UCUZA KONAKLAMAYI İSTER MİSİNİZ?
Konaklama, seyahatlerin en temel taşlarından biri olmasına rağmen doğru ya da planlı yapılmadığı takdirde oldukça pahalı bir kalem haline gelebiliyor. Kurların halini düşündüğümüzde artık bir odayı 2-3 Euro / Dolar daha ucuza tutmak bile önemli. Bu yazıda özellikle yurtdışında konaklamalarımızı daha ekonomik hale nasıl getirebiliriz, nelere dikkat etmeliyiz ve konaklama ayarlayabileceğiniz alternatif seçeneklere göz atacağız. Ucuza Konaklama Rehberi bu yazıda.
Öncelikle konaklama literatüründe bilmeniz gereken kelimeleri açıklamak isterim.
Otel: Genelde 1, 2 ya da aile odaları şeklinde seçenek sunan ve en yaygın olan tesislerdir.
Apart Otel / Pansiyon: Odadan ziyade çoklu oda ya da apartman dairesi olarak kiralayabileceğiniz genelde içinde mutfağı da olan tesislerdir.
Butik Otel: En fazla 10-15 odası olan küçük, özel statüye sahip tesislerdir. Ülkemizde özellikle küçük tatil kasabalarında yaygın olan tesis türü
Hostel: Genelde bir odada 4’ten fazla insanın kaldığı, ranza seçenekleri de olan, 4-6-8-10-12 ve daha fazlası şeklinde kişinin kalabildiği, cinsiyete göre ayrımı olan ya da karma olabilen, asgari düzeyde imkan sağlayan tesislerdir. En hesaplı konaklama şekli olarak bilinir.
Hap / Kapsül Otel: Özellikle Japonya, Kore gibi Uzakdoğu ülkelerinde yaygın olan, kapsül şeklinde sadece 1 kişinin kalabildiği, uzun bir koridor için onlarca kapsülün olduğu tesislerdir. Son dönemlerde Avrupa’da da açılmaya başladı. Kesinlikle bizim insanımıza uymayan ama herkesin mutlaka en azından 1 kez denemesi gereken bir tesis tipi.
Kamp Tesisleri: Genellikle şehir dışında bulunan, kendi çadırınız ile ya da onların size sunduğu çadır imkanı ile kullanabileceğiniz tesisler.
Bungalov: Bu da genelde doğa ile iç içe mekanlarda ve şehir dışında bulunan, sadece sizin kaldığınız küçük kulübe imkanları sunan tesisler.
Tasarım Oteller: Son yıllarda sayıları gittikçe artan, bir ağaç üstünde, cam fanusta, uçurumun kenarında, buzlarla çevrili gibi inanılmaz tasarımlara sahip ve fiyatları oldukça yüksek tesisler.
SPA Otelleri: Normal otellerin sahip olduğu tüm imkanların yanında her türlü SPA imkanına sahip olabileceğiniz tesisler.
Apartman Dairesi: Bir ev ya da apartman sahibi tarafından kiralanan, içinde bir apartman dairesinin sahip olduğu herşeyi barındıran tesisler.
Tatil Köyü: İçinde alışveriş yapabileceğiniz mekanlardan, restoranlara, aquaparklardan golf sahalarına kadar her imkanın bulunduğu kompleks tesisler
Riad: Özellikle Kuzey Afrika ya da diğer Arap ülkelerinde bulunan butik otel tarzı tesisler.
Genel olarak konaklama yapacağınız yerleri seçmeden önce ya da seçerken nelere dikkat etmelisiniz, bir göz atalım.
- İlk olarak dikkat etmeniz gereken konu lokasyon. Yani konaklamanızı nereden ayarlamanız gerektiği. Bunun için size 2 önerim olacaktır.
İlki özellikle metro ya da tramway istasyonuna yakın bir yer tutabilirsiniz. Şehir merkezlerinde konaklama çok pahalı olabileceğinden, istasyonlara yakın olduğu sürece nerede kalırsanız kalın merkeze rahatça ulaşabilirsiniz. En önemli yararı çok daha ucuz fiyatlara konaklamayı halletmeniz olacaktır. Avrupa’da sabaha kadar ulaşım araçları çalışıyor o yüzden gece dönüşlerde de sıkıntı yaşamazsınız. En kötü gece otobüsleri ile dönersiniz. İkinci önemli öneri ise ve maddi olarak biraz daha rahatsanız şehirlerin en önemli eserleri ya da Old Town dediğimiz merkezi yerlerine yakın bölgelerde konaklamanızı ayarlamanız. Eğer uzun bir süre kalacaksanız ve ulaşım ücreti çok fazla ödemeyeceğinizden iyi bir seçenek olabilir.
