DS-160 Formu nasıl doldurulur?- Turistik ABD Vizesi
Herkesin kafasının karıştığı ve gözünün korktuğu bir konu olduğuna %100 olmasa da %97 eminim. Kafanız karışmıyorsa bile hep bir şüphe vardır. Mesela ben düşünüyorum bana neden vize vermesinler mis gibi kızım ya diyorum ama sonra bir korkum da yok değil. Bu yüzden size DS-160 formu yazısını yazmak ve deneyimlerimi paylaşmak istedim.
Şimdi şunu söylemeliyim ki ‘kesin vize almanın 10bin500 yolu!’ yok efendime söyleyeyim ‘şunları yaparsanız 32658 vize alırsınız’ gibi laflara hiç gerek yok. Hazırsanız geç şu boş laklakları dediğiniz kısmı geçelim ve asıl sizi ilgilendiren kısmına yani DS-160 formu yazısına başlayalım.
Öncelikle elimiz ayağımız olan web sitesi her şeyimizi buradan halledeceğiz. Bu site ile aranızı iyi tutmakta fayda var. Ha ayrıca vize başvurusu yaparken göçmen olmayan ve göçmen vizesi şeklinde 2’ye ayrılıyor yani siz hangisi şeklinde başvuracaksanız onu seçmeniz gerek. Bizim konuşacağımız bütün bu vize işlemleri ‘göçmen olmayan turistik vize’ ile ilgilidir. Ayrıca her zaman değişiklik olabilir vize koşullarında burada yazanın haricinde aramızı iyi tutacağımız siteye her zaman göz atmanızda fayda var. Gelelim artık ciddi konularımıza. Ve şimdiden uyarıyorum. BU YAZI UZUN BİR DS-160 FORMU YAZISI OLACAK!
Göçmen olmayan vize türleri nelerdir?
9 adet göçmen olmayan vize türü var.
A, G, NATO: Diplomatik ve Resmi vizeler
B: İş, Turizm, Tıbbi tedavi
C: ABD üzerinden transit geçiş
D: Mürettebat Vizesi
E1, E2, E3: Tüccar, yatırımcı vizesi
F, M: Akademik eğitim veya Dil öğrencisi
J: Değişim Programı
H, L, O, P, Q, R: Geçici işçi, staj vizesi
I: Basın mensubu ve gazeteci vizesi
Vizeye kimlerin ihtiyacı var?
Öncelikle ABD Türk vatandaşlarından vize istiyor maalesef ki. Yine konumuz nereye geliyor? DÜNYA VATANDAŞI DİYE NİYE BİR ŞEY YOK? Neyse odaklanıyorum.
Göçmen olmayan Turistik vize başvurusu nasıl yapılır?
- DS160 başvuru formu tamamlanır.
- US Visa adresine girilerek hesap oluşturulur.
- Vize türü seçilir.
- Başvuru yapacak kişinin kimlik bilgileri girilir.
- Pasaportun teslim edileceği PTT şubesi seçilir. (Evet pasaportunuzu size kargo ile gönderiyorlar yani teslim almaya siz gitmiyorsunuz.)
- Vize başvuru ücretinizi ödüyorsunuz. Vize ücreti 160$ isterseniz kredi kartından ödüyorsunuz nakit ödemek isterseniz sadece AKBANK üzerinden ödeme yapabiliyorsunuz ve şubeye gitmeniz gerekiyor. Ayrıca nakit ödemelerde yani bankadan yapılan ödemelerde ödemenin hesaba geçip sizin vize başvurunuzun onaylanması 2 günü bulabilir ama kredi kartı ödemelerinde anında onay gerçekleşiyor.
- Ödemeyi de yaptıktan sonra randevu tarihini ve saatini seçip onaylıyorsunuz.
DS-160 Formu nasıl doldurulur?
