Zara Gezi Rehberi |
Sivas’ın Doğa Harikası Gölleri
Kurban Bayramı’nda hem tatil, hem bayram ziyaretlerini yerine getirmek için güzel memleketim Sivas’a doğru yine yola düştüm. Sivas’ın çok keşfedilmeyen bakir yerleri var. Fırsat buldukça bu yerleri gidip görmeye çalışıyorum. Daha önceki yazımda Sivas’ın diğer doğa güzellikleri ve tarihi yerlerini anlatmıştım. Bu kez Sivas’ın diğer bir ilçesi, Zara’nın doğal güzelliklerini gezme şansım oldu. Zara Tödürge Gölü; ülkemizin saklı kalmış cennet köşelerinden bir yer… Mutlaka gezi notlarınız arasında olmalı diye düşünüyorum. Zara Gezi Rehberi sizlerle…
Zara
Yüzölçümü 2.456 kilometre kare olan Zara ilçesinin kuzeyinde Koyulhisar, kuzeydoğusunda Suşehri, doğusunda İmranlı, güneyinde Divriği, güneybatısında Kangal, batısında Hafik, kuzeybatısında ise Doğanşar ilçeleri bulunur.
Eski adı Akyar olan bu ilçe çevresindeki ilçelere göre daha modern bir yapıya sahiptir. Sivas merkeze olan uzaklığı 75 kilometre olan bu ilçenin toprakları Yukarı Kızılırmak havzasındadır. Bölgedeki en önemli akarsu Kızılırmak’tır. Zara ilçesinde gezilecek başlıca yerler şunlardır:
Tödürge Gölü
Tödürge Gölü, Sivas’ta var olan, doğal yolla oluşmuş bir göldür. Göl, Hafik ile Zara ilçeleri arasındadır.
Sivas’ın en büyük gölüdür ve içinde iki ada bulunmaktadır. Gölün çok büyük bölümünde derinlik 4-10 metre arasındadır. Hem dibindeki kaynaklardan, hem de yöredeki sulardan beslen gölün, suyu kireçli ve tuzludur. İçerisinde 17 çeşit balık yetişen nadir göllerden biridir. Tödürge Gölü çevresinde izlenebilen kuşlardan bazıları şunlardır; Tepeli Batağan, Kızılı Boyunlu Batağan, Leylek, Angut, Kılördek, Karaçaylak, Deniz Kartalı, Saz Delicesi, Turna, Uzunbacak, Kızılbacak, Sumru, Macar Ördeği, Sarı Başlı Kuyruksallayan.
Tepeli batağan, Angıt, kızılboyunlu batağan, yeşilbaş, kılördek, küçükkarabatak gölde, Turna, kızılbacak ve uzunbacak göl dolaylarında kuluçkaya yatmaktadır.
Gölün doğusunda ise iki tane adacık vardır. Bu adacıklar, turnaların uğrak yeridir. Turnalar, sayıları tükenmekte olduğundan koruma altına alınmış, av yasağı getirilmiş. Gölde kayıkla gezilebilir. Yöre halkı gölün kıyısındaki mesire yerlerini sık sık piknik yapmak için kullanır. Her yıl Haziran ayında burada Sivas Cumhuriyet Üniversitesi tarafından geleneksel “Su Sporları Şenliği” yapılmaktadır.
Gölün oluşumunda bir efsanesi de var,
Bir adam yolunu kaybetmiş ve kendini bir köyde bulmuş. Susamış, insanlardan yardım alacağını düşünerek köye inmiş ve köylülerin kapısını çalmış.
Her çaldığı kapıdan yüzü asık dönmüş. Kimse ona yardım edip su ve ekmek vermek istememiş. Adam insanlara beddua etmiş; “Kimse bana yardım etmedi, hepinizin ocağından su çıksın, her yeri bassın.” diyerek köyden ayrılmış.
