Zonguldak Gezilecek Yerler | Zonguldak’ta Görülmesi Gereken 60 Yer
Endüstriyel Miras açısından ülkemizin en değerli şehirlerinden biri olan taşkömürünün ana vatanı Zonguldak, sahip olduğu doğal güzelliklerle ziyaretçilerini oldukça şaşırtan bir şehrimiz. Özellikle pandemi döneminde adı sık sık kısıtlamalar ve ekonomi ile ilgili duymaya alışsak da yakın zamanda turizmde de adından sıklıkla söz ettirecek gibi duruyor. Zonguldak Gezilecek Yerler yazımda bu güzel Karadeniz Şehri’nde ve ona bağlı ilçelerde görmeniz gereken yerleri sıralayacağım. Ayrıca Zonguldak Gezi Rehberi yazımıza da bakabilirsiniz.
Zonguldak Şehir Merkezi’nde Gezilecek Yerler
1. Maden Müzesi
Farklı konsepti ile müze gezmeyi sevenler için güzel bir yer. Özellikle eski bir madenin yanında kurulması ve bu madenin şu an eğitim ocağı olarak kullanılması ve ziyaretçilerine madencilik deneyimi yaşama şansı da sunması mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olmasını sağlamış. Bu müzenin kurulmasında büyük bir emek oynayan ve müze müdürü olan Yüksek Maden Mühendisi Ekrem Muran ZAMAN’dan Zonguldak ve madencilik hikayelerini ve durumunu dinleyerek gezmek bambaşka duygular yaşatmıştı. Kendisine çok teşekkür ediyoruz bu muhteşem müzeyi ülkemize kazandırdığı için. Müze kısmında da taşkömürünün ülkemizde bulunduğu andan bugüne kadarki tüm süreç; animasyonlarla, belgelerle, çeşitli envanterlerle ve maketlerle anlatılıyor. İç tasarımı gerçekten çok etkileyici idi. Müzenin Konumu
2. Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi
Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun kuruluş sürecinin anlatıldığı, maden işçilerinin eşyaları ile çeşitli dönemlere ait pek çok belgenin sergilendiği Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi, madencilik ile ilgili görmeniz gereken bir diğer müze. Ulaşım açısından biraz zor bir konumda maalesef ama bulunduğu yer inanılmaz huzurlu ve güzel.
3. Fener Mahallesi ve Deniz Feneri
1908 yılında inşaa edilen ve 9 metre yüksekliğinde olan Deniz Feneri, muhteşem bir manzara sunan bir yer. 53 m yüksekliğinde bir tepenin üzerinde kurulan bu feneri özellikle gün batımı zamanında görmenizi tavsiye ederim.
Fenerin altında bir restoran da bulunuyor. Eşsiz bir manzara eşliğinde yemek yemek keyifli olacaktır. Fenerin Konumu
4. Varagel Tüneli
Öncelikle Varagel’in ne olduğunu anlatmak lazım. İki nokta arasına gerilen ve bir şeyi götürüp getirmeye yarayan halata Varagel denir. Zonguldak’da maden şehri olduğu için şehirde kömürü gemiler-kandıralar ya da diğer araçlar arasında taşımak için bir çok varagel bulunmaktadır. Genellikle bunlar yükselti farkı ve eğimin daha fazla olduğu yerler arasında yapılmış.
Zonguldak merkezde de Fener mahallesinden limana inan bir varagel var. 130 yıl önce işçi ve kömürlerin ulaşımı için Fransızlar tarafından yapılan bu tünel gerçekten çok ilginç bir yer. Hatta Varagel’in bittiği yerde bulunan bir diğer tünelin ağzında Kelebeğin Rüyası filminin bazı sahneleri çekilmişti. Varagel Konumu
5. Kömür Yükleme İskelesi
Yukarıda da yazdığım gibi Zonguldak endüstriyel miraslara ev sahipliği yapan şehrimiz. 190 yıl önce kömürün bulunmasından itibaren Anadolu topraklarının kalkınması açısından oldukça önemli bir şehrimiz. Osmanlı’nın son döneminde kömürün çıkarılması ya da taşınması için Fransız ve İngilizlerin kurduğu bir çok tesis günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış. Bunlardan biri de 115 yıl önce kurulan Yükleme İskelesi. Kentin tarihine ışık tutan bir yer olduğu için görmenizi tavsiye ederim.