- Dövizin durumu malum. Mecburen birçoğumuz çooook önceden seyahatlerimizi ayarlamak zorunda kalıyoruz. Vize olsun olmasın eğer seyahat planınız hazırsa ve uçak biletinizi kampanyadan falan aldıysanız hiç vakit kaybetmeden otel aramaya başlayın. İnanılmaz ucuza ayarlayabilirsiniz. Sonuçta Dünya’nın binbir türlü hali var her ihtimale karşı sonradan iptalli seçeneklere bakın.
Hem çok ucuza ayarlamış olursunuz (döviz artış-azalışı hariç tabi) hem çok daha güzel otellerde ucuza yer bulmuş olursunuz. Ha seyahat planınız iptal mi oldu zararı yok sonuçta size verdiği iptal edebileceğiniz güne kadar vaktiniz var hiç zarar etmeden iptal edebilirsiniz.
- Önceden ve sonradan iptalli rezervasyonların bir diğer güzel tarafı yerinizi garanti altına aldığınız için esnek olmanızdır. Yani diyelim ki sonraki haftalarda farklı otellerin kampanyalarına denk gelirseniz hemen diğerini iptal edip diğer otellerden rezervasyon yapabilirsiniz.
- Birçok internet sitesi sürekli kampanyalar yapabiliyor. Bazen genel olarak şehir bazında bazen de anlaşmalı olarak direk otellerle olabiliyor. Bu yüzden sık sık otel arama motorlarını takip etmenizi öneririm.
- Birçok gezgin ya da çevrenizde çok fazla seyahat eden kişiler varsa çok fazla otel rezervasyonu yaptığı için başta Booking ve Airbnb olmak üzere birçok otel arama siteleri tarafından onlara indirim linkleri veriliyor. Bu linkleri onlar da sosyal medya hesaplarından paylaşıyorlar. Onların paylaştığı linkleri kullanırsanız yapacağınız rezervasyonlarda %40’a varan indirim şansı kazanabilirsiniz.
Benim linki buraya paylaşıyorum. Indirim için kullanabilirsiniz. Booking İndirim Linki
- Rezervasyonlarda en çok dikkat etmeniz gereken şey daha önce rezervasyon yapanların vermiş olduğu puanlar ya da yazdıkları yorumlar olmalıdır. Eğer bir otel 5 üzerinden en az 3,5 , 10 üzerinden de en az 7 almış ise ve bu puan ve yorumları yapan kişi sayısı oldukça fazla ise o otellerde rahatlıkla kalabilirsiniz.
- Puanlamalara bakınca en ön önemli kategoriler temizlik, güvenlik ve lokasyon olmalı. Eğer sabah çıkıp gezerim geç saatlere kadar mantığıyla gezen biriyseniz bu 3 kategori yeterli olacaktır
- Özellikle Türkiye vatandaşlarının otel mantığından uzak durmaya çalışın. Yani Dünya’nın hiçbir ülkesinde herşey dahil konseptinin bu kadar ucuz olduğu bir ülke yok. Aynı mantıkla yurtdışında yer bakmaya çalışırsanız inanılmaz fahiş ücretler ödemeniz gerekebilir. Sonuçta yabancı bir kültürü, ülkeyi tanımaya gidiyorsunuz. Bu yüzden ihtiyacınızı minimum seviyede tutun ve ona göre aramanızı yapın.
Aradaki fiyat farkı ile çok daha muhteşem deneyimler kazanabilirsiniz.
- Çocuklu aileler otel kurallarını özellikle okumalı. Bazı oteller bebek ya da çocuk kabul etmeyebiliyor. Gidince problem yaşamamanız için otel özellikleri kısmından tüm kuralları okuyun. Ayrıca ücretsiz bebek karyolası, ekstra ücretler de bu kısımda yazıyor.
