Kağıdın Değer Kazandığı An – Kartpostal Nasıl Gönderilir ?
Uzakta yada gurbette yaşayan insanların sevdiklerine, özlediklerine, değer verdiklerine ulaşabilmek için duygularını ve hislerini kağıda döküp hatıra oluşturarak göndermektir kartpostal. Günümüzde iletişimin kolaylaşması ve yaygınlaşması ile azalsa da hala kartpostal gönderen bir kitle mevcut. Bu yazımda Kartpostal‘ın tarihinden, nasıl yazılıp gönderileceğinden bahsedeceğim. Lafı uzatmadan – Kartpostal Nasıl Gönderilir yazıma başlayayım.
Kartpostal Tarihi
Kartlara mesaj yazıp göndermek posta hizmetlerinin başlangıcından bu yana şahıslar tarafından yapılmıştır. Bilinen en eski resimli kartpostal, 1840 yılında yazar Theodore Hook tarafından Londra’nın Fulham semtinde yayınlanan ve bir penny’lik siyah pul taşıyan, kart üzerinde elle boyanmış bir tasarımdır. İlk kartpostal olarak tarihe geçen bu kart, 2002 yılında 31.750 sterlin değerle meraklısına satılmış.
Amerika Birleşik Devletleri‘nde, posta yoluyla, mektup hızında, mesaj içeren bir resim veya boş kart gönderme geleneği, 1848 Aralık‘ta basılı reklam içeren bir kartla başlamış. Popülerliğinin artması tabiki ticari girişimi de yanında getirmiş. Ticari olarak üretilen ilk kart 1861‘de posta kartı patenti alan Philadelphia‘lı John P. Charlton tarafından yaratılmış. Bu kartlarda manzara resimleri olmadan sadece ufak çizimler yapılmış.
Britanya‘da, ilk olarak resmi olmayan kartpostallar, 1870‘te Postane tarafından basılmaya başlanmış ve tasarımın bir parçası olarak, satın alma fiyatına dahil olan bir pul ile beraber hazır olarak basılmış. İlk olarak küçük ve büyük boyutlu olarak tasarlanan kartpostal, büyük boyutun kullanım kolaylığı olduğundan dolayı standart hale gelmiş. Bilinen ilk basılı resimli kartpostal, 1870 yılında Fransa‘da Léon Besnardeau (1829-1914) tarafından Camp Conlie‘de yaratılmıştır. Bu yıllardaki Fransa – Prusya savaşını konu edinmiştir.
Zamanla resmin hatıra işlevi gördüğünün farkedilmesi üzerine ilk bilinen resimli kartpostal Viyana‘dan gönderilmiş. İlk reklam kartı da 1872’de Büyük Britanya’da kullanılmış. 1889 ve 1890’larda yeni inşa edilen Eyfel Kulesi’nin görüntüleri kartpostallara ivme kazandırmış ve 1890’ların ortalarından sonraki yıllarda resimli kartpostalın “Altın Çağı”na yol açmış.
Osmanlı’da Kartpostal
Dünyada kartpostalların yaygınlaşması Osmanlı Devleti‘nin de katıldığı 1893 Chicago Dünya Sergisi ile başlamış. Yani Osmanlılar kartpostalla bu tarihte tanışmışlardır. “Osmanlı Devletinde ilk kartpostalı kim yaptı peki?” diye sorarsanız, bu sorunun cevabı da Avusturya – Macaristan İmparatorluğu vatandaşı olan ve İstanbul‘da yaşayan Max Fruchtermann tarafından yapılmış. Fruchtermann tasarladığı kartpostallarda insani portreler, gündelik yaşam ve siyasi olayları konu almıştır. Osmanlı‘da kartpostal üreticisi olarak ise zamanla birçok kişinin adı anılmıştır. Bunlar ise;
- Galata’da Jacques Ludvigsohn, M. Adler, N. S. Nicolaïwitsch, Petro Michis,
- Pera’da A. Galanakis ve Şürekası, C. Valanos, G. Berggren, N. S. Nicolaïwitsch, Pierre Zakowsky, Stavro D. Drimikis,
- Eminönü’nde Moïse Israilovitch,
- Şişli’de ise Missak Arabian’dır.
Nasıl Yazılır?
Kartpostal üzerindeki alan sınırlı olduğu için konu ne olursa olsun uzun uzadıya yazılmaz. Söylenmek istenen az ve öz cümlelerle nakşedilir kartlara. Kartpostal’ın sol tarafına gönderenin cümleleri yazılırken, sağ üstüne pul yapıştırılır. Pul’un altına ise alıcıya ait isim – soyisim, bunların altına da kişinin adresi yazılır. Yurtdışından gönderirken gönderilecek ülkenin adının İngilizce ve gönderinin gerçekleşeceği ülkenin dilinde yazılması kartpostal’ın doğru gönderilmesi için gereklidir. Ben gönderirken yereldeki insanlardan yardım alırdım zira alfabesini tanımadığımız ülkelerden bile gönderdim.
