Japonya Gezi Rehberi
Japonya dendiğinde herkesin aklına farklı farklı şeyler geliyor. Kiminin aklına teknoloji, kiminin aklına tapınaklar, kiminin aklına anime yani herkesin kendine göre bir Japonya’sı var desek yalan olmaz. Ya da şöyle de diyebiliriz: herkesin Japonya’dan alacağı kendince bir şey var. Ben Japonya’dan ne mi aldım? Bol bol güzel insan, ağzımı açık bırakan devasa teknoloji ve hoş kültür. ? Bu yazıyı yazmamdaki amaç ise size Japonya’ya giderken küçük bir rehber olmak. Sonuçta ben de küçük bir insanım. ? Evet hazırsak başlayalım o zaman Uzak Doğu’nun başka bir dünyası olan Japonya için hazırlıklara.
Japonya’ya Vize Gerekli mi?
Kulağa çok hoş gelen bir şeydir şu söz: hayır bizden yani Türklerden vize istemiyor Japonya. ? 90 gün süresince Japonya’da istediğimiz gibi gezme şansına sahibiz. Bu Uzak Doğu ülkeleri biraz uzak, biraz pahalı yani gitme aşamasında biraz sıkıntı yaşanıyor ama gittiğimiz zaman, daha ülkeye adımını attığında bu uzak ülkelerle aslında çok uzak olmadığını, samimiyeti hemen hissediyorsun. ?
Ah unutmadan, uçakta size yine ülkeye giriş formu verilecek ve bu formu doldurmamız gerekiyor. Bu form gerçekten çok önemli. Yani evet isterseniz havaalanına indiğinizde de bu formu doldurabilirsiniz ama bana kalırsa uçakta rahat rahat, düşünerek doldursanız daha iyi olur. Sonuçta düşünecek çok vaktiniz var yolculuk esnasında. Yoksa havaalanında dolduran herkesin yüzünde bir stres ifadesi vardı. Biz ise formumuzu verdik geçtik.
Japonya’ya Uçak Bileti
Daha önceki yazımda da anlatmıştım belki okumuşsunuzdur. Okumadıysanız şuraya bir tıktık ile Güney Kore hakkındaki yazımı okuyabilirsiniz. Güney Kore Rehberi. Biz öncelikle Seul’a uçtuk sonrasında Busan’dan Osaka’ya geçtik. Uçak biletimizi Skyscanner.com üzerinden arayarak Kiwi.com sitesinden aldık. T-way Airlines’ı kullandık ve 1 kişi için 335 TL ödeme yaptık. Dönüşümüzü ise Tokyo’dan yine Seul’a yaptık ve yine Kiwi.com sitesi üzerinden almış olduk. Peach Aviation’ı kullandık ve 1 kişi için 385 TL ödeme yaptık. Ucuz bilet için ise ben genelde skyscanner.com kullanıyorum. Bu yüzden skyscanner sayfası için tıktık 🙂 yapabilirsiniz.
İstanbul-Japonya arası uçuş seferleri hakkında da bilgi vereyim tabii ki. Aktarmasız uçuşlar mevcut ama günümüz dolar kurundan ($=5,53) dolayı aktarmasız uçuş fiyatları almış başını arşa gidiyor, tutabilene aşk olsun. Bu yüzden aktarmalı uçuşlar daha hesaplıya geliyor tabii eğer hesaplı bir uçuş olsun istiyorsanız. Aktarmasız uçuş seçeneği olarak tek bir seçeneğimiz var o da Türk Hava Yolları ve uçuş süresi 11 saat sürüyor. Ah be THY azıcık ucuz olsaydın da mutlu etseydin bizi ne olurdu?
Nerede kalmıştık? Heh, aktarmalı uçuşlarda ise seçenekler baya var. Aeroflot, LOT, Lufthansa, Emirates, Qatar gibi birçok havayolu şirketinin Japonya’ya uçuşları var. Ve eğer denk gelirseniz de bu bahsettiğim havayolu şirketlerinin kendi kampanyaları da oluyor ara sıra. Belki güzel bir bilet kapabilirsiniz neden olmasın? Ama olur da böyle bir bilete denk gelirseniz ve bana söylemezseniz çok bozulurum. Arkadaşız şurada ama değil mi?