- Otel ya da Ev arama motorlarının hepsinde birçok filtre bulunuyor. Havuz, yatak çeşidi, oda çeşidi, banyo durumu, mutfak eşyaları, iptal seçenekleri, ödeme seçenekleri, havlu, kahvaltı, priz vs. tüm oda durumunu anlatan imkanlar da filtrelerde bulunuyor. Tüm filtreleri kontrol edip seçiminizi yapıp öyle ararsanız direk sonuca ulaşabilirsiniz.
- Bu sitelerin hemen hemen hepsinde konum seçeneği de mevcut. Oteliniz tam olarak nerede olduğunu, en yakın ulaşım araçlarına mesafesini, çevresinde ikonik mekanların bilgilerini rahatça öğrenebilirsiniz.
- Araçla oteline gitmek isteyenler yine otelin özellikleri kısmına göz atmalılar. Otellerde otopark olup olmadığı, ücretli olup olmadığı ve eğer park yeri yoksa size alternatif olarak hangi seçeneği sunduğunu görebilirsiniz.
- Eğer havaalanı – şehir merkezi ulaşımı açısından sıkıntılı bir şehre gidiyorsanız yine otellerin özellikleri kısmında otel transferi seçeneğine göz atmalısınız. Birçok otel sizi havaalanından alma ya da oraya bırakma gibi imkanlar sunuyor. Genelde de ücreti yazmaz.
Rezervasyonunuzu yapmadan önce ya da yaptıktan sonra mail / arama yolu ile bu bilgileri alabilirsiniz. Zaten devamında size tüm uçuş detaylarını sorup, uçuş gününüzde kapıda sizi karşılayacaklar.
- Her rezervasyondan sonra istek kutusu ya da otelle iletişime geçin diye bir bölüm olacak. Bu kısma sormak istediğiniz tüm soruları ya da isteklerinizi iletebilirsiniz. Çok hızlı bir şekilde dönüş alacaksınızdır.
- Eğer navigasyon ile oteli bulmak isterseniz, konum bölümünde size direk koordinatları verecektir. Koordinatları cihazınıza girerek tam kapısına kadar ulaşabilirsiniz.
- Özellikle yurtdışı seyahatlerde otel müşterileri için en önemli kıstaslardan biri tesiste internet bağlantısı imkanının olup olmadığıdır. Günümüzde artık hemen hemen tüm otellerde bu imkan mevcut ancak nadiren de olsa bazı tesisler sizden bunun için ekstra ücret talep edebiliyorlar. Bu durumu da önceden kontrol etmekte yarar var.
- Yurtdışında tesisler genellikle tek öğün seçeneği sunarlar. O da normal olarak kahvaltı imkanıdır. Bazı tesisler kahvaltıyı ücretsiz, bazıları ekstra ücretli olarak sunarlar. Ben genelde kahvaltı yoksa eğer, çok mantıklı bir ücret değilse ekstradan seçmiyorum. Çünkü gittiğim ülkenin yemek kültürünü deneyimlemek en büyük zevklerimden biri. Tesiste vereceğim para ile çok daha farklı lezzetleri denemeyi severim.
- Yine bazı tesisler mutfak imkanı da sağlayabiliyor. Kimisi oda içinde kimisi de ortak alanlarda bu imkanı kullanabilmenizi sağlıyor. Genelde tüm mutfak gereçleri, fırın, ocak ya da mikrodalga bulunuyor. Hesaplı bir öğün geçirmek isterseniz marketlerden alacağınız gıdalarla kendi yemeğinizi hazırlayabilirsiz.
- Ortak alanlardan bahsetmişken hosteller haricinde de bazı tesislerde banyo imkanı odalara göre değişkenlik gösterebilir. Ortak banyo olayı çok yaygın bir durum olabiliyor. Sizden başka diğer misafirlerinde kullanabileceği banyosuz oda seçenekleri de mevcut. Kimi zaman bu ortak alanlar cinsiyete göre ayrılsa da kimi zaman karma olabiliyor. Özellikle bu konuda hassas olanlar odalarını seçerken fiyata aldanmayıp banyo seçeneğine de mutlaka bakmalı.
- Yataklar ile ilgili bilgiler kafa karıştırabiliyor. Single Bed – Tekli Yatak, Twin Room 2 Ayrı tek kişilik yatak, Double Room ise 1 büyük 2 kişilik yatak anlamına gelir. Bazı tesisler odanın durumuna göre size seçenek sunabiliyor eğer 2 kişiyseniz ona göre yatakları sizin için düzenleyebiliyorlar. Odayı rezerve ettikten sonra yatak seçeneğini seçmeyi unutmayın.
