‘Ballıca Mağarası’ UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne Giren Doğal Güzellik
Ballıca Mağarası Gezi Rehberi | Ülkemizin en güzel mağaralarından biri olan Tokat’a 26 km uzaklıktaki Ballıca Mağarası görülmesi gereken yerler listenize mutlaka dahil etmeniz gereken bir yer. Bu yazımda bu güzel mağara hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
Milyonlarca Yıllık Bir Aşk Hikâyesi
Mağaraya Gizemli Yolculuk – Ballıca Mağarası Gezi Rehberi
1995 yılında ziyarete açılan mağara 8 salonu, 680 metre uzunluğunda ve 75 metre derinliğinde olan Ballıca mağarası, dünyanın en büyük ve en görkemli mağaralarından biridir. Bu doğa harikası ziyarete açılmayan keşfedilmemiş bölümleri ile gizemini de koruyor. Bu muhteşem mağarayı izlemek doğal müzeyi gezmek gibi geliyor. Yaklaşık yaşı 3,4 milyon yıl olarak tespit edilmiş. Şimdiye kadar tespit edilen tüm mağara oluşumlarına sahip olmanın yanı sıra, kendine özgün rengiyle soğan sarkıtları ve mağara incileri görselliğiyle de önem taşıyor. Doğada eşi benzeri bulunmayan Ballıca Mağarası’nı dolaşırken büyüleyiciliği karşısında şaşkınlığınızı gizleyemeyeceksiniz.
Milyonlarca yılda oluşan mağara içindeki sarkıt ve dikitler minerallerin türüne göre görsel bir şölen oluşturuyor. Gezerken cüce yarasalara rastlayacaksınız. Adımınızı attığınız her adımda hayrete düşüren, heyecan veren gizemli bir yolculuğa çıkmak gibi bu mağarayı gezmek. Mağara içerisinde ortalama nem %55’i aşıyor, yaz kış ortalama sıcaklığı 17-18 derece arasında değişiyor. Mağaranın içerisinde bulunan oksijen miktarı dışarıya göre daha fazla olması astım hastalarına da iyi geldiği söyleniyor. Turizme açık olan salonlarda; sarkıtlar, dikitler ve birçok mağara oluşumu gözlenmekte. Ayrıca mağara içerisindeki salonlar, barındıkları oluşum özelliklerine göre (Büyük Damlataşlar Salonu, Sütunlar Salonu, Mantarlı Salon, Fosil Salon, Çöküntü Salon) olarak isimlendiriliyor.
Büyük Damlataşlar Salonu
Havuzlu Salon, sütun ve sarkıtlardan oluşan dar bir geçitten sonra mağaranın en geniş alanı olan Büyük Damlataşlar Salonu’na açılıyor. Salondaki küçük havuzlar, mağara incileri ile kaplıydı. Salondaki nem oranı yüksekti ve açık havaya oranla 4 kat daha fazla oksijen bulunuyor. Dev boyutlu sarkıt ve dikitler ve izlenen kırmızı, sarı, yeşil ve mavi renkleri görkemli bir görünüm oluşturmaktadır. Bu salon sonrası Çamurlu Salon, Fosil Salon ve Yarasalar Salonu’na ulaşıyorsunuz.
Çamurlu Salon
Yatay bir geçitle ulaşabiliyorsunuz bu salona. Blok, sarkıt, dikit ve küçük havuzdan oluşuyor. Görsellik açısından bu mağaradaki en güzel yerlerden bir tanesi. Işıklandırma da olaya ayrıca bir güzellik katıyor.
Fosil Salon | Ballıca Mağarası Gezi Rehberi
Mağaranın en üst noktasında bulunuyor bu salon. İçerisindeki sıcaklık 24 dereceye kadar ulaşıyormuş. Ama yine hava değişimlerine karşı yanınızda tedarikli gelmekte yarar var. Mağaranın en yaşlı salonu diyorlar.
Yarasalı Salon
Cüce yarasalar yaşıyor bu salonda. Yarasalı Salon’a ip kullanmadan inmek mümkün değil. Uzunluğu 25-35 m,genişliği ise 8-20 metredir. Gelişim halindeki sarkıtları, mağara gülleri, mağara iğneleri ve damlataş havuzu ile mağaranın genç salonlarından.
Çöküntü Salonu – Ballıca Mağarası Gezi Rehberi
Salon, adını tabanında bulunan iri bloklardan alıyor. Bloklar arasında bulunan derin kuyular mağaranın alt katlarında bağlantılıdır. Tavandan 3 metre yukarıda bulunan kalsit oluşumların sınırları, yer altı suyunun geçmişteki seviyesini gösteriyor.
Daha önce bu mağara halk tarafından biliniyormuş. Yüzyıllar öncesinde, zaman zaman saklanmak ve kaçmak amaçlı ilk 200 metresi halkı tarafından kullanılmış.
Ben karanlıktan korkan ve nefes alamamaktan korkan biri olarak aslında içeri girerken tedirgindim. Benim gibi tedirgin olanlar varsa rahatlıkla gidebilirsiniz. Çünkü içeride gezerken toz, polen ve benzeri parçacıklardan arındırılmış temiz havayı teneffüs ediyorsunuz. Bizler gün içerisinde mağarayı gezerken bıraktığımız karbondioksit ise, her gece yarasalar tarafından dışarıya atılıyor. Böylece mağaranın havası, her gece hava akımı oluyor. Çok önemli olan bir şey var tüm okuyanlardan ricam, mağara içerisinde fotoğraf makinesi ile çekim yapmayınız. İnsanların hatalı aydınlatma ve müdahale sebebiyle yüzyıllık aşk yoksa sona erecek.
- GİRİŞ ÜCRETİ:14 TL (2022)
ÖĞRENCİ: 7 TL. (2022) - Müze kart geçersiz
Ballıca Mağarası’na Nasıl Gidilir? Ballıca Mağarası Gezi Rehberi
Ballıca Mağarası, Tokat’ın Pazar ilçesine bağlı Ballıca Köyünde bulunuyor. Pazar ilçe merkezine yaklaşık 8 km, Tokat il merkezine ise 26 km uzaklıktadır. Eğer şahsi aracınızla geldiyseniz tabelaları takip ederseniz kolaylıkla ulaşabilirsiniz mağaraya. Aracınız yok ise, Tokat Garına geldikten sonra Pazar ilçesine giden servislere Pazar merkeze ulaşırsınız. Buradan da taksiye atlayıp mağaraya ulaşabilirsiniz. Tur otobüsleri ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.
Türkiye’deki bulunan UNESCO Dünya Kültür Mirasları için buraya göz atmayı unutmayın! ?
İyi seyahatler,
Esra Yıldırım