Havaalanları
Öncelikle şunu söylemeliyim. Ülkeye giriş esnasında pasaport kontrolünden bile önce termal kameralarla insanları izliyorlar. Bunun sebebi ise herhangi bir hastalık var mı şeklinde bir kontrol oluyor. Bu kontroller havaalanındaki karantina bölgesinde yapılıyor. Gitmeden bunu bilin ki görünce korkmayın. ? Bizim bilgimiz yoktu ve birden bizi kontrole aldıklarında biraz tedirgin olmuştuk.
Kansai Havaalanı
Osaka’ya iniş yapıyorsanız Kansai Havaalanı’nı kullanıyor olacaksınız. Kansai Havaalanı yapay bir ada üzerine yapılmış etrafı tamamen sularla çevrili bir havaalanı. Ve bu şekilde yapılmış ilk havaalanıdır. İlk yapıldığı zamanlarda halk tarafından çok sevilmemiş ve tehlikeli görülmüş fakat sonrasında halk bu havaalanını da bağrına basmış. Kansai Havaalanı’ndan Osaka şehir merkezine 24 saat giden otobüsler mevcut ve Osaka’dan havaalanına gelen otobüslerin saatleri ise ilk seferi gece 3:40’da başlayıp son seferini de 21:40’da yapıyor.
Eğer otobüs tercih etmezseniz JR trenleri mevcut. JR trenleri biraz pahalı şimdi eğri oturalım doğruyu konuşalım. Ama JR kullanacaksanız sadece turistler için olan “JR Rail Pass” adında bir tren biletleri var. Bu bileti daha Japonya’ya gitmeden online alıyorsunuz ve Paris ofisinden sizin adresinize geliyor. Bu bilete sahipseniz bütün JR’ları kullanabilirsiniz. Onu da ilerleyen yazıda anlatacağım hiç merak etmeyin. ? Eğer yoksa da bu biletiniz, yine de trenleri kullanabilirsiniz tabii ki.
Neyse konumuza dönüyorum. Eğer Osaka’da gezmeyecekseniz direk Kyoto’ya geçecekseniz yine JR trenini kullanarak gidebilirsiniz. JR tren istasyonları havaalanında yönlendirmeli olarak zaten ulaşabilirsiniz. JR bileti alırken ise biraz zorlanabilirsiniz ama orada görevliler oluyor ve size yardımcı olmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Kendinizi onlara bırakabilirsiniz ?
Narita Havaalanı
Tokyo’da kullanacağınız havaalanlarından bir tanesi Narita Havaalanı. Uluslararası uçuşlar genelde Narita Havaalanı’ndan gerçekleşiyor. Narita Havaalanı’ndan Tokyo şehir merkezine ulaşmanın birçok seçeneği var. Trenler, otobüsler, taksiler hepsi mevcut.
En güzel yolu bence valizinizi, pasaportunuzu aldıktan sonra yürüyen merdiveni bulun. Buldunuz mu? Yürüyen merdivenlerin oradaki Keisei Line yazısına göre ilerleyin treni bulacaksınız. Yani en güzel dedim ama aslında bu en ucuz yöntemdi. Bence en güzeli gibi. ? Ama en hızlı yöntemi soracak olursanız Narita Express (NEX) trene binmek.
Haneda Havaalanı
Tokyo’da kullanacağınız diğer bir havaalanı ise Haneda Havaalanı’dır. Buradan yapılan uçuşlar ise genelde daha iç uçuşlar yada yakın ülkelere yapılan uçuşları içeriyor. Ve arkadaşlar Japonya’dasınız, ulaşımın harikalığını yaşayabilirsiniz. Tren, otobüs, taksi yine hepsi var. Haneda’dan kent merkezine gitmek Narita’dan daha kolaydır. Haneda’dan trenle çok rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Japonya’da Konuşulan Diller
Konuşulan dil Japonca. Ve maalesef çok fazla kişi İngilizce bilmiyor. Hatta Kyoto’da ilk gün moralimiz çok bozulmuştu bu yüzden. Etrafta İngilizce bilen sayısı çok azdı ve internetimiz yoktu. Alfabe bizden farklı olduğu için tabelaları direk anlayamıyorduk. Metro gibi yerlerde İngilizce yönlendirme o kadar çok yoktu. (Tokyo’da daha fazla) İnsanlara soru sormak istediğimizde ise İngilizce bilmedikleri için biraz çekiniyorlar. Hatta bir keresinde bir görevliye soru sormak istedik ve dedik ki ‘İngilizce biliyor musunuz? Soru sorabilir miyiz?’ ve görevli de dedi ki ‘Tabii ki evet!’ ve sorumuzu sorduk. Görevli bizimle Japonca konuşmaya devam etti. ?