- Eğer 2 kişiden fazla iseniz ve aynı odada kalmak istiyorsanız kişi sayısına göre seçim yaptıktan sonra sitenin size sunduğu odanın resimlerine de göz atmayı unutmayın çünkü bazen yatak diye saçma sapan koltuklar ya da yer yatakları sunabiliyorlar.
Ucuza Konaklama İçin Tesis Arama Seçenekleri
Booking – Otelz – Hotelscombined – Tripadvisor– Agoda- Hotels ve Benzeri Konaklama Tesisi Arama Motorları
Yukarıda saydığım konaklama tesisi arama motorlarının hepsi aynı özelliklere sahip ve yine daha önce sıraladığım bütün dikkat edilmesi gereken kriterleri bu sitelerde kullanabilirsiniz. Maalesef ülkemizde anlam veremediğimiz bir şekilde Booking’e Türkiye’deki tesisler için erişim engeli var. Ancak Dünya çapında en yaygın kullanan site olmasından dolayı benim de favorim.
Hemen hemen tüm ülkeler için kullanabilirsiniz. Kullanımı çok kolay ve ağı aşırı geniş. Agoda’yı Asya için alternatif olarak önerebilirim. Bu siteler Dünya üzerindeki binlerce tesisi ve odayı önünüze getiriyor. Tesislerle kendileri de özel anlaşmalar yaparak kendi kullanıcılarına özel indirimler sunabiliyor. Yani aynı odayı farklı sitelerde daha ucuza bulabilirsiniz. Örnek: Booking
Trivago Tarzı Konaklama Arama Motorlarını Sıralayan Siteler
Bu kategorideki sitelerin farkı yukarıda anlatmış olduğum konaklama tesisi arama motorlarını inceleyip aynı odanın hangi sitede ne kadar olduğunu size sunuyor. Site üzerindeki arama bölümüne gitmek istediğiniz şehri ya da bölgeyı yazın. Site size yine birçok tesis sunacaktır ancak bu sefer bu tesislerin hangi sitede ne kadara olduğunu sunuyor. Böylelikle otellerin sitelere özel olarak anlık uyguladıkları fiyatlara da ulaşabiliyorsunuz ve aynı odaya daha fazla ücret ödemekten kurtuluyorsunuz. Trivago
AIRBNB
Son yıllarda konaklama imkanına ayrı bir boyut getiren, inovatif ve son derece muhteşem bir fikir baz alınarak kurulmuş bir platform. Bu sitede sıradan insanlar kendi evlerini ya da odalarını siteye yükleyerek Dünya’ya pazarlayabiliyorlar. Şu an hemen hemen tüm turistik şehirlerde ve kasabalarda yayılmış durumda ve bu yerlerde kendinize ait bir evde konaklayabiliyorsunuz. Dilerseniz kendinizde burada hesap açarak başkalarının sizin evinizde konaklamasını sağlayabiliyorsunuz. Gerçekten şahane bir gelir kapısı.
AİRBNB’de en çok dikkat etmeniz gereken şey ilk çıkan ücretin aldatıcı olması. Evi seçtikten ve devam ettikten sonra sizden alınacak temizlik, hizmet ve depozito gibi ekstra ücretleri görebiliyorsunuz. Dikkatlice incelemekte yarar var. Bununla ilgili daha detaylı bilgileri içeren 2 ayrı yazıma bu linklerden ulaşabilirsiniz. AIRBNB Dikkat Etmeniz Gerekenler , AIRBNB nedir ?
Hostelworld, Hostels Tarzı Yurt Odası Tarzı Konaklama Seçenekleri Sunan Siteler
İtiraf etmeliyim ki öğrenci iken en çok ekmeğini yediğim siteler. O zamanlar paramız olmadığından bu tesisler çok hesaplı konaklama imkanı sunuyordu. Ayrıca bu siteler sosyalleşmenin daha rahat olduğu, farklı kişilerle oda paylaşabileceğiniz tesislerde konaklama imkanı sunuyorlar. 4’lü, 8’li, 16’lı gibi çok yataklı / ranzalı konaklama seçeneği sunan, size ait ve kilidi size verilen bir dolabınızın olduğu, ortak banyo, salon, mutfak gibi imkanları olan tesisler. Son zamanlarda 2 ya da tek kişilik oda imkanları da sunmaya başladılar.
