ŞAHİNKAYA KANYONU’NA HOŞGELDİNİZ
Karadeniz’in çeşitli renk renk güzelliklere sahip olduğunu biliyoruz. Özellikle son dönemde artan turizmle yaylalara ve sahil şehirlerine bir çok turlar, ziyaretler artmış durumda. Bu bölgenin gelişimini bir Karadeniz insanı olarak en iyi şahit olanlardanım sanırım. Bu yazımızda turizme biraz geç kazandırılmış doğal güzelliğiyle sizi büyüleyecek olan Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu mekanını derlemek istedik.
Yaz ve bahar aylarında bir çok turistin ve fotoğraf severlerin akın ettiği bir yer olma yolunda bu kanyon. Çocukluğumun bu bölgede geçtiğini bilen arkadaşlarım bana genelde soruyorlar nasıl bir yer, vs. Fakat bende bir çoğumuz gibi burayı 2 yıl önce yeni keşfeden biriyim diyebilirim. Türkiye’nin 2. Büyük kanyonu özelliği ile turizme kazandırıldığı içinde gerçekten çok mutlu oldum diyebilirim.
Şahinkaya Kanyonu – Vezirköprü
Bölgeyi besleyen Kızılırmak, geniş tabanda olan ve etrafında birçok çeltik tarlasını da beslemekte. Vezirköprü’nün 17 km. kadar kuzeybatısında bulunan ve Şahinkaya bölgesinde darlaşan dik yamaçlı, kayalıklı bir boğaza girer. Bunun ardından gelen 3-4 adet daha dar boğaz mevcuttur, Kızılırmak üzerinde. Bu bölge yapısı nedeni ile baraj yapısına uygun görülmüş ve 1988 yılında Altınkaya Barajı inşa edilmiş.
Altınkaya Barajı üzerindeki Şahinkaya Kanyonu -Vezirköprü, Samsun’a yaklaşık 120 km kadar uzaklıkta bir ilçe sınırları içerisindedir. Kanyon alanı, 2015 yılında Tabiat Parkı ilan edilerek turizme ve bir çok spor aktivitelerine açılmıştır. Baraj gölünde bulunan kanyon toplamda 2,5 km uzunluğunda ve kayaların derinliği yaklaşık olarak 400 metre olduğu bilgisi mevcut.
Kızılırmak’ın zamanla geçtiği yolları aşındırarak meydana getirdiği bir doğal güzellik kanyon, baraj sularının birikmesi ile muhteşem bir manzara oluşturuyor. Yaklaşık 60 dakikalık tekne turları etkinlikleri, 2 farklı noktadan organize edilmektedir. Sanırım tekne turlarının arasında en ilginç olanıydı benim için. Boğaz geçidinden geçerken, içinde bulunduğunuz derinlik ve dik yamaçların yüksekliği sizi fazlaca etkiliyor.
Tekne tur fiyatları: 15 TL/kişi
Kanyonu iki duvar halinde oluşturan kireç taşı ana yapısı olan kayaların içinde birçok doğal mağara oluşmuş. Bu tabiat alanının ana bitki örtüsünü kızılçam ve meşe oluşturuyor. Bunların yanında ise; zeytin, akça kesme, ardıç, süpürge çalısı, menengiç, yabani nar, diğer ağacık ve çalı grupları da bulunmakta. Peki ya bu doğa içinde yaşayan hayvancıklar? Alan sınırları içerisinde; karaca, kurt, tilki, sincap, porsuk, yaban kedisi, su samuru, sülün, üveyik, şahin, kaya kartalı ve saka gibi hayvan türleri de mevcut. Karadeniz yine bize bir doğal harikasını sunmuş durumda..
kanyon özellikle foto safari, sportif olta balıkçılığı, su altı dalış, yamaç paraşütü, yüksekten atlama, tekne gezisi, tırmanma ve doğa yürüyüşü gibi eko turizm etkinlikleri yapılabiliyor.
Şahinkaya Kanyonu’na Nasıl Gidilir?
Şahinkaya Kanyonu, Vezirköprü ilçesine 20 km, Samsun il merkezine de 120 km uzaklıkta. Ankara ve İstanbul yönünden gelirken Samsun ilinden önce bir yerleşim merkezi Vezirköprü. Hatta yakınında kış tatili merkezi olan Ladik Kayak merkezi de bulunuyor.
Vezirköprü’ye geldiğinizde Türkmen Köyü tarafından baraj gölüne ulaşım sağlayabilirsiniz. Eğer tur dışında buraya gelecek iseniz, özel aracınızla gelmek zorundasınız. Bu arada gelirken yanınızda yiyecek, içecek bulundurmayı unutmayın. Çünkü henüz burada özel işletmeler açılmamış, bakir bir doğa durumunda.
Kanyonda Kamp Yapılır mı?
Şahinkaya Kanyonu’nda kamp alanı mevcut değil. Fakat yanınızda getirdiğiniz çadırlarınızla burada gerçekten doğa içinde kamp yapabilirsiniz. Herhangi bir su, duş, tuvalet alanı da yok tabi ki. Kamp yapabileceğiniz yere, Şahinkaya Köyü içerisinden geçerek ulaşabilirsiniz. Zirve noktası zorlu bir parkur denilebilir, 2-3 saatte zirveye tırmanış olabilir. Kamp yeri olarak zirvenin etekleri uygun bir yer. Bir ihtiyacınız olur ise köylülerden yardım isteyebilirsiniz, çok sıcak kanlı insanlar gerçekten. Lütfen hava durumunu kontrol ederek gidin. Çünkü bu yerler yüksek olduğu için yağış durumu şiddetli ve tehlikeli olabiliyor.
Falcon Fest – Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu
Şahinkaya Kanyonu’nda 2017 yılından bu yana, her sene Falcon Fest düzenlenmektedir. İlk açılışı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda düzenlenmiş olan bu festival her yıl 4-9 Ağustos tarihleri arasında düzenlenmektedir. Açıkcası bu festivale katılmak isterdim. Katılan arkadaşlarım festivalin güzel ve katılımlı olduğundan bahsettiler. Ama malum hayat şartlarım beni memleketimden uzaklara atmış durumda.
Festival’de extreme spor dallarında aktiviteler düzenlenmektedir. Bunlardan bazıları; Kano/Dragon, Yamaç Paraşütü, Kitesurf, Paramotor, BASE Jump, Slackline/Highline, Kaya Tırmanışı, Trekking ve Dağ Bisikleti’dir.
Eğer gerçekten doğa seviyor iseniz, Karadeniz’in her noktası ayrı güzel. Şahinkaya Kanyonu’da bu zamana kadar saklı kalmış ve ülkemize yeni kazandırılmış bir alan. Umarım yapısı bozulmadan, insanların gezebileceği ve extreme spor organizasyonlarının sürekli yapıldığı bir merkez haline gelir.
Türkiye’nin en güzel kamp alanları yazımız için: Kamp Alanları
İlçe hakkında bilgiler için: Vezirköprü Belediyesi
Sevgiler