Ama kesinlikle dert etmeyin ikinci günümüzde bir şekilde insanlarla anlaşmaya başladık ve sorularımızın cevaplarını alabiliyorduk. Ne zaman ki olayı doğaçlama yapmaya başladık o zaman yolumuzu bulmamız daha da kolaylaştı. Ve o kadar tatlılar ki kendi işlerini bırakıp sizi gideceğiniz yere götürüyorlar. ? Tokyo’da İngilizce bilen sayısı diğer şehirlere göre daha fazla. O yüzden dert etmeyin yahu. O kadar yolu gelebildiysek bunu da hallederiz deyin ve ilerleyin. ?
Japonya Para Birimi
Para birimi ise Japon Yeni. 1 Japon Yeni 0,050 Türk Lirası ediyor. Ya da dolar üzerinden söylersek 1 Japon Yeni 0,0092 Dolar ediyor. Şimdi böyle dediğimde pek anlaşılmıyormuş gibi geliyor ama ilk gününüzün sonunda para biriminizi anlayacaksınız. Biz iki kişi olduğumuz için iki kişilik para bozdurduk ve bizim için az bir tutar değildi.
Yani şöyle söyleyeyim 600$ bozdurmuştuk ve bize 70000 Japon Yeni vermişti. Ben de kadına ‘bu çok fazla birazını geri vereyim ve bu parayı biraz daha bozuk para verin, biz bunu nasıl harcayacağız’ dedim. Ve bana kadın dedi ki orada ‘üzülmeyin bu o kadar çok para değil ve bunu her yerde bozdurabilirsiniz.’ Ve o sıra galiba biraz üzülmüştüm ve bütçe konusunda endişelenmiştim. Yani biz biraz daha az harcama yaparak gezmeye alışmıştık bu ülke bizi sanki biraz zorlayacak gibi gelmişti ama onu da hallettik be ?
Japonya’da İklim / Ne zaman gidilmeli?
Türkiye ile ortak benzer yanı iklimi diyebiliriz. Japonya’da Türkiye gibi dört mevsim yaşıyor. Ama en güzel hangi dönemi derseniz Sakura zamanı yani Mart sonu Nisan başına denk geliyor. Sakura dediğim ise kiraz ağaçları mevsimi. En büyüleyici olduğu dönem maalesef en pahalı olduğu dönem oluyor tabii ki. Çoğu insan bu zamanda gitmek istiyor Japonya’ya. Yani neymiş ilkbahar zamanı en güzel dönemi ama aynı zamanda en yoğun dönemiymiş.
Diğer bir güzel dönemi ise sonbahar dönemi. Sonbahar döneminde ise turist çok olmuyor ama ilkbahar gibi hava güzel, hafif serin ve en önemlisi ülke ilkbahara göre daha ucuz. Sakura’yı görmesem de olur, daha çok gezeyim diyorsanız bence en güzel dönem aslında sonbahar dönemi. Yoksa bütün paranızı yollara yatırabilirsiniz.
Kış ve Yaz ayları ise yine dediğim gibi Türkiye ile çok benzer. Kışın çok soğuk, yazın ise bunaltıcı. Mesela ben temmuz ayında gitmiştim ve sıcaktan buharlaşacağımı düşünüyordum bazı anlarda.
Japonya’da Şehir İçi Toplu Taşıma
Gelelim dünyanın en ünlü ulaşımına sahip güzel Japonya’nın güzel ulaşımına. Başlangıçta biraz karmaşık gelebilir. Ama inanın çözdüğünüzü hissettiğiniz an 1000 parçalı yapbozun son parçasını koymanın verdiği zevk gibi bir his yaşıyorsunuz.
Şimdi Japonya ile alakalı şunu söylemeliyim ki trafik Türkiye’den ters yönden akıyor. Öncelikle bunu kabullenelim. Ve trafik çok fazla çünkü metropol şehirler. Bu yüzden otobüs ve taksi ülkede çok fazla kullanılmıyor. Otobüsler ise tren ve metrolardan daha ucuz. Eğer vaktiniz varsa ve trafiğin olmadığı bir saatteyseniz otobüs kullanmak daha mantıklı olabilir.
