Portekiz’in Üniversite Şehri: Coimbra
Avrupa’nın en batısındaki ülke olan Portekiz’in 4. en büyük şehri olan öğrenci şehrini Coimbra Seyahat Rehberi yazımda gezeceğiz. Portekiz hayali kuran çoğu insan ya Portekiz‘in incisi Porto‘yu ya da başkent Lizbon‘u görmek ister. Porto ile Lizbon arasında kalan ülkenin en büyük 4. şehri olan Coimbra‘yı ise ancak Erasmus için giden örenciler ve her yeri adım adım gezen seyyahlar bilir.
Coimbra’ya Nasıl Gidilir ? Coimbra Seyahat Rehberi
Portekiz‘in bu öğrenci şehrine nasıl gidilir diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Bu sorunuzu yanıtlayayım. Öncelikle Porto – Lizbon arasındaki tren hattını kullanabilirsiniz. Lizbon – Coimbra arası 200 km ve tren ile yaklaşıl olarak 2 buçuk saat sürmekte. Porto – Coimbra arası ise yaklaşık 125 km ve tren ile 1 saat gibi bir sürede ulaşılabilmekte. Tek seçenekler bunlar mı peki Coimbra‘ya ulaşmak için, tabiki de değil. Komşu ülke İspanya‘nın başkenti Madrid‘ten düzenli kalkan Madrid – Lizbon hattındaki yataklı tren (Trenhotel Lusitania) ile bu Coimbra’ya ulaşabilirsiniz. Yaklaşık 8 saatlik bir tren yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. Aslında gece nerede yatacağım derdi olmadan bu tren ile Coimbra’ya sabahın ilk saatlerinde gelip, gezebilirsiniz. Ya da ben araba kiralayıp gideceğim diyorsanız, sizlere bu konuda yazdığım diğer yazıyı okumanızı öneririm. Linkini buraya bırakıyorum sizler için 🙂
Yurtdışında Sorunsuz Nasıl Araba Kiralarım?
Coimbra’da Nerelere Gidilmeli? – Coimbra Seyahat Rehberi
Coimbra her ne kadar Portekiz‘in 4. büyükşehiri olsa da tarihi açıdan kiliseler dışında çok ta görülecek yerleri olmayan şehirlerden. Sizler için hepsini değil de gitmeden dönemeniz gereken yerleri buraya yazıyorum.
Yeni Katedral – Sé Nova
Yeni Katedral adı bu kilise için biraz aldatıcı. Zira 500 yıllık bir geçmişi var. Bir Cizvit (Jesuit = Bir tür Katolik inancı türü) tapınağı olarak yapılmış ve dış tasarımı abartılı bir Barok mimarisindedir. Cizvitler 1759’da Portekiz‘den atıldıktan kısa bir süre sonra, bu kilise, büyüklüğü nedeniyle Yeni Katedral’e dönüştürülmüş. Eski Katedral‘den, 17. yüzyıl koltukları ve yaldızlı kilise mihrap arkalığı kalmış. 1500’lerin başında taştan oyulmuş muhteşem vaftiz çeşmesi bulunmakta.
Coimbra Eski Katedrali
Zamanında Coimbra Hristiyanlıkla İslam (Endülüs Emevileri) arasında bir sınır olduğundan, Alfonso Henriques bu Romanesk tarzdaki katedrali yaptırmış. 1139’da Ourique Muharebesi‘ndeki Endülüs Emevileri‘ne karşı kazandığı zaferden kısa bir süre sonra inşa edilmiş ve günümüzde diğer kiliselerinin aksine Romanesk karakterinin çoğunu korumuş. Bu katedral görebileceğiniz en geometrik ve simetrik yapıdır diyebilirirm.
Santa Cruz Manastırı
Portekiz monarşisinin ilk yıllarında köklü olan bu manastırın tarihi 12. yüzyıla kadar uzanıyor. Mimari daha sonra 16. yüzyıldan kalma bir tasarıma sahip, ana alandaki büyüleyici dekorasyon ve tavandan oluşmakta. Manastırın girişi ise insana bir başka hissettiriyor. Aynı yüzyılda manastır kürsüsü ve yaldızlı ahşap koltuklar zarif bir Rönesans tarzında eklenmiş. Ancak manastırdaki büyük hikaye, Portekiz’in ilk iki kralı Alfonso Henriques ve Sancho I’in mezarlarının burada olmasıdır. Bu kırallar 12. yüzyılda hüküm sürmüş ve 1500’lerde kalıntıları Nicolau Chanterene tarafından bu manastıra getirilmiş.
