Adana’da Ne Yenir? | Adana’da Denemeniz Gereken 25 Lezzet
Sokak Lezzetleri Adana’da Ne Yenir?dendiğinde akla gelen ilk şehirlerden biri olan ve zengin mutfağıyla ziyaretçilerine görsel bir şölen yaşatan Adana’nın sevilen tüm lezzetlerini bir araya topladık. Adana’da Ne Yenir? ya da Adana’da Denememiz Gereken Lezzetler hangileri diye merak ediyorsanız bu yazı Türkiye’nin Sokak Lezzetleri 1. Bölüm size göre. Dikkat, aşırı lezzet bu yazıyı aç karna okumayınız !
1. Adana Böreği – Adana’da Ne Yenir?
Aslında onlarca yıldır Adana’da yaşayan insanların oldukça tercih ettiği ve bildiği bir lezzet olan Adana Böreği son yıllarda sosyal medyanın ve kurumsal firmaların açılmasının da etkisiyle oldukça ünlendi. Adana’ya geldiğiniz zaman kahvaltıda ya da gecenin geç saatlerinde yiyebileceğiniz bir lezzet. Genelde Adanalılar sadece geceleri açık olan börekçilerde kıymalı, günün diğer saatlerinde açık olan börekçilerde de peynirli böreği tercih ediyor.
Bu böreğin su böreğinden farkı baklava hamuru ile yapıldığından dolayı çıtır çıtır olması ve içeriğinde en az 3 çeşit peynirin bulunması. Mantarlı, zeytinli, pizzalı, kavurmalı, pastırmalı gibi pek çok çeşidi de mevcut. Levent Börekçilik ve Börekçi Rıza bu şehirdeki en favori mekanlar. 2021 itibariye 1 porsiyon böreği 10 ila 15 TL arasında 1 kg böreği de çeşidine göre 30 ila 80 TL arasında yiyebilirsiniz.
2. Muzlu Süt
Adana, Türkiye’nin en sıcak şehirlerinden biri ve durum böyle olunca Adanalılar ferahlamak için harika lezzetler bulmuş ve bilinen lezzetlere de ayrı bir güzellik katmış. Bunların ilki günün hemen hemen her saatinde rahatlıkla bulabileceğiniz Muzlu Süt. Genelde devasa bir bardakta hatta bazı mekanlarda 1,5 bardakta servis edilen süt 2 kişiye de yetecektir.
Kazım Büfe, Ulaş Büfe, Zeki Büfe muzlu sütte öne çıkan mekanlar. 2021 İtibariyle miktarına ve mekanına göre 5 ila 10 TL arasında içebilirsiniz.
3. Ütü Tostu
Özellikle kahvaltı zamanlarında tercih edebileceğiniz ve son yılların yine sosyal medya sayesinde patlayan lezzeti olan Ütü tost ile devam ediyoruz. Aslında bence bir numarası yok, domates ve yumurtayı sadece menemende bir arada seven biriyim ancak insanlar ütü tostu oldukça merak ediyor.
Eskiden tost makinesi olmadığı için kullanılan ütüye benzeyen bu alet yeniden tost severlerin favorisi olmayı başardı. Adana’da bir çok mekanda yiyebilirsiniz. Ben Saydam Tost’da denedim ve 50 yıldır bu işle uğraşan ustamızın elinden yemek ve bu güzel sohbetinden nasibimizi almak daha değerliydi. 2021 yılı itibariyle bol malzemeli (yumurta, kaşar, sucuk, domates, baharat) yarım ekmek tostu 10-12 TL arasında yiyebilirsiniz.
4. Et / Tavuk Döner
Döner ülkemizin en çok sevilen lezzetlerinden. Adana’da da gün içinde en çok tüketilen yemeklerden biri. Özellikle Hatay’a olan yakınlığı ve et kültürünün oldukça yaygın olması şehirde bir çok dönerci markasının oluşmasını sağlamış. Hatay ve İskenderun dönerlerinin her türlüsünü bulabileceğiniz gibi yerel bazı mekanların da farklı tarzda yaptıkları dönerleri yiyebilirsiniz.
Adana’da bir kaç şubesi bulunan ve odun ateşi ve közde döner sunan Zavallı Döner tavsiye edebileceğimiz mekanlardan biri. Yoğun bir yemek turunuz olacaksa buradan alacağınız mini sandviçler yeterli olacaktır.
