Rengarenk Günler – Hindistan’ın En Ünlü 5 Festivali
Sizlere bu yazımda Hindistan’ın en ünlü 5 festivalinden bahsetmek istiyorum. Hindistan kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir ülke ve insanın elinde olan her şey için şükretmemizi hatırlatıyor. Halkın çoğunun açlık sınırının altında olduğu ve fakirliğin her yerde kolayca görülebildiği değişik bir sistemin içinde yer alan, kalabalık mı kalabalık, topluluğun sokaklarda yaşadığı bu ülke insanının acılara inat renkleri seçmeleri, yaşamaları ve yaşatmaları inanılmaz. Birbirinden renkli, farklı, eğlenceli festivaller kesinlikle Hindistan’ın en önemli özelliklerinden. Sizlere bahsedeceğim 5 festivalden 3 tanesini deneyimleme fırsatım oldu.
Katıldığım festivaller ülkelerinden uzakta, Umman’da yaşayan ve Umman’da geleneklerini sürdüren, Hintli arkadaşlarımın kutladıkları ve bizleri de davet ettikleri festivallerdir. Hintli arkadaşlarıma kucak dolusu sevgiler gönderiyorum. Festival turumuz başlasın, işte Hindistan’ın En Ünlü 5 Festivali!
1. Onam – Hindistan’ın En Ünlü 5 Festivali
Ağustos sonu Eylül ortası kutlanan bu festival Hindistan’ın Kerala şehrine ait olan bir tür hasat festivalidir. Festivalin doğuşu hakkında birden çok hikaye var. Aynı zamanda Kerala’nın doğuşunu da simgeliyor.. Festivalin çekici özellikleri var. Bunlar:
- Kerala’ya özgü genel temanın beyaz olduğu sariler, bu festivalin vazgeçilmez kostümlerinden.
- Süslenen filler ile geçit töreni.
- Değişik dans gösterileri; Bu dans gösterilerinden en meşhuru Pulikali’dir. Pulikali’nin anlamı kaplan dansıdır. Dans eden kişiler gösterişli kaplan maskeleri takarak dans ederler.
- Pookkalam, çiçeklerden yapılan halılar. Oldukça görkemli ve sanat eseri niteliğinde olan bu halılar , girişlere ve tapınakların içinde bulunan zeminlere yapılır. Eskiden sadece Kerala’da yetiştirilen çiçeklerden yapılsa da, şimdilerde her türlü çiçek kullanılıyor.
- Vallamkali, yılan teknesi yarışı, yılan şeklinde upuzun kanolara kürek çekmek için binen insanlar, heyecanla süren bu yarışa bir sürü seyirciden gelen destek çığlıkları,
- Onam sadya, muz yaprağının üzerine minik parçalar halinde konulan yemekler. Birbirinden güzel bu yemekler Hint kültürünün ve hasat zamanının bize verdiği en güzel armağanlar. İçinde et bulunmayan bu minik ikramlar, kızarmış muz, jack fruit, köri soslu yemekler, mercimekli yemekler, haşlanmış pirinç lapası, sütlacı andıran baharatlı bir sütlü tatlı ve daha pek çok değişik lezzeti barındırıyor. İkramlar minimum 10 maksimum 30 çeşide kadar çıkabilir. Hadi afiyet olsun…
2. Diwali (Işık Festivali) – Hindistan’ın En Ünlü 5 Festivali
Işığın insana yol göstermesi, karanlık taraftan insanları koruması, ışığın gücü ile herksin hayatının ve ruhunun aydınlandığına inanılan, kötü enerjiye tek bir yer bırakmayacak kadar her yerin aydınlatıldığı; harika bir ışık festivali Diwali. İnsanların ruhları yakılan ışıklar ile tek tek aydınlanır. Günün doğmasına çok zaman olsa bile gecenin karanlığı artık gitmiştir ve yerini parıl parıl parlayan mum, kandil ışıklarına bırakmıştır. Sanskritçe olarak seslendirilen metinler insanların ellerinden tutmuş ve onların ışığa olan bu yolculuğunda en yakın arkadaşları olmuştur. İnsanlar festivalden sonra şanslarının açılacağına inanır, daha temiz bir sayfada, daha zengin ve rahat bir hayat süreceklerini düşünürler.
Hindistan’ın genel festivali olan Diwali, her bölgede farklı zamanlarda kutlanır ve 5 gün sürer.