Sao Miguel Şapeli
joanina Kütüphanesi
Bu saygın Barok kütüphanesi, Portekiz’in en eski krallarının bir zamanlar yaşadığı Paço das Escolas’ta bulunuyor. 1720’lere kadar uzanmakta ve inanılması için görülmesi gereken bir yer. Kütüphane, anıtsal kapılarla sınırlandırılmış üç geniş salondan oluşmaktadır. Her salonun uzun vernikli ve yaldızlı rafları ve Brezilya‘dan gelen koyu renkli sert ahşaptan yapılmış muazzam çalışma masaları var. Burada 1500’lerden 1700’lere uzanan ve tarih, coğrafya, tıp, hukuk ve bilim ile ilgilenen 250.000’den fazla cilt kitap bulunmakta. Kütüphane hakkında öğreneceğiniz şeylerden biri, kitaplara zarar verebilecek böcekleri yemek için yetiştirilmiş bir yarasa kolonisine sahip olmasıdır. Adamlardaki pratik zekaya bak 🙂
Coimbra Üniversitesi
Portekiz‘deki en eski üniversitedir. Şehrin ortasında bir tepe üzerinde bulunan bir UNESCO Dünya Mirası Alanı‘dır. Bu üniversite yüzlerce yıllık geçmişi ile tursitleri kendine çekmekte. Şehrin harika bir perspektifi için, 16. yüzyıldan kalma kuledeki 180 basamağı çıkmak gerek. Ayrıca zaman ayırmaya değer 17. yüzyıldaki tören salonu Sala dos Capelos ve Paço das Escolas avlusunda bu görkemi incelemelisiniz.
Coimbra’ya Ne Zaman ve Kaç Günlüğüne Gidilmeli?
Avrupa’da bazı şehirler vardır, kendine yaz kış aşık eden, bana gel diyen. Coimbra buralardan değil malesef. Coimbra‘ya gitmek için 2 ayrı zaman var. Birisi sakin bir şekilde çok insan olmadan gezmek isteyenler için üniversitenin kapalı olduğu tarihler. Çünkü Coimbra bizim Eskişehir gibi. Her tarafı öğrenci. Hatta Avrupa’da öğrenci / nüfus oranı en yüksek olan yerlerden biri. Bundan dolayı okul zamanı şehir çok daha hareketli oluyor. Bir diğer zaman da okulların açık olduğu dönem. Bu dönemde ise eğlence meraklılarına hitap etmekte. Geleneklerine en bağlı üniversiteleri barındıran Coimbra‘da festivalleri de üniversite öğrencileri sahiplenmiş. Gidecekseniz “Queima das fitas” festivaline bir göz atın derim. Söylenene göre Bavyera‘nın meşhur festivali Oktoberfest‘ten daha fazla alkol tüketildiği rivayet edilmekte.
Mevsimsel olarak ise en uygun aralık Nisan ve Eylül ayları arası. Zira bu döenmde hava hem ısınmış oluyor hem de yağış oranları düşüyor. Bu tarihler ararası en sıcak ortalaması 28.7 ile Ağustos ayı, en serin ortalama ise 19.9 ile Nisan ayı. Yani bizim güney illerinden gidenleri üşütür dereceler :p
Coimbra’da Konaklama – Coimbra Seyahat Rehberi
Coimbra‘nın öğrenci şehri olması gelenin gidenin artmasına ve konaklama imkanlarının fazlalaşmasına neden olmuş. Bu şehirde en lüks otellerden hostellere kadar bir çok alternatif mevcut. Herkesin konaklama ve bütçe tercihleri farklı olduğundan dolayı sizlere şu otelde kalın diyemem. Bununla birlikte eğer araba ile ziyaret edecekseniz Lizbon – Porto güzergahında kaldığı için sabahın ilk saatlerinde gelip burayı gün boyu gezebilir, Porto‘da konaklamanızı gerçekleştirebilirsiniz. En azından biz öyle yaptık. Zira gezme hızınıza göre değişmeklebirlikte 1 günde gezilebilecek bir şehir Coimbra. Konaklama konusunda yazılmış olan yazıların linklerini sizlere faydalı olması için aşağıya bırakıyorum.
