Avanos Gezi Rehberi | Avanos’ta Gezilecek Yerler
“Kör de bilir Avanos’un yolunu,
Testi bardak kırığından bellidir.””
-Aşık Seyrani
herkese merhabalar! Bugün Kapadokya’nın el sanatlarıyla ünlü, Kızılırmak sahiline kurulmuş ilçesi Avanos’u geziyoruz. Tarihi Hitit’lere kadar uzanan bu köklü ilçemizde nereleri gezmeli, nereleri görmeli, ne yapmalı? İşte her şey için Avanos gezi rehberi.
Kızılırmak Sahili
Avanos deyince akla ilk gelen sahilidir. İlçe merkezi Taş Köprü ile Asma Köprü arasında konumlanmaktadır. İki köprü arasında bir çember çizerek ilçeyi gezmeye başlamak mantıklı olacaktır.
Irmak kenarında yürüyüş yapabilir, çim alanlarda oturup dinlenebilir, ırmaktaki kazları izleyebilir, isterseniz kazlara ekmek atabilirsiniz. Kafeler ve restoranları bu çevrede bulabilirsiniz. Panayırlar ile, el işi ürünler satan tezgâhlar ile, zaman zaman sokak müzisyenleri ile karşılaşabilirsiniz. Irmak üzerinde gondol, jet bot turlarına çıkabilir ya da çıkanları izleyebilirsiniz. Yol boyunca karşınıza şiirler, heykeller, çeşit çeşit seramik çalışmaları çıkacak.
Asma Köprü, Namıdiğer Sallanan Köprü
Tahta köprü olarak da bilinir. 1973’te kullanıma açılmış bir yaya köprüsüdür. Çelik halatlar ile ırmağın iki yakasına asılı olan köprünün zemini ahşaptır. Üzerinden geçerken sallanmasıyla ünlenmiştir; fakat korkacak bir şey yok keyifli, tatlı bir sallanma. Dengeli bir şekilde rahatça geçebilirsiniz.
Taş Köprü
1898 yılına tarihlenen köprü 11 adet taş ayak üzerine oturmaktadır. Bugün hala iyi durumdadır ve şehir içinde aktif olarak kullanılmaktadır.
Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi / Hacı Nuri Bey Konağı
Avanos’un ve Kapadokya bölgesinin en ünlü konaklarından birisidir. Şık mimarisiyle dikkan çeken konağın dizi çekimlerinde kullanılmışlığı da vardır. Günümüzde konak, bölge kültür ögelerinin sergilendiği bir müze olarak ziyarete açılmıştır. Konakta yöresel kıyafetler giymiş rehberler sizleri gezdirip sergilenen el sanatları, geleneksel eşyalar, konağın mimarisi ve konaktaki yaşam şekli hakkında bilgiler verecektir.
Şairler Sokağı
Hacı Nuri Bey Konağı’nın yanından devam ederek Bayram Tepesi’ne doğru çıkan sokaktır. Sokak boyunca Türk Edebiyatının değerli şairlerinin heykelleri ve ünlü şiirleri yer almaktadır. Ayrıca sokakta sanat atölyeleri, restoranlar ve butik oteller de bulunmaktadır.
Bayram Tepesi
Bayram tepesi ilçenin manzara seyir noktasıdır ve burada büyük bir bayrak vardır. Bu tepeden bakıldığında ilçenin tamamı görülebildiği gibi Zelve, Paşabağı, Çavuşin gibi Kapadokya’nın önemli noktaları da görünür. Yani Kapadokya’yı bir çanak gibi değerlendirirsek burası çanağın bir kenarı diyebiliriz. Bu nokta bütün bölgeye hakim.
Şairler sokağı ile ulaşıldığı için haliyle sokak bu tepeyle sonlanır. Bu tepede aynı zamanda edebiyatımızın en değerli şiirlerinin asılı olduğu bir duvar vardır. Parkın merkezinde Nazım Hikmet’in büstü ve “Davet” şiiri vardır.
“Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür,
Ve bir orman gibi kardeşçesine.
Bu hasret bizim…”
– Nazım Hikmet
Bayrak direğinin tam altında ise Vatan Şairi, Mehmet Akif ERSOY, ve İstiklal Marşı bulunur.
Bu tepeye gün batımına doğru ya da akşam gitmenizi tavsiye edebilirim. Kahvenizi alın, şiirleri okuya okuya sakin sakin çıkın. Manzaraya karşı oturun ve tadını çıkarın.
