Sakinleştirici 5 Bitki Çayı
Şehir hayatının dezavantajlarından biri olan stres hayatımızı belli dönemlerde etkilerken pandemiyle birlikte hayatımızı bütünüyle ele geçirir oldu. Stresin yanına pek sevgili arkadaşı kaygı da eklenince işler iyice içinden çıkılmaz hale geliyor. Ve birçoğumuz bütün bunlarla başa çıkmak için çözümler arıyor. Peki, bu dönemde stres ve kaygıdan kurtulmak için bitkilerden yardım almaya ne dersiniz? Biraz olsun sakinleşip rahatlayabilmeniz için doğanın mucizesi bitkiler sakinleştirici özellikleriyle imdadınıza koşuyor. İşte sizi destekleyecek, stres ve kaygıyla başa çıkmanızda yardımcı olacak sakinleştirici beş bitki çayı.
1- Melisa
Sakinleştirici bitki çayı denince akla ilk gelen çaylardan biri şüphesiz melisa. Sakinleştirici, depresyon ve kaygı giderici özelliğinin yanı sıra birçok faydası nedeniyle de bitki çayları arasında sıkça tercih ediliyor. Doğal bir ağrı kesici olan melisa ayrıca uykusuzluğa da iyi geliyor.
Nasıl Demlenir?
1 tatlı kaşığı kurutulmuş melisa üzerine 1 fincan kaynar su ilave ederek fincanın üzerini kapatıp demlenmeye bırakın. Yaklaşık 8-10 dakika demlendikten sonra çayınızı süzüp keyifle tüketebilirsiniz. İsterseniz bal ilave ederek içimini kolaylaştırabilirsiniz.
2- Adaçayı
Çok eski çağlardan beri şifalı bir bitki olarak bilinen adaçayının depresyonu ve stresi azaltıcı etkisi bulunuyor. Stresi ve depresyonu azaltmakla kalmayıp ayrıca vücuda birçok faydası da bulunuyor. Sindirim sistemini koruması, beyin fonksiyonlarını geliştirmesi, ağız ve diş eti hastalıklarına iyi gelmesi adaçayının faydalı özelliklerinden birkaçı sadece. Adaçayının taze ya da kurutulmuş yaprakları yemeklerde veya salatalarda kullanıldığı gibi tıpta ve parfümeride de kullanılıyor.
Nasıl Demlenir?
Adaçayı genellikle kaynatılarak yapılsa da aslında demlenerek tüketilmesi gereken bir bitki çayı. Kaynar suda çok uzun süre tutulması hem adaçayının faydalı bileşenlerini kaybetmesine neden olurken hem de tadını acılaştırır. Ayrıca adaçayının fazla kaynatılması da toksik maddelerin çıkmasına neden olabilir.
Yaklaşık 1 tatlı kaşığı kurutulmuş adaçayı üzerine 1 ya da 1 buçuk su bardağı kaynar su ilave edilerek 10 dakika kadar demlenir. İsterseniz demlendikten sonra içimini kolaylaştırmak için bal ya da limon ilave edebilirsiniz.
3- Papatya
Rahatlamak ve gevşemek için bir bardak papatya çayı birebir çözüm. En çok sevilen çiçeklerden biri olan papatya ayrıca eski ve şifalı bitkilerden. Sakinleştirici etkisiyle anksiyete ve depresyon ile başa çıkmaya yardımcı olurken ayrıca kasları gevşetiyor ve uykusuzluğu önlüyor. Tüm bunların yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendiriyor; cilde, mide spazmına, regl dönemindeki ağrılara ve romatizmal ağrılara da iyi geliyor.
Nasıl Demlenir?
2-3 yemek kaşığı kurutulmuş papatya ve yarım litre suyu bir kaba koyarak kaynatın. 5 dakika kadar demlenmeye bıraktıktan sonra çayınızı süzüp keyifle içebilirsiniz.
4- Lavanta
Eskiden tıpta antiseptik olarak kullanılan lavanta günümüzde güzel kokusu sayesinde kişisel bakım ürünlerinde sıkça kullanılıyor. Baş ağrısı ve diş ağrısı gibi ağrılara iyi gelen lavanta anksiyete, depresyon, uykusuzluk ve huzursuzluğa da iyi geliyor.
Nasıl demlenir?
Lavanta çayını hazırlamak için 1 su bardağı sıcak suyun içine 1 tatlı kaşığı kadar kurutulmuş lavanta ilave edip demlendirmeniz gerekiyor. Demlendikten sonra süzerek keyifle tüketebilirsiniz.
5- Kediotu
Eski dönemlerden beri geleneksel tıpta çokça kullanılan kediotu günümüzde özellikle uykusuzluk ve anksiyete tedavisinde kullanılıyor. Ayrıca doğal bir ağrı kesici olan kediotu regl dönemi ağrılarına da iyi geliyor.
Nasıl Demlenir?
2 çay kaşığı kediotu kökünü kaynama noktasına yakın suya (2 su bardağı) ekleyin. Demlenmesi için yaklaşık 30 dakika kadar bekleyin. Tadı acı olabileceğinden süzdükten sonra bal ile tatlandırıp tüketebilirsiniz.
Bitki çayları her ne kadar doğal olsa da her şeyin fazlasının zarar olduğunu unutmamak gerek. Bu nedenle gereğinden fazla tüketilmemeli. Günde bir fincan bitki çayı yeterli olacaktır. Özellikle kronik bir hastalığınız varsa veya ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışmadan bitki çaylarını tüketmeyin. Ayrıca bitki çayını diğer bitki çayları ile karıştırmadan tüketmeniz gerektiğini de unutmayın.
Son olarak stresle başa çıkarken kendinize küçük mutluluklar yaratmak isterseniz ve bunun nasıl olacağını merak ediyorsanız hygge felsefesi yazıma göz atabilirsiniz.
Diğer yazılarımı okumak için buraya tıklayabilirsiniz. Beni instagram hesabımdan takip etmek ve seyahatlerime dair fotoğraflarımı görmek isterseniz de buraya tıklamanız yeterli 🙂
Sevgiyle kalın!
Evrim