Ben 7-8 sene bu tesisleri kullandım ve inanın 1 kez bile başıma olumsuz bir durum gelmedi. Ancak son zamanlarda anlayamadığım bir şekilde çok pahalı bir seçenek haline gelmeye başladı. Eğer mülteci gibi çok kalabalık odalarda kalmak istemezseniz konaklama ücreti normal bir oteldeki tek ya da 2 kişilik oda fiyatına gelmiş durumda. Bu sitelerin tek dezavantajı kaç gün kalırsanız kalın toplam ücretin %10 ya da %15’ni sizden peşin olarak alması. Yani diğer seçenekler gibi sonradan iptal seçeneğiniz olsa bile o para sizden en baştan kesilmiş oluyor. Hosterworld.com
Couchsurfing
Eğer bu platform üzerinden konaklama ayarlayabilirseniz bana göre en güzel ve eğlenceli konaklama yönetimi. Üstelik ücretsiz. Couchsurfing facebook gibi bir sosyal paylaşım sitesi ve Dünya’nın dört bir yanından kullanıcıların olduğu, yeni arkadaşlar edinirken sosyalleşebileceğiniz bir platform. İşleyişe gelince… Önce kendinize bir profil oluşturmalısınız, bu profilde tüm bilgileriniz doğru ve tutarlı olmalı. Gittiğiniz tüm ülkeleri, iletişim bilgileriniz, fotoğraflarınızı koymalısınız ki konaklama istediği gönderdiğinizde karşı taraf size güven duymalı. Platformda kullanıcılar misafir kabul edebilir belki misafir kabul edebilir, sadece buluşabilir ya da misafir kabul etmez diye 4 seçenekten birini seçmek zorunda. Seçeneklerin anlamı belli zaten, içlerinde yalnızca buluşabilir seçeneği site üyesinin evinin müsait olmadığı ama size şehri gezdirebileceğini ya da sizle vakit geçirebileceği anlamı taşıyor. Couchsurfing
Her kullanıcı profilinde eğer misafir kabul edecekse koşullarını sıralar, kaç odası / yatağı olduğu, kaç kişi maksimum kabul edebileceği, cinsiyete göre kabul seçeneklerini, evcil hayvan, sigara içmeyi vs. kabul edip etmediğini yazar. Siz gitmek istediğiniz ülkeyi seçip oradaki insanları yukarıdaki 4 seçeneğe göre sıralayabilirsiniz. Arama tuşuna bastığınızda o şehirdeki tüm kişiler çıkacaktır. İstediğinizle direk iletişime geçebilir ya da genel olarak o şehirdeki herkese topluca mesaj atabilirsiniz. Cevaba göre zaten gerisi malum iletişim adresleri alınır ve olumlu bir sonuç çıkarsa ücretsiz bir şekilde konaklayabilirsiniz. Ben onlarca kez kaldım. Bir süre sonra insanlar birbirinin profillerine referans yazıları yazdığı için bir sonraki taleplerinizde bu referanslar oldukça işe yarayacaktır.
Maalesef yurtdışı ile ilgili her konuda olduğu gibi ülkemizin gençleri bu platformda da farkını ortaya koydular ve özellikle kadınlar Türkiye’den geldiğinizi öğrendiklerinde eskisi kadar hevesli olmuyorlar. Ama siz yine de deneyin. Özellikle çift olarak kalmak istiyorsanız çok daha olumlu sonuç alabilirsiniz. Güvenlik açısından da korkunuz olmasın ama yine de her gördüğünüze atlamayın. Ufak bir araştırma yapmakta yarar var. Özellikle referanslarını okuyun. Couchsurfing ile ilgili tüm bilgilerin bulunduğu yazımızı da buraya ekliyorum. Couchsurfing Nedir?
Umarım gezdiğiniz yerlerin en güzel muhitlerinde, tatmin kalacağınız yerlerde konaklamanızı sağlayabilirsiniz. Bu yazım da buna vesile olursa ne mutlu bana 🙂
İyi Seyahatler.Ucuza Konaklama, Ucuza Konaklama, Ucuza Konaklama, Ucuza Konaklama, Ucuza Konaklama, Ucuza Konaklama, Ucuza Konaklama, Ucuza Konaklama, Ucuza Konaklama, Ucuza Konaklama,