Rota Selefkia – Silifke Gezi Rehberi
Güzel ülkemizin her yeri farklı bir cennet derler. Bunu ilk diyen kimse gayet güzel demiş. Zira kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına farklı coğrafyalar, iklimler, kültürler var. Böyle olması da bu topraklara çok daha fazla bir anlam yüklemekte. Yaz tatillerinin öenmli duraklarından olan Ege ve Batı Akdeniz kıyılarına nazaran daha uygun fiyatlı, daha sakin ve bir o kadar da güzel, tarihi ile denizi ile insanı kendine çeken Güneyin incisi Mersin’in pırlanta gibi sahilleri ve tarihi miras kalıntılarına, Silifke’ye gidelim bu yazıda. Karşınızda sizler için hazırladığım Silifke Gezi Rehberi.
Silifke Hakkında – Silifke Gezi Rehberi
Mersin, güzel ülkemizin güney sahil şeridinde Akdeniz kıyısında bulunmaktadır. Batısında Antalya, kuzeyinde Karaman ve doğusunda içli dışlı olduğu kankası Adana‘nın bulunduğu nüfus bakımından Türkiye‘nin en kalabalık 11. şehridir. MErsin’in merkez ilçeleri hariç nüfus bakımından en kalabalık 3. ilçesidir. Silifke birçok yazlığa ev sahipliği yapmaktadır. Bundan dolayı yaz aylarında ilçenin nüfusu birkaç kat artmaktadır. Sahip olduğu güzelliklerden dlayı bölgede çok sayıda otel ve pansiyon da mevcuttur.
İonyalıların kurduğu Silifke’nin neleri meşhur değil ki. İonyalılar bence ufak bir fizibilite çalışması ile bu şehri kurmuşlar. Silifke’nin en meşhur şeylerinden birkaçını şöyle sıralayabiliriz Mavi Yengeç ve Lagos balığının öz evi, Türkülere konu olan Silifke Yoğurdu, Ağzımıza tad veren Silifke Çileği.Bunlar karnımı doyurdu derseniz gözlere ziyafet çektiren enfes manzaraları ile denizi, antik kentleri ve daha fazlası Silifke’de mevcut.
Silifke’ye Nasıl Gidilir?
Silifke’ye hem kara hem de hava yolu ulaşımı ile ulaşmak mümkün. Alında deniz yolu ile de ulaşmak mümkün ama sadece Kıbrıs’tan seferler var şu anlık. Şu an yapına devam eden Mersin havaalanı ile gelecekte, Adana Şakirpaşa Havaalanı ile de şimdi ulaşabilirsiniz. Havaalanından kalkan shuttle’lar ile Mersin’e geçip Silifke minibüs yada otobüslerine binebilirsiniz.
Silifke’de Gezilecek Yerler
Astım Mağarası
Silifke‘de cennet cehenneme yakın bir mesafede bulunan Astım Mağarası’nın astım hastalığına iyi geldiğine inanıldığı için bu isim verilmiştir. Yerin 15 metre altında bulunan bu mağaraya silindir bir merdivenden inilmektedir. Özellikle yaz aylarındaki Mersin‘in sıcağından kaçmak için güzel bir yer. İçerisine girdiğiniz andan itibaren serinlemeyi hissedeceksiniz. Sarkıt ve dikitlerin aydınlatma ile oluşturduğu görsel şölen sizleri adeta doğal bir sanat müzesine geldiğinizi hissettirecektir.
Aya Tekla Kilisesi
Hıristiyanlık için öneli bir yeri olan Aya Tekla Kilisesi dünyanın en eski kiliselerinden birisidir. Söylenene göre Hz. İsa‘nın havarilerinden St. Paul den vaaz alarak etkilenen 17 yaşındaki Tekla, kendini hıristiyanlığı yaymaya adar. Bunun için günümüzdeki Konya dolaylarına gelir. Buradaki faaliyetleri sonucu öldürüleceğini anlayınca kendini Silifke‘ye atar. Silifke’deki bir mağara içinde ayinleri düzenler. Hıristiyanlığın yasak olduğu dönemlerde inananlar bu mağaraya gelip ayinlere katılırlarmış. Söylenene göre iyileştirici yetenekleri olan Tekla, insanları iyileştirerek bu mucizelerle hıristiyanlığa davet edermiş. Paganların öldürmek için mağarada kıstırdığı Tekla, rivayete göre birden mağarada kaybolmuş. O günden sonra inananlar kutsal kabul etmişler. Hıristiyanlığın serbest bırakıldığı dönemde bu mağaraya birçok eklemeler yapılmıştır. Ama günümüze kadar pek azı ulaşabilmiştir.
Cennet – Cehennem Obruğu
Yeraltı sularının zamanla azalması yada aşırı aşındırması sonucu üst zeminin çökmesi ile oluşan Cennet – Cehennem Obruğu Mersin’in Silifke ilçesinde yer almaktadır. Cennet Obruğu’nun dibine 452 basamak merdiven inilerek varılır. Dizleriniz ve kondisyonunuz sağlamsa zevk alacaksınız yoksa çıkarken insan hayatı sorgulamaya başlıyor