Kastamonu Gezi Rehberi | Kastamonu’da Gezilecek Yerler
Pandemi yasaklarının devam ettiği şu günlerde kısa bir hafta sonu tatili yapma şansım oldu. Tabii sosyal mesafe ve diğer kurallara uyarak iki günlüğüne Evliyalar ve şehitler şehri olarak bilinen Kastamonu’yu gezerek kendime ödül vermiş oldum. Bu yazımda Kastamonu Gezi Notları ve Kastamonu’da Gezilecek Yerler’i anlatacağım.
Yazıma Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri’nin güzel bir sözüyle başlamak isterim. ‘’GELİŞİNİZ GÜLE GÜLE GİDİŞİNİZ GÜLE GÜLE OLSUN’’
Kastamonu, Karadeniz Bölgesi’nde yer alan, Gök Irmak’ın bir kolu olan Karaçomak Deresi vadisinde kurulmuş. Evliyalar şehri olarak da bilinen Kastamonu Anadolu’daki en eski şehirlerden biri. Şehirde Antik Çağ ve Türk – İslâm dönemine ait birçok tarihi eser var. Kastamonu Kalesi, Atabey Camii, Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi, Yanık Sultan Türbesi, Nasrullah Camii, Saat Kulesi ve buna benzer birçok tarihi eser şehirde bulunuyor. Çivisiz yapı mimari olarak yapılan Mahmut Bey Camii de burada. Kastamonu kent merkezinde ayrıca Türkiye’de açılan ilk “Kent Tarihi Müzesi” bulunuyor. Kastamonu çok fazla değişime uğramamış bir şehir. Şehrin önemli binaları Kastamonu Cumhuriyet meydanında bulunuyor.
Kastamonu isminin nereden geldiğini merak ediyorsanız aşağıdaki hikaye merakınızı giderecektir zaten şehirde kime sorarsanız size Türk subayı ve Bizans Tekfurunun kızı olan Moni’nin aşkını anlatan hikayeyi anlatacaklardı.
Kastamonu İsmi Nereden Geliyor?
Yaygın bir rivayete göre Türkler tarafından Kastamonu Kalesi’nin fethi sırasında; Bizans Tekfur‘unun güzel kızı Moni’nin yakışıklı Türk Kumandanına aşık oluyor ve bu turkusunu dadısı vasıtasıyla komutana iletiyor. Aşkına karşılık veren komutana da kale kapısının anahtarlarının teslim ederek uzun müddet kaleye girmekte başarılı olamayan Türk askerlerinin aniden kaleye girmesini sağlıyor. Bu durumu anlayan Bizans Tekfuru’nun güzel kızı Moni’yi kale burcundan aşağıya atması üzerine Türkler tarafından söylenen “Kastın ne idi Moni’ye” sözü önce askerler arasında, daha sonra da Halk dilinde Kastamoni şeklini almış. Bugün Moni’nin aşağıya atıldığı yer “Kırk Kız” türbesi olarak bilinmekte ve halk tarafından saygı duyulmaktadır. Kırk kız denmesinin sebebi “Tam Kırk parçaya ayrıldı” sözünün anlatılmak istenmiş olmasıdır.
Kastamonu Saat Kulesi – Kastamonu Gezi Notları
Sultan II. Abdülhamit zamanında, şehrin doğusunda bulunan yamaç üzerine Kastamonu Valilerinden Abdurrahman Nureddin Paşa tarafından 1884-1885 yıllarında yaptırılmış. Kulenin saati de Avrupa’dan getirtilmiş. Saatin bir özelliği saat kaçı gösteriyorsa ona göre çalmasıdır yani saat on ikiyi gösterince on iki kere çalıyor.