Avanos’un Eski Evleri / Old Town
Asma köprüden geçildiğinde genişçe bir meydan ve meydanda da bir çanakçı heykeli vardır. Bu heykelin her bir yanında ilçenin geçim kaynakları ve el sanatları bulunur. Bu heykelin sağından yukarı çıkınca Avanos’un eski evlerine ulaşırsınız. Hoş her yer eski ev her yer taş ev o bölgede. Rastgele bir sokağa girin; butik oteller, şarap evleri, çanak atölyeleri, halı kilim mağazaları, publar ve restoranlar bulacaksınız. Sosyal anlamda ilçenin en yoğun olduğu bölge diyebiliriz.
Konser, panayır, festival gibi bir etkinlik olduğunda genelde burada gerçekleşir. Sokaklarda şöyle bir turlarsanız harika taş konaklar ve rengarenk kapılarıyla karşılaşırsınız.
Çanak Atölyeleri
İlçede çanakçılık Hitit döneminden beri süregelen bir gelenektir. Çanak yapımında Kızılırmak’tan çıkan özel kırmızı bir kil kullanılır. Çanakların formları yine yıllardır süregelen köklü bir geleneğe dayanmaktadır. Üzerlerindeki desenler yüzyıllardır hala aynı desenlerdir. Geçmişte kök boya kullanılmasına karşın günümüzde yine aynı renklerde rapidolarla boyamalar yapılmaktadır. Yeni yetişen sanatçılar hala usta-çırak disiplini ile yetişmektedir.
Güray Müze / Yeraltı Seramik Müzesi
Güray Müze sadece seramik sanatı üzerine kurulmuş bir özel müzedir. Müzenin tamamı yeraltına kazılarak inşa edilmiştir. Müze 3 bölümden oluşmaktadır.
- Antik eserler salonu
- Modern eserler salonu
- Sergi salonu, kafeterya ve fuaye.
Antik eserler salonunda seramik sanatının başlangıcından beri, yani ta Hitit döneminden bu yana günümüze ulaşmayı başarmış seramik eserleri sergilenmektedir. Seramik sanatının ilerleyişini ve değerli eserlerini bu salonda inceleyebilirsiniz.
Modern eserler salonunda günümüzde üretilmiş üst kalite modern seramik eserleri sergilenmektedir. Farklı ve modern seramik tekniklerini bu salonda inceleyebilirsiniz.
Sergi salonunda o an hangi sergi varsa onu inceleyebilirsiniz. Benim son gidişimde modern yağlı boya resim sergisi vardı, oldukça keyifliydi.
Müze zaman zaman özel etkinliklere ve toplantılara da ev sahipliği yapıyor.
Chez Galip Saç Müzesi
Burada 16.000 kadından alınmış tutam tutam saçların koleksiyonunu görebilirsiniz. Turistik bir nokta.
Yöresel Şarap evleri / Şarap tadımı
Bağcılık bölgenin önemli geçim kaynaklarından birisi, haliyle çok fazla şarap üretimi var. Köybağı mevkiinde üretilen üzümlerden çok lezzetli şaraplar elde ediliyor. Bir şarap evine gidip mahzenlerini gezip, şarap tadımı yapabilirsiniz.
Halı-Kilim Dükkanları
Halı ve kilim dokumacılığı yine bölgenin geleneksel el sanatlarından birisi. Yöresel modelleri ve desenleri görmek isterseniz bölgede halı-kilim mağazaları da sık sık karşınıza çıkacaktır.
Avanos’a Ulaşım
Kapadokya Havaalanından servisle ulaşabilirsiniz.
Nevşehir şehir merkezinden 20dkda bir kalkan otobüslerle ulaşabilirsiniz.
İlçe terminali de oldukça işlek. Otobüsle gelirseniz direk burada inebilme şansınız yüksek.
Onun dışında her yere il içi otobüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz, önceden çizelgelerini kontrol edin.
Taksi de her zaman bir seçenek tabi ki.
Avanos’ta Konaklama
Konaklama için çeşitli seçenekler mevcut. Büyük lüks oteller de bulabilirsiniz, küçük butik oteller de. Fakat fiyat anlamında Kapadokya bölgesinin diğer kesimlerinden çok daha hesaplı olduğunu söyleyebilirim. Aynı hizmet kalitesini çok daha uygun fiyatlara alabilirsiniz. Ama sabah kalktığınızda balonlar tepenizde uçuyor olmaz.
Avanos’u bir Avanosluya sormak isterseniz instagram hesabım: sahika.e
Kapadokya ile ilgili diğer yazılarımız:
Kapadokya’da gün doğumu ve gün batımı izleme noktaları.
İyi gezmeler!
2 yorum
Avanos’a tekrar tekrar gitmeme rağmen hala görmediğim noktalar, detaylarla karşılaşıyorum. Bu harika yazı da tekrardan vesile oldu.
İşinize yaradıysa ne mutlu bize.