MASALSI YOLCULUK
Herkese merhaba, bu yazımda Nevşehir/Göreme‘ye bağlı olan Aşk Vadisi (Bağlıdere Vadisi)’ni anlatmak istedim. Büyülü bir yer ve bu büyünün bir parçası olduğumu düşündüğüm bir zamandan, elimden geldiğince size de aktarmaya çalışacağım.
Kapadokya gezim sırasında karavanı olan bir arkadaşımın Aşk Vadisi‘nde konakladığını duyunca ilgimi çekti ve bende katıldım. Neden mi ilgi mi çekti?
- Karavan hayatını merak ettiğimden.
- Aşk Vadisi ismini duyduğum an büyülendiğim için.
- Balon turlarının sabahın erken saatlerinde oradan kalktığını duyduğum ve bu manzarayı kaçırmak istemediğim için.
- Arkadaşlarımla güzel vakit geçirmek için.
- Temiz hava, yıldızları izlemek, manzarayı seyretmek gibi gibi çoğaltılabilecek bir sürü nedenden ötürü ilgimi çekti.
Kısaca Aşk Vadisi
Gün doğumundan gün batımına kadar muazzam görsel şölen sunan bir alandır. İsmini burada yer alan Aşık Tepesi‘nden almıştır. Bu tepe, şehre hakim bir noktada bulunur. Tepeye çıktığınızda bütün şehir ayaklarınızın altında olmaktadır. Burası yaklaşık 4900 metre uzunluğundadır. Vadinin girişi araçlar için çok uygun olmasa da yine de buraya ulaşım sağlanmakta. Yani kısa bir süre zorlu yolla mücadele edip sonuna kadar devam ederseniz yolun sonunda pişman olmayacağınıza garanti veririm. Bu büyülü atmosfere biraz daha sihir katmak için sabah 06:00 civarında bu bölgeden balonlar kalkmaya başlıyor. Ayrıca bölgede yürüyüş parkuru bulunuyor, parkura iki farklı yönden giriş yapılabiliyor. Yürüyüşü severim diyorsanız aşağıda bu parkurla ilgili kısa bir bilgi vereceğim.
Aşk Vadisi’nde Yürüyüş Parkuru
Bağlıdere Vadisi asimetrik ve yatık yamaçlı bir vadidir. Parkurun başlangıcındaki platosu yöre halkı tarafından Örencik olarak anılmaktadır. Mağaza yanından giriş yaptıktan 100 metre sonra Bağlıdere Vadisi yönlendirme tabelası görülür. Örencik’ten Bağlıdere Vadisi’ne dik bir iniş ile ulaşılır. Basamaklar inişinizi kolaylaştıracaktır, ancak zeminin tüflü oluşundan dolayı kaymamak için dikkatli inmeniz gerekmektedir. Parkurun uzunluğu 3800 metredir. İnişten sonra karşılaşılan tünel ve su yolu biraz zorlaştırabilir ancak bu doğa yürüyüşüne alışkın kişileri hiç te zorlamaz. Bağlıdere Vadisi’ndeki Peribacaları biçim, renk ve boyutlar açısından farklılıklar göstererek etkileyici görünümler oluştururlar. Bu vadideki Peribacaları silindir gövdeli ve başlıklıdır. Parkur oldukça zevklidir. Yeşillik üzüm bağları ve meyve ağaçları arasında inanılmaz kaya oluşumlarını gözlemleyeceksiniz. Hafif bir tempo ile vadi yürüyüşünüzü yaklaşık 5 saatte tamamlayabilirsiniz.
1. Parkur giriş rotası:
Göreme – Avanos yolundan Paşabağı sapağına gelmeden sola ayrılan yoldan yapabilirsiniz. Ancak bu giriş parkur sonunda çıkışın çok dik olması sebebi ile tercih edilmemekte.
2. Parkur giriş rotası:
Uçhisar – Göreme yolundan Özler Center Artısanal halı satış mağazasının yanından yapılmaktadır. Vadi sonunda Göreme – Avanos yoluna ulaşıyorsunuz.. İster Çavuşin’e, ister Paşabağları – Zelve bölgesine istersinizde Göreme’ye geri dönüş yapabilirsiniz. parkur
Nasıl Gidilir?
Aşk Vadisi, Âşıklar Vadisi, Bağlıdere, gibi pek çok isimle karşınıza çıkabilecek olan bu bölge Nevşehir Göreme sınırları içerisinde kalıyor. Aynı zamanda bu bölge Aşıklar Tepesi isimli yeri de kapsıyor ve buradan tüm Kapadokya’yı görmenize olanak tanıyor. Tüm bölgeyi ayaklarınız altına alabileceğiniz bu şahane yere gelmeniz de oldukça kolay. Bulunduğunuz şehirden buraya ister şahsi aracınız ile ister de otobüs ile gelebilirsiniz.