Kastamonu Hükümet Konağı
Kastamonu’da bulunan, 1902 yılında hizmete açılan bir idari yönetim binası. Projesi, Kastamonu Valiliği görevinde de bulunan Sırrı Paşa’nın oğlu Mimar Vedat Tek tarafından hazırlanmış. Bugün halen Kastamonu Valiliğine ev sahipliği yapıyor. Ankara’da bulunan eski meclis binası, İzmir’deki saat kulesi, Halit Ziya Uşaklıgil Konağı, İstanbul’daki Posta Telgraf Nezareti binası, Moda İskelesi, Haydarpaşa İskelesi, Ankara Palas gibi birçok önemli eserin ayrıca mimarı Vedat Tek’dir.
Kastamonu Abdurrahman Paşa Lisesi
Anadolu’da açılan ilk resmi lise olma özelliğini taşıyan okul. 1882 yılında Osmanlı Devleti sadrazamlığını yapmış olan Abdurrahman Paşa; 1883 yılında Kastamonu Valiliği’ne tayin edilmiş. Devletin içine düştüğü durumdan kurtulmasının ancak eğitim alanında yapılacak reformlarla mümkün olabileceğini düşünen Abdurrahman Paşa, valiliğinin ikinci senesinde, 1884 yılında şehir merkezinde Darülmuallimin (erkek öğretmen) yetiştirmek ve Askeri Rüştiye gibi okulların açılması sağlamış. Kastamonu Lisesi kuruluşundan günümüze kadar binlerce mezun vermiş. Bunlardan birisi de Rıfat Ilgaz’dır. Türk Edebiyatı’nın önemli köşe taşlarından biri olarak kabul edilen ‘Hababam Sınıfı’nın büyük bölümünü burada yazmış.
Nasrullah Camii
Kastamonu’da Kadı Nasrullah tarafından 1506 yılında inşa edilmiş dini yapı. Osmanlı İmparatorluğu’nun Kastamonu’da inşa ettiği ilk anıtsal eserlerden biri olan Nasrullah Camii, Kastamonu’nun en önemli sembollerinden birid. Kent merkezinde yer alan cami; meydanı, şadırvanı, köprüsü ve sonradan eklenen medresesi ile bir külliyedir.
Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri
Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri Kastamonu Hanönü ilçesinde dünyaya (1489) gözlerini açmış. 4 Mayıs 1569’da Kastamonu’da vefat etmiş. Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri, halk içinde bilinmezliği tercih ederek esas işi olan insanların gönlünü temizleme işini üstlenmiş bir hakikat yolcusudur. Şabani Veli Hazretleri, dünyadaki görevinin (misyonunun) ne olduğunun anlaşılması bakımından şu sözü oldukça önemlidir: “ Biz Allah’ın emriyle hayvanları değil insanları gütmeye geldik. Hem de kurda kuşa kaptırmıyoruz.” Bir hakikat yolcusunun en önemli görevi önce insan anlayışı ile insanların gönlünü temizlemesi, yani kalbin cilalanması ve temiz olan kalp sayesinde insanın kendi iradesiyle Allah’a ulaşmasını sağlamasıdır. İşte Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri de böyle biridir.
Kastamonu’ya gelip de O’nun şimdi ki dergâhını ziyaret ettiğinizde sizi Hazreti Peygamber S.a.v söylediği “Tebessüm sadakadır, hadisi gibi, gelişiniz güle güle, gidişiniz güle güle olsun” diyen sözü karşılar. Hayatı boyunca tebessüm ve güler yüzle insanları eğitmeyi amaç edinmiş bir hakikat yolcusudur.
Nasrullah Köprüsü – Kastamonu Gezi Notları
Nasrullah Köprüsü ( Kambur Köprü), Kastamonu’da bulunan bir 16. yüzyıl köprüsü. Köprü Kastamonu merkezde kenti ikiye ayıran Karaçomak çayı üzerinde. Kastamonu tarihi Valilik binasının kuzeybatısında ve Nasrullah Camisi’nın doğusunda bulunuyor. 1501 yılında Kastamonu’da kadılık yapan Nasrullah tarafından yaptırılmış.
