Karaca Arboretumu ve Sudüşen Şelalesi | Yalova Gezi Rehberi
yalova, tarihiyle, yemyeşil doğasıyla ve dünyaca ünlü kaplıcaları ile gezilecek görülecek alternatifleri çok olan bir ilimizdir. Fakat ben bu yazımda sizlere bilinen kaplıcalarına nispeten daha az bilinen iki lokasyondan bahsetmek istiyorum: Karaca Arboretumu ve Sudüşen Şelalesi.
Karaca Arboretumu Canlı Ağaç Müzesi
Abartmaksızın söylemek isterim ki saatin nasıl geçtiğini anlamadığım bir yer oldu burası. Şehre uzak olmayan fakat bir anda farklı bir ambiansa dalabildiğiniz, yeşilin binbir tonu içinde gezip doğa yürüyüşünüzü yapabileceğiniz keyifli bir yer.
Türkiye’deki ilk özel arboretum olan Karaca Arboretum Ağaç Müzesi, 13,5 hektarlık bir arazide Yalova-Termal‘de bulunmaktadır. İçerisinde 7.000 civarı farklı bitki türü bulunan arboretum, nam-ı diğer “Toprak Dede” olan TEMA Vakfı’nın da kurucusu Hayrettin KARACA tarafından özel uğraşlarla oluşturulmuştur. Arazi içerisinde Karaca’nın müstakil evi de bulunmaktadır. Biricik eseri olarak addedilen bu müzeyi, kendisi ülkeye armağan etmiştir.
Arboretuma girdiğiniz anda peyzaja ağırlık verildiğini anlıyorsunuz. Bitki bahçeleri, gül bahçeleri, gölet ve minyatür bitkileri barındırmakta. Hemen hemen tüm bitkilerin üzerinde isimleri yazıyor. Türkiye, Avrupa, Amerika, Asya, Avustralya, Afrika kıtalarına ve Yeni Zelanda’ya ait bitki örnekleri yanı sıra Türkiye endemik bitçi çeşitleri de burada mevcut.
Doğa ve edebiyat tutkunu olan Hayrettin Karaca, Anadolu topraklarını adım adım gezip bitki örtüsünü incelemeleri sonucu ağaç ve bitki örtülerinden örnekler toplayıp, Yalova’daki evlerinin bahçesinde yetiştirmeye başlar. Anadolu gezisi devam ederken bitki türlerinde azalmanın olduğunu, dolayısıyla hızlanan bir çölleşme tehdidi oluştuğunu fark eder. Nihat Gökyiğit’le beraber 1972 senesinde TEMA Vakfı’nı (Türkiye Erozyonla Mücadele ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı) kurma konusunda öncülük sağlamışlardır.
Ağaç Müzesinin Faaliyetleri
Ülkede farklı yerlerde kurulacak botanik bahçelere ve arboretumlara bitki materyalleri ulaştırmak ve bahçıvanlara eğitim vermek de faaliyetleri kapsamındadır. Ayrıca dünyada farklı yerlerde bulunan arboretum ya da botanik bahçeleriyle iletişime geçip tohum değişikliği yapılmaktadır.
Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Giriş ücreti: Kişi başı yetişkin 10 TL, öğrenci 5tldir. (2020)
Ziyaret saatleri: 10.00 – 12.00 ve 13.00 – 17.00 .
Haftanın her gün açık olan müzeyi okulla ya da herhangi bir grup halinde ziyaret edecekseniz, gitmeden önce telefonla rezervasyon yapılması gerekmekteymiş. Ziyaretler rehberle beraber yaklaşık 45 dakika sürmekteymiş fakat şuan pandemi dönemi olduğu için rehber bulunmuyor.
Hangi Mevsimde Ziyaret Edilmeli?
Her mevsimde ayrı güzel olduğunu düşündüğüm arboretumu sonbaharda ziyaret ettim. Fakat ilkbahar ve kar yağdığında da manzaraların çok güzel olduğu söyleniyor.
Sudüşen Şelalesi
Yalova’nın Termal ilçesinin Üvezpınar köyünden 8 km uzaklıktadır. Şelaleye giden yol arabayla ve yürüme olarak düşünülünce son derece düzgün fakat belli bir noktada arabayı bırakıp şelalenin aktığı havza boyunca, yemyeşil manzaralar içinde şelaleye doğru yürümeniz gerekiyor. Şelale keyifli fakat beni şelaleye giden yemyeşil yürüme yolu daha da etkiledi diyebilirim.
Şelale, kamp, piknik ve doğa tutkunlarının özellikle tercih ettiği, tahmin edeceğiniz gibi haftasonu rotaları yapanlar için ideal bir yer. Fakat yine tahmin edeceğiniz gibi plan yaparken kalabalık olma durumu mutlaka göz önünde bulundurulmalı.
Bölgede kamp ve piknik yapılabilir mi?
Alanda piknik masaları mevcuttur. Fakat ateş yakmak yasaktır. Bir kafeterya bulunsa da yine de yiyecek anlamında tedbirli gitmek gerekir.
Bu doğal güzellik içerisinde kamp yapmanız mümkündür. Fakat haftasonu kalabalığında kamp kurmaktansa mümkünse haftaiçi burada bulunmanız daha keyifli olacaktır.
Buralara kadar gelmişken gezinize başka lokasyonlar katmak isterseniz birbirine yakın olan gezilecek birçok yer bulunmaktadır. Bunlardan birçoğunu bu yazı dizisinin devamı niteliğinde elimden geldiğince size tanıtmaya devam edeceğim. Artı olarak rotalarınıza katmanız için İznik Gezi Rehberi | Tarihe Açılan Kapı ve Osmanlı Mirası İznik ve 16 Bursa Gezi Tavsiyeleri – Şehir Tavsiyeleri Yazı Dizisi yazılarımıza da gözatmanızı öneririm.
Keyifli rotalarınız olsun! 🙂
Tüm yorum ve sorularınız için instagram adresim: serennaydin
Seren Aydın #kuşmisalikıvırcık