Keyifli Bir Yolculuğa Hazır Olun
Âşıklar Vadisi gidiş yolunda size üzüm bağlarının eşlik ettiği doğa içinde hayran kalacağınız yer. Eğer bir de yürümeyi seviyor ve doğa yürüyüşlerine alışıksanız Göreme’den Uçhisar‘a gidiş yolunda aşağı girişten hemen sonra karşınıza Âşıklar Tepesi girişi çıkacak. Ancak tabelalarda Bağıltepe yazıyor genellikle. Sağ tarafınızda kalacak olan bu girişin yanında ise Mücevheratçı bir mağaza var. Bu yolu takip ettiğinizde önünüze çıkan iki yoldan sağa ayrılan yolu takip ederseniz eğer tam da gitmek istediğiniz Bağlıdere yoluna ulaşmış olacaksınız. Bu yol araçlar için biraz dar ve uygunsuz olduğu için yürümeyi de tercih edebilirsiniz. Bu yoldan sonra ise fazla dik kısımlara geleceksiniz. Tüften oluşan arazide yürürken zorlanmamak ve düşmemek için ise biraz daha dikkatli olmanızda fayda var. Bu yolu atlatınca ise karşınıza ortalama bir saat sonra muhteşem Aşk Vadisi manzarası çıkıyor. Tüflü yollar ise gözünüzü korkutmasın. Hiking botu gibi çok teşkilatlı gitmenize gerek yok. Sadece biraz dikkat ederek yürümeniz yeterli. gidiş
Aşk Vadisi Hikayesi
Bir varmış bir yokmuş ile başlayacak kadar eski olan bu hikâye bir köyde geçiyor. Eski zamanlarda muntazam bir güzelliği olan suyu da oldukça gür akan bir köy varmış. Meyve sebze açısından da bir hayli bereketli olan bu köyde on sülale yaşıyormuş. Bir gün iki sülale arasında geçen bir kavga olmuş. Bu kavganın ardından ise köy resmen ikiye ayrılmış. Kavganın tarafları ise bir zaman sonra aynı köyde duramayacak hale gelmiş. Sürekli kavga savaş derken köy ikiye ayrılmak zorunda kalmış. Köyler ayrıldığı için ise bu iki köyden gençler birbirleri ile konuşamazmış. Ancak bu duruma isyan eden iki köylü iki genci tanıştırma kararı almış. Ve gençler de birbirlerinden ilk görüşte hoşlanmış ve âşık olmuşlar. Köy halkına yayılan bu aşk ise iki köyü daha da düşman etmiş birbirine. Her ne kadar büyüler yapsalar da kavgalar çıkarıp tehdit etseler de bu iki genci ayıramayacağını anlayan iki köy en sonunda onları evlendirmiş.
Gel zaman git zaman iki gencin dünya güzeli çocukları doğar.
Ancak iki ayrı köydeki bu savaşı bitirmeyen ahali oğlanı öldürür. Kız ise kocasının ölümüne dayanamayıp ihtiyar eder. İki âşık gencin ölümünün ardından ise Allah’ın bu vadiye taş yağdırdığı konuşulur. Bu taşlar ise gençlerin kavuşmasını istemeyen herkesi öldürür. Böyle bir aşkın peşinden doğan bir hikâyeye de ancak ‘’Âşıklar Vadisi’’ ismi verilebilirdi. Hatta hala bu vadiye ölen çiftin ruhlarının sık sık uğradığı ve geriye kalan çocukları ile konuştuğu da söylentiler arasındadır.
Tabi bu hikaye vadiye daha da masalsı bir hava katıyor fakat bunun yanı sıra biraz da gerçek masallardan bahsedelim.
Balon Turları
Bölgede çok sayıda balon turları düzenleniyor. Neredeyse artık Kapadokya‘nın simgesi halinde olan bu balonların kişi başı ücreti 150 Euro gibi bir rakam olmakla birlikte bir balona aynı anda ortalama 20-24 kişi binebiliyor. Balonlar sabahın erken saatlerinde şişirilmeye başlanıyor bu işlem yaklaşık 15-20 dk sürüyor. Balon tamamen şiştiğinde ise gün doğumuyla beraber balon havalanmaya başlıyor. Peribacaları‘nın eşsiz görüntüsünü kuş bakışı görebilmek için balonlar yaklaşık 310 metreye kadar havalanıyor. Sonrasında daha yakından görebilmek için bir miktar alçalıyor. Uçuş ise yaklaşık 1 saat sürmekte.
Sonuç olarak Kapadokya başlı başına büyüleyici bir yer, buraya yolunuz düşerse Aşk Vadisi’nde mola vermeden geçmemenizi öneririm.
Kapadokya İle İlgili diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz.
Kapadokya’da Yapılması Gereken 5 Şey
Bir Vosvos’un Kapadokya Yolculuğu
Bir sonraki yazıda görüşürüz…
1 Yorum
Yine harika bir anlatım ama anlatım ne kadar oralarda insanı yaşatabilir o konuda bilgim yok herkesi bölgemizi gelip görmeye davet ediyorum