Yontma taştan yapılmış olan beş kemerli köprünün orijinal hali 40 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğindeydi. Köprü üzerinde iki adet sadaka taşı yer alır. Köprü 1709, 1946 ve 2002 yıllarında üç büyük restorasyondan geçmiş. Son restorasyon sırasında, bazı kemerlerden vazgeçilerek, bunların yerine merdiven yapılmış. Halen köprü asimetrik bir görünümdedir ve bu yüzden halk arasındaki adı Kambur Köprüdür.
Kastamonu Kalesi
Kastamonu’nun simgesel yapıları arasında bulunan Kastamonu Kalesi, güçlü tarihi ile beraber kültürel miras açısından da büyük bir öneme sahip. Yapıldığı tarihten günümüze kadar pek çok kez restorasyondan geçen kale, hala belli bölümleri ve kalıntıları ile beraber dimdik ayakta duruyor.
Kastamonu’nun merkezinde bulunan Kastamonu Kalesi, şehre oldukça hakim bir konumda. Doğal bir kayanın üzerine kurulmuş olan kale şehri net olarak göstermek suretiyle harika bir manzaraya sahip. Şehrin en yüksek noktasında tüm heybetiyle duran kaleye, farklı ulaşım yolları üzerinden erişim imkanı mevcut. Kaleye tam olarak ulaşabilmek için ise küçük bir tırmanış gerçekleştirmek gerekebilir.
Kastamonu Tarihi Konakları
Hafız Sadık Konağı – Kastamonu Gezi Notları
Kastamonu’daki en göz alıcı eserler tarihi konaklar ve bu konaklardan biri de Hafız Sadık Konağı olmuş. İstiklal Marşımızın yazarı ve milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un Milli Mücadeleye katkı sağlamak amacı ile Kastamonu’ya geldiğinde bu konakta ikamet etmiş.
Kastamonu’dan Alınabilecek Yiyecekler
Kastamonu’da hem kendiniz hem de sevdiklerinize alabileceğiniz bir dolu şey bulunuyor. Yiyecek dışında yöreye özgü hediyelik eşyalar da buzdolabınızı veya evinizin süsleyecek güzellikteler. Kastamonu’da alabileceğiniz yiyecekler arasında ise;
- Meşhur Taşköprü sarımsağı,
- Siyez unu
- Üzüm pekmezi
- Basmati pirinci
- Dağ salebi,
- Sarımsak reçeli,
- Siyez ekmeği,
- Eriştesi ve
- Çorbalık
- Siyez Buğdayı
yer alıyor. Bunların dışında Pastırma denilince akla ilk Kayseri gelir. Ancak Kastamonu pastırmasının da Kayseri pastırmasından aşağı kalır yanı yok diyebiliriz. O kadar ki pastırma da Kastamonu’da oldukça meşhur olan yöresel lezzetler arasında yerini almış durumda.
Şehir merkezinde yer alan yöresel ürünler satan dükkânlarda tüm bunları ve daha fazlasını bulabilirsiniz
Kastamonu’nun En Meşhur Tatlısı Çekme Helva
Kastamonu, tatlı bakımından ziyaretçilerine farklı türde enfes tatlar sunuyor. Meşhur çekme helvasını da denemenizi tavsiye ederiz. Kastamonu’ya dair detaylı bilgileri Visit Kastamonu adresinden ulaşabilirsiniz.
Kastamonu’yla ilgili benim yazacaklarım bu kadar. Yazımın başında olduğu gibi Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri Sözleri ile bitirmek istiyorum.
‘’GELİŞİNİZ GÜLE GÜLE GİDİŞİNİZ GÜLE GÜLE OLSUN’’
Kastamonu El sanatları için Orta Karadeniz El Sanatları | Şehirlerimizin El Sanatları – Bölüm 2 yazımı okuyabilirsiniz.
İç Anadolu El Sanatları yazımı aşağıdaki link den okuyabilirsin
Şehirlerimizin El Sanatları | Anadolu El Sanatları Bölüm 1
Instagram hesabıma buradan ulaşabilirsin @cgdm.ky
Sevgilerimle..
Çiğdem