Ordu’nun Yöresel Lezzetleri – Karadeniz’in İncisi Ordu’da Ne Yenir?
Bu defa biraz memleket havası olsun dedim ve Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Ordu’nun yerel lezzetlerini sıralamak istedim. Ordu ve çevre yörelerde bazı pişirme methodları oldukça yaygın. Örneğin; kavurma, kaygana, mıhlama gibi. Karadeniz’i pek bilmeyen biri için Ordu ili direk Trabzon veya Rize gibi yörelerin mutfağı ile karışıtırılmaya oldukça müsait. En bilinmeyen özelliği ise vegan diyete kesinlikle çok uygun olması. Tabii ki içiçe geçmiş bir kültür ve muftak söz konusu ancak yine de Ordu’ya yolunuz düştüğünde aslında ne yemeniz gereken Ordu’nun Yöresel Lezzetleri işte bu listede!
Galdirik Kavurması – Ordu’nun Yöresel Lezzetleri
Aslı “kaldirik” olan ot, yol kenarlarında yetişen bir yabani ottur. Ülkenin bazı yerlerinde Kalındirek veya Hodan olarak da bilinir. Ancak Ordu’da yerel halkın dilinde söylene söylene Galdirik Otu adını almıştır. Lezzetinin yanı sıra şifalı olduğu da söylenir.
Otun haşlanmasının ardından soğan ile kavrulması ile yapılan Galdirik Kavurması mutlaka tadılması gereken lezzetlerdendir. Tercihen aralarına göz göz yumurta da kırılabilir. Seyahatinizden dönerken yanınızda götürmek isterseniz yerel pazarlarda köylülerin tezgahlarında da sıkça rastlayabilirsiniz.
Karalahana (Pancar) Çorbası – Ordu’nun Yöresel Lezzetleri
Çorba dediğimize bakmayın. Aslında oldukça doyurucu, yapması zahmetli, bol malzemeli halis mulis bir Karadeniz yemeğidir Pancar Çorbası. Karalahana ile yapılan bu çorba yine yöresel bir malzeme olan mısır unu sayesinde farklı bir lezzete sahiptir. Barbunya, haşlanmış mısır, tereyağ gibi yerel üreticilerin ürünleri de kullanılınca tadına doyum olmaz.
Dible – Yöresel Lezzetler
Aslında çoğunlukla pancar ile yapılan bu yöresel yemek Ordu’da yeşil fasulye ve pırasa ile de yapılmaktadır. Ordu’da evlerde sıkça yapılan, en leziz yemeklerden biridir. Bahsettiğim sebzelerin pirinç ile pişmesi yöntemi ile yapılıyor.
Bu lezzetin en avantajlı yanı ise kendi evinizde de kolaylıkla deneyebilecek olmanızdır. Seyahatlerinden öğrendiklerini hayatında yaşatmak isteyenlere şiddetle öneririm 🙂
Hoşkıran Kavurması
Hoşkıran Otu ile yapılan yöresel Ordu yemeği evlerde çok sık pişen bir lezzettir. Nemli yerlerde ve mısır tarlalarından yetişen ot hem şifalı hem de vegan bir seçenek. Yine diğer otlar gibi yerel pazarlarda bulabilirsiniz.
İçli Tava (Hamsili Pilav)
Karadeniz’e gitmiş olsun olmasın herkesin mutlaka duyduğu bir yemek olan Hamsili Pilav ününü inanılmaz lezzetinden alıyor. Ordu’da çoğunlukla İçli Tava adı kullanılır. Karadeniz hamsisi ve iç pilav ile hazırlanan bu güzel yemeğin yapımı gerçekten zahmetli. Yassı bir tencereye döşenen mısır ununa bulanmış hamsilerin üstüne iç pilav geliyor ve onun da üstü yine hamsilerle kapanarak fırına veriliyor.
Çok meşhur bir yemek olduğu için İstanbul gibi büyük şehirlerde yer alan Karadeniz lokantalarında rastlanabiliyor. ancak tabii ki yerinde, fırından yeni çıkmış haliyle yemek bir başkadır.