6. Gökgöl Mağarası
Zonguldak Merkeze 5 km uzaklıkta bulunan ve Türkiye’nin en büyük 3. mağarası olan Gökgöl Mağarası son yıllarda yapılan restorasyon ve ışıklandırmalarla birlikte büyüleyici bir yer haline geldi. Gördüğüm en etkileyici mağaralardan biri olduğunu söylebilirim.
Toplamda 3350 m olmasına rağmen şu ana kadar 875 m’si ziyaretçilere açılmış bunun da 650 m’si engellilere de uygun olarak tasarlanmıştır. İçeri girdiğiniz andan 100 metre sonra size eşlik eden su altı nehri de mağaranın güzelliğini bambaşka bir seviyeye taşımış. Gökgöl Mağarası
7. Harmankaya Şelalesi
Zaten doğa ile iç içe olan Zonguldak şehir merkezine 5 km mesafede bulunan bu doğa harikası ile ilgili özel bir yazı ya da doğal mekanlarla ilgili özel bir yazıda olacak. Kısaca bahsetmek gerekirse toplamda 4’ü büyük olmak üzere 10 şelaleyi bünyesinde bulunduran Harmankaya’da ilk şelaleye ulaşmak için 1100 m yol yürümeniz gerekiyor.
Maalesef ilk 2 şaleden sonra ulaşım biraz zor. Islanmamak ya da rahatça tırmanmak için ekipmanlarınız yanınızda olmalı. Ancak ilgili kurum ve kuruluşların projeleri ile yapılan köprü, asma köprü, yürüyüş parkurları yapılmaya devam ediyor ve proje ilerledikçe tüm şelalere ulaşım çok daha kolay olacaktır. Harmankaya Şelalesi
Ereğli’de Gezilecek Yerler
Zonguldak merkeze 48 km uzaklıkta bulunan ve Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte ülke kalkınmasında önemli roller üstlenen Ereğli de görülmesi gereken mekanlar açısından sürprizlerle dolu bir yer. Biliyorsunuz ki ülkemizde bir çok Ereğli var. Burası Karadeniz Ereğlisi diye de geçiyor. Adının Herakles’ten geldiğine inanılıyor. Ereğli ve diğer ilçelerle ile ilgili detaylı bir yazı gelecek şimdilik gezilecek yerlere devam edelim.
8. Cehennem Ağzı Mağaraları
Ereğli’deki en ünlü gezilecek yerlerden olan Cehennem Ağzı Mağaraları’nda birbirine yakın 3 mağara bulunuyor. Acheron Vadisi denen bu bölgede bulunan mağaralardan ilki olan Kilise mağarasında Hristiyanların gizlice ibadet ettiği, 2. mağara olan Herkül mağarası Herkül’ün on iki görevinden biri olan Cehennem Köpeği Kerberus’u yeryüzüne çıkardığı yerdir. 3. Mağara diğerleri kadar iyi değil. Tabanında su olduğu için diğer mağaraların su sarnıcı gibi bir görevi varmış. Cehennem Ağzı Mağaraları
9. Halil Paşa Konağı (Karadeniz Ereğli Müzesi)
19. yy’dan kalan Zonguldak’taki en meşhur konaklardan biri. Bir dönem okul olarak hizmet veren bu yapı 1988 yılında müzeye dönüştürüldü. Şehirdeki arkeolojik kazılar sonucu gün yüzüne çıkmış Grek, Roma ve Bizans dönemleriyle tarihlendirilen eserler sergileniyor. Halil Paşa Konağı
10. Fetih Çınarları
İstanbul’un Fethi öncesinde hazırlık aşamasında Anadolu ve Rumeli hisarlarının güçlendirilmesi için sur taşlarına ihtiyaç duyulmuş. O dönemde taş işçiliğinin oldukça yaygın olduğu Ereğli’den yüzlerce taş işlenerek hisarların yapımına gönderilmiş.
