Sebasteia’dan Sivas’a
İç Anadolu denince aklınıza gelecek ilk şehirlerden biri Sivas’tır. İç Anadolu’da zorlu doğa şartlarına sahip bir o kadar da doğa harikası ve tarihi yerleri ile Sivas’ı bu yazıda biraz anlatmak istedim.
Bir türlü gidip gezemediğimden dolayı içimde her zaman bir ukte olarak kalan yerlerden biri oldu Sivas. Bakalım Sivas Gezi Rehberi yazımda neler göreceğiz.
Sivas Hakkında
Sivas’ın konumu coğrafi olarak İç Anadolu’dadır. Türkiye’nin toprak bakımından ikinci büyük ili olan Sivas’ın il topraklarının büyük bölümü Kızılırmak, bi bölümü de Yeşilırmak ve Fırat havzalarına girer. Bu kadar geniş topraklarda zengin tarihi geçmişi koruyan Sivas, milli önemi bulunan bir kenttir. Eski çarşısı, camii minareleri ve tarihsel anıtlarıyla bir doğa harikasıdır. Sivas denince akla Kangal köpeği, bıçakçılık ve köftesi gelir.
Sivas’a Nasıl Gidilir?
Sivas İli, Orta Anadolu ile Doğu Anadolu ve Karadeniz ile Güneydoğu Anadolu illeri arasında bir geçiş mekanı üzerinde bulunmaktadır. 1930’larda demiryolu ve sonrasında karayollarının geliştirilmesi sonucunda il, konum itibariyle ulaşım ağı üzerinde bir kavşak noktası oluşturmuştur. Yük taşımacılığında demiryolu, yolcu taşımacılığında karayolu ağırlıklı olmak üzere çevre illerle ve ülkenin diğer illeri ile ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır. Son yıllarda hızla gelişen havayolu taşımacılığı Sivas’a ulaşımı kolaylaştırmıştır.
Sivas’ta Gezilecek Yerler – Sivas Gezi Rehberi
Ulu Cami
Bu caminin Anadolu’daki en eski camilerden birisi olduğu söylenmekte. Zira 1197 yılında Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan’ın oğlu Kutbettin Melik Şah tarafından yaptırılmış. Avlusuna 3 darklı yönden giriş yapılabilir ve mimarisi kubbelerin camilerde kullanımından önce olduğundan düz damlıdır ve dikdörtgen planlı olarak yapılmış bir şaheserdir.
Divriği Ulu Cami
Bu yapının girişindeki süslemeler bana İspanya Granada’daki El Hambra sarayındaki özeni anımsattı.1228-29 yılları arasında Mengücekli Beyi Ahmed Şah’ın eşi Turan Melek tarafından yaptırılmış bu yapı.Bu yapıyı incelediğinizde Selçuklu yapularına ve Emevi yapılarındki planların bir arada uyumla yapıldığını göreceksinizdir. Bu arada UNESCO Dünya Mirasına 1985 yılında dahil edilmiş.
Görülmesi gereken diğer camiler;
- Meydan Cami,
- Kale Cami,
- Aliağa Cami,
- Cedit Paşa Cami,
- Şemsi Bezirgan Cami,
- Kültür Cami,
- Abuçimen (Kırklar) Cami,
- Gökçe Cami,
- Hatipoğlu Cami,
- Kangal Alacahan Cami,
Şifaiye Medresesi
Kentteki diğer tarihi yapılar gibi Selçuklu’lara a,t bu yapı da. Sultan I. zzeddin Keykavus tarafından 1217’de şifahane olarak yapılmış. Bu medresede 4 eyvan bulunmakta. Bu eyvanlardan birinde de İzeddin Keykavus’un türbesi bulunmakta.Selçuklulardaki taş ve çini süslemelerine en güzel örneklerden birisi de bu medresedir. Anadolu’da bulunan Selçuklu hastanelerinin en büyük olanı bu medresedir. 1768 yılında çıkarılan bir fermanla şifahane’den medreseye çevrilmiş, I. Dünya Savaşı esnasında da levazım ambarı olarak kullanılmıştır
Çifte Minareli Medrese
Sivas denince akla ilk gelen şey Çifte Minareli MedresedirSelçuklu Dönemi’nin Sivas merkezindeki en anıtsal yapı olmasına rağmen en fazla tahribata ve yıkıma uğramış eserlerden de birisidir.1271 yılında ilhanlı Baş Veziri Şemsettin Mehmet Cüveyni tarafından yaptırıln bu medresenin günümüzde sadece ön cebhesi ayakta kalmıştır. Böyle güzel bir yapının bizlere ulaşamaması ne büyük talihsizlik.
Gök Medrese
Bu medrese, 1271 yılında Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından yaptırılmış. Adını renkli çini süslemelerinden dolayı almıştır. Sivas merkezde bulunan açık avlulu, iki katlı dört eyvanlı planı vardır. Selçuklu sanatının en güzel adeta abide konumundaki anıt eserlerinden birisidir.