Her zamanki web sitemizde ‘nasıl başvuru yapılır’ kısmına tıklıyoruz ve orada DS-160 formuna tıklıyoruz. Çıkan sayfada ‘Select a location where you will be applying for this visa’ yazan yerden vize görüşmesine gitmek istediğiniz konsolosluğu seçiyorsunuz. Sonra hemen altında bulunan boşluğa da gördüğünüz kodları yazıyorsunuz. Sonrasında ise forma yeni başlıyorsanız ‘START AN APPLICATION’ basıyorsunuz ve DS-160 formunu doldurmaya başlıyorsunuz. Burada bölüm bölüm anlatacağım.
Security
İlk olarak DS-160 formunda güvenlik bölümü var. Burada size güvenlik sorusu ve cevabı soruyorlar. Seçtiğiniz soruyu ve cevabınızı çok iyi bilin. Ayrıca bu sayfada sağ üstte ‘Application ID’ yazar bunu not edin. Çünkü güvenlik açısından formu doldururken sayfanız bir anda yenilenebilir ve size bu güvenlik sorunuzu, cevabınızı ve application id’nizi sorabilirler. Yani cevabınızın gerçekten doğru olması bence yararınıza olur diye düşünüyorum.
Personal
Sonra DS-160 formunda ‘personal’ bölümü yani bu bölüme geçtiğinizde size kişisel sorularınız hakkında sorular sorulmaya başlanıyor. Formu doldururken sık sık sayfayı kaydedin. Dediğim gibi güvenlik açısından sizi sistemden atabilir ve bütün forma baştan başlamak zorunda kalabilirsiniz. Ben formu doldururken her sayfada kaydet butonuna basıyordum ne olur ne olmaz diyerekten. Sistem beni hiç atmadı ama birlikte formu doldurduğum arkadaşımı 2 defa attı ve o da ben gibi sürekli kaydet yaptığı için kaldığı yerden devam etti neyse ki sorun yaşamadık ama kaydetmemiş olsaydı forma yeniden başlaması gerekirdi.
Adress and Phone
Sonra sayfa ‘address and phone’ bölümü. Bu bölümde adresimizi ve telefon numaralarımızı giriyoruz. Yalnız burada şöyle bir şey var Amerika’da biliyorsunuz eyaletler var fakat Türkiye’de böyle bir sistem olmadığı için ‘state/province’ kısmı ‘does not apply’ şeklinde işaretliyoruz. Ayrıca telefon numaranızı girerken +90 eklemeyi de unutmayın! ?
Passport
Sonraki DS-160 formu bölümü ‘passport’ burada ise pasaportunuzla alakalı bilgileri giriyorsunuz. Şöyle eğer normalde isminizde Türkçe karakterler varsa burada pasaportunuzu kontrol edip yazmanızda fayda var. ‘issuance date’ size pasaportun verildiği tarih, ‘expiration date’ ise pasaportunuzun süresinin dolduğu tarihtir. Zaten pasaportunuzla yazan cümleyle birebir aynı tabirler geçer.
Travel
Sonraki bölüm ‘travel’ bölümü. Bu kısımda yeniden vize türünüzü işaretliyorsunuz. Sonrasında gitmek istediğiniz tarihi, ne kadar orada kalacağınızı ve seyahatinizi kimin karşılayacağını belirliyorsunuz.
Travel Companions
Sonraki bölüm ‘travel companions’ burada sizinle seyahat edecek biri var mı diye soruyor yalnız şöyle de diyor hani turla gidiyorsan o zaman evet işaretle yoksa arkadaşınla bireysel gidiyorsanız evet demene gerek yok bu bizi ilgilendirmez.
Previous U.S.
Ve geliyoruz ‘previous u.s. travel’ bölümüne. Burada daha önce hiç Amerika’da bulundun mu, Amerika vizesine başvurdun mu ne bileyim hiç ret yedin mi veya göçmenliğe başvurdun mu gibi sorular geliyor.
