Adım Adım Urfa, 5 Adımda Kapadokya, Panayır İskelesi Koyu, Bolu Gölcük Tabiat Parkı, Poyrazlar Gölü, Sülüklü Göl, İğneada, Kaz Dağları , Yuvacık, İnönü Yaylası , Düzce Şelaleleri yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Şimdiden iyi ve sağlıklı tatiller dilerim.
Sorularınız ve ayrıntılı bilgi talepleriniz için bana melisderyaokur
Diğer yazılarıma da buradan mdo ulaşabilirsiniz.
Sağlıkla kalın, güzel günlere…
Melis