Bunun üzerine Fatih Sultan Mehmet İstanbul’un fethine katkılarından dolayı Ereğli’ye 6 Adet Fetih Çınarları dikilmesi emrini vermiş ve şu anda da neredeyse 700 yıllık devasa çınarlar İnönü parkında ziyaretçilerini tüm heybetleri ile karşılıyor. Fetih Çınarları
11. Gazi Alemdar Gemi Müzesi
Kurtuluş Savaşı sırasında işgal altındaki İstanbul’dan vatansever halk tarafından kaçırılan Alemdar savaş gemisi, o dönemde Zonguldak ve Karadeniz’e hakim olan Fransızlar tarafından da ele geçirilmek istenmiş.
Ereğli’de karaya oturtulan gemiyi Fransızlar geri almaya çalışırken bir nevi deniz savaşı yaşanmıştır. Bu bakımdan Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve tek deniz savaşı Karadeniz Ereğli’de gerçekleşmiştir. Ereğli halkı ve gemiyi kaçıran vatanseverlerin kahramanca mücadelesi sonucu Fransızlar Ereğli ve Alemdar’ı alamamışlardır. İşte o dönemki mücadele ile ilgili her şey şu an kıyıda demirlemiş olan ve müzeye çevrilen Alemdar Müzesinde sergileniyor. Alemdar Gemi Müzesi
12. Köseağzı Plajı ve Kandilli Varagel
Zonguldak bölgesindeki taş kömürünü ilk defa bulan Uzun Mehmet, askerliğini bahriye emrinde yapmıştır. Bahriyenin her sene terhis ettiği askere, vaktin iyi düşünen bahriye subayları, donanmanın yaktığı İngiliz kömürlerini numune olarak gösteriyorlar ve memleketlerine döndükleri zaman bu taş kömürünün benzerini aramalarını, bulanların mükafatlandırılacağını söylüyorlardı. Bahriye neferi Uzun Mehmet, köyüne döndükten sonra yılmaz bir azimle, numunesini getirdiği taş kömürünü aramaya koyulmuş.
Uzun Mehmet, Köseağzı sahilinde değirmenin ocağında siyah taşlar bulur. Bulduğu bu taşları yakarak kömür olduğunu iyice anladıktan sonra, dere boyunca, günlerce süren zahmetli bir araştırma sonunda Zonguldak bölgesinin ilk taş kömürü damarını bulmuştur.
Uzun Mehmet, bu damardan aldığı numuneleri karadan yürüyerek İstanbul’a götürmüş ve bahriye idaresine vermiştir. Uzun Mehmet memlekete toprak altında gömülü bir servet hazinesinin anahtarını bu keşfiyle hediye ettikten sonra vaktin hükümetinden elli altın mükafat almış ve küçük bir maaş yardımı görmüştür. Bu hikayenin dışında da Zonguldak’ın en güzel plajı olarak kabul ediliyor. Ayrıca gün batımı da efsane 🙂 Köseağzı Plajı
Kandilli Varagel
Gün batımı ve manzaraya doyamayacağınız bir diğer nokta, Ereğli’ye bağlı olan Kandilli belgesinde bulunan Varagel. Halen çalışan ender varagellerden olan bu mekanda bir kaç tane de Fransızlar döneminden kalma kilise, ev ve okul harabeleri de var. Yolu biraz sıkıntılı ama ambiyans ve doğası gerçekten o zahmete değiyor. Köseağzı plajına inmeden önce buradan manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
13. Karadeniz Ereğli Belediyesi Kent Müzesi
19. yy’dan kalma tarihi bir konak dönüştürülerek açılan Kent Müzesi’nde Ereğli halkının geçmişteb bugüne kullandığı tüm araç gereçler, mesleklerle ilgili bilgiler vs. sergileniyor. 3 Katlı bu müze – konak Ereğli Belediyesi tarafından açıldı.