5. Küşleme – Külbastı – Pirzola – Kaburga Kültürü
Ülkemizin en ünlü kebap şehri olan Adana’da klasik Adana Kebabı dışında da farklı tarz ve çeşitte bir çok kebabı yiyebilirsiniz. Adana’nın en güzel tarafı nerede yerseniz yiyin tıpkı Diyarbakır’da olduğu gibi ana yemekten önce bir çok çeşit aperatif, salata ve soslu ekmeğin ücretsiz olarak servis edilmesi ve porsiyon fiyatları da oldukça ucuz. Başlıktaki çeşitlere gelecek olursak. Tamam küşleme Gaziantep ile özdeşleşen bir yemek ancak Adana’da da bazı mekanlar gerçekten çok başarılı. Özellikle kuyruk yağına sarılarak yapılan hayatımda yediğim lezzetlerdendi. Pirzola klasik servisten öte döküm tavalarda doğal terayağında masanızda bir nevi kızartılarak servis ediliyor.
Çok az şehirde bulabileceğiniz Külbastı da karışık kebap severlerin gözdelerinden. İnce, tabaklanmış ve düzleştirilmiş etler diğer lezzetlerle bir araya getirilerek servis ediliyor. Son olarak Kaburga da hayvanların kaburga etinden yapılan bir tık daha yağlı etten yapılıyor. Adana’da kebapçı tavsiyesi vermek gerçekten çok zor. Ancak Reşit Usta, Kaburgacı Yaşar, Yeşil Kapı, Onbaşılar vs. denediğiniz zaman pişman olmayacağınız mekanlardan bazıları. Dürümler 2021 itibariyle 10-15 TL, porsiyonlar da 25-50 TL arasında değişiyor.
6. Lahmacun
Adana Lahmacun’u Türkiye’deki diğer lahmacunlara göre daha küçük servis edilen bir Lahmacun. İçerik olarak soğanlı lahmacun olarak düşünülebilir. Genelde bir porsiyonda 5 adet servis edilir. Bazı mekanlar da olayı farklı bir boyuta taşıyarak içine Adana kebabı çekerek servis ediyorlar. İnanılmaz bir lezzet diyebilirim. Özellikle sokak başlarında tezgahta satış yapan lahmacuncular da oldukça popüler.
Ali Usta, Cihangir Kebap, Kedi Ahmet gibi mekanlarda lahmacun yiyebilirsiniz. 2021 itibariyle porsiyonu 20 TL ile 30 TL arasında değişiyor.
7. Ciğer Kebabı
Bir Diyarbakırlı olarak Diyarbakır ciğeri üstüne tanımam ancak Adana’da ciğer şekil olarak bir tık daha küçük servis ediliyor ve gerçekten çok başarılı mekanlar var. Özellikle sabah saatlerinde kahvaltı niyetine ciğer yemek Adana’da oldukça popüler bir beslenme şekli. Ciğerci Mehmet, Ciğerci Ulaş Adana’da öne çıkan mekanlar. Porsiyonu 25 TL ile 35 TL arasında; dürümü de 15 ile 25 TL arasında yiyebilirsiniz. (2021)
8. Şırdan Dolması – Adana’da Ne Yenir?
Sırada şehirle özdeşleşen bir lezzet var. Şırdan Adana’da bir kültürdür. Normal zamanda gece saatlerinde tüm şırdancılar tıklım tıklım olur. Dev kazanları açtırıp içinden yemek istediğiniz şırdanı seçersiniz. Güneydoğu’da tüketilen kibeye içerik olarak benzese de içerik olarak farklıdır. Et-piriç ve bol baharatla yapılan iç harcı koyunların midesindeki 4 parçadan biri olan şırdana doldurulur ve saatlerce pişirilir. Hazırlanması oldukça zahmetli olduğundan dolayı adet fiyatı da maalesef pahalı.
Her oturduğunuzda 1 tane yemek kesmeyeceği için en az 2-3 tane yiyebiliyorsunuz. Tane fiyatı da 2021 yılı itibariyle 9-12 TL arasında değişiyor.
9. Mumbar – Kırkkat
Şırdan yapılan bir şehirde mumbarın olmaması düşünülemez. Yine pek çok şırdancıda bulabileceğiniz, koyunların kalın bağırsağına yine aynı harcın doldurulması ile yapılan bir lezzet. Mumbarı yapmak bir tık daha zahmetli. Bir porsiyon mumbar oldukça doyurucu ve yeterli olacaktır. Porsiyon fiyatı da 2021 yılı itibariyle 20-25 TL arasında değişiyor. Kırkkat da yine midenin bir diğer parçası olan ve benzer süreçlerden geçen bir lezzet.