U.S. Contact
Geldik ‘us contact’ bölümüne. Biz mesela arkadaşımızın yanına gideceğimiz ve orada kalacağımız için direk oradaki bölüme arkadaşımızın ismini, bizimle olan bağını, onun adresini ve onun telefonunu yazmıştık.
Family
Sonraki DS-160 formu bölümünde ise ‘family’ bölümü. Burada anne ve baba adı, doğum tarihi ve Amerika’da bulunup bulunmadığıyla alakalı sorular var. Sonraki sorularda ise aileniz değil ama yakınınız bundan kasıtları ise hani nişanlınız, oğlunuz, kızınız vs. Amerika’da bulunuyor mu ve son soru akrabanız Amerika’da bulunuyor mu şeklinde. Bu soruların tamamı oraya yerleşme ihtimalinizi değerlendirmek.
Work, education, training
‘Work, education, training’ kısmında ise çalışıp-çalışmadığınızı veya öğrenciyseniz bunu belirtiyorsunuz.
Security and background
Geldik ‘security and background’ kısmına. Yani tabii herkesin cevabı farklıdır ama bizim burada yanıtlarımız hep ‘hayır’ oldu. Çok şükür uyuşturucu satmıyoruz, ülkeye bomba atmaya gitmiyoruz veya terör propagandası hiç yapmadık Amerika’da hele hiç yapmayız ya da efendime söyleyeyim kimseyi öldürmedik veya cinayete teşebbüs de etmedik. Hani bunun gibi sorular.
Photo
Ve son sayfa fotoğrafınızı yüklüyorsunuz. Biliyorsunuz ki ABD vize fotoğrafı schengen fotoğrafından farklı. Ayrıca vize görüşmesine giderken de bu fotoğrafın aynısını yanınızda götürüyorsunuz. Bunu da kaydettikten sonra DS-160 formunuz bitiyor. Önünüze son bir sayfa çıkıyor bunun çıktısını alın bence mailinize de direk yönlendirin. Sonrasında mailinizi kontrol etmeden sayfayı kapatmayın. Ve bu form da BİTER!
Formu doldurdum şimdi ne yapacağım?
Form bittikten sonra web sitesine giriyoruz. ‘Nonimmigrant Visa Applicant’ seçiyoruz. Sonra önümüze ülkeler çıkıyor buradan Türkiye’yi buluyor ve istediğimiz dili seçiyoruz. Sonra karşınıza başvur, devam et, nasıl başvurulur seçenekleri çıkıyor. Formu doldurduğumuz için başvur kısmına tıklıyoruz. Sonrasında hesap açıyoruz. Açılan hesapta vize türümüzü ve application id’mizi girerek ücretimizi ödüyoruz, vize randevu günümüzü seçiyoruz.
Görüşmeye giderken yanımda neler götürmeliyim?
Herkes için geçerli olan şeyler:
- En az 6 ay süresi olan pasaport
- DS-160 Göçmen Olmayan Vize Başvuru Formunun onay sayfası.
- Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet 5 x 5 cm (2 x 2 inç) renkli vesikalık fotoğraf
Çalışan için istenen şeyler:
- Başvuru sahibinin bağlı bulunduğu Kurum/Şirket yetkilisi tarafından, Amerika Konsolosluğu’na hitaben İngilizce yazılmış, antetli kâğıda; başvuru sahibinin görevi, maaş bilgisi, izinli olduğu seyahat tarihleri, seyahatin kim tarafından finanse edildiği ve görevine tekrar geri döneceği taahhüdünü içeren bir izin dilekçesi, imzalı ve kaşeli olarak hazırlanmalıdır.