Ama arkadaşlar ben metro/tren diyorum ve sessizce uzaklaşıyorum… Şaka yaptım ne uzaklaşması anlatıyorum hazırsanız. Metro ve trenlerle istediğiniz her yere ulaşabilirsiniz. Küçük Japon abilerimiz raylar üzerinden tüm ülkeyi dolaşmamızı sağlamışlar. Bu yüzden metrodan başka hiçbir ulaşıma ihtiyacınız yok. Ve her metro istasyonunda Turist Ofisleri var ve bu ofislerdeki kişiler İngilizce biliyor. Bu yüzden bütün sorularınızı biriktirip onlara yöneltebilirsiniz. Bir de diyelim şuraya nasıl gideceğim diye soruyorsunuz ya oradaki görevliler hemen çıkarıyor size bir harita veriyor ve o harita üzerinden nasıl gideceğinizi hemen anlatıyor. Harita da sizde kalıyor tabii ki. Japonya’dan ayrılırken belki de 30’a yakın haritam olmuştu diyebilirim. Ve bu otobüsleri, metroları kullanmak için Suica Card kullanmanız gerekiyor. Bu kartı aynı zamanda marketlerde de kullanabiliyorsunuz.
Suica Kartı nasıl alıyoruz?
Suica Kartları’nı büfelerden, otomatlardan alabilirsiniz. Suica Kart kullanmak diğer tek geçiş kartlarından daha karlı benden söylemesi. Ve bu kartlar yine çok şeker arkadaşlar. Ya bu Uzak Doğu ülkeleri böyle bir şeker ki her şeye yansıtıyorlar. Nasıl alacağınıza gelirsek öncelikle ben otomattan aldım. Otomatta dil seçeneklerinde İngilizce olduğunu görünce yapıştırıyoruz İngilizce seçeneğini. Buradan da “Purchase a new Suica” yani “yeni suica kart al” seçeneğine basıyoruz.
Burada yeniden karşımıza seçenekler çıkıyor. İlk seçenek yani ‘MySuica’ kartında size ait şahsi bilgileri giriyorsunuz bunun avantajı ise kartı kaybederseniz yeniden çıkarttığınızda eski kartın içindeki para yeni kartınıza yükleniyor. İkinci seçenek olan ‘Suica’ kartı bizim normal İstanbul Kart şeklinde büfelerden aldığımız karta benziyor. Üzerinde hiçbir şey yazmıyor. Normal kullanıyorsunuz. Şahsa özel olmuyor yani. Ve üçüncü seçenek olan ‘Charge’ ise var olan kartınıza para yüklemek anlamına geliyor. Seçeneğimizi seçtikten sonra sıra geliyor içine para yüklemeye. İlk kartımızı alırken içine minimum 1000 yen atmamız gerekiyor. Bunun 500 yen’i kartımızın depozitosu kalan 500 yen ise sizin kartın içinde kullanacağınız tutar oluyor. Ve seyahatinizin sonunda isterseniz de bu suica kartınızı iade edip 500 Yeninizi alabiliyorsunuz. ?
Konaklama
Gelelim konaklama seçeneklerimize. Arkadaşlar üzülerek itiraf ediyorum ki Japonya’ya gitmeden önce beni en zorlayan şeylerden biri konaklayacak yer seçimiydi. Çünkü seçenek o kadar fazla ki hangisi iyidir, hangisi ucuzdur, daha ucuzunu bulabilir miyim acaba düşüncelerine dalarken çok uzun bir süre kalacak yer ayarlayamadık biletlerimizi almamıza rağmen. Yani uyarıyorum aşırı pahalılık içerir. Bütçenize uygun bulacağınıza da eminim ama. Ucuz konaklama ile ilgili şu yazımıza da bir göz atabilirsiniz.Ucuza konaklama rehberimiz için bir tıktık 🙂
Bir de Japonya’da şöyle bir şey var gitmeden tam olarak neyin nerede olduğunu kestiremiyorsunuz her yer birbirine uzakmış gibi geliyor ve kalacağınız yeri nereden ayarlarsanız ayarlayın sanki hep uzaktaymışsınız hissi gitmiyor. Ama çok dert etmeyin. Adamların öyle bir ulaşım ağı var ki uzak sandığınız yerlere ulaşmak çok basit. Neyse seçeneklerimizi konuşmaya devam ediyorum.
