İnternetsiz Nasıl Yönümü Bulurum?
Günümüz dünyasında en büyük teknolojik gelişme nedir derseniz kesinlikle navigsyon & GPS teknolojisi diyebilirim sizlere. Zira dünyanın neresine giderseniz gidin kimseye ihtiyacınız olmadan istediğiniz noktaya varabiliyorsunuz. Yani eskisi gibi mahallenin manavına sormaya gerek yok 🙂 Bu yazımda internetsiz kullanabileceğiniz en iyi harita uygulamalarına bakacağız. Şimdi hazırsanız İnternetsiz Çalışan En İyi Harita Uygulamaları yazıma başlıyorum.
İnternet Bağlantısı Olmadan GPS özelliği çalışır mı?
Bu soruya yanıtım birçoğumuzun bildiği gibi evet. Tüm akıllı telefonlardaki herhangi bir harita uygulaması internet bağlantısına ihtiyaç duymadan konumunuzu izleme yeteneğine sahiptir.
İnternetiniz olduğunda telefonunuz Yardımlı GPS veya A-GPS kullanır. Nerede olduğunuzu kabaca bulmak için şebeke baz istasyonlarının ve bilinen Wi-Fi ağlarının konumlarını kullanır. Harita uygulamanızı ilk açtığınızda konumunuzun büyük bir mavi daireden daha küçük ve daha hassas bir mavi noktay geçtiğini görmüşsünüzdür. Bu büyük daire şebeke baz istasyonundan ve kalabalık kaynaklı Wi-Fi bilgisinden gelirken daha küçük, daha hassas olan mavi nokta ise GPS uydularından gelen bilgiler karışıma eklendiğinde gelir. A-GPS internet bağlantınız olmadan çalışmaz ancak GPS sinyali gerektiğinde doğrudan uydulardan bir düzeltme alabilir. İnternetsiz GPS kullanımı internetle kullanılana göre daha yavaş çalışacaktır.
Uçuş Modundayken GPS Kapanır mı?
Çoğu kişi telefonlarını uçuş moduna geçirmenin tüm radyo hizmetlerini devre dışı bıraktığını zanneder. Ancak bu tamamen doğru değildir. WİFİ, hücre servisi ve Bluetooth’un tümü uçuş modunda çalışmayı durdururken çalışmayı durdurmayan bir istisna vardır: GPS.
GPS radyosu yalnızca veri aldığından, veri iletemediğinden uçuş sırasında devre dışı bırakılması her zaman gerekli değildir. Sonuç olarak akıllı telefonların son sürümlerinde uçuş modunu etkinleştirdiğinizde GPS otomatik olarak kapanmaz. Bu, özellikle yurtdışında ekonomik hücre verisi olmayan yolcular için bir avantajdır. Telefonunuzu uçuş modunda tutmak navigasyon için etkili bir şekilde kullanabilmenizi sağlarken dolaşım ücretlerinden kaçınmanızı sağlar. 🙂
İnternetsiz Çalışan En İyi Harita Uygulamaları Hangileri?
Google Maps
Benim favorim olan uygulama. Her ne kadar bazı ülkelerde otomatik sürüşü desteklemese de elinizle haritayı ilerleterek faydalanabiliyorsunuz. Google Haritalar en iyi bilinen navigasyon uygulamasıdır ancak birçok kişi çevrimdışı çalıştığının da farkında değil.
Yapmanız gereken şey Google Maps’i açtıktan sonra ayarlar kısmından “Çevrimdışı Haritalar” kısmını seçiyorsunuz. Burada çıkan pencere içinde kalan alanın harita bilgilerini telefonunuza kaydedebilirsiniz. Tek yapmanız gereken çıkan pencere içine haritasını indirmek istediğiniz yeri seçmek ve indir demek. Oraya gittiğinizde otomatik olarak indirdiğiniz haritayı kullanabiliyorsunuz.
Maplets
Maplets, diğer birçok çevrimdışı navigasyon uygulamasına farklı bir yaklaşım getirmekte.. Büyük ölçüde diğer araçların kapsamadığı alanlara odaklanmış, 12.000’den fazla haritası ulusal parklardan ve dağ bisikleti parkurlarına, üniversite kampüslerinden tema parklarına ve çok daha fazlasına kadar her şeyi kapsıyor.
Haritadaki herhangi bir noktayı daha sonra kullanmak üzere işaretleyebilir, iki nokta arasındaki mesafeyi ölçebilir ve rota çizebilirsiniz. Bu noktaları yedekleme veya başkalarıyla paylaşmak için dışa aktarabilirsiniz.
Uygulama ücretsiz değil ama geleneksel haritaların iyi kapsamadığı herhangi bir yerde zaman geçirmeyi planlıyorsanız, paraya değebilir.
Mapsme
Yüz milyondan fazla indirme ile MAPS.ME, çevrimdışı navigasyon konusunda iyi bir uygulama olduğunu kanıtladı denebilir. Uygulama çevrimiçi olduğunuzda gerçek zamanlı toplu taşıma ve trafik bilgileriyle istediğiniz zaman yürüme, bisiklete binme veya arabayla yol tarifleri vermekte.
Haritalar OpenStreetMap’in geniş veritabanından alınmakta ve restoranlar, kafeler ve çok daha fazlası dahil olmak üzere çok çeşitli ilgi çekici yerlerin konumu bulunmakta. Şirket ayrıca çevrimdışı olarak da kullanılabilen dünya çapında 600’den fazla şehir için özel güzergahlar hazırlamış.
Ayrıca nerede olduğunuzu görmek isteyen bir arkadaşınıza (veya başka birine) bağlantı göndermenizi sağlayan kullanışlı bir konum paylaşma özelliği var.
MAPS.ME’nin tüm özellikleri, birkaç reklam görmekten memnun olduğunuz sürece ücretsiz olarak kullanılabilmekte. Eğer reklam istemiyorsanızı kaldırmak için haftalık, aylık veya yıllık abonelik için ödeme yapabilirsiniz.
Here WeGo
Çevrimdışı navigasyonun öncülerinden biri de bu uygulama. Yıllar boyunca yeni bir isim ve mülkiyet değişikliğine uğramasına rağmen mükemmel bir seçim olmaya devam ediyor denebilir. Tüm ABD eyaletleri ve 100’den fazla ülke için harita indirmek birkaç dokunuşla yapılabiliyor. Yürüme, bisiklet ve araç tabanlı navigasyon seçenekleri mevcut bu uygulamada.
Çevrimiçi olduğunuzda 1300’den fazla şehirde toplu taşıma yol tariflerini bulabiliyorsunuz ve hatta gerekirse taksi rezervasyonu bile yapaılabilmekte.
Here WeGo bir masaüstü tarayıcısında da kullanılabilmekte. Seyahat programlarını ve ilgi çekici yer işaretlerini çizmek büyük ekranda daha kolaydır ve cihazlar arasında senkronize edilen “koleksiyonlar” olarak kaydedilebilir. Bu kayıtları mobil telefonunuzla erişebilirsiniz.
Bu uygulama da reklamlı içerik ile ücretsiz kullanılabilmekte.
CityMaps2Go
Uygulamada diğer uygulama kullanıcıları tarafından yazılan kısa incelemelerin yanı sıra her zamanki ilgi çekici noktaların bilgileri de dahil edilmiştir. Toplu taşıma bilgileri bu uygulamada birçok şehir için mevcuttur.Uygulamanın ücretsiz sürümü reklam desteklidir ve bir kerede tek bir çevrimdışı harita indirmenize izin verir. Profesyonel sürüme yükseltme işlemi hem reklamları hem de harita sınırını kaldırır.