Yurtdışında Konaklama Artık Daha Kolay – Ucuza Konaklama Rehberi
AIRBNB NEDİR? AIRBNB İLE NASIL KONAKLAMA YAPILIR?
AIRBNB REZERVASYONLARINDA DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
Couchsurfing: Seyahatlerde Uygun Konaklama ve Sosyalleşme İmkanı
Coimbra’da İnternet ve Telefon Hattı
Günümüz dünyasında gerek iş için olsun gerek eğlence için internet olmazsa olmazlarımızdan. Bundan dolayı gün içerisinde özgürce internete bağlanmak isteyenler bir simkart edinmeliler.
Portekiz‘de 3 büyük operatör mevcut. Bunlar Vodafone, Meo ve Nos. Kalite ve kapsama alanı açısından çoğu gezgin Meo‘u tavsiye etmekte. Kullanıcı sayısı ve kapsama alanı olarak en büyük operatör Meo, ondan sonra sırası ile Vodafone ve Nos geliyor. Nos‘un fiyatları uygun olsa da kapsama alanı zayıf olduğundan çok tavsiye edilmiyor dikkatinize. Bu hatları kullanmak için yapmanız gereken ise çok kolay. Telefon operatörlerinin standlarına giderek sizin için uygun olan paketi seçiyorsunuz. Kurulumunu oradaki görevli sizin için yapmakta. Hattı alabilmek için pasaport kopyanızı alıyorlar. Bu hattı kullanmak için kendi simcartınızı çıkartacağınızdan kaybetmemek için koyduğunuz yerin sağlam olduğuna emin olun. Sonra üzülürsünüz benden demesi. ?
Coimbra’da Hangi Para Birimi Kullanılır?
Portekiz‘de para birimi olarak Euro kullanılmakta. Bu para Eur olarak kısaltılıyor. 13 Aralık itibari ile güncel kur;
- 1 ABD Doları = 0.90 Euro
- 1 Euro = 1.11 ABD Doları
- 1 TL = 0.15 Eur (Ve bu rakam giderek azalmakta malesef.)
Coimbra’da Yeme – İçme İmkanları – Coimbra’da Ne Yenir?
Portekiz Mutfağını ne oluşturu derseniz, size dünya mutfakları oluşturur derim. Zira dünyanın her tarafını etkilemiş ve etkilenmişler. Araplar‘dan, Latin Amerika‘dan, Uzak Asya‘dan esintiler yemeklerin hepsinde ayrı ayrı bulunur. Bundan dolayı ağzınıza tad verecek yemek bulmanız mümkün. Aynı zamanda çok farklı gelecek tadlar bulmanız da mümkün. Ama gelin sizin için verdiğim aşağıdaki tadları deneyin. pişman olmazsınız;
- Sopa (Kısaca Çorba anlamına geliyor en güzeli “Caldo Verde” olan),
- Francesinha (En meşhur olduğu yer Porto ama burada da fena değil),
- Prego (Portekize ait bir çeşit biftekten hamburger köftesi),
- Queijo (Buranın 12 çeşit peyniri tescil almış),
- Pastel de nata (En güzeli Lizbon’daki Belem pastanesinde olsa da her yerde yenir :).
Ayrıca Portekizle ilgili diğer birkaç yazını linkini de sizler için buraya bırakıyorum.
Portekiz’in Saklı Kalmış Cenneti: Sintra – Sintra Gezi Rehberi
Porto’da Gezerken Her Şeyi Unutacağınız Yer: Ribeira
Her şeyden Vazgeçip Erasmus ile Kendini Bulmak! – Porto’da Gezgin Yıldız
Sormak istediğiniz soruları bu yazının altına yorum yaparak yada Instagram sayfamdan bana sorabilirsiniz.
Başka yazılarda buluşuncaya kadar hepinize iyi seyahatler 🙂