Canım Tokyo, Canım Disneyland!
Herkesin belli şehirlerde yapmak istediği belli başlı şeyler vardır. Mesela Paris’e gittiğinde Eiffel kulesini görmek veya Bursa’ya gittiğinde İskender yemek gibi. Benim de Tokyo’ya gideceğimiz kesinleştiğinde aklımda tek bir şey vardı: Disneyland’e gitmek! Daha önce Paris’e gittiğimde Disneyland’e gitmiştim gitmesine ama tadı öyle bir damağımda kalmış olacak ki Tokyo denilince ben hemen Disneyland biletleri araştırmaya başladım.
Başladım başlamasına araştırmaya ama arkadaşlar hiç Disneyland Tokyo ile ilgili Türkçe kaynak bulamadım. Nasıl bilet alacağıma, hangi parkın daha hangi yaş düzeyine hitap ettiğine, nasıl gideceğime bakmak istiyorum ama istediğim türde bilgiye bir türlü ulaşamadım. Sonrasında dedim ki ‘Yazabildiğin kadarını yaz, anlatabildiğin kadarını anlat ki bir sonraki gidecek olana faydan olsun!’ Ve böylece Tokyo Disneyland yazıma başlamış bulundum. Biraz uzun bir yazı olacak şimdiden benden uyarması.
Disneyland Tokyo
ABD dışında açılan ilk Disneyland parkı Tokyo’da 1983 tarihinde açılmış. Aslında California’da bulunan Disneyland ile hemen hemen aynı tarza sahip fakat diğer Disneyland parklarından farklı olarak buranın tamamı Walt Disney Company’e ait değildir. Bu bilgi ne işinize yarayacak bilmiyorum ama olsun ben bilgiyi vereyim de almak isteyen olur belki. Hem genel kültür arkadaşlar?
Söyle Bana Bilet Nasıl Alırım?
Bileti isterseniz orada girişte de alabilirsiniz ama sizce de Japonya kalabalığında, Disneyland gibi bir mekânda bilet almak için deli uzun kuyruk beklemek mantıklı mı? Bu yüzden ben derim ki gitmeden önce biletinizi online olarak alın öyle gidin. En azından
ben böyle bir mantık yürüterek öyle yaptım bir saniye bile pişmanlık hissetmedim. Öncelikle buradan online olarak girebilirsiniz. tıktık 🙂 Japon amcalara ve teyzelere biraz teessüf ediyorum: YA JAPONCA BİLMİYORUZ DİYE ÖLELİM Mİ ZALIMIN KIZI NASIL ZORDUR BU ANLAMAK İÇİN CANIMIZ ÇIKTI. Neyse zoru hemen başarırız imkânsız biraz zaman alır diyerek kamyon arka sözümü de paylaşıp konuma odaklanıyorum.
Biletler şöyle ayrılıyor:
1-Day Passport bileti alırsanız 1 gün boyunca Disneyland parkında veya Disneysea parkında takılabilirsiniz. Ücret ise yetişkin 7400 yen yani 353 Türk lirası.
2-Day Passport bileti alırsanız 2 gün boyunca Disneyland ve Disneysea parkında doyasıya eğlenebilirsiniz. Ücret ise yetişkin 13200 yen yani 630 Türk lirası.
Starlight Passport bileti alırsanız bu bileti öğlen 3’ten sonra hafta sonu veya tatil günü kullanabilirsiniz. Ücreti ise yetişkin 5400 yen yani 258 Türk Lirası.
After 6 Passport bileti alırsanız hafta içi bu bileti akşam 6’dan sonra kullanabilirsiniz. Ücreti ise yetişkin 4200 yen yani 200 Türk Lirası.
Hangi bilet türünü alacağınızı seçtiyseniz eğer (Ben şu an 1-Day Passport yönlendirmesi yapıyorum) hemen altında bulunan ‘Purchase Online Now’ seçeneğine tık tık yapın. Sonra karşınıza takvim çıkacak oradan gideceğiniz günü seçin. Sonra hangi parka gideceğinizin şıkkı çıkıyor onu seçin. Sonra ‘Print out at home’ seçeneğine tıklıyoruz. Sonra kaç kişi gideceğinizi seçiyorsunuz ve sonrasında altta ‘purchase’ yazısı aydınlanıyor ona tıklıyorsunuz. Önünüze çıkan uyarıyı ‘Agree’ diyorsunuz vee sonrasında ödeme yapıyorsunuz. Ödeme yaptıktan sonra giderken yanınıza çıktısını alıp götürmeyi unutmayın.
