Almanya Öğrenci Vizesi Şartları I Almanya’da Eğitim
Evet Arkadaşlar, Almanya bilindiği üzere dünya sıralamalarında ilk sıralarda yer alan prestijli ve yüksek kaliteli eğitim veren üniversitelere sahip. Bu nedenle öğrencilerin de sıklıkla tercih ettiği ülkelerden biridir. Fakat benim kendi çevremde gözlemlediğim kadarıyla çoğu öğrenci gerek öğrenci vize süreci gerekse üniversite başvuru prosedürleri hakkında ne yazık ki yeterli bilgiye sahip değiller. Bu nedenle sizi Almanya Öğrenci Vizesi şartları konusunda elimden geldiğince aydınlatmaya çalışacağım.
Dann geht los!
Bu kararı vermeden önce bence istekli ve cesur olmak gerekiyor. İlk başta kulağa Almanya‘da Master yada Bachelor hoş gelse de bazı zorlukları da var. Ama bu sizi korkutmamalı aksine cesaretlendirmelidir diye düsünüyorum. Aşağıdaki fotoğraf ve bir Alman deyimi bu durumu çok güzel açıklıyor bence.
Das Leben ist kein Ponyhof !
İlk olarak Almanya’da üniversiteye başvuru yapmayı düşünüyorsanız birkaç önemli adıma dikkat etmenizde fayda var. Bunlar arasında en önemlisi erken başvurudur. Ülkede akademik dönem kış ve yaz dönemi olarak ikiye ayrılırken; kış dönemi Eylül ve Şubat arasında, yaz dönemi ise Mart ve Ağustos aylarında sona erer. Kış döneminde başvuru yapacak öğrencilerin belgelerini 15 Temmuz, yaz döneminde başvuru yapacak olan öğrencilerin ise 15 Ocak tarihine kadar belgelerini tamamlayıp kayıt olmaları gerekir.
Almanya’da Öğrenci Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
- Mezun olduğunuz kurumdan alacağınız lise diploması.
- ÖSYM yerleştirme belgesi, (Üniversiteye giris yeterlilik belgesi)
(Öğrencilerin kabul edildikleri lisans programına kayıt yaptırması veya eğitime başlamış olması zorunlu degildir. Fakat unutulmamalıdır ki üniversite sınav sonucunun geçerlilik süresi iki yıldır. Dolayısıyla sınava girilen seneden itibaren iki sene içerisinde kayıt işlemlerini tamamlamak gereklidir. Aksi takdirde alınan puan ve yerleştirilen program geçersiz kabul edilecektir.)
-
Başvuracağınız üniversiteye yazılmış niyet mektubu.
-
Pasaport.
-
Biyometrik fotoğraf,
-
Dil sertifikalari,
Almanya‘da öğrenci olabilmenin en önemli şartlarından bir diğeri de en az C1 seviyesinde Almanca biliyor olmaktır. Bir lisans programına kabul edilme şartını yerine getiren öğrenciler, uluslararası geçerliliği olan TestDaf (üniversiteye giriş Almanca dil sınavı), DSH Goethe-Zertifikat C2, TelcDeutsch C1 Hochschule; TestAS; DSD (Deutsches Sprachdiplom) gibi sınavlardan alınan sonuçlara göre Üniversitelere başvuru yapılabilir. Tabiki bu sınav türleri başvurulan üniversiteye göre farklılık gösterebilir.
Aynı şekilde ingilizce bilgisi üniversite başvuruları için TOEFL’dan 550 ya da IELTS‘ten 6.5 test sonuçları yeterli olacaktır.
Ek not: Arkadaşlar aynı zamanda bazı üniversitelerin özel hazırlık dil kursları var. Üniversitede Almanca bölüm okumak isteyen arkadaslar şartlı kabul adı altında bu üniversitelere davet edilip, bir önceki maddede bahsettiğim sınavları geçtikleri sürece Almanya‘da Üniversite okumaya hak kazanabilirler !)
Son olarak Master başvuruları genelde üniversitelerin web sayfalarından online olarak yapılırken, lisans bölümleri için ise Uni–Assist adı verilen aracı portal ile başvurulmaktadır.