Şimdi her yerde olduğu gibi Japonya’da da otel, hostel, pansiyon, airbnb evleri, couchsurfing uygulaması mevcut. Bu oteller arasında da yine ‘Love Otel’ seçeneği var aynı Güney Kore’deki gibi. Bu yüzden baktınız çok çok ucuz o zaman ne yapıyoruz? yorumlarını iyi okuyoruz. ‘Love Otel’ Uzak Doğu’da yaygın arkadaşlar hani aile ile gidiyorsanız veya atraksiyon aramıyorsanız yorumları okumanızı tavsiye ederim. Airbnb ve couchsurfing nedir, ne değildir için bir airbnb nedir tıktık 🙂 couchsurfing nedir tıktık 🙂
Japonya’ya özgü konaklama çeşitleri neler?
Bunların haricinde Japonya’ya has bazı konaklama çeşitleri var. Bunlardan bir tanesi kapsül oteller. Kapsül oteller nedir derseniz bildiğiniz tabut bence. Yani tabut gibi bir yer hayal edin ve içerisinde sadece yatak olduğunu düşünün. Heh işte o düşündüğünüz kadar. Otellere, hostellere göre fiyatı daha uygun ama ben o kadarcık alanda darlanırım derseniz bunu göze alarak gidin. Eşyalarımızı ne yapacağız derseniz ise onları kilitleyebileceğiniz bir dolap veriyorlar.
Diğer bir Japonya’ya özgü seçenek ise Ryokan. Ryokan geleneksel Japon oteli oluyor. Yer yatakları mevcuttur. Etraf ahşaptır. Yemek olarak Japon yemekleri servis edilir. Yani size Japon muamelesi yaparlar. Bir Japon nasıl yaşıyorsa orada öyle yaşarsınız. Fakat uyarayım baya baya pahalıdır. Ama eğer para sıkıntınız yoksa deneyin tabii ki gitmişken.
Son olarak ise Onsen seçeneği. Onsen, Japon hamamı diyebiliriz. 7 gün 24 saat açıktır ve dinlenme odalarındaki koltuklarda uyuyabilirsiniz. Battaniye ve yastık temin ediyorlar sizin için.
Umarım anlattıklarımın size faydası olmuştur, olacaktır. Veya sizde Japonya’ya gitme hayali uyandırmıştır. Çünkü ben bu yazıyı yazarken aklımdan ‘keşke ucuz bilet bulsam da bir kere daha görsem şu güzellikleri’ dedim. Siz de dediyseniz eğer arayalım, bulalım o uzaktaki biletleri. Eksik gördüğünüz yada bak şunu da ekle dediğiniz veya beğendiğiniz her ne olursa benimle paylaşmaktan lütfen çekinmeyin. Okurken çok zevk almanızı diliyorum, tekrar görüşmek dileği ile. japonya gezi rehberi, japonya gezi rehberi,
Sevgi ile kalın! japonya gezi rehberi, japonya gezi rehberi, japonya gezi rehberi,
Hasibe Betül Erdem japonya gezi rehberi, japonya gezi rehberi, japonya gezi rehberi,
japonya gezi rehberi, japonya gezi rehberi, japonya gezi rehberi, japonya gezi rehberi
5 yorum
Japonya en çok gitmek istediğim ilk üç ülke arasında. Duyduklarım, okuduklarım, izlediklerim beni Japonya’ya hayran bırakmıştı. Ben Japonya’nın ilk samimi insanını ve yaşama yaydıkları teknolojisini görmek çok istiyordum. Bu yazıyı okuduktan sonra, iyi ki Japonya gibi bir ülke var diyor insan. Yine çok detaylı ve güzel betimlemelerin sayesinde ülkeyi gözümde canlandırdım gözümde. 2020 Dünya olimpiyatları orada olacaktı ve aklımda gitmek var, sanırım edinebileceğim en iyi bilgiyi bu paylaşımın sayesinde öğrendim.
Teşekkürler gerçekten..
Sevgiler…
Gideceğin zaman yeniden konuşacağımıza zaten eminim ve beğenmene çok sevindim. Çok teşekkür ederim! 🙂
Çok güzel yazı olmuş. Ek olarak Japonya’ya kadar gitmişken noh, kabuki, bunraku tiyatro oyunlarını izlemeli, akihabara da teknoloji cennetinde kaybolmalı, yerel kültürü iyice gözlemlemek için shirakawa-go, furano, nanto, okayama gibi kasabaları gezmeli.
Değerli katkılarınız için çok teşekkür ederiz.
Çok teşekkür ederim, beğenmenize çok sevindim 🙂 Haklısınız ekleyecek, yapılacak çok şey var daha. Sonuçta bahsettiğimiz yer bambaşka bir dünya olan Japonya 🙂