Aldım bileti peki nasıl giderim?
Yer Japonya olunca insanın aklındaki en önemli soru bence nasıl gideceği oluyor. Hayır merak etmeyin kaybolmazsınız çünkü her metro istasyonunda bir Turist ofisi var. En ufak endişe hissettiğinizde kendinizi onların ofislerine atabilirsiniz.
Gelelim nasıl gideceğinize. Şimdi bu Tokyo Disneyland Tokyo’nun merkezine 17 km uzaklıkta olan Chiba bölgesinde. Yani baktığınızda uzakmış gibi duruyor ama arkadaşlar ulaşım konusunda zirvede olan topraklardasınız. Tabii ki o zorlu yolculuğu güzel Japon abilerimiz bize minimum seviyeye indirmişler. Öncelikle sizin JR Tokyo Station’a gelmeniz gerekiyor. Geldiğinizde JR Keiyo hattını izlemeye başlayın ve ineceğiniz durağın ismi JR Maihama Station olacak. Zaten trende fark edeceksiniz mickey’li kıyafetini alan trene atlamış. Ortalama 25-30 dakika sürüyor diyebiliriz. Trenden indiğinizde ise sağ-sol şeklinde ayrıma geleceksiniz buradan hangi parka gidecekseniz ona göre yönelebilirsiniz.
Kaç parktan oluşuyor?
Şimdi arkadaşlar şu an hayal gücünüzü kullanmanızı ve Mickey’i hayal etmenizi ve kulaklarına odaklanmanızı istiyorum. Kaç kulağı var? Hep birlikte cevap veriyoruz: iiiikiiii. Disneyland de 2 tema parktan oluşuyor ama içerisinde farklı bölümlere ayrılıyor. Kulağın biri ‘Tokyo Disneyland’ tema parkı diğer kulak ise ‘Tokyo Disneysea’ tema parkı şeklinde geçiyor. Bilet alırken de tema parklar üzerinden bilet alıyorsunuz hangi parka gitmek istiyorsanız şeklinde.
Buraya kadar anladık, hemfikiriz. Ama benim kafama takılan soru o kadar fazlaydı ki. Mesela şunlar: HANGİSİNİ SEÇMELİYİM? HANGİ PARK ÇOCUKLARA YÖNELİK? HANGİ PARK YETİŞKİNLERE YÖNELİK? HANGİ PARKIN İÇİNDE NASIL OYUNCAKLAR, AKTİVİTELER VAR? ACABA HANGİSİNDE DAHA ÇOK EĞLENİRİM? İKİ PARKA BİRDEN BİLET ALAMAZ MIYIM?
https://www.instagram.com/p/BpmqkgyhTmn/?utm_source=ig_web_copy_link
Ben şöyle bir şey yaptım biraz utanarak anlatıyorum ki açtım instagramı ve arama butonuna ‘Tokyo Disneyland’ yazdım. Sonra oraya yeni giden insanlara mesaj atıp hangi parka gittiklerini, neler olduğunu, ne kadar eğlendiklerini ve bana hangi parkı önerebileceklerini sordum. Araştırmacı kişiliğime internette olan bilgiler yeterli gelmediği için yerine giden insanlara sormak bence güzel bir fikirdi. Biraz zorlu bir yoldu siz böyle şeyler yapmayın diye yazıyorum bu yazıyı. Neyse konumuza dönelim ben size parklardan bahsedeyim.
Tokyo Disneyland Tema Parkı
Bu park hemen hemen bütün disneyland’lar için ortak bir tema gibi diyebiliriz. Gitmeden önce tatlı Japonlardan edindiğim bilgilere göre eğer istediğin daha çok oyuncaklara binerek eğlenmek ise Disneyland parkı seçmemi söylemişlerdi. Benim hemen hemen her bölgede favori oyuncağım vardı hadi şimdi gelin oradaki alanları inceleyelim! Her oyuncağı ayrı ayrı açıklamak yerine benim favorilerimi anlatacağım size.
World Bazaar
Bu alan karşınıza çıkacak ilk bölge. Burada herhangi bir oyuncak yok. Bol bol çeşitli kafeler ve alışveriş mağazaları var. Disney karakterli kıyafetler, yağmurluklar, şapkalar gibi şeyleri temin etmek isterseniz buradan alabilirsiniz.
Adventureland
World Bazaar’ın hemen yanındaki bölge Adventureland. Karayip korsanları’nın bulunduğu alan burası oluyor. İçerisindeki bazı oyuncaklar; Western river raidroad, Karayip korsanları en ünlülerinden.
