Fethiye’de Gezilecek Yerler | Fethiye’de Görülmesi Gereken 5 Yer
Mavinin en güzel tonlarına sahip Fethiye, hepimizin gönlüne taht kurmuş tatil rotalarımızdan bir tanesi. Hem denizden yana hem bitki örtüsünden yana şanslı, tabi bir de köklü tarihi mevcut. Yani ne ararsanız, nasıl bir tatil planlarsanız Fethiye’de var ❤ Bu yazımda, mavinin tadını çıkarıp doyasıya geçirebileceğiniz bir tatil için Fethiye Gezi Rehberini, Fethiye’de Gezilecek Yerleri ve görülmesi gereken 5 farklı yer önerisini derledim.
Bu yazımda Ölüdeniz, Fethiye merkez ve çarşılar gibi yerlere değinmeden, doğal güzellikleri ile büyüleyen yerlerden bahsediyor olacağım.
1. Kelebekler Vadisi
Ne kadar popüler olursa olsun güzelliğinden asla bir şey kaybetmeyen nadide yerlerden biri Kelebek Vadisi. Fethiye ile özdeşleşmiş çizilmiş bir resim gibi duru güzelliği, masmavi suların yanında vadiye ismini veren kelebekleri ❤ Akdeniz bölgesinde, deniz seviyesindeki kelebeklerinin birçoğunu burada yaşıyor. Ama sezonda büyük koloniler görmek pek mümkün olmuyor. Vadinin derinliklerindeki nehir ve şelale etrafında çok daha rahat görebiliyorsunuz. Vadi 1995’te birinci derece sit alanı ilan ederek korumaya alınmış.
Yerleşimin olmadığı, kamp ve küçük ahşap evlerde konaklayabileceğiniz doğal bir yer. Buraya tekne turları ile veya Faralya Köyü’ndeki Likya Yolu’nun devamı olan dik bir patikadan aşağı inerek ulaşabiliyorsunuz. Plaja indiğinizde, oradan şemsiye ve şezlong kiralayabiliyorsunuz. Sahil boyunca yeme içme, wc, duş ve soyunma kabini gibi her türlü ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Yukarıdan harika manzaralar sunan deniz öğleden sonra dalgalanabiliyor ve tabi tur teknelerinin akınına uğruyor. O yüzden burayı sabah değerlendirmek bir seçenek olabilir. Vadide plaja inmeden veya tekneyle gelmeden manzaranın tadını çıkarmak da isteyebilirsiniz. Bunun için en çok tercih edilen, vadinin kenarından geçen araba yolunun yanından fotoğraf çekmek. Vadi kesinlikle yukarıdan çok daha güzel görünüyor aşağıdan olduğundan.
2. Kıdrak Tabiat Parkı
Ölüdeniz kadar kalabalık olmayan ama tabi aynı zamanda durgun olmayan harika güzellikte bir plaj, Kıdrak Plajı. Daha sakin bir gün geçirmek ve sonrasında Kelebekler Vadisi ya da Babadağ’a çıkmak isteyenler için çok güzel bir seçenek. Aracınızı koyabileceğiniz açık otopark, bir şeyler yiyebileceğiniz bazı tesisler, şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz yerler mevcut. Hiçbirini almadan kendi eşyalarınızla gelmek de mümkün. Tabiat Parkı’nın içinde duş ve tuvalet de mevcut. Fakat buranın denizi genelde dalgalı, özellikle öğleden sonra daha da bozabiliyor. Bunu rağmen daha temiz, daha sakin ve yine çok güzel bir yer olduğu için tercih etmenizi öneririm.
3. Babadağ
Büyüleyici güzel, Babadağ ❤ Göcek’e kadar ada, burun, dağ, doyasıya doğayı önünüze seriyor. Türkiye’nin en güzel manzaralarından birine sahip. Yazının en başındaki gün batımı resmi de yine buradan. Günün her saati çok güzel ama gün batımı bir ayrı… Zirveye yakın konaklayabileceğiniz ekolojik bir tesis var. Ama başka yerde kaldığınız zaman da manzaranın tadını çıkarabileceğiniz alternatifler mevcut. Açılan teleferik ile zirveye çıkabilir ve buradaki tesiste de zaman geçirebilirsiniz.