Sakarca Kayganası – Yöresel Lezzetler
Sakarca Otu da yine Ordu yöresinde yetişen, fındıktan küçük soğanı ile üst kısmında yeşil iğne yaprakları olan ve kayganası yapılan sebzelerden biridir. Tavada altı ve üstü kızartılarak yapılan bu güzel yemek pişirilme yöntemi ile farklı tatlar arasında yerini alıyor. Yerel restoranlarda denk gelebileceğiniz gibi yine pazarlardan temin edebilirsiniz.
Buna bonus olarak da benzer yöntemle yapılan Bezelye Kayganasını da eklemek isterim.
Ceviz Helvası
Ordu’nun Perşembe ilçesinin özel lezzetlerinden biri olan Ceviz Helvası çocukluğumun tatlarından biridir. Perşembe’nin eski adı olan Vona’dan da adını alarak Vona Helvası diye de bilinir. Çoğunlukla sokak satıcıları tarafından satılan bu ürünü şehri gezerken rahatlıkla bulabilirsiniz. İçeriğinde meyan, ceviz, limon tuzu ve şeker olan bu helva kireç beyazı ve cevizli bir görüntüye sahiptir.
Melocan Kavurması
Melocan Otu aynı zamanda Dikenucu olarak da bilinir. Yöresel, faydalı ve nadide bir bitki türüdür. İnsanı rahatlatıcı ve sıkıntı giderici bir etkisi olduğu da söylenir 🙂
Kavrulmuş soğana otun eklenmesi ile yapılan yemek evlerde sıklıkla pişirilir. Bu tür lezzetleri deneme fırsatı yakalamak için Airbnb gibi sitelerden konaklama bulmak daha mantıklı olacaktır. Ancak tabii ki otel bakımından da zengindir.
Köy gibi yerleri de ziyaret ederseniz yine mutlaka bu tatları deneme fırsatı bulabilirsiniz.
Hamsi Köftesi – Yöresel Lezzetler
Hamsi öyle bir balık ki her şeyi yapılıyor. Çorbasından tatlısına kadar envai çeşit bir imkan sunuyor bize. Hal böyle olunca da yöresel lezzetler ortaya çıkıyor. Hamsi Köftesi de bunlardan biridir. Ana maddesi Hamsi olan yemeğin içinde un, maydanoz, yumurta, soğan ve baharatlar yer almaktadır.
Değişik ve denenmesi gereken yöresel lezzetlerin başında gelir ve yöresel ürünler servis eden restoranlarda bulunabilir.
Turşu Kavurması
Turşuyu çiğ yemez bizim memleketin insanları 🙂 Özellikle lahana, salatalık, vişne turşusu gibi turşuları soğan ile kavurarak sıcak tüketirler. En enteran yanlarından biri de bu yemeğin sabah kahvaltısında da tüketilmesidir.
Bu nedenle Ordu’da yöresel bir kahvaltı yaparsanız sofranızda mutlaka olması gereken şeylerden biri de Turşu Kavurmasıdır.
Tirmit Kavurması – Yöresel Lezzetler
Tirmit yerel bir mantar türüdür. Yerel Fındık Mantarı olarak da bilinir. Acımtrak bir tadı olduğu için herkesin sevebileceği bir lezzet değildir ancak yeni tatlara açık olan ve mutlaka denemeliyim diye biri için kesinlikle çok özgün bir seçenek. Soğan, balzamik sirke, limon ve baharatlar ile yapılan yemek eşsiz Ordu tatlarından biridir.
Bir şehri ve kültürü anlarken aslında yemek en büyük yardımcımız olur. Ordu ve çevresini düşününce insanların doğanın kendilerine verdiklerini nasıl da güzel değerlendirdiğini görüyoruz. Kendi tarzlarını her sebzeye ve meyveye yansıtıyorlar.
Umarım hepsinin en güzelinden deneme fırsatınız olur. Ordu rehberi için ise buraya bakabilirsiniz.
Diğer yazılarım için buraya, Instagram hesabım için ise buraya bakabilirsiniz ?
Yolunuz hep açık olsun, sevgiler..
Ezgi