Westernland
Adventureland’ın hemen yanındaki bölge ise Westernland. Buradan isterseniz değişikli kovboy tasarımlı kıyafetler alabilirsiniz. Bazı oyunlara gelecek olursak; Tom Sawyer gemisi, Big Thunder Mountain. Ve bu Big Thunder var ya ooo benim favorilerimdeeen. Galiba 1 saat sıra beklemiş olabilirim.
Critter Country
Küçük bir alan burası fakat içeride çok sağlam bir oyun var. Benim diğer bir favori oyunum olan Splash Mountain. Buna da galiba 1er saat sıra bekleyip 2 defa bindim. Ay aklıma geldi keşke yine sırayı beklesem de binebilsem.
Fantasyland
Burası ise klasik disney filmlerinin alanı diyebiliriz. Yani eğer disney filmleri ile büyüdüyseniz efendime söyleyeyim disneyland’e alice’i görmek, uyuyan güzelin ne kadar güzel uyuduğunu izlemek, pinokyo’ya yalanın kötü bir şey olduğunu hatırlatmak gibi amaçlar için geldiyseniz sizin bölgeniz burası.
Toontown
Bu bölge oyuncakları da genel olarak çocuklara hitap ediyor ve değişikli fotoğraflar çekilebilirsiniz bu alanda.
Tomorrowland
Arkadaşlar benim disneyland sebebim ise bu alanda bulunan Space Mountain oyuncağıdır. Zamanında Paris disneyland’e gittiğimde bu oyuncaktan inip koşa koşa yeniden bu oyuncak için sıraya girdiğimi çok net hatırladığımdan Tokyo’da disneyland’e girer girmez hemen buna koştum. Pişman değilim. Yine olsa yine hemen buna koşarım.
DisneySea Tema Parkı
DisneySea sadece Tokyo Disneyland içerisinde bulunan bir tema park. Belki de bu yüzden tamamı Walt Disney’e ait değildir veya tamamen Japonların kendilerinden tamamen vermeme içgüdüsünden de kaynaklanabilir. Bilemiyorum Altan. Disneysea parkında 7 tane alan var.
Mediteranean Harbour
Burası disneysea parkına girişinizde ilk karşınıza çıkan bölge. Burada İtalyan kasabası havası var desek hatta şöyle diyeyim Venedik kanallarını görebilirsiniz desek yeri. E gondola falan da binebilirsin yani. Aynı zamanda İtalyan restoranları da mevcut.
American Waterfront
Adından da anlaşılacağı üzere burası Amerika rüyası diyebiliriz. Burada iki popüler bölge var ‘Toy Story’ ve ‘Tower of Terror’
Port Discovery
Burası bu tema parkın en küçük bölgesi diyebiliriz. Bulmanız gereken mekan ‘Aquatopia’ değişikli taşların arasında böyle suların içinde yüzmeli oyunlar. ?
Arabian Coast
Bu bölge fazlasıyla çocuk canlısı bir alan diyebiliriz. Renkli mi renkli, şirin mi şirin çocuklar için tam bir görsel şölen. İçerisinde ise Sinbad, Alaaddin gibi karakterlerin oyunları mevcut ama böyle nasıl diyeyim atlı karınca tadında.
Lost River Delta
İşte burası Indiana Jones bölgesi arkadaşlar. Ama bence buradaki asıl muhteşem oyun ‘Raging Spirits’. Hız dersen var, 360 derece döndürme dersen alası var. Ben bunun benzeri oyuncağa Paris Disneyland’e gittiğimde binmiştim ve tek kelime söyleyeceğim: MUHTEŞEM.
Mermaid Lagoon
Diğer bir çocuk canlısı bölgemize daha geçtik. Burası da yine eğlenceli ama daha fazla çocuklara hitap eden hızda oyunlara sahip. Yani bir Raging Spirits oyunundaki gibi sizi fırlatmıyor daha çocuklara hitap eden hızlar diyebiliriz.
Mystrerious Island
Burası öncelikle ada değil orada anlaşalım. Bunu hangi çocuk söyleyebilir bilmiyorum ama ‘Deniz altında 20000 Fersah’ oyunu mevcut. Böyle bir denizaltı gibi bir şeye biniyorsunuz ve denizaltını dolaşıyorsunuz.
FASTPASS DENİLEN MUHTEŞEM ŞEY NEDİR?
