MEİS ADASI – KAŞ YARIMADASI’NIN KARŞI KOMŞUSU
Kaş’ın tam karşısında konumlanan ve her defasında buranın bir Yunan Adası olduğuna zorlukla inandığım güzeller güzeli, ufacık Meis Adası’ndan selamlar. Asıl adı Kastellorizo (Kızılhisar) olan bu renkli, küçük adadan bahsetmek bile beni gerçekten heyecanlandırıyor.
Söylemem gerekir ki şaşkınlığım bu kısa mesafede bu kadar özgün kalabilmiş olmasındandır. Güzel yemekleri, kendine has plajı, insanları ile yarım saatlik bir mesafenin neler değiştirebileceğine tanık olunan yerdir Meis. Yunanlılar gerçekten kültürlerini çok iyi koruyorlar. Hatta şöyle ki; Meis’e en yakın Yunan kara parçası Rodos Adası ama o bile 125 km uzaklıkta. Buna rağmen Meis’e gittiğinizde hemen dikkatinizi çeken şeylerden biri de Türkiye’ye bu kadar yakın olup, nasıl da Yunan rüzgarını böylesine güçlü estirdikleri oluyor.
Aslında, kendilerine en yakın kara parçası olan Kaş, bu adanın sakinleri için temel ihtiyaçlarını karşıladıkları yerin başında geliyor. Ada sakinleri bu alış verişten olsan gerek çatpat da olsa Türkçe konuşabiliyor. Ve beni Yunanistan‘a her gittiğimde olduğu gibi; bu iki ülkenin aslında tarihten bu yana gelen bağlılığı ve benzerliği hissiyatı kaplıyor.
Şimdi gel gelelim bu güzel adaya nasıl ulaşılır, nerede ne yapılır, ne zaman gitmek güzel olur sorularını yanıtlamaya.
ULAŞIM
Kaş merkezden her gün sabah 10:00’da ve akşam saat 18:00’de Meis’e giden feribot seferleri düzenleniyor ve bu kısa ama masmavi yolculuk sadece 20 dk sürüyor. Meis’e ayak bastığınızda ise gümrükten geçiş işlemleri tamamlanıyor.
Dönüş ise Meis’ten akşam 16:00 da kalkan feribotlarla yapılıyor. Gidiş – dönüş feribot bileti fiyatı ise 25 Euro.
Şöyle güzel bir ayrıntı var ki; sadece Çarşamba akşamları Meis’ten 23:00’te ek sefer gerçekleştiriliyor. Bu sefer için ek olarak 5 Euro daha ödemek gerekiyor ancak inanın buna değiyor. Böylece günübirlik gelen ziyaretçiler için adanın akşamını da yaşamak için fırsat doğuyor.
Bu arada kapı vizesi uygulaması bu adada var ve ani bir planla adayı ziyaret etmek isteyenler için oldukça güzel bir uygulama. Kapı vizesi ile ilgili bilgilere de buradan ulaşabilirsiniz.
Tabii ki hatırlatmakta fayda var; her zaman bu tür seyahatlerinizi 2 gün önceden organize etmeye çalışın çünkü Schengen veya kapı vizesi fark etmeksizin bazı işlemler vakit alabiliyor. Örneğin; pasaportu bir gece önceden bırakmak gibi.
MEİS ADASI – NELER YAPILIR – NERELERE GİDİLİR?
Meis gerçekten çok küçük bir ada olduğu için öyle uzun bir liste bizi beklemiyor açıkcası. Yine de şöyle bir sıralamak gerekirse;
Sahil Turu
Maksimum yarım saate bitireceğiniz sahili şöyle bir boydan boya gezmek, lego’ya benzeyen evlerin önlerinde fotoğraflar çekmek buralara kadar gelmişken yapılması gerekenlerden.
Meis Adası Çarşısı
Ara sokaklara dalıp, küçük dükkanlardan kendinize ve sevdiklerinize hediyelik eşyalar alabilir veya sokakların tadını çıkarabilirsiniz.
Mavi Mağara
Mavi Mağara (Blue Cave) bence Meis’in tam olarak küçücük fıçıcık içi dolu turşucuk olduğunun kanıtı 🙂
Bu küçük Yunan Adası’nda her şey bir sisteme oturmuş durumda. Mavi Mağara’ya gitmek de öyle. Gümrükten geçer geçmez sizi orada bir Türk arkadaş karşılıyor. Zaten adaya gelenlerin hemen hemen hepsi Mavi Mağara’ya gitmek istediği için sizi bu doğrultuda yönlendiriyor.