- SGK İşe Giriş Bildirgesi,
- SGK Hizmet Dökümü
- Kimlik Fotokopisi
- Firmanın Oda Sicil Kaydı (4 Aydan Eski Olmayan Orjinal)
- Firmanın Faaliyet Belgesi (4 Aydan Eski Olmayan Orjinal)
- Ticari Sicil Gazete Fotokopileri
- Vergi Levhası (Son Vergi Yılı İşlenmiş Olmalıdır)
- Şirketin İmza Sirküsü Fotokopisi
- Son Üç Aylık Maaş Bordronuz (Islak İmzalı Kaşeli Olarak Alınmalıdır)
- Nüfus Müdürlüğünden alınmış veya E-devletten alınmış nüfus kayıt örneği aslı (Tam Vukuatlı Anne, Baba, Kardeş, Eş Çocuk ve Eski Eş Bilgileri tam açık olan şekliyle alınmalıdır.
- Şahsın İsminin Göründüğü Şahsa Ait Son üç ay içerisinde Alınmış içerisinde Yeteri Kadar Bakiyesi Bulunan BANKA HESABI aslı (Defter Karton Banka Hesap Dokümanları Kabul edilmemektedir. İnternet Çıktılı Banka Hesapları Bankadan Kaşelenmesi Halinde Geçerli Olacaktır.)
Öğrenci için istenen şeyler:
- Pasaport
- 2 adet biometrik fotoğraf
- Kimlik fotokopisi
- Nüfus Müdürlüğünden alınmış veya E-devletten alınmış nüfus kayıt örneği aslı (Tam Vukuatlı Anne, Baba, Kardeş, Eş Çocuk ve Eski Eş Bilgileri tam açık olan şekliyle alınmalıdır.
- Sponsor evrakları
- Öğrenci belgesi ve transkripti (mühürlü, kaşeli ve imzalı)
Evet çocuklar ve içindeki çocuğu yaşatanlar size bu konuyla ilgili anlatabileceklerim hemen hemen bu kadar. Ben de başvurumu yeni yaptım ve sonucunu beklerken sabırsızlanıyorum. E yeni yaptığımdan dolayı hemen bu yazıyı yazmak istedim ki bilgilerim taze taze olsun böyle fırından yeni çıkmış çörek gibi güzel olsun dedim. Eksiğim veya yanlışım varsa veya eklenecek bir şey görüyorsanız lütfen bana söylemekten çekinmeyin. Ayrıca hadi aldık vizeyi uçak biletini nasıl alacağız derseniz ucuz bilet nasıl bulunur yazımız için tıklayın! Umarım işinize yarayan bir yazı olmuştur.
Sağlıcakla kalın,
Hasibe Betül Erdem
4 yorum
Verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkürler. Emeğinize sağlık. Vize başvurusunda otel ve uçak rezervasyonu isteniyor mu? Ben de vize alacağım ama seyahat tarihleri belirsiz. Bu yüzden öylesine bir tarih verip vize almak istiyorum. Rezervasyon istemiyorlarsa uğraşmayacağım:) Teşekkür eder iyi yolculuklar dilerim..
Merhaba, yorumunuz için çok teşekkür ederim. Konsolosluk sayfasında bunu aynen belirtiyorlar vize başvuru esnasında herhangi bir uçak veya otel rezervasyonu yapmanıza gerek yok çünkü bu miktarlar yüksek olduğu ve vize çıkma ihtimalinin de garanti olmadığından dolayı böyle bir yükümlülüğünüz yok. 🙂 Formu doldururken konaklama adresi soruyorlar buraya kalmayı düşündüğünüz bir otelin veya tanıdığınız varsa onun adresini yazabilirsiniz. Uçak bileti ile ilgili hiçbir belge veya bilgi istemiyorlar sadece seyahat tarihinizi soruyorlar. Başka sorunuz varsa çekinmeden bana sorabilirsiniz 🙂 İsterseniz buradan isterseniz instagram adresim @hasibebetulerdem
İlginiz için çok teşekkür ederim. Çok yardımcı oldu bilgiler. Yine sorularım olursa iletişime geçerim. Görüşmek üzere.. 🙂
Her zaman iletişimde kalmak dileğiyle, iyi yolculuklarınız olsun 🙂