10. Kokoreç
Üçlemenin son halkası olan kokoreç, Adana’da şırdan ve mumbar kadar popüler olmasa da yine oldukça fazla tüketilen bir lezzet. Adana’da neredeyse her köşe başında bir kokoreççi görebilirsiniz. İzmir, Ankara ve İstanbul’dan sonra en güzel kokoreçleri Adana’da yemiştim. Yarım ekmeği 15 TL’den başlayan fiyatlarla yiyebilirsiniz. (2021)
11. Adana Kebabı
Taste Atlas tarafından dünya çapında en çok bilinen 10 lezzetten biri seçilen Adana kebabını şehirde kötü yapan yer yok desek yeridir. Yukarıda saydıklarımın dışında daha sıralayabileceğim onlarca restoran / tezgahta satan olduğu için detaya çok girmiyorum. Ama tavsiyem akşam saatlerinde Seyhan Baraj Gölü manzarası olan güzel bir restoranda alkolünüzü alırken yemeniz daha unutulmaz olmasını sağlayacaktır.
2021 itibariyle porsiyonu 25 ile 40 TL arasında değişiyor.
12. Sıkma – Sac Böreği – Adana’da Ne Yenir?
Hamurişi severleri buraya alalım. Mersin – Adana bölgesi en sevilen hamur işi çeşitlerinden olan sıkma – gözleme – sac böreği gibi lezzetlerin merkezi diyebiliriz. Özellikle Mersin’de yaşayan yörüklerin bölgeye kazandırdığı bu lezzeti Adana’da pek çok kahvaltıcı – kafe ya da börekçide de bulabilirsiniz. Özellikle Adana’nın Yenice ilçesinde yemenizi tavsiye ederim. 2021 İtibariye sıkmanın tanesini 5-10 TL, sac böreğini de 7-12 TL arasında yiyebilirsiniz.
13 – İçli Köfte (Kibbe)
Malum… Akdeniz’den Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne kadar pek çok bölgede içli köfte şehir mutfaklarının vazgeçilmez bir lezzeti. Kiminde haşlanarak kiminde kızartılarak kiminde de yumurtalı olarak yapılıyor. Yine boyut ve şekli de şehirden şehre değişkenlik gösteriyor. Adana’da içli köftenin hem kızartılmış olanını hem de haşlanmış olanını bulabilirsiniz. Şehirdeki bir çok restoran ana yemekten önce de ikram ediyor. Özellikle şehrin ünlü “Analı Kızı” yemeğindeki ana denilen köfte haşlanmış içli köfte olarak hazırlanıyor.
Hele ki bir de Apranat lokantasının mangalda içli köftesi var ki onu mutlaka denemelisiniz. İçerik açısından biraz daha farklı olan dev bir içli köfteye geçirilen 2 şiş mangala konulup yarım saate yakın bir süre çevirilerek pişiriliyor. Sonrasında bir tabağa alınarak üstüne sarımsaklı yoğurt, maydanoz ve sos / biberli yap dökülüyor.
14. Kaz Başı – Adana’da Ne Yenir?
Her şeyin kebabını yapabilen Adana’da kaz eti de nasibini almış. Oldukça yağlı bir et olan Kaz etinden yapılan bu kebap son zamanlarda şehirde oldukça popüler olmaya başladı. 2021 itibariyle fiyatları diğer kebap fiyatları ile benzer. Şehirdeki bir çok restoranda da bulabilirsiniz.
15. Adana Simidi ve Poğaçalar
Adana Unlu Mamülleri satan mekanlar açısından nüfusa da oranla Türkiye’deki en zengin şehir olduğunu söyleyebiliriz. Hemen hemen her sokakta, caddede bulunan pastane ya da unlu mamülleri satan fırınlarda çok ucuz fiyatlara onlarca çeşit ürünü yiyebilirsiniz. Sütlü ekmek, mini pizza, börek çeşitleri, poğaçalar, su böreği yani kısacası unlu mamül diyince aklınıza gelebilecek her şey… Normal simide göre oldukça kalın ve boyut olarak daha küçük bir yuvarlak olan bol susamlı Adana Simidini de denemeyi ihmal etmeyin.