- Dhanteras (1. Gün): İnsanların kısmetlerinin açıldığı, hayatlarında yeni bir sayfaya kavuşucakları, güzellikler bulacağı ve daha önemlisi sağlıklı olacakları gündür,
- Choti Diwali, Naraka Chaturdasi ( 2. Gün): Haydi alışverişe, bizi bekleyen bir sürü misafirimiz var! Festivalin bu gününde herkes ile paylaşmak için yemekler yapılır tatlılar ikram edilir,
- Diwali, Lakshmi Puja (3. Gün): Ayın karanlık iki gününün, son günü ile çakışan 3. günde çocuklar, büyüklerinin evini ziyaret ediyor ve birlikte vakit geçiriyorlar. Bayramlaşma havası ile geçen koca bir gün! Hava kararmaya başladığında insanlar; en temiz, yeni ve güzel kıyafetlerini giyiyor, kadınlar meşhur Hint mücevherlerini takıp koyuluyorlar yola. Herkesin elinde kandiller ve mumlar; tapınaklara evlerinin önlerine ve çatılarına, iş yerlerine yerleştiriyorlar bu güzel ışıkları, gecenin ilerleyen saatlerinde havai fişek gösterileri başlıyor ve karanlığın ardından aydınlık güzel bir gün bizleri bekliyor..
- Annakut, Padwa, Govardhan Puja (4. Gün): Aydınlık bir güne merhaba! Uzun bir gecenin ardından yeni, ışıklarla dolu bir gün bizimle. Bu gün hasatı da temsil ediyor ve tamamen yeme içme günü de diyebiliriz..
- Bhai Duj, Bhau-beej (5. Gün): Festivalin son günü kardeşlere adanmış. Kardeşlerin birbirini elleri ile beslediği birbirlerine hediyeler verdikleri ve dualar ettikleri bir gün ile Diwali Festivali’ne veda ediyoruz…
3. Holi Festivali
Son dönemde plaj partilerinde sıkça gördüğümüz rengarenk tozlar ile boyanmış insanlar, çılgınlar gibi eğleniyorlar. Bu kültürün nereden geldiğini biliyorlar mı? Bu bir bilinmez ama kesinlikle çok eğlenceli ve çok eskiye dayanıyor! Hem baharın gelişini kutlayan hem de dini ritüellerin gerçekleştirildiği, Antik Hindistan’dan günümüze kadar gelen rengarenk bir festivaldir Holi. Mart ayının ikinci haftasının başlarında başlayan Holi, Hindistan ve Nepal’de kutlanır. Renklerin Ülkesi Hindistan’a yakışır güzellikte bir festivaldir. Herkes geçen giden kış günlerinin acısını çıkarır ve bahar ayına koca bir hoş geldin partisi yapar. Mutluluk ne güzel şeydir ve bir o kadar da renklidir. Festivalin özellikleri:
- Herkes evini rengarenk süsler,
- Holi’ye özgü lezzetler hep birlikte yenir,
- Rengarenk tozlarla bir parti havası yaratılır ve insanlar birbirlerine renkli toz ve sıvılar fırlatır,
- Festival bittiğinde herkes temizlenir ve ziyafet için buluşulur.
4. Makar Sankranti
Güneş döngüsünü kutlayan bir festival Makar Sankranti.. Festival Hindu dini güneş tanrısı Surya’ya adanmış. Yılda bir kere kutlanan festival 14 Ocak günü insanları buluşturuyor. Bu gün pek çok insan kutsal nehir ve göllerde yıkanır ve güneşin varlığına şükranlarını sunarlar. Bununla birlikte her yer festival havasındadır, süsler, yemekler ve uçurtmalar her yerdedir. Karanlık çöktüğünde güneş hala gök yüzündeymiş gibi dilek fenerleri çıkar ortaya ve gece birden aydınlanır.
5. Gurpurab
Sih geleneğine ait renkli bir dini tören ve kutlamadır. Guru’nun doğumunu kutlayan bir yıl dönümü kutlamasıdır ve her yıl yapılmaktadır. Gurpurab; dindar ve neşeli, adanmış ve muhteşem, kişisel ve toplumsal olanların bir karışımıdır. Kutsal yazıtlarını 48 saat boyunca okurlar, kesintisiz bir şekilde okunan bu yazıtlar; nöbet sırasına göre değişen insanlardan devir alınarak okunur ve 48 saat boyunca hiç durmazlar.
Hindistan hakkındaki diğer yazılarımı aşağıda bulabilirsiniz!
Hindistan Festivalleri turumuz burada son buluyor.. Peki sizin favori Hint festivaliniz hangisi? Onam Festivali kadar bereketli, Diwali Festivali kadar ışık dolu ve Holi Festivali kadar renkli günler diliyorum. Bir sonraki yazımıza kadar hoşça kalın…