Çaycuma Gezilecek Yerler
14. Tios Antik Kenti
Çaycuma ilçesine bağlı olan Filyos beldesi muhteşem sahili ve Karadeniz’deki tek antik kent olan Tios’a da ev sahipliği yapan bir ilçemiz. M.Ö 7. yy’da yapılan kent bir balıkçı kenti olarak bilinmektedir. Buranın en güzel özelliği, bir tepe üzerinde kurulduğu için muhteşem bir manzaraya sahip olması. Tios Antik Kenti
15. Filyos Kalesi
Helenistik Roma döneminden kalan bu kale Tios Antik Kenti gibi muhteşem bir Karadeniz Manzarası sunuyor. Antik kente de oldukça yakın bir konumda bulunuyor.
16. Filyos Sahili
Karadeniz’in en uzun sahillerinden biri olan Filyos sahili özellikle yaz aylarında bölge civarında yaşayan halkın yoğun olarak ilgi gösterdiği bir yer. Tios Antik Kenti’nden baktığınızda bu muhteşem sahilin tamamını görebiliyorsunuz.
17. Filyos Tren İstasyonu
Son yıllarda ülkemizde tren rotaları oldukça popüler bir konuma geldi. Ancak Batı Karadeniz Ekspresi diğerleri kadar bilinmiyor. Karabük – Zonguldak arasında deniz ve yemyeşil bir manzara sunan bu ekspresin duraklarından biri de Filyos Tren İstasyonu. Tipik tren istasyonu havasındaki bu mekan fotoğrafçıların uğrak noktalarından.
Gökçebey Gezilecek Yerler
18. Çanakçılar Etnografya ve Arkeoloji Müzesi
Zonguldak’ın en zengin Arkeoloji Müzesi olan Çanakçılar Müzesi seramik ve bölge civarında çıkarılan arkeolojik eserlerin sergilendiği yer. Buranın en önemli özelliği bahçesinde hayvanat bahçesi de bulunmasından dolayı bu tarz bir konseptte hizmet veren tek müze olması. Çanakçılar Müzesi ve Hayvanat Bahçesi
19. Süzek Kanyonu
1 km’si su içinde olmak üzere 5 km’ye yakın yürüyüş parkuruyla tam bir macera rotası olan Süzek Kanyonu, sunduğu muhteşem şelaler ve doğal ortamla son zamanların popüler mekanlarından. Süzek Kanyonu
20. Herkime Köyü ve Evleri
Mimari açıdan bir benzeri Japonya’da olan Herkime evleri, büyük bahçeleri olan konak büyüklüğünde evlerdir. Ahşap geçirmeli tarzında inşa edilmişlerdir. Gökçebey ilçesine 13 km uzaklıkta bulunan bu köyde onlarca Herkime evi yavaş yavaş restore edilerek turizme kazandırılmaya çalışılıyor. Herkime Evleri
Devrek Gezilecek Yerler
21. Baston Park
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın katıkıları ile Devrek ilçesinin merkezi dışında inşa edilen bu parkta Devrek’in meşhur bastonlarına dair her şeyi bulabilirsiniz. İçeride bulunan mini Baston müzesinde Devrek bastonlarının tarihsel gelişimini, ülkemizin ve dünyanın çeşitli bölgelerinden getirilen baston sergisini görebilirsiniz. Müze dışında şehir merkezinde de satış mağazaları olan bir çok ünlü bastoncunun mini atölyelerini ve satış mağazalarını görebilirsiniz.
22. Bastoncular Çarşısı
Adından da anlaşıldığı üzere envai çeşit Devrek Bastonlarını satan bir çok mekanı bulabileceğiniz ilçe merkezindeki çarşı. Bastoncular Çarşısı
Alaplı Gezilecek Yerler
Zonguldak’ın iç kısmında bulunan Alaplı ilçesindeki doğal mekanlar ön planda.
23. Gümeli Yaylası
Bölüklü ve Bacaklı yaylaları olarak da bilinen Gümeli Yaylaları Doğu Karadeniz’deki yaylaları sonuna kadar hissettiren bir yer.
