Taraklı Gezi Rehberi
İstanbul’a yaklaşık iki yüz ve Ankara’ya ise yaklaşık iki yüz elli kilometre mesafede, Sakarya il sınırları içerisinde masallardan fırlamış evleriyle, yeşilliklerin içerisinde minicik bir ilçe, Taraklı. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde bahsettiği üzere eski adı ‘Dablar’ olan Taraklı adını şimşir kaşık ve tarak yapımıyla uğraşan halktan almıştır.
Taraklı’ya girerken hemen sağda köylü pazarını göreceksiniz. Buradan dalından yeni koparılmış sebze, meyve ve yöresel ürünlerin alışverişini yapabilirsiniz. Çarşısına girdiğinizde ise genelde kadın satıcılardan oluşan dükkanlarda hemen hemen her tezgahta şimşir kaşık ve tarak göreceksiniz.
Taraklı’ya özgü çok fazla lezzet bulunmamaktadır. Hatta Taraklı’ya özgü tek lezzet buğday çiminden yapılan şekersiz Uğut tatlısıdır.
Cittaslow Taraklı
Cittaslow yani ‘Sakin Şehir’ 99 yılında İtalya’da kurulmuş Uluslararası Belediyeler Birliğidir. Cittaslow küreselleşen günümüz dünyasında tüketim odaklı yaşama karşı üretimi, hızlı yaşama karşı hayattan zevk alacak yavaşlıkta yaşamı, AVM’lere karşı küçük esnafı ve hava kirliliğine karşı yenilenebilir enerjiyi destekleyen bir harekettir.
2011 senesinde Taraklı’nın da şartlarını sağlayarak katıldığı Cittaslow kentler listesinde Türkiye’de 18 yerleşim yeri bulunmaktadır. Listedeki diğer Türkiye’nin sakin şehirleri için tıklayabilirsiniz;
Taraklı’da Gezilecek Yerler – Taraklı Gezi Rehberi
Taraklı Konakları
19.yy Osmanlı sivil mimarisinden kalma, asırlara direnmiş, üç katlı ahşaptan oluşan bahçeli konaklar görünüş itibari ile Safranbolu evlerini andırıyor. Tek farkı Taraklı’daki Konakların restorasyon oranı Safranbolu’ya göre daha düşük. Üzülerek söylüyorum ki çürümeye terk edilmiş çok fazla ev var. Fakat Taraklı o kadar güzel korunmuş ki, Taraklı’ya girdiğiniz andan itibaren sizi alıp geçmişe götüren atmosferine de girmiş oluyorsunuz. Restore edilmiş konaklarda köpük helva, nohutlu et yemeği, keşkek, yaprak dolması gibi Taraklı’nın yöresel yemeklerinden yiyebilirsiniz.
Taraklı meydanında eski konaklardan biri restore edilmiş ve Kültür Evi olarak ziyarete açılmıştır.
Taraklı Sokakları
Taraklı’nın Arnavut kaldırımlarla döşenmiş daracık sokaklarını baştan aşağıya yürüyerek gezebilirsiniz.
Yunus Paşa Camii
Taşlar arasında harç ile eritilmiş kurşun kullanıldığından nam-ı diğer halk arasında ‘Kurşunlu Camii’ olarak da bilinen kare planlı, tek minareli ve tamamı açık sar kesme taştan oluşan Yunus Paşa Camii’nin geçmişi 500 yılı aşkın bulunuyor.
1516 senesinde Yavus Sultan Selim’in Mısır seferinde Vezir’i Azam Yunus Paşa tarafından yaptırılan Camii, hala ibadete açık olarak hizmet veriyor. Cami’nin kim tarafından yapıldığı hala kesin olarak bilinememektedir. Üç kubbeli olan son cemaat yeri dört sütun üzerine oturtulmuştur. Son cemaat kısmının kubbeleri, 1957 Bolu depremi ile yıkıldığından 1961 senesinde yeniden yapılmıştır.
Tarihi Hamam
Hamam, Yunus Paşa Camii’ne yakın bir lokasyonda bulunmaktadır. Hamamın yapıldığı ilk yıllarda çıkan buhar Camii’nin merkezi sistem ile alttan ısıtmasında kullanılmıştır.
Taraklı aynı zamanda minarel yüklü içilebilir şifalı suları ile de meşhur. Taraklı’nın Hacıyakup Paşalar köyünde bulunan Bizans döneminden kalma Paşalar kil hamamı, cilt ve romatizma rahatsızlıklarına şifa oluyor.
Tarihi Han
İpekyolu üzerinde bulunan Taraklı’da eskiden kervanların konakladığı Han.
Hisar Tepesi
Taraklı’nın her yerinden görülebilen ilçenin kalesi görünümündeki Hisar Tepesi, ilçe savunmasında önemli bir yere sahip olmuştur. Hisar Tepesi’ne çıktığınızda sizi sarf ettiğiniz bütün eforu unutturacak masalsı bir Taraklı manzarası karşılar. Ayrca tepede dalgalanan devasa bir Türk Bayrağı bulunmaktadır.
Su Değirmeni
Yemyeşil doğada, su seslerinin içerisinde yapılış tarihi kesin olmamakla birlikte yarım asıra yakın olduğu düşünülen değirmen hala un üretmeye devam ediyor. Su enerjisini dönel hareket enerjisine çeviren çark sisteminden güç alarak dönerek öğütmeye yarayan değirmen ; halk dilinde ‘Kara Değirmen’ olarak da biliniyor.
Çınar Ağacı
On bir kişinin el ele tutuşarak anca sarabildiği yedi yüz yıllık Çınar ağacı Osmanlı Devleti’nin topraklarına kattığı her yerleşim yerine Çınar ağacı dikme geleneğinin günümüze ulaşan parçasıdır.
Karagöl Yaylası
Karagöl Yaylası, Taraklı’ya 21 km uzaklığında, araçla çıkabileceğiniz 1130m yüksekliğinde bir doğa harikasıdır.
Yayla ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz;
Karagöl Yaylası – Sakarya Gezi Rehberi
Taraklı’ya kadar gitmişken tarihte yolculuk yapmaya devam etmek isterseniz;
Instagram hesabımdan da gezi içeriklerime ulaşabilirsiniz. Didem Türkmen