Kartpostal Nasıl Gönderilir ?
Güzel bir kartpostal seçtikten ve yazımızı yazdıktan sonra gönderileceği ülkedeki resmi posta teşkilatına gitmemiz gerekmekte. Zira her ülkeden, gönderilecek ülkelerin ücreti farklı olabilmektedir. Bundan dolayı posta memurundan gönderilecek ülkenin ücreti konusunda yardım alınmalı. Memur bu ücrete uygun tutarda pulları kartpostala yapıştırmanız için size verecektir. Bu pulları yapıştırdıktan sonra yapmanız gereken şey kimi zaman memura vermek, kimi zaman da posta kutularına atmaktır.
Bu işlemler yapıldıktan sonra tek yapmanız gereken beklemek. Zira biraz uzun sürebiliyor. Aynı anda farklı yerlere gönderdiğim kartpostallarımın bazıları 1 haftada vardı, bazıları da 3 ayda vardı. Bazıları da hiç varmadı. Arada böyle şeyler de olabiliyor. Mesela Gaziantep‘ten Çin, Amerika, Almanya, Holanda ve izmir‘e aynı anda gönderdiğim kartpostallardan yurtdışındakiler 30 gün içinde varırken izmir’e gönderdiğim 45 günde gitmişti 🙂
Günümüz dünyasında mesajlaşmak, konuşmak ne kadar güzel olsa da kartpostallar bir başka güzel. Zira her baktığınızda size mutluluk vermekte, değerli hissettirmekte. Ayrıca hatıra olması için gittiğim her tatilde kendim de dahil arkadaş ve akrabalarıma kartpostal göndermeyi bir görev edindim. Unutmayın, gönderdiğiniz mesajlar silinir ama kartpostallar arada sırada kendini ben buradayım diyerek gösteririr.
Not: Kartpostal koleksiyonu yapanlara “Deltiolog” denir. Genel kültür olarak burada dursun 🙂
Kartpostal göndermeye karar verirseniz birtane de bana gönderin. 🙂 Sorularınızı bu yazının altından yada instagram hesabımdan sorabilirsiniz.
Seyahat Koleksiyonculuğu yazımızı da okumanızı tavsiye ederim.
Hepinize güzel anılı kartpostallar dilerim.
9 yorum
adres verirseniz ben size kartpostal atarım, postcrossingçi olduğum için iki haftada bir filan yolum postaneye düşüyor 🙂
Merhabalar Başak Hanım, bu güzel teklifiniz için teşekkürler. Adres bilgilerimi burada beyan etmek uygun olmaz, Instagram hesabıma mesaj atarsanız oradan verebilirim. Instagram: vakkor
Yurtdışına kart atmak için ne kadarlık pul almak gerek güncel olarak biliyor musunuz?
Ben de uzun süre postcrossing yaptım ama uzun süredir yapmıyorum, tekrar devam etmek istiyorum.
Burcu Hanım, yazımı okuduğunuz için teşekkür etmek isterim. Yurt dışına gönderilecek olan kartpostal standart boyutların dışında ise gramajına bakabiliyorlar. Ama genelde ücret hesaplaması gideceği ülkenin konumuna göre değişmekte. Bu tutarın 6.5 tl civarında olduğunu tahmin etmekteyim.
Merhaba, yurt dışına kartpostal gönderirken normal pulları kullanabiliyor muyuz? Yoksa uluslararası pul mu almamız gerekiyor? Kartpostalı zarfın içerisinde kabul ediyorlar mı? Yazınız çok yardımcı oldu, teşekkür ederim.
Merhabalar Özge Hanım. Öncelikle yazımın size yararlı olması mutlu etti beni. Yurt dışına mektup yada kartpostal göndermek istediğinizde göndereceğiniz ülke için belirlenen hizmet miktarı tutarında pul almanız gerekmektedir. Kartpostal zarfın içerisinde olduğu zaman mektup kategorisinden işlem görecektir. Bu da gönderim tutarını farklı kılabilir. Bunun dışında kabul edilmez diye bir şey söz konusu değildir.
Merhaba, öncelikle ellerinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş. Acaba Çin’e yollarken İngilizce adres yeterli oldu mu yoksa Çince de mi yazdınız? Biraz ayrıntı verebilir misiniz nasıl yazdığınıza dair? Şimdiden teşekkür ederim 🙂
Yağmur Hanım İngilizce adres yeterli, Orada da her adresin yerel dilde karşılığı var bildiğim kadarıyla .
Teşekkür ederim 🙂