24. Anıt Porsuk Ağacı
4117 yaşında olan Dünya’nın en eski Porsuk Ağacına ev sahipliği yapan Gümeli, bu özelliği ile oldukça ziyaretçi çeken bir yer. Muhteşem gövdesi ile görenleri hayrete düşüren bu ağaç “Anıt Ağaç” olarak ilan edildi.
Zonguldak Mağaraları
Tam bir mağaralar şehri olan Zonguldak’taki en önemli mağaraları yukarıda sıralamıştım ama bu tarz mekanları gezmeyi sevenler için de diğerlerini yazdım.
25. İnağzı Mağarası (Zonguldak Merkez)
26. Kızılelma Mağarası (Gelik)
27. Erçek Mağarası (Zonguldak Merkez)
28. Sofular Mağarası (Zonguldak Merkez)
29. Cumayanı Mağarası (Cumayanı)
30. Çakırköy Mağarası (Çakırköy)
31. İnönü Mağarası (Ereğli)
32. Alayurt Mağarası (Ereğli)
Zonguldak Şelaleri
Doğa ile iç içe bulunan Zonguldak’ta pek çok kanyon ve doğal oluşumun yanı sıra onlarca şelale de var. İçlerinde ne ünlüsü olan Süzek ve Harmankaya’nın dışında görülebilecek diğer şelaleri de sıralarsak…
34. Hacımusa Şelaleri (Gökçebey)
34. Yağdaş Şelaleleri (Gökçebey)
35. Özbağ Şelalesi (Devrek)
36. Malya Şelaleleri (Devrek)
37. Kadirgülü Şelaleleri (Devrek)
38. Güneşli Şelaleleri (Ereğli)
39. Kavalıdere Şelaleleri (Ereğli)
40. Üçköy Şelaleleri (Ereğli)
41. Göleviç Mağarası ve Şaleleri (Ereğli)
42. Değirmenağzı Şelaleleri (Kozlu)
Zonguldak Sahil ve Plajları
Karadeniz diğer denizlerimize nazaran sahil turizmi açısından daha olumsuz şartlara sahip. Güneşlenme süresinin kısa olması, coğrafi konumundan dolayı havanın soğuk ve sürekli yağışlı olması ve deniz suyunun soğuk olması bu olumsuzluklardan bazıları. Ancak Zonguldak – Bartın tarafları bu açıdan daha çok turizme elverişli. Zaten aşağıda göreceğiniz sahil / plaj sayısından da bunu anlayabilirsiniz.
43. Kapuz Plajı (Zonguldak Merkez) – Mavi Bayrak
44. Kızlar Plajı (Zonguldak Merkez)
45. Kozlu Sahili (Kozlu)
46. Değirmenağzı Plajı (Kozlu)
47. Ilıksu Plajı (Kozlu)
48. Göbü Plajı (Muslu)
49. Türkali Plajı (Türkali)
50. Filyos Plajı (Filyos)
51. Sazköy Plajı (Sazköy)
52. Çavuşoğlu Sahili (Kandilli)
53. Kireçlik Sahili (Kandilli – Kireçlik)
54. Alacaağzı Sahili (Kandilli)
55. Köseağzı Plajı (Kandilli)
56. Erdemir Plajı (Ereğli)
57. Alaplı Belediye Plajı (Alalplı)
58. Kocaman Plajı (Kocaman)
Zonguldak Yaylaları
Zonguldak özellikle miktar bakımından Doğu Karadeniz şehirleri kadar olmasa da ambiyans açısından onları aratmıyor. Gümeli yaylası dışında;
59. Karatepe Yaylası
60. Aksu Yaylası
Böylece listemizi tamamladık. Zonguldak gerçekten daha fazla keşfedilmeyi hak eden bir şehir. Rotalarınızı oluştumanız adına. Yukarıda saydığım tüm mekanların gösterildiği haritayı da aşağıda paylaşıyorum. Zonguldak Turizm Haritası
Keyifli seyahatler