Eskişehir’de Ne Yenir?
Övün övün bitiremediğim memleketimin coğrafi konumu, iklim özellikleri, bol akımlı sıcak su kaynakları ve ulaşım olanakları gibi özellikleri sayesinde yaşamayı kolaylaştırmış. E bu sayede, 16. Yüzyıldan itibaren Kırım, Kafkasya ve Osmanlı’nın kaybettiği Balkan topraklarından oldukça çok göç almıştır. Ondandır ki, kültürel geçmişi, insan sevgisi, bi tutam da ‘manav halk’ birleşmiş ve böyle güzel bir şehir olmuştur. Yerli halk, göçmen halkla karışınca da lezzetlere de ayrı bir parantez açılmış. Şimdi Eskişehir’de Ne Yenir? diye merak ediyorsanız karşınızda Eskişehir’in karbonhidrat deposu, bol hamurişili, sevene etli, kıymalı olmazsa olmaz lezzetleri…
Çibörek
Yoğun Tatar nüfusunun olduğu Eskişehir’de, şehrimize gelen nice turistin ilk denemek istediği lezzettir kendisi. Bir Tatar fastfood u da diyebiliriz kendisine. Kıpçak dilinde ‘çi’ lezzetli anlamına gelir. Kıyma, soğan, baharatları harmanlayıp yarım ay şekline getirdiğimiz hamurun içine yerleştiriyoruz ve cos diye yağa atıp kızartıyoruz. Basit ama etkili olan bu tarifi deneyen kaç turist gördü bu gözler. Sizler de bu lezzzeti denemek için buyurun gelin. Merkezde yer alan çok fazla çibörekçiden de, Odunpazarı’ndaki meşhur çibörekçilerden de deneyimleyebilirsiniz bu lezzeti. Bir arkadaşımın da dediği gibi ‘Eskişehir’in ayazı sizi Çiböreğin sıcağıyla birleştirir.’ Çibörek Tarifi
Göbete
Genellikle özel günlerde koskocaman tepsilerde yaptırılan, misafirlere sunduğumuz bu börek, orjinalinde kıyma ve pirinçten yapılır. Baklava gibi kesilir, öyle pişirilir. Tatarların yine soframıza bir armağandır kendisi. Yapımı zahmetli olduğu için, heryerde bulunmaz, ama imkansız değildir elbet. Siz yine denemeden geçmeyin benden söylemesi. Çünkü bu lezzet Eskişehir’e gelmişseniz kaçırılamaz. Kaçırırsanız da ayıp olur.
Balaban Kebap
Tatarca ‘Balaban’ çok anlamına gelir, ki köftenizin porsiyonları da dolu dolu olur. Diğer kebaplardan ayıran en büyük özelliği, kemik suyuyla harmanlanan dana etinin tereyağı ve yoğurtla servis edilmesidir. İskendere rakip olur mu derseniz, bence olur. Doktorlar caddesi, Odunpazarı evleri ve bir sürü restorantta bulabileceğiniz kebabınızı afiyetle yiyiniz efendim.
Tamam etimiz lezzetlidir. Halkımız çok sever ama biraz da vejeteryan yöresel lezzetlerimiz.
Boza
Biraz tatlı, biraz sulu, biraz ekşi.. biraz biraz herşey. Hazmı da kolaylaştırır, öksürük tedavisinde de kullanılır. B vitamini de vardır, protein de. Bu inanılmaz faydaları olan besin, Tee 14. yüzyılda İbn Battuga isimli Arap gezgin, seyahatnamesinde Deşt-i Kıpçak bölgesinde Türklerin içtiği bir şıradan bahseder. Düşünün ki yılların içeceği. Orjinalinde buğday fermantasyonunda elde edilen boza, Eskişehir’de sarı mısırın mayalanmasından yapılır. Zamanında geceleri sokak sokak bozacı gezerdi de alırdık. Hey gidi… Şimdi siz de boza içerken (yerken de diyebiliriz) tarçınınızı eksik etmeyin.
Met Helvası
Şeker,su,limon,un, yağ. Basit malzemelerle yapılsa da oldukça meşakkatli bir iş. Met Arapça çubuk anlamına gelir. Zamanında met ve aşık kemiğiyle oynanan oyunun sonunda kaybeden tarafa ceza olarak yaptırılan helvanın zorluğunu bi nebze anlamışsınızdır. Taze taze pişirilen, yılların ustalarının sunumuyla met helvasını mutlaka deneyiniz. Sade, kakaolu ve antepfıstıklı çeşitleriyle Hamamyolu caddesinin paralel sokaklarında Met helvacılarını bulabilirsiniz. (Şeker hastalarına önerilmez!)
Haşhaşlı Börekler
Börekler diyorum, keza haşhaşlı lokum, gözleme ve katmer vb. hepsi bizim özellikle kahvaltılarımız için harika lezzetler. Yaş maya, yumurta, süt, şeker, un ve haşhaştan ve türevlerinden elde edilir. Her köşebaşındaki fırında olur genelde. Bir yersiniz doymazsınız. İki yersiniz, gözünüz doymaz. Üç yersiniz. Ve daha çoklarını talep edersiniz… Odunpazarının meşhur haşhaşlı gözlemesini de şelaleye doğru çıkarken deneyiniz. Sıcak sıcak, çıtır çıtır, atıştırmalık bir lezzet olsun sizlere. Şimdiden afiyet, bal, şeker olsun.
Meşhur yöresel yemeklerimiz dışında Sivrihisar’ın baklavası, Mihalıççık’ın sarması, kirazı ve bazlaması da meşhurdur. Her birini teker teker tatmanız için Eskişehir gezinizi bir tutamcık uzatmanızı tavsiye ederim. Nohutlu mantılarımız, Abaısta ekmeğimiz, kıygaşamız, yufkalı büryanımız ve daha bir çok lezzetle tanışma fırsatını kaçırmayın! Hepinize afiyet olsun!
Meşhur lezzetlerini denedikten sonra Eskişehir’de Gezilecek Yerler arasında oldukça popüler olan Odunpazarı Evleri, Porsuk Nehri, Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı, Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Odunpazarı Modern Müze, Kentpark ve Balmumu Heykeller Müzesi gibi noktaları görmelisiniz.
Diğer Eskişehir Yazılarımıza da bekleriz 🙂
İyi seyahatler