Bütün oyuncaklarda yok fakat bazı oyuncaklarda Fastpass sistemi bulunuyor. Yani oyunun kenarında bir makine var ve oradan ileri tarihli giriş bileti alabiliyorsunuz. Mesela
diyor ki sana 15:45-16:45 arasında gel ve o saatte gittiğinde direk sıranın en önüne hop geçiyorsun. En öne geçiyorsun derken şöyle bu oyuncakların 2 sırası oluyor biri normal sıra diğeri fastpass bileti olanların sırası. Normal sıra tabii ki daha uzun sürüyor bu yüzden kendini herkesin önüne geçmiş hissediyorsun. ?
Disneyland kısmında bulunan Fastpass oyuncaklarının bazıları: Big Thunder Mountain, Splash Mountain, Star Tours: The Adventure Continues, Space Mountain gibi daha çok tercih edilen oyunlar.
Disneysea kısmında bulunan Fastpass oyuncakların bazıları ise: Toy Story Mania, Tower of Terror, Indiana Jones® Adventure: Temple of the Crystal Skull, Raging Spirits gibi gibi oyunlar.
İnsanlık için küçük sizin için anlamı büyük olacak tavsiyeler
- Biletinizi online alın ki hem zamandan kazanın hem
paradan. Vakit nakittir e siz ikisini de bir arada halletmiş olursunuz böylece. Ve saat 10’da açılıyor park o saatte orada olun ki verdiğiniz paranın hakkını sonuna kadar kullanın.
- Fastpass sistemi hayat kurtarır. Fastpass olan oyunlarda sıra beklemek yerine fastpass bileti alıp o saatte gitmeniz sizi zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Aynı zamanda oyunların girişinde bekleme süresi yazar oradan ne kadar bekleyeceğinizi görebilirsiniz.
- Su için para vermeyin etrafta ücretsiz.
Benim anlatacaklarım bu kadar. Umarım işinize yarar çünkü ben giderken çok zorlanmıştım siz zorlanmayın istiyorum.Japonya hakkında başka merak ettiğiniz var ise buradan bakabilirsiniz.tıktık 🙂 Başka sormak istediğiniz herhangi bir şey olursa da bana ulaşmaktan sakın çekinmeyin ister instagram adresimden yani @hasibebetulerdem veya tıktık 🙂 veya veya buradan yorum olarak soru sorabilirsiniz.. Çok eğlenmeniz dileği ile.
Hasibe Betül Erdem.
3 yorum
Merhabalar herşeyi çok açık ifade etmişsin bunun için tskrlr siz hangi yılda gittiniz.bileti online alınca herşey sinirsizmi birde son olarak disneyland dışında gezebilicegimiz başka touristik yerler varmi tokyoda onerebiliceginiz çok acilll yardim çok tskrlr
Merhaba, yorumunuz için çok teşekkür ederim. Ben 2018 yılında gitmiştim ve biletimi online almıştım. Tokyo Disneyland biletini alırken hangi parka gireceğinizin seçimini yapmanız gerekiyor yani Disneysea mi yoksa Disneyland mi şeklinde. Ve seçtiğiniz park alanında bütün oyuncaklar ücretsiz oluyor hatta online aldığınız biletle fastpass’leri kullanabiliyorsunuz. Normalde biletinizi gidip oradan alsanız bildiğim kadarıyla fastpass’siz hali de mevcut ama bence fastpass aşırı yararlı bir şey. çünkü çok uzun kuyruklar olduğu için bir oyuncaktan fastpassinizi alırsınız gider başka bir oyuncağa binersiniz saatiniz geldiğinizde fastpass’le hızlıca o oyuncağa binebilirsiniz. Biletinizin içerisinde yemek dahil değil fakat bölgede ücretsiz su alanları var oradan suyunuzu doldurabilirsiniz.Ayrıca Tokyo’da tabii ki gezebileceğiniz birçok alan mevcut. Elektronikle ilgileniyorsanız mutlaka ‘Akihabara’ bölgesine, bu herkesin yoğun insan akışıyla videolar çektiği ve alışverişin aşırı yoğun olduğu bölge ise ‘Shibuya’. Vaktiniz varsa Kyoto bölgesine gitmenizi tavsiye ederim. Kyoto ile ilgili yazımız ise buradan inceleyebilirsiniz. Ayrıca Japonyada faydalı olacak diğer bilgiler için ise buradan okuyabilirsiniz.
Merhabalar,
1 günde 2 temaparkı da gezebildiniz mi? İkisine ayrı ayrı günler mi ayırdınız? Teşekkürler