Sonra köyün evlerindeki ocaklardan su çıkmaya başlamış ve her yer sularla kaplanmış. Sular altında kalan köy, bir göle dönmüş. Bundan sonra köyün adı Tödürge Köyü olduğundan, göle “Tödürge Gölü” demişler.
Tödürge Kaya Mağaraları
Tödürge köyünün içerisinde, kuzey kısmında bulunan pur kayalıklara barınma, sığınma amacıyla kazılan pek çok mağara, mekan mevcuttur. Söz konusu kaya mağaraları, kolayca işlenen pur kayalara yan yana ve alt alta oyulmuştur. Yaklaşık 100 mağara, var.
Mağaraların bazı kısımlarında taş ve horasanla örülmüş duvarlar ve gözetleme delikleri görülmektedir. Odalarda birisinin duvarında haç işareti vardır.
Tödürge köyü mağaralarının tarihinin Demir Çağına (M.Ö. 1200-750) kadar uzandığı bilgisi bulunmaktadır.
Yaklaşık 3-4 bin yıl önce barınma ve sığınma amacıyla yapıldığı tahmin edilen mağaralar, yan yana ve alt alta bulunuyor. Bakıldığında apartman görüntüsünü andıran mağaralarda, küçük odalar yer alıyor.
İlk olarak Roma döneminde kullanıldığı tahmin edilen mağaralar daha sonra çeşitli medeniyetlere de ev sahipliği yaptığı biliniyor. Kaya mağaralarının bazı kısımlarında ise horasan harcından örülmüş taş duvarlar ve gözetleme delikleri yer alıyor. Köyü çevreleyen kaya mağaralarının kuzeyinde bulunan büyük kayalıkta ise haç işaretleri göze çarpıyor. 100’ü geçkin mağaranın bulunduğu ve apartman görünümü ile dikkat çeken
Tödürge Gölü’nde Ne Yenir?
Gölün kenarında bulunan restoran da alabalık yiyebilir İskelede güzel kareler yakalaya bilirsiniz.
Sülük Gölü
Zara ilçesi Şerefiye köyünde bulunan “Sülük Gölü” Sivas’a 103, Zara’ya ise 33 kilometre uzaklıkta bulunan Sülüklü Göl, şifası kadar doğal güzelliğiyle şimdilik yerli turistlerin uğrak yeri olmuş.
Sarıçam ormanları arasında bulunan sülüklü gölün doğal güzelliğinin yanında. Gölün içerisinde bulunan sülükler birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. İltihaplı ve iltihapsız eklem romatizmaları, sedef, kaşıntı ile egzama gibi cilt hastalıkları bulunanlar için çare kaynağı olmuş. Bu nedenle Sülükler koruma altına alınsa ’da ziyaret için gelen insanlar bu kurala çokta uymamakta.
Kızılçan Gölü
Zara ilçesine bağlı Canova köyü doğal ve volkanik bir göldür. Bir tepede ki yaklaşık 100 metre derinlikte ki krater çukurunda bulunan turkuaz renkli Kızılçan gölü,henüz keşfedilmediği için sadece çevre halkı tarafından biliniyor. Canova köy halkı köyün nazar boncuğu olarak kabullenmiş.
Sivas’ta Ne Yenir?
- Sivas Kebabı
- Sivas Köfte
- Sivas Katmeri
- Sivas Ketesi
En çok tercih edilen lezzetler Sivas’a gelenler bu lezzetleri yemeden dönmesin derim O kadar yani 🙂
Sivas’a Ulaşım
Sivas’a her gün Anadolu jet ve Pegasus seferler düzenliyor. Halen deneme çalışmaları devam eden Ankara- Sivas Yüksek hızlı tren ile de ulaşım sağlanmaya başlayacak. Bir diğer ulaşım ise kendi aracınız ile kara yolundan gidebilirsiniz.
Diğer yazılarım için tıklayabilirsiniz
Daha fazlası için Instagram’da takip edebilirsiniz… cigdemmmky
Sevgilerimle,
Çiğdem