Tabi Babadağ, yamaç paraşütü için de harika bir seçenek. Burası rüzgar, yükseklik, mevsimsel faktörler ve manzarası açısından dünyada en iyi yamaç paraşütü noktalarından biri kabul ediliyor. Babadağ’a çıkmanız gerekiyor önce, bu da Ölüdeniz’den arabayla yaklaşık 30-40 dakika sürüyor. Firmalar sizi otelinizden servisle alıp, Babadağ’a çıkarıyorlar. Pilotların kısa bilgilendirme seansının ardından özel kıyafetleri giyip 2000 metre yükseklikten tandem atlayış yapıyor ve mükemmel manzaranın keyfini çıkarıyorsunuz. İnişler Ölüdeniz Plajı’na yapılıyor.Bütçe olarak her sene değişen bir miktarı var, ama vaktiniz de uygunsa tabi bir de istiyorsanız inanın bütçe ayırmaya değer.
4. Gemiler Adası ve Gemile Koyu
Gemiler Adası’nın bulunduğu harika bir manzaraya sahip bir koy. Gemile Adası (St. Nicholas Adası) ise, Ölüdeniz ya da Gemiler Koyu’ndan teknelerle ulaşılabilen bir ada. Ada Hristiyanların geçmişte hac için Kudüs’e giderken Anadolu’da uğradıkları yerlerden biri olduğu için önemli.
Ada, sit alanı olduğundan herhangi bir yerleşim yok. Bugün ören yeri olarak geçen adada Bizans dönemine ait 11 bazilika tipi kilise, çok sayıda şapel, ev, depo, mezar ve sarnıçlar yer alıyor. Adaya ulaşım Ölüdeniz’den ve Gemile Plajı’ndan kalkan teknelerle sağlanıyor. Ada yürüyerek gezilebilecek büyüklükte. Tabi tarihinin yanı sıra, berrak, temiz suları ve su altındaki harabeleri ile de teknelerin uğrak noktası.
Kayaköy geziniz ile birleştirebileceğiniz enfes bir yer. Koy bir halk plajı ve şezlong şemsiye kiralayabiliyorsunuz. Aynı zamanda bir şeyler yiyebileceğiniz küçük de bir işletme var.
5. Kayaköy
Hayalet köy, Kayaköy ❤ Ağaçlar arasında uzanan dar sokakları, üst üste harika evleri, kiliseleri, şapelleri ve olağanüstü manzarasıyla Kayaköy, Fethiye’nin kıymeti yeni yeni anlaşılan bir bölgesi. Arabaya binin (merkezden dolmuşarla da gelebilirsiniz) ve buraya mutlaka gelin. Önce Rumların mübadele nedeniyle terk ettiği ve daha sonra buraya yerleşen Batı Trakya’daki Türklerin dik yamaçta yaşamakta zorlanmaları sebebiyle terk ettiği bir köy. Burası, Rumlar tarafından 18. yüzyılda Likya kalıntılarının üzerine kurulmuş. O zamanlar adı Levissi’ymiş.
Son yıllarda eski sessizliğinden kurtulup, harika bir dönüşüm geçiriyor Kayaköy. Tarihi köye dokunulmadan, bulunduğu tepenin eteklerine bir sürü turizm işletmesi açılmış. Birçok kamp, otel ve cafe bulmak mümkün. Popülaritesi gittikçe artan Kayaköy’ün bozulmadan daha da kıymetlenmesini diliyorum.
Bu harika yörenin tadını çıkarabileceğiniz muhteşem bir tatil diliyorum.
BONUS: Hafta sonu rotaları ile ilgili Sülüklü Göl, İğneada, Kaz Dağları , Yuvacık, İnönü Yaylası
Fethiye’yi daha ayrıntılı gezmek için Kelebekler Vadisi – Ölüdeniz Tekne Turu, 12 Adalar Tekne Turu – Fethiye Tekne Turu yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Sorularınız ve ayrıntılı bilgi talepleriniz için bana ulaşabilirsiniz. melisderyaokur
Sağlıkla kalın, güzel günlere…
Melis