Tavsiye! Almanya’da üniversite başvuru tarihleri ve gerekli belgeler ile ilgili kesin bilgilere eğitim almak istediğiniz üniversitenizin web sitesinden iletişime geçeceğiniz danışmanlardan öğrenmenizde ve sık sık kontrol ederek erken başvuru yapmanızda fayda var. Ne olur ne olmaz !
Evet gelelim en önemli noktaya…
Öğrenci Vizesi Nedir ve Nasıl Alınır?
- Öğrenci vizesi uluslararası alanda akademik eğitim almak isteyen bireylerin sahip olması gereken vize çeşididir. Yalnızca eğitim haklarını kapsayan bu vizeyi alabilme şartları ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Pasaport, ikametgah, nüfus belgesi, gibi standart evrakların hariçinde bu vizeyi alabilmek için Almanya’nın öngördüğü şartlar şunlardır:
-
– Almanya’daki yüksekokuldan akseptans yazısı (kabul belgesi)
-
– Bloke Hesap (Almanya’da vize başvuru sahiplerinin Almanya’da bulundukları
süre boyunca geçimlerini sağlayabilecek maddi yeterliliğe sahip olduklarını ispatlamak zorundadırlar. Bu nedenle öğrenci için bankaya yıllık 10.236 Euro yatırılmış olması gereklidir.) Ödenen dekont ve yatırılan paranın kanıtını içeren belgede vize ibraz edilmesi gerekir.
Ek Not : Arkadaşlar Almanya‘da size sponsor olabilecek biri varsa bu kişi tarafından Almanya yabancılar dairesinden Garantör Belgesi alınarak vize başvurusunda sunulabilir. (Almanca adı : Verpflichtungserklärung )
-
SGK’dan yurt dışı sağlık sigortası,
Bu belgenin ibraz edilemediği durumlarda: Almanya’da planlanan ikamet süresini kapsayacak seyahat sağlık sigortası yapıldığına dair belge (30.000€ kapsamlı olmak zorundadır).
-
2 adet vesikalık fotoğraf, (Biometrik)
-
Almanca dilinde eksiksiz olarak doldurulmuş ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış iki adet başvuru formu,
İlk kez üniversite eğitimine başlayacaksanız:
-
Lise diploması,
-
Üniversite sınavında (YGS veya LYS) dört yıllık eğitim veren bir dalda
yerleştirildiğinizi gösteren Sonuç Belgesi
Başvuru sürecinde Türkiye’de üniversite eğitimine devam ediyorsanız veyahut mezunsanız:
-
Güncel öğrenci belgesi,
-
Transkript,
-
Var ise diploma,
-
Gerek görüldüğünde okul veya üniversiteden mezun olduktan sonra yapılan işler hakkında belgeler,
Bu belgelerin asılları ile ikişer adet fotokopileri ibraz edilmesi Alman Konsolosluğu tarafından talep ediliyor. Yukarıda maddelediğim evrakları eksiksiz tamamlarsanız vizenizin reddedilme ihtimali daha düşük olur.
Arkadaslar yinede başvuru yapmadan önce muhakkak bulunduğunuz bölgeye göre vize işlemleri ile ilgili kesin ve doğru bilgilere Alman Federal Dışişleri Bakanlığı’nın resmi Web sitesinden ya da şehrinizdeki konsolosluk ve büyükelçiliklerden ulaşmanızda fayda var !!!
Umarım Almanya‘da Eğitim konusunda sizi az da olsa bilgilendirebilmişimdir.
Sizleri bu yolculukta Alman deyimleriyle güzellik ve başarılarla uğurluyorum.
‘‘Ich drücke euch die Daumen ganz fest und bitte die Flinte ins Korn werfen”, nicht aufgeben!!!!
Almanya’da Doktorluk | Almanya’ya Doktor Olarak Nasıl Gidilir?
Almanya Kültürü ve Yemekleri hakkında da bilgi almak için; Alman Kültürü ve Yemekleri yazımıza da bekleriz
Anlamlarını araştırmayı size bırakıyorum !! Sağlıcakla kalın, Tschüss…