Kıyı boyunca gezerken adım başı göreceğiniz güler yüzlü ada sakinleri küçük botları (zodyak tarzı) veya tekneleri ile sizi Mavi Mağara’ya ve Aya Yorgi Plajı’na götürecektir. Genelde 5-6 kişiyi toplayarak, kişi başı 10 Euro karşılığında bu hayat kurtaran hizmeti sunuyorlar. Mavi Mağara’yı genelde ilk sıraya koyuyorlar çünkü deniz seviyesinin yükselmesinden dolayı mağaraya girememe riski var. Hatta ben sabah gitmiş olmama rağmen baya maceralı bir şekilde giriş yaptık 🙂 Ancak ne olursa olsun içerideki ambiyans görülmeye değer. Zamanı durdurmak isteyeceğiniz yerlerden.
Aya Yorgi Plajı (St. George Beach)
Aya Yorgi Plajı da aslında Mavi Mağara yolculuğunun devamı. Ayarladığınız bot yukarıda da söylediğim gibi sizi önce mağaraya ardından da bu dünya güzeli, sakin plaja götürüyor. Bu plaj sanki size özelmiş gibi muhteşem bir sakinliğe ve kaliteye sahip. Denizin berraklığını ve rengini söylemiyorum bile. Fiyatlar gayet makul, çalışanlar saygılı ve güler yüzlü.
Bu küçük yolculuğun dönüşü ise yine aynı yöntemle yapılıyor. Sizi getiren kaptanla bir saat belirliyorsunuz ve o sizi konuştuğunuz saatte gelip Aya Yorgi Plajı’ndan alıyor.
Eğer kendi tekneniz ile seyahat etmek gibi bir avantajınız var ise zaten çok güzel dalış noktaları bulabileceğinizden eminim.
NEREDE, NE YENİR?
Eğer gece feribotu ile dönüyorsanız sahil boyunca dizilmiş restoranlarda güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Hatta bence sabahki rotanıza başlamadan erken saatlerde istediğiniz bir yerde rezervasyon yaptırırsanız daha güzel olur.
Bütün restoranları deneyimleme şansım tabii ki olmadı ancak bizim tatlı kaptanımız Niko’dan aldığımız önerilere göre Lazarakis, Alexandra, Paragadi iyilerden bazıları.
Tabii ki bu restoranlarda mutlaka ahtapot, kalamar, karides, damak tadınıza göre diğer deniz mahsulleri, Yunanlılar’ın meşhur kabak kızartması, Yunan Cacığı (tzatziki) denenmesi gereken lezzetlerden. Bu restoranlarda her Yunan Meyhanesi’nde olduğu gibi tatlı ikram ediliyor.
Bu arada Yunanistan’a her gittiğimde kilo alıp geri dönenlerdenim. Bunun en büyük nedeni de lezzetli tatlıları ve hamur işleri. O yüzden Yunan topraklarında nereye giderseniz gidin tatlılarından, ekmeklerinden mutlaka deneyin. Meis Adası’nda öne çıkan kafeler ise Meltemi, Stratos ve Remezzo. Tatlınızın yanına da Frape istemeyi unutmayın 🙂
NE ZAMAN GİDİLİR?
Bu adanın da sezonu Kaş ile aynı aslında. Güney kıyılarının avantajı her zaman sezonun Nisan – Mayıs aylarında başlayıp Ekim- Kasım aylarında yavaş yavaş bitmesidir. Temmuz ve Ağustos aylarında ziyaretçi akınına uğrayan bu güzel kıyılar için benim önerim bahar ayları olacak.
MEİS ADASI – KONAKLAMA
Bizzat denediğim bir otel yok ancak Meis Adası’nda dolaşırken gördüğüm kadarı ile çok güzel butik oteller var. Bence burada konaklamasanız bile gece feribotu ile dönerseniz tadına varırsınız. Ancak değişiklik olsun diyenlerden veya romantik bir iki gün geçireyim diyenlerden iseniz bu otellere bakabilirsiniz. Fiyatları tuzlu ama otantik 🙂 Bana sanki farklı bir zamandan kalmışlar izlenimi yaratmışlardı.
Meis Adası hazır oralara kadar gitmişken gezmekten büyük keyif alacağınız bir yer. Bunun yanısıra Türkiye’ye oldukça yakın olan diğer Yunan Adalarını da burada bulabilirsiniz.
Keyifli ve bol yemeli içmeli Meis günleri geçirmeniz dileğiyle..
Sevgiler
Ezgi.
2 yorum
Daha önce bir defa gittiğim , deneyimledigim bir yer.
Teşekkürler
Belki tekrar gidersiniz 🙂