Buruciye Medresesi
Sivas Kalesi
Sivas Merkezdeki Topraktepe üzerinde bulunan bu kalenin yapıldığı yıl bilinmemektedir.Bilinen tek şey Eretnalılar, İlhanlılar ve Osmanlılar zamanında tadilat gördüğüdür. Timur’un fillerle geldiği meşhur Ankara savaşı galibiyeti ile de 1400 yıllarında kale yıkılmıştır.
Turizme kazandırmak için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Kamulaştırmlar sonucu tarihi Sivas mimarisinde konaklar, el sanatları çarşısı, bedesten ve film dizi çekimleri için plato olarak düzenlenmektedir.
- Divriği Kalesi
- Kesik Köprü
- Eğri Köprü
Subaşı Hanı
Sivas’taki en eski han Subaşı Hanı’dır. Sivas’ın merkezindeki Mahkeme Çarşısı isimli cadde üzerindedir.1525 yılında Sivas Valisi olan Sinan Paşa tarafından yaptırılmış bu han.Alt katı kesme taş üst katı da tahtadan eklemelerle yapılmış 2 kattan oluşmakta. Farklı bir mimari üslup bana göre.
Meydan Hamamı
Sivas merkezde olan Meydan Hamamı 1564 yılında Hasan Paşa tarafından yaptırılmış. açıkçası sıcak tarihi ortamını günümüzde de yaşatan güzel bir hamam olduğundan Sivas’a gitmişken bi hamam sefası yapılabilir.
Kurşunlu Hamamı
Sivas’taki bir diğer tarihi Hamam da 1576 yılında Behram Paşa tarafından yaptırılan Kurşunlu Hamamıdır. Bu tarihi hamam 2 bölümden oluşur. Bu bölümler kadınlar ve erkekler için yapılmıştır. Kesme taş örgülü duvarlarındaki demir bağlanılarla kurşun dökülerek inşa edildiği için halk arasında Kurşunlu Hamam olarak bilinmektedir. Bir dönemler tuz deposu olarak da kullanılmış bu hamam. Günümüzde hala çalışmaktadır.
Hükümet Konağı
Her ilde olduğu gibi Sivas’ta da Hükümet Konağı eski tarihi ve güzel bakılmış bir yapıdan oluşmakta. 1884 yılında Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa tarafından yaptırılmış. Yapının girişlerindeki sütunlar çok hoş görünüyor bence. Yapı ilk 2 kat olarak yapılmış, 3. katı “9”3-“7 yılları arasında eklenmiş, 1978 yılında 3. kat tamamen yanmış bu binada. 1982 yılında ise eski halinin aynısını eklemişler 3. kat olarak.
Kongre Binası
Sivas’ta bulunan, ülkemizin yakın tarihi açısından önemli bir yeri olan Kongre binası 1892 yılında Sivas Valisi Mazlum Paşazade Mehmet Memduh Bey tarafından Mülki İdadi Binası olarak yaptırılmış. Bu müzede Mustafa Kemal Atatürk tarafından “Milli Mücadele Karargahı” olarak kullanılmış ve Cumhuriyetin temeli Sivas Kongresi ile bu binada atılmıştır.
Jandarma Binası
Sivas merkezde Hükümet Meydanı’nda bulunan bu bina da bana göre değişik bir mimaridedir. 1908 yılında Sivas Valisi Reşit Akif Paşa tarafından Jandarma dairesi olarak yaptırılmış. Kesme taştan yapılan L şeklindeki bu bina Osmanlı’nın son dönem mimarisini yansıtan güzel bir eser olarak Sivas’ta bulunmakta.
Gökpınar Gölü
Muğla Akyaka’yı gezdiyseniz yada fotoğraflarını gördüyseniz Azmak suyunun ne kadar berrak ve temiz olduğunu görmüşsünüzdür. Sivas’ın Gürün ilçesinin Yelken ve Karahisar köyleri sınırları içerisinde bulunan Gökpınar Gölü de bi okadar güzel. Hatta o kadar temiz ki 20 metreyi bulan derinliğin olduğu yerde bile dibini görebilirsiniz.
Sivas’ta Ne Yenir? – Sivas Gezi Rehberi
Sivas mutfağı genel yapısı itibari ile Anadolu kültürlerini ve damak tadlarını yansıtır. Türkiye’de her yerde bulabileceğiniz yemekler burada da mevcuttur. Genel itibari ile yöresel tadları çevresindeki illerle aynıdır.
Peki Sivas’ın neleri meşhur derseniz;
- Sivas Köftesi,
- Kuzu Kelle,
- Sivas Kebabı,
- Madımak,
Buraya kadar okumuşken bir de Muş yazısına bakmak isterseniz linkini buraya bırakıyorum.
Muş Gezi Rehberi I Malazgirt’ten Doğan Güneş
Kars’in yazısına bakmak isterseniz onun da yazısı burada…
Kars Gezi Rehberi – Dogu Ekspresi’nin Son Durağındaki Kar Tanesi
Ülkemizin her bir şehrini ve önemli ilçelerini yazmaya devam edeceğiz. İntagram hesabıma bu linkten ulaşabilirsiniz. VAKKOR
İyi okumalar.