16. Paça – İşkembe ve Türveleri
Adana, hayatın 24 saat aktığı bir şehir ve çok geç saatlerde bile sokakların canlı olduğunu görebilirsiniz. Gece hayatı açısından da oldukça renkli bir şehir. Özellikle Özal, Atatürk ve Ziyapaşa caddelerinde yüzlerce bar, pub, club, meyhane vb. hizmet veriyor. Durum böyle olunca da eğlence sonrası acıkma ya da toparlanma süreci için insanlar akın akın şırdan, kebap, paça, çorba vs. içmeye gidiyor. E şehir mutfağı da sakadat açısından oldukça başarılı olunca bundan başlıkta yemekler de nasibini almış. Şehrin pek çok noktasında bunların tümünü hatta daha fazlasını servis eden mekanları bulabilirsiniz. Paça – İşkembe ve türevlerini de 15 – 20 TL civarında içebilirsiniz. (2021)
17. Adana Çorbaları – Adana’da Ne Yenir?
Ülkemizin bir çok şehri yöresel mutfak açısından oldukça zengin. Adana da bu açıdan oldukça başarılı bir şehir ancak diğer şehirlerde olduğu gibi Adana sokaklarında da bu yöresel lezzetleri servis eden mekan bulmak oldukça zor. Ancak Adanalı tanıdıklarınızın evinde yiyebileceğiniz lezzetler. Bu yüzden bu yazıda o lezzetleri anlatmanın çok da mantıklı olmadığını düşündüm. Çorbalar açısından durum biraz daha iyi. Çünkü şehirde hizmet veren bazı restoranlarda bu çorbaları bulabilirsiniz. Kamhi Çorbası, Yüksük Çorbası, Hamur Çorbası, Düğün Çorbası, Mahluta Çorbası, Dul Avrat Çorbası gibi çorbaları deneybilirsiniz.
18. Kelle Söğüş Dürüm
Sokak lezzetleri açısından en az Adana kadar zengin olan İzmir’in bir sokak lezzeti olan Kelle Söğüş artık Adana’da da oldukça popüler. Son yıllarda bir çok mekan hizmet vermeye başladı. Zaten sakadatta bu kadar başarılı olan bir şehrin söğüş dürüm işine girmemiş olması şaşırtıcı olurdu. Kelle etinin, bir çok salata ve baharatla soğuk olarak dürüm ekmeğine sarılmasıyla servis ediliyor. 2021 itibariyle dürüm fiyatı 20 TL civarı. Söğüşcü Arab’ın Yeri şehirde bu alandaki en iyi yerlerden.
19. Şalgam – Adana’da Ne Yenir?
Söz konusu Adana mutfağı olunca, hemen hemen her yerde bulabileceğiniz ve tüm yemeklerin yanında tüketilen şalgamdan bahsetmemek olmazdı. Şalgam Adana’da bir kültürdür. Dilerseniz hem şehri gezerken tüketebileceğiniz hem de yanınızda götürebileceğiniz lezzetlerden biri.
20. Adana Tatlıları
Adana’da tatlılar diğer yemeklerin ve sokak lezzetlerinin gölgesinde kalsa da bu şehri ziyaret ettiğinizde denemeniz gereken bir çok tatlıyı da sunuyor. Şehir merkezinde onlarca çeşit tatlıyı sunan bir çok mekanı, aşırı ucuz fiyatlarla tüketmeniz mümkün. Başta son yılların popüler tatlıcısı Doğan Kaymaklı’nın ürünü olan Kaymaklı Kadayıf’ı, Halka Tatlı’yı, Taş Kadayıf’ı (Karakuş), şehre özel bir tatlı olan Kedi Batmaz’ı, en az Hatay’daki kadar güzel yapılan Kabak Tatlısı’nı ve daha bir çok tatlıyı Adana’da deneyebilirsiniz.
21. Bici Bici
Gelelim Adana’nın en meşhur tatlısına. Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi olan, şehir dışından gelenlerin anlam veremeyip Adana’da yaşayanların üzerine titrediği bir lezzet. Nişasta, gül suyu ve pudra şekeri üçlemesine mevsim meyvelerinin ve bolca buzun katılmasıyla ortaya tadımına doyum olmayan bir lezzet çıkmış. 2021 itibariye 10 – 15 TL arasında tüketebilirsiniz.
Özellikle Adnan Menderes Caddesi üzerinde bulunan Bici Bici tezgahlarında göl manzarası eşliğinde keyifli bir vakit geçirebilirsiniz.
Diğer Öneriler – Adana’da Ne Yenir?
- Fellah Köftesi
- Deniz Mahsülleri
- Sarımsaklı Fıstık Köfte
- Eşkili Topalak
- Bamya Dolması
- Kabak Çintmesi
- Vardabit Paçası
- Gül Mantı
- Ispanak Başı
- Babagannuş
- Süllüm
- Acebek Terator
- Tablacı Salatası
Şehirde yiyebileceğiniz ve denemeniz gereken diğer lezzetler
Rekorlar kırdığımız Adana Yemek Videosu için Adana